Babytijd Babytijd

Babytijd

Marleen

Marleen

13-10-2010 om 12:11

Geen spruw, wel witte tong?

Hoi,
Mijn dochtertje is nu ene paar weken en ze had spruw. Of eigenlijk had ik vooral spruw in mijn borst(auw!)Nu zei de consultatiebureauarts dat zij geen spruw meer had, hij heeft uitgebreid in haar mond gekeken. Geen witte stipjes oid, maar ja , die heeft ze ook nooit gehad, alleen maar witte aanslag op de tong. Nu mijn vraag: hebben julie babies een witte tong (van de melk), of helemaal niet? Zij heeft het nl. wel, en ik dacht dat dat wees op spruw, maar volgens die arts dus niet. ben even benieuwd hoe een normale baby-tong eruit ziet! Groetjes, Marleen

Fem

Fem

13-10-2010 om 13:03

Witte aanslag

Kun je de witte aanslag wegpoetsen? Dan zijn het waarschijnlijk melkrestjes. Zeker wanneer je dochtertje er geen last van lijkt te hebben.
Witte 'aanslag' die niet weg te poetsen is, een parelmoerachtige glans op de lipjes, klakken met de tong, onrustig drinken en vaak loslaten, maar ook (hardnekkige) luieruitslag zijn symptomen van spruw bij je kindje. Er kan sprake zijn van al deze symptomen, soms maar van één en soms zelfs helemaal geen. Dat je huisarts geen tekenen van spruw ziet wil dus niet persé zeggen dat er ook geen sprake is van spruw.
Zijn jij en je kindje allebei behandeld voor de spruw? Want als jij zelf nog klachten aan je borst(en) of je tepel(s) hebt van de spruw, is de kans vrij groot dat je je kindje (opnieuw) hebt besmet.
Fem

Marijke Verkade

Marijke Verkade

15-10-2010 om 14:47

Zoals fem

zegt.... als jij de spruw maar kwijt bent, kun je je kindje niet meer besmetten. Mijn dochter had ook een witte aanslag op haar tong die niet weg te poetsen was, maar de kenmerken die Fem op noemt had ze niet. En ze bleef goed drinken. Een baby die echt spruw heeft, laat vaker los ( en mijn eerste huilde dan ook). Ik echter bleef steken in de borst houden en enorme jeuk aan de tepels. Om direct contact te mijden maar wel de borst te geven, gaf ik of gekolfde melk of gebruikte een tepelhoedje.
Een babytong is overigens niet geheel roze, zoals die van ons.

Rembrand

Rembrand

16-10-2010 om 10:42

Marijke.

Een baby die spruw heeft laat niet altijd los. Omdat spruw verschillende symptomen heeft kan je het gewoon niet altijd diagnostiseren. Het geven van gekolfde melk of het voeden met een tepelhoed beschermen je baby niet tegen de spruw. Die zit namelijk ook in de melk.
Dus, als één van beiden spruw heeft is het echt de aanbeveling om beiden te behandelen !
M.

Marleen

Marleen

17-10-2010 om 11:54

Nieuwe behandeling

Hoi, bedankt voor jullie reacties! Ongeveer een dag nadat ik het bericht had geplaatst kwam de spruw bij mij in volle hevigheid weer opzetten, nu pijn aan twee kanten. Ik heb de huisarts om fluconazol gevraagd, dat bestrijdt schimmelinfecties van binnenuit en via de melk wordt baby ook behandeld. Het begint nu te werken, ik hoop dat ik er dan eindelijk vanaf ben, na 5 weken!
Groetjes, Marleen

Rembrand

Rembrand

17-10-2010 om 12:25

Fluconazol

Hoi Marleen,
Naar dat de spruw nu toch in de borst lijkt te zitten. Fijn dat je huisarts Fluconazol voorgeschreven heeft. Wat is de dosering en voor hoe lang heb je een kuur gekregen ? De baby krijgt via de melk een kleine dosering binnen, maar het blijft nodig om je baby te behandelen met Nystatine of Daktarin.
Hartelijke groet, M.

Marijke Verkade

Marijke Verkade

19-10-2010 om 21:03

Rembrand

Is die Daktarin... die dikke gel? Als dat zo is, mag de baby die niet hebben... zal de huisarts ook bevestigen.... daar kunnen de kleintjes in stikken. Niet aan beginnen dus. Helaas pindakaas, maar met de nystatine zul je misschien 2 flesjes moeten gebruiken. Bij mij was het na 1 flesje niet over... Helaas gaf ze bij mij wel meer melk terug.... suc6

Rembrand

Rembrand

19-10-2010 om 23:04

Daktarin.

Veel huisartsen schrijven Daktarin inderdaad niet meer voor voor baby's onder de vier maanden. Ze kunnen er in stikken als je het gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing. Vier maal daags 2,5 ml in zo'n klein kindermondje is te veel in één keer. Als je de totale hoeveelheid verdeelt over het aantal voedingen ( en dus vaker smeert met minder gel ) en het met een schone vinger of wattenstokje door het mondje smeert zal een baby minder snel gaan kokhalsen. Jammer genoeg is er veel resistentie voor Nystatine waardoor moeders soms weken smeren zonder merkbaar resultaat. Bovenal zal er dan verder moeten worden gekeken of het echt wel spruw is, maar andere medicatie kan ook een oplossing zijn. Ik zie tegenwoordig steeds meer moeders die Gentiaan Violet gebruiken. Dit is zeer gebruiksvriendelijk ( één keer per dag gebruiken voor vijf tot zeven dagen) en het werkt sneller en beter dan de reguliere medicatie. Je kunt er meer over lezen op www.borstvoeding.com
Groetjes M.

Fransien

Fransien

21-10-2010 om 14:18

Spruw en alles uitkoken?

We hebben hier een gevalletje spruw te pakken en ik kreeg het advies van de wijkverpleegkundige om al het beddegoed en de kleren van de baby en van mij uit te koken en heet te strijken. Is dat inderdaad verstandig of is 60 graden genoeg (en liefst zonder strijken). Er is net in de klas van de oudste en van de tweede bij een stel van de beste vriendjes en vriendinnetjes luis geconstateerd en ik vrees het ergste qua werk...

Rembrand

Rembrand

21-10-2010 om 23:53

Fransien.

Die dame is zeker van de werkverschaffing ( of komt ze gratis jouw strijk doen ?).
Als je alles wat in aanraking met moedermelk komt heet wast is het voldoende. Eventueel wat azijn ipv wasverzachter ( "schimpie" houd namelijk niet van zuur).
Meer hygiënische aanraders kan je vinden in het informatieblad over spruw van Vereniging Borstvoeding Natuurlijk ( ook over medicatie en het juiste gebruik hiervan, want daarin verschillen de adviezen van huisartsen en apothekers nogal eens met die van lactatiekundigen ). http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/Upload/Bestanden/427606_deel_2_IB_1.pdf
Groetjes M.

Fransien

Fransien

22-10-2010 om 08:37

Dank

Hmmm, dat van je tepels na iedere voeding insmeren (ik doe dat altijd redelijk dik) had mijn huisarts al door, maar nystatine na iedere voeding, dat wist ik nog niet. En een scheut azijn in het wasverzachtervakje is een stuk minder werk dan alles ook nog strijken. Fijn, bedankt voor de informatie. Overigens had ik gentiaanviolet al bij de huisarts ter sprake gebracht en die meldde dat hij het alcoholgehalte te hoog vond om te gebruiken. Gezien jouw informatie klopt dat ook wel.
Heb je eigenlijk ook tips om de pijn wat te verzachten, ik zit nu iedere voeding (ondanks echt goed aanleggen) met tranen in mijn ogen en da's niet echt mijn hobby.

Marleen

Marleen

22-10-2010 om 20:45

Nu wel allebei

Hoi. Bij mij ging het beter met de spruw dankzij de fluconazol, maar ineens zag ik bij dochter een wit puntje inde mond! Ja, ze moest dus wel meebehandeld worden inderdaad, foutje van de huisarts! Overlegd met de lactatiekundige en dat doorgegeven aan de huisarts. Voor twee weken fluconazol en weer nystatine meegekregen. Die nystatine inderdaad steeds geven na het voeden, en niet teveel in 1 keer. Ik moet zeggen dat het me nauwelijks lukt om dan de hele dosering te geven. je moet nl. eigenlijk 4 keer per dag 1 ml geven. Eerst deed ik dat wel, maar dan is het gelijk daarna enorm spugen, das dus niks. De helft is het beste, maar dat betekent dus 8 keer per dag geven! Dus ook 's nachts en zo. Maar ja, dan slaapt ze vaak gelijk na het voeden. O fransien, die pjin, dat ken ik! Gaat als het goed is wel heel snel over hoor, toen ik (bij de eerste behandeling) miconazolcreme kreeg was de ergste pijn heel snel weg, na twee dagen of zo. Azijn bij de was doe ik ook, spenen elke dag uitkoken. En wat ik in het begin ook heb gedaan is tong schoonamken met een gaasje met water met molkosan. Ja wat een gedoe he. En dan moet je ook nog vitamine k en d geven (bedenk me net dat ik dat dus niet gedaan heb vandaag). Ik hoop echt dat het nu over is over twee weken, want ik wil eigenlijk nog wel even door met de bv maar de lol was er wel een beetje af met die spruw! Fransien jij ook sterkte, groetjes, Marleen

Rembrand

Rembrand

23-10-2010 om 00:02

Gentiaanviolet

Hoi Fransien,
Het alcholgehalte van gentiaan violet uit de apotheek is te hoog om te gebruiken in het mondje van je baby en op jouw tepels. Als het echter de juiste verdunning heeft is het wel geschikt. In de juiste verhouding is het dus niet schadelijk. Je kindje slikt het amper door, want je moet het middel met een wattenstokje in zijn mondje smeren ( en hem er niet op laten zuigen).
Gentiaan violet verzacht de pijn op je tepels meestal erg snel. Het kan zijn dat dit nu langer gaat duren. Als het alleen maar erger gaat worden zou het kunnen zijn dat je overgevoelig bent voor de micanozolzalf. Hou dit dus in de gaten.
Je kunt eventueel paracetamol of ibuprofen slikken om de scherpte van de pijn af te nemen. Verder is er op dit moment weinig aan te doen.
Als de pijnklachten na het weekend niet minder zijn zou ik overwegen om contact op te nemen met een lactatiekundige.
Sterkte ermee.
M.

Fransien

Fransien

23-10-2010 om 20:10

Kuur lijkt aan te slaan

Bij mijn jochie is de spruw in ieder geval van zijn lippen en uit het grootste gedeelte van zijn mond verdwenen. Bij mij beginnen de tepels weer wat meer hun normale kleur te krijgen. Bij een tepel is de pijn ook stukken minder, de andere had de meeste kloven en dat duurt volgens mij een tijdje om te herstellen. Die tepel jeukt ook nog flink, zal dus wel aan het genezen zijn. De paracetamol neem ik voor de nacht, dat scheelt een stukje en slaap ik beter.
Ondertussen is mijn jongetje wel vreselijk ongedurig aan de borst overdag. Hij is net 5 weken en is ineens een heel stuk geinteresseerder in zijn omgeving, en vooral in zijn broertje en zusjes. Dat is nog het lastigst, dan hem rustig aan de borst krijgen en verhinderen dat hij weer gaat lopen rukken en trekken als de melk wat minder stroomt, zucht. Ben ik even blij dat we niet op kolven en flesjes over zijn gegaan, dan kreeg ik hem nooit weer terug aan de borst ben ik bang.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.