Babytijd Babytijd

Babytijd

Mayte*

Mayte*

19-12-2009 om 08:58

Hardnekkige melkblaar

Ondanks jullie tips: doorprikken, warmte erop, baby dan laten drinken, blijft de melkblaar op mijn rechter tepel hardnekkig bestaan. Het is een pijnlijke plek geworden, die vooral bij het aanzuigen pijn doet tot in mijn tenen. Baby baalt ook van deze borst, wat zich uit in fel trappen met zijn beentjes. De borst 'loopt' waarschijnlijk niet snel genoeg in vergelijking met de andere.

Kan ik nog iets doen of moet ik er mee naar de huisarts?

Groetjes, Mayte

Mayte

mmm.... ik had volgens mij al bij je verstopping verteld dat de HAP en de huisarts meteen begonnen over de gevaren van een absces en over operaties.. maar de simpele tips kenden ze niet.

Dus hun melkblarenkennis daar verwacht ik ook geen wonderen van. Natuurlijk ben ik de eerste om te zeggen en te hopen dat dat bij jou anders zal zijn.. ik denk alleen dat je simultaan ook nog verder moet zoeken.

Ben je al op het borstvoedingsforum geweest? Die hebben toch net wat meer massa, misschien heeft iemand daar net de gouden tip voor jou.

Ik heb twee keer ong. 21 maanden gevoed met niet echt een melkblaar, die had ik alleen aan het begin, maar wel met een latent verstoppingsprobleem in de linkerborst door een operatie waarbij ze uit esthetische overwegingen rondom de tepel een kwartrondje hadden gesneden...grrrrr... 1983, toen dacht niemand aan bv en zeker niet zo'n ouwe chirurg.

Maar goed, ik heb dus altijd verstoppingsdreiging gehad aan die kant. Wel een goede productie (maar dat maakt het alleen maar lastiger soms). Ik probeerde veel tussendoor te masseren en ik heb er erg op gelet dat de borst regelmatig geleegd werd. Zo heb ik het gered. Ik ben wel bij het afbouwen door mijn zonen op een gegeven moment in de problemen gekomen omdat ze niet vaak genoeg meer dronken, en toen heb ik er zelf een punt achter moeten zetten. 1-2x per etmaal trokken mijn borsten niet omdat als er dan een voeding tussen uitviel het opeens 24-48 uur rust betekende. Dat was te lang.

Altijd de borst in de gaten houden en ook tijdens de voeding masseren... dat was bij mij genoeg.

Maar ik weet niet wat voor jou genoeg is. Hopen op de gouden tip!

Tirza G.

Tirza G.

19-12-2009 om 12:19

Weghalen

De huisarts kan het velletje wat voor de problemen zorgt weghalen. Dat zul je zelf ook wel kunnen, maar het is fijn als dat steriel gebeurt :-)
Vervelend zeg, zo hardnekkig!

Tirza

Rembrand

Rembrand

19-12-2009 om 12:32

Mayte*

Ik sluit me aan bij Tirza ( natuurlijk ;-))
Verder zou je eens kunnen nadenken over het ontstaan van de melkblaar. Melkblaren ontstaan bijna altijd door dezelfde reden als andere blaren. Door wrijving.
Wellicht kan iets anders aanleggen ( andere houding bijv. ) voorkomen dat die blaar steeds terug komt.
Je kan eventueel een consult met een lactatiekundige overwegen zodat ze naar het aanleggen/voeden kan kijken en tips kan geven.
Door de blaar zal de melkstroom inderdaad minder zijn omdat een bepaald gebied in de borst niet goed leeggedronken kan worden. Dit kan protest bij de baby en harde plekken in de borst bij de moeder veroorzaken.
Groetjes M.

Mayte*

Vervelend zeg! Ook ik heb last van een melkblaar die geregeld de kop op steekt. Maar mijn situatie is wel anders, want ik kolf (helaas ging het aan de borst voeden niet goed met mijn tweeling) en ik heb geen harde plek in mijn borst. Dat heb ik wel gehad, maar ik kan het meestal oplossen door eerst een washandje met warm water 2 a 3 minuten tegen mijn tepel/borst te houden. Daarna kolf ik dan, waarbij ik de kolf meestal iets krachtiger zet dan normaal en als ik een harde plek voel masseer ik ook. Wie weet kan je dat ook een keer zo met de kolf doen om te zorgen dat in elk geval de harde plek verdwijnt en daarna weer fijn je baby het werk laten doen? Meestal doorbreekt dat de melkblaar en verdwijnt deze, maar na een aantal dagen komt deze toch vaak terug. Ik heb nog geen link gezien met wrijving, maar zal er eens op letten.
Sterkte, ik weet hoe pijnlijk het is!
Amaryllis

Tirza G.

Tirza G.

19-12-2009 om 19:54

Wrijving en

soms gewoon een huidvliesje. Je tepel is een rommeltje :-), een soort framboosje. Het kan gewoon zo zijn, dat er ergens een klein flapje/vliesje/frummeltje over een melkuitgang heen zit. Door het kapot te maken is het weer een paar dagen weg, maar dan groeit het weer aan als het ware en hop, weer een vliesje. Vandaar de huisarts :-)

Tirza

Mayte*

Mayte*

19-12-2009 om 22:28

Bedankt

Wat fijn toch, dat er altijd weer mee gedacht wordt hier.

Ik ga maandag toch maar even naar de HA om het velletje te laten openmaken. Ik heb het melkkanaaltje soms weer open met naald, warmte en drinken of kolven. Het is, als ik kolf, het meest producerende kanaaltje met de felste straal, maar dan na een paar dagen is het weer dicht. Ik heb overigens geen harde plekken meer in mijn borst. Het is alsof de melk omgeleid wordt naar andere kanaaltjes.

Ik overweeg ook om een lactatiekundige te zien. Wellicht doen zoon en ik aan deze borst iets niet goed, wat met wat kleine aanpassingen opgelost kan worden.

Dank jullie voor het meedenken. En Amaryllis, sterkte met jouw melkblaar!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.