Babytijd Babytijd

Babytijd

Half jaar borstvoeding toch niet goed

Zucht...het is ook nooit goed!

Half jaar borstvoeding toch niet goed AMSTERDAM - Het geven van exclusieve borstvoeding (zonder toevoeging van flesvoeding) tot de leeftijd van zes maanden is toch niet het beste voor je kind. Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de meeste moeders niet genoeg melk produceren om de energiebehoeften van zuigelingen tot het einde van de zesde levensmaand te dekken.

Dat schrijft het medisch weekblad De Huisarts op gezag van het British Medical Journal. Recentere studies bevestigen ook dat spenen na zes maanden aanleiding geeft tot een verhoogd risico van bloedarmoede bij het kind.

Allergie

Enige tijd ging men ervan uit dat exclusieve borstvoeding tot zes maanden geen verhoogd voorkomen van allergie veroorzaakte. Maar westerse landen tellen steeds meer gevallen van voedingsallergie.

Richtlijnen bevelen aan om bij kinderen de blootstelling aan allerlei voedingsmiddelen uit te stellen, zoals koemelk, eieren, vis, gluten en pinda. Maar landen waar pinda vaak wordt gegeven als de borstvoeding afneemt, hebben juist een pinda-allergie voorkomen bij een groep baby’s. Dat zou kunnen betekenen dat kinderen een immuuntolerantie voor sommige voedingsmiddelen ontwikkelen, wat inhoudt dat ze er op dat ogenblik aan moeten worden blootgesteld. Ook voor tarwe is aangetoond dat een late introductie met dit voedingsmiddel de kans op allergie doet toenemen.

Negeren

Zo'n onderzoek is typerend voor het veralgemeniseren van zaken die je niet kunt veralgemeniseren. Er zijn etnische groepen waar groepen mensen niet goed tegen melk kunnen en er zijn etnische groepen die andere zaken evolutionair gezien niet goed in hun systeem hebben. Waarschijnlijk, want al dit soort kennis is voorlopig. Een theorie is ook de overprikkeling, na een explosie van stofjes na de 2e wereldoorlog zouden we dit evolutionair gezien niet zo snel kunnen verwerken. Dan heeft het weinig zin om wel of niet schoon te maken en daar dan conclusies aan te verbinden. Het verminderen van mogelijke allergenen heeft dan de voorkeur.
Alle en iedereen over een kam scheren en voorzien van een standaard advies is dan niet handig.
Ook te weinig borstvoeding lijkt me meer een westerse leefstijl met werkende moeders die nog onvoldoende gefaciliteerd worden of het gebrek aan mogelijkheden als een min dan een feit. De natuur kan falen maar om er dan dit soort conclusies aan te verbinden lijkt me te ver gaan.

Bijvoeden

Sinds kort wordt er weer geadviseerd om eerder dan 6 maanden te beginnen met bijvoeden.
Het kan dus ook alsnog dat de natuur het zo geregeld heeft dat er voldoende melk is mits tijdig met bijvoeding begonnen wordt.

liora

liora

18-02-2011 om 15:46

Oh ja?

Is het nieuwe advies om toch al voor 6 maanden bij te voeden?

Grappig!

Liora

dc

dc

18-02-2011 om 15:54

Ha! erkenning.

Fijn voor me, met jongste haalde ik de 6 maanden niet. Die was toen bijna 9 kilo en kwam bij 5 maanden om de 2 uur om eten. Dag en nacht. Toen ben ik dus maar begonnen met bijvoeding en dat hielp...

Rembrand

Rembrand

19-02-2011 om 00:13

Geen betrouwbaar onderzoek!

Meer dan de helft van de onderzoekers die betrokken waren hierbij zijn betrokken bij de potjesindustrie !
Je kunt er meer over lezen via de volgende link: http://www.borstvoeding.com/nieuwsberichten/risico.html
M.

liora

liora

19-02-2011 om 08:14

Inderdaad

Ik merkte ook dat mijn jongste rond vijf maanden steeds boven de liter melk dronk en ben toen, met succes, gaan bijvoeden!

Bijvoeden

Inderdaad je intuitie. Bij zoon zou ik het eerlijk gezegd niet meer weten wanneer ik begon met bijvoeden. Op een ochtend had hij niet genoeg aan de borstvoeding en hij maakte met zijn mond gebaren alsof hij een hongerig vogeltje was. Ik had alleen wat yoghurt voor hem en dat at hij heerlijk op. Daarna begonnen met de rest.
Dochter kreeg met 4 maanden geprakte banaan met moedermelk omdat ze de fles bleef weigeren op de opvang. Beide kinderen hebben geen last van obesitas en ik denk ook niet dat ze er autistisch van zijn geworden. En het verband met voedselallergie lijkt me ook erg wankel. Dat hadden ze al, is bij ons erfelijk, en ondanks dat we al hypo-allergeen aten leerde ik net even te laat de puntjes op de i om te voorkomen dat zoon toch nog last had van een koemelkeiwitallergie. Elk spoortje verwijderen uit de voeding had daar het probleem voorkomen niet het bijvoeden uitstellen.

Sunja

Sunja

20-02-2011 om 16:00

Rembrand

Dankje!
Ik schrok al, ben ik hard op weg naar die gouden tiet met al dat gebikkel om bv te behouden tegen adviezen in van zo ongeveer mijn hele omgeving (behalve dit forum en nuja, eigenlijk vooral tegen de wil van mijn werkgever en de logopediste in het ziekenhuis in), lees ik gelukkig je relativering van dit demotiverende onderzoek!
Sunja

Rembrand

Rembrand

20-02-2011 om 19:11

Sunja

Die gouden tiet krijg je toch al van me hoor !!
Juist omdat je zo blijft geloven in je eigen gevoel en mening over het geven van borstvoeding aan je kleintje.
Je kunt jouw gouden tiet vinden via de volgende link: http://www.artcoco.nl/goudentiet.htm
Print hem uit en hang haar op een plekje waar je haar goed ziet "hangen" en wellicht je omgeving ook ;-)
Dikke knuffel ( uit volle borst !!).
M.

Sunja

Sunja

21-02-2011 om 15:46

O yeah!

Ik heb haar hangen hoor! FANTASTISCH, ik ben er erg blij mee! Het geeft mij weer moed.
Nu nog eentje stiekem in de kamer van mijn leidinggevende ophangen :-)) (geintje)
ps ik kom net van het cb af en ondanks dat ik naar schatting 10x heb herhaald dat ik bv geef, heb ik als advies pepti-voeding gekregen voor in de fles............ Ik dacht: o.k., ik zeg wel ja-en-amen en de rest bedenk ik zelf wel. Waarschijnlijk ben ik toch al te eigenwijs voor goede raad geworden.

Valkyre

Valkyre

21-02-2011 om 16:25

Heel goed sunja!

Laat je niet gek maken meid!

Oh ja, bij ons in de familie heet het "het CONSTERNATIEbureau!" hoewel we de laatste keer een fantastische verpleegkundige hadden. Zoon van bijna vier gaf geen kik bij z'n vaccinatie, mede omdat zij zo fantastisch met hem omging. Zo kan het dus ook...

Tegelijkertijd werd er wel gezegd dat zoon niet zoveel was aangekomen. Tja, hij volgt precies de groeilijn van z'n vader (dikke baby, dunne kleuter, slanke volwassene), hoewel minder dun dan pappa vroeger. Hij ziet er gezond uit, niet echt dun, maar snoept bijna nooit (eet wel als een bootwerker) en speelt veel buiten. En hij had net griep gehad... Tja. Toen we dat allemaal zeiden zei ze:
" oh, dat zal 't wel zijn dan. Jij kent je kind 't beste. We houden 't gewoon in de gaten, maar ik wacht met een gerust hart tot hij naar de schoolarts moet." Nou, dat duurt nog heel lang, en wij zien ook wel of hij niet te dun wordt... Nou ja, zij doet ook maar haar werk, denk ik dan. Lekker met een korrel zout nemen!

Rembrand

Rembrand

21-02-2011 om 19:21

Sunja!

Goed zo meis !!
Enne, ik zou het een tof idee vinden als je de gouden tiet bij je leidinggevende op haar kamer zou hangen. ( mag uit mijn naam !!).
Ik hou wel van rebels doen haha.
Overigens zou je een klacht kunnen indienen bij je CB dat hun zorg voor borstvoeding te wensen overlaat ! Waarom willen ze dat je pepti (bij) gaat geven in een fles ?
Groetjes M.

Sunja

Sunja

21-02-2011 om 21:42

Rembrand

Nou dat is dat hele gedoe over dat mijn kereltje te licht is, afbuigt van zijn lijn en te bleek ziet. Hij is verkouden sinds september en door de huisarts doorverwezen naar de kinderarts die hem doorverwezen heeft naar de KNO-arts en de logopediste. De KNO-arts kan niets vinden en zegt: toch gewoon virussen. De logopediste zegt: het komt omdat hij 2 dagen niet eet als hij op het kdv is en kwam toen met een lijst ditjes en datjes waaronder als Grote Tip: overgaan op flesvoeding. Maar het punt is dat de miniman helemaal geen fles drinkt, weigert hij al sinds november. En daarmee een soort dwars traject heeft ingezet. Hij eet dus als een beer als ik er ben, maar helemaal niets als ik er niet ben... Het idee om over te gaan op flesvoeding (want daar kun je dan extra calorieen aan toevoegen) sta ik gewoon echt niet achter omdat hij 1. toch weigert en 2. ik bv wil blijven geven, ZEKER als hij niet helemaal gezond zou zijn.
Nu dus naar het cb (reguliere controle) met dit hele verhaal in het boekje, want dat wilden ze dus horen. En toen kwam het advies: pepti! Want het zou ook een allergie kunnen zijn (vanwege combi te licht en snotneus). Toch jammer dat hij de fles dus weigert.... en ik bv geef.... Maar het slaat al met al toch al nergens op want ze adviseerden OOK volle yoghurt (ipv biogarde), en dat stikt volgens mij van de koemelkeiwitten. Dus!
Ik ga 'r printen, die gouden tiet, even kijken of ik het durf. Op mijn vorige werk had ik het zo gedaan maar hier ben ik net begonnen (januari) en ik heb al niet zulke hele fijne gesprekken met mijn mannelijke leidinggevende. Maar ik kan haar allicht laten slingeren ergens :-))

Kari1

Kari1

22-02-2011 om 09:32

Maar sunja

waarom vind je het een demotiverend onderzoek? Het gaat overigens niet om EEN onderzoek, maar om redelijk veel onderzoeken, en de omslag in denken n.a.v. de uitkomsten is al enige jaren aan de gang. Het is de omslag van: het is niet gezond voor je kind als hij voor 6 maanden ook maar iets anders in zijn lijf krijgt dan moedermelk, naar: om b.v. allergie te voorkomen moet je niet langdurig alle mogelijke allergenen vermijden maar juist het lichaam jong leren om daarmee om te gaan.
Deze onderzoeken zeggen niet dat je voor 6 maanden moet stoppen met BV, of dat je niet te lang door moet gaan. BV is de gezondste zuivel met veel gezondheidsvoordelen voor moeder en kind tot ver in de peutertijd en daarna ook nog erg gezond, dat is gewoon blijven staan. Je hoeft alleen niet krampachtig te doen om voor de 6 maanden alles wat anders is te weren en sterker, het zou wel eens goed kunnen zijn om dat juist niet te doen (maar dat zijn nog geen officiële adviezen, maar denkrichtingen).
Of "de meeste moeders" niet genoeg kunnen produceren tot de volledige 6 maanden weet ik niet, daar kunnen maatschappelijke zaken zoals AnneJ ze al beschrijft natuurlijk meespelen. Maar ze zijn er echt wel. En als je een beer van een kind hebt met een grote caloriebehoefte en je eigen melkfabriek kan dat zo tegen 5 maanden niet meer bijbenen dan kun je gerust calorieën aanvullen uit fruit, een warme prak of desnoods pap, terwijl je zelf je max. voedt. Dat kan net het verschil zijn tussen tevreden en ontevreden voor je kind.
Wat genoeg is, daar zit mogelijk ook iets in "van nu". In vroeger tijden moest een kind overleven, en van een beetje te weinig melk ga je niet dood. Nu willen niet alleen dat een kind overleeft maar ook (en terecht) dat het maximaal tevreden is. Maar nu wordt ik wel erg filosofisch... ;-)
Kari

dc

dc

22-02-2011 om 13:32

Kari

"n als je een beer van een kind hebt met een grote caloriebehoefte en je eigen melkfabriek kan dat zo tegen 5 maanden niet meer bijbenen dan kun je gerust calorieën aanvullen uit fruit, een warme prak of desnoods pap, terwijl je zelf je max. voedt. Dat kan net het verschil zijn tussen tevreden en ontevreden voor je kind."

En vergeet niet het verschil tussen een redelijk functionerende moeder en een lopend wrak (elke nacht om de 2 uur wakker gemaakt worden is ECHT slopend, mijn wallen hingen tot aan mijn tenen).

Sunja

Sunja

22-02-2011 om 21:01

Nou

ik ben niet tegen gezonde bijvoeding maar wel tegen het naar binnen duwen van potjes waar '4+' op staat als dat helemaal nog niet nodig is met 4 maanden...
En ik word - zeer persoonlijk, geldt zeker niet voor iedereen - heel erg moe van al die mensen die zeuren over dat bv niet goed is, dat ik niet genoeg melk zou hebben (als mijn kereltje een keertje huilt), dat mijn melk niet goed zou zijn (idem), opmerkingen in de trant: 'hij eet nu toch ook ander voedsel, dan kun je stoppen' etc etc Vooral ook omdat dit soort opmerkingen gemaakt worden door mensen met een belang zoals een leidinggevende of een fabrikant van potjesvoeding bijvoorbeeld. Maar ik heb dus geen beer van een kind :-)

dc

dc

22-02-2011 om 21:34

Sunja

Heb jij dat dan echt meegemaakt. Ik heb 2 keer lang borstvoeding gegeven, maar behalve 1 domme arts, nog nooit te horen gekregen dat het beter zou zijn te stoppen.

Wel van mijn zus dus advies om in hemelsnaam te beginnen met bijvoeding. En dat was achteraf dus heel erg gezond verstand (gezien beer van kind).

Sunja

Sunja

22-02-2011 om 21:41

Helaas

heb ik dat meegemaakt ja. Al meteen bij mijn oudste werd er een flesje ingeduwd (met kv) in het ziekenhuis de nacht na zijn geboorte. En nu bij mijn jongste adviseert cb en logopediste bv te vervangen door kv (omdat hij te licht is, aan kv kun je calorieen toevoegen). Daarbij voert mijn werkgever een duidelijk ontmoedigingsbeleid. En mijn moeder roept al vanaf dat hij 2 maanden is 'je hebt geen goede voeding, hij moet er iets bij hebben' - maar deze laatste tel ik sowieso niet mee :-)) Allemaal zeggen ze: nu hij toch vaste voeding krijgt is de bv niet zo belangrijk meer.
Maar dit staat allemaal los van bijvoeden iha/een beer van een kind hebben hoor, zijn erg persoonlijke ervaringen!

dc

dc

23-02-2011 om 08:48

Vervelend

Vervelend hoor. Gewoon doorzetten. Ook als een kind ouder is dan een jaar, is het zooo makkelijk. Het wordt alleen maar makkelijker na het eerste half jaar! Ben je onverwacht ergens opgehouden, geen stress over eten, je kunt gewoon de borst geven. Kind ziek en wil niets eten, wil vaak toch bv. Na prikje, even troostborst.

Met bv gaat het niet alleen maar om de voedingswaarde. Het is gewoon praktisch en fijn!

Valkyre

Valkyre

23-02-2011 om 09:49

Sunja, buiten dat...

in borstvoeding zitten ook antistoffen, dus ik zou in jouw plaats ook stug doorgaan hoor Sunja! Juist als een kind niet helemaal gezond is. Fijn als er ook vast voedsel ingaat, maar die borstvoeding is juist nu hartstikke belangrijk.

Jij werkt toch op een school? Dan kom je dus in aanraking met duizenden, misschien wel miljoenen microben etc waar jij weerstand tegen ontwikkelt! En die weerstand geef je met de bv door aan je kind. Lekker je hart volgen dus.

Heb je al een oplossing gevonden voor de voedingen op crechedagen? Ik had me in jouw plaats allang ziek gemeld (denk ik nu... Toen ik bv gaf heb ik ook weleens in m'n lunchpauze met een boterham in 1 hand en een kolfapparaat in de andere gezeten...). Ik hoop dat de kleine snel bv uit de fles gaat drinken als 't niet anders kan!

Kari1

Kari1

23-02-2011 om 18:42

Ja sunja

dat zijn vervelende ervaringen, jammer. Gewoon naast je neerlggen, en zo te horen doe je dat al! Maar dat staat dan toch los van het onderzoek waarmee Juulia de draad is gestart? Daar is weinig demotiverends aan zoals ik het zie.
Kari

Sunja

Ik lees even mee en vind het wel heel vervelend voor jou dat zelfs je naaste omgeving hun mening niet voor zich kan houden! Voedende vrouwen moeten eigenlijk permanent met rust worden gelaten :) (ik hoor schoonmoeder ook nog: "nou hij is zo dik, je kunt nu wel 4 uur tussen de bv houden toch?" Ik werd er gestressed van!)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Stiekem

Gelukkig heb ik alle medewerking gekregen van mijn werkgever. De kinderopvang was helaas een ander verhaal. Ik zat soms onder de jassen van de kapstok te voeden. Gelukkig heb ik geen last van valse schaamte. Ik vond het gewoon een blamage voor henzelf.
Toen de kinderen groter werden heb ik ze uiteraard thuis gevoed, s' morgens en s' avonds en zonodig s' nachts. Of bij ziekte en een keer opname van dochter toen 2 jaar.
Ik werd wel zenuwachtig van die verhalen over tijden tussen de borstvoeding maar ik las de juiste boekjes gelukkig en kon me voornemen er niets van aan te trekken. Veel zelfvertrouwen gaf mijn zus die ook een baby had die elke avond voortdurend aan wilde liggen. Vermoeiend maar geen afwijking. Mijn moeder hield van die dubbele verhalen. Een verhaal hoe het cb het bevolen zou hebben in haar tijd en het echter verhaal hoe ze het zelf gedaan had. Dus ik nam haar dan maar met een korrel zout.

Valkyre

Valkyre

02-03-2011 om 23:01

Mijn moeder

heeft zelf nooit borstvoeding gegeven. Dat was in de jaren '70 geloof ik niet zo 'nodig', je kon er een fles ingooien, en dan wist je tenminste hoeveel dat kind dronk... Tja. Toen ik problemen met de borstvoeding kreeg (zoon was vier weken en bleek - bijna onzichtbare - spruw te hebben) riep ze meteen "hou er toch mee op! Wat doe je jezelf aan?" Maar zoon krabte z'n huidje kapot van het eczeem, en ik ben blij dat ik in ieder geval nog een half jaar gevoed heb. Zelf een lactatiekundige gebeld en betaald (misschien had ik dat wel vergoed kunnen krijgen, denk ik achteraf), en dat was het geld meer dan waard. Kostte geloof ik net zoveel als twee of drie pakken hypoallergene voeding... dus dat had ik er snel uit, haha!

Succes Sunja! Laat je niet gekmaken meid!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.