Babytijd Babytijd

Babytijd

Het dagelijkse tandenpoetsdrama

Pffff, zoon en ik zijn beiden bezweet na het dagelijkse tandenpoetsen. Zoon van negen maanden heeft vier tanden onder en vier tanden boven. Toen ik begon met tanden poetsen (rond de 4 maanden was zijn eerste tand door) ging het eigenlijk wel aardig. Een beetje likken aan de tandpasta, ondertussen een liedje zingen, geen probleem.
Sinds ongeveer een maand klemt zoon zijn kaken op elkaar op het moment dat hij de tandenborstel ziet. Door het zingen van een liedje of onder zijn kin kietelen verleid ik hem tot een lachje en dan poets ik snel een paar tanden, maar ook dat heeft hij nu door en hij kan nu lachen zonder zijn mond open te doen! Als ik hem zelf de tandenborstel geef gaat hij op de achterkant kauwen, dus dat zet ook geen zoden aan de dijk.
Nou ja, na wat geduldige pogingen kies ik meestal voor de snelle oplossing. Dat is met één arm zijn beide armen vasthouden, de tandenborstel tussen zijn kaken rommelen en ondertussen snel poetsen (onder oorverdovend gekrijs). Want of het nu met wat meer 'harde hand' gebeurt of met veel geduld, huilen wordt het toch wel. Zodra de tandenborstel uit de mond gaat zucht zoon een paar keer diep en kan hij weer lachen.
Heeft iemand tips voor het verbeteren van dit dagelijkse ritueel??
Maanve

Hier ook. :-(

Hier ook, precies hetzelfde. Zodra het moment eraan komt begint ook het brullen al..
Maar ik ga wel door. (op advies van cb) poetsen moet en mama eerst daarna jij. Zo doen we het dan ook! Ik hoop dat het vanzelf over gaat. En wie weet lees ik hier de juiste tip!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Maanve

Maanve

28-07-2011 om 16:19 Topicstarter

Tandenpoetsen moet

Ben het met je eens dat tanden poetsen moet. Ik heb tijdens het tandenpoetsen twee liedjes: 'ik zag twee beren tanden poetsen, o het was een wonder' en ' tandenpoetsen moet, tandenpoetsen moet, tanden tanden tandenpoetsen moet'. De laatste op een soort fantasiemelodietje.
Weet jij hoe lang je moet poetsen? Want de twee minuten die door volwassen wordt geadviseerd haal ik dus nooit...

Massi Nissa

Massi Nissa

28-07-2011 om 18:49

Twee minuten

Ha! Toen mijn dochter zo oud was als jouw zoon nu, maanve, ging ik ook voor de twee seconden, hoor, en niet voor twee minuten. Elke contact tussen tandenborstel en iets in mond kind telde voor mijn gevoel als poetsen. Hier had ik een heel arsenaal aan trucs, waarvan de beste: mijn telefoon in de handen geven.
Groetjes
Massi

Waarom niet het kind eerst?

Wat mij opvalt is dat jullie eerst zelf willen poetsen en jullie kindje pas later mag. Waarom mag jullie kindje niet eerst poetsen en maak jij als moeder/vader het niet af?
Ik weet niet of het uitmaakt hoor maar ik zou me zo voor kunnen stellen dat het de spanning breekt..
En is samen poetsen: jij jouw tanden en jullie kindje de zijne een idee?? Waarbij je laat zien hoe jij het doet en hij/zij jou nadoet..
Het zijn maar ideeën hoor, in de praktijk ben ik nog niet toe aan het poetsen van de tanden van mijn dochter;-)

Vic

Vic

28-07-2011 om 20:42

Twee minuten

Twee minuten staat voor het poetsen van een heel gebit, met kiezen dus. Dan doe je binnenkant, buitenkant, kauwvlakken. 8 voortandjes kunnen ook in een minuutje ;-) Het is natuurlijk wel belangrijk, maar ik maakte er ook weer geen drama van als het een keer wat minder lukte met poetsen. Een kind van 9 maanden krijgt nog geen drop, lolly's of fristi.

dc

dc

29-07-2011 om 10:06

Regien

Bij ons doen de kinderen het wel eerst. Bij de oudste (5) poets ik ook lang niet altijd meer na, bij die van 3 nog wel.

Bij ons is het eigenlijk nooit een echt strijdpunt geweest. De oudste kreeg pas met 1 jaar tanden, en die vond het leuk, en de jongste zag het de oudste doen, en wilde dus ook. Toen het begon te vervelen heb ik heel duidelijk gemaakt dat er zonder tanden poetsen geen chocola meer gegeten wordt. Dat is echt een enorme motivatie voor mijn koters, maar goed, die zijn dus ondertussen al wat ouder. Ook koop ik regelmatig tandenborstels die een knipperlicht geven. In de badkamer, licht uit en poetsen maar. Ze vinden het geweldig!

Maanve

Maanve

29-07-2011 om 19:34 Topicstarter

Reacties

Even reageren op de reacties tot nu toe...
De 2 minuen haal ik lang niet nee. Het loopt ergens in de tientallen seconden, maar zoon heeft nu naast het kaken dichtklemmen ook ondekt dat poetsen heel lastig gaat wanneer hij zijn hoofd heen en weer schudt :-).
Zoon mag wel eens eerst met de tandenborstel, maar dan steekt hij de onderkant in zijn mond en gaat hij hier doorgemoedereerd op liggen kauwen. Het komt niet in hem op om dat harige gedeelte in zijn mond te stoppen.
Zoals Vic zegt krijgt zoon nauwelijks suiker binnen (af en toe eet hij een ligakoekje, maar meestal als tussendoortje iets van een rijstwafel) dus ik hoop maar dat het qua tandbederf niet zo'n vaart loopt.
Nou ja, zoals het er nu naar uitziet wacht ik met smart op de dag dat ik kan beginnen met het chanteren met chocola :-).
Maanve

Gezond eten

Hier ook niet altijd consequent gepoetst. Wel vaak een nieuwe routine gezocht waarna het weer een tijdje goed ging. Veel rauwkost laten eten hielp volgens de tandarts. Onze gebitten gaan juist achteruit van al dat gemaksvoedsel waar je nauwelijks op hoeft te kauwen.
Inmiddels zijn het pubers met mooie gebitten zonder gaatjes of vullingen.

Anna3

Anna3

29-07-2011 om 22:32

Tandenpoetsen - boekje lezen

Hier hebben we (ik nog meer dan dochter) het er ook moeilijk mee gehad. Ik vond het gevoelsmatig heel heel moeilijk om haar 'met fysiek geweld' te dwingen (geen enkel trucje werkte) en mijn man kon dat al helemaal niet. Gelukkig gaat het tegenwoordig (dochter is net 3) beter. De regel is: EERST tandenpoetsen, DAARNA boekje lezen. Daarmee kan ik haar wel motiveren enigszins mee te werken.
Wij poetsen trouwens met de elektrische tandenborstel, maar dat lijkt me met een baby nog geen goed idee.
En inderdaad: zo min mogelijk snoepen en het aantal eetmomenten beperken. Zuur (drinken, fruit) is daarbij ook niet best voor de tanden.

Asa Torell

Asa Torell

30-07-2011 om 16:49

Afleiden

wat hier goed werkte bij zoon met ongeveer 1 jaar: boekje laten lezen of voorlezen. Dan kon de andere ouder meestal wel even snel nagels knippen - dat was hier het moeilijkste issue in die tijd. Tandenpoetsen werd pas later een probleem, rond 2 jaar, en toen lieten we hem tv kijken tijdens het poetsen. Werkte perfect - nog steeds trouwens bij beide kinderen (7 en 4 inmiddels). Als je geen principiele bezwaren tegen tv hebt zou ik het nu al uitproberen, als andere afleidingstrucs niet werken.

Maanve

Maanve

30-07-2011 om 19:53 Topicstarter

Afleiden

Vanavond gepoetst terwijl zoon een kralenketting (zijn lievelingsspeelgoed, dat hij van mij anders niet mag hebben) in zijn beide handjes had. Zijn acties om de tandenborstel weg te meppen waren een stuk minder gecoördineerd en hij sputterde nog wel tegen, maar dat hysterische huilen was er niet bij. Een klein succesje geboekt dus!
Ik heb geen principiële bezwaren tegen tv, dus dat kan ik zeker ook nog proberen.

Bedankt allemaal!!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.