Babytijd Babytijd

Babytijd

Het nut van hypoallergene voeding?

ik zit even te twijfelen, dochtertje van 6 weken krijgt nu de helft van de tijd gewone nutrilon (andere helft bv). Op het cb gaven ze aan dat het verstandig is om hypoallergene voeding te geven vanwege wat allergien in de familie.

Die allergieen zijn: hooikoorts en netelroos bij bepaalde voedingsstoffen (deze gevoeligheid is overigens al weer voorbij), gevoeligheid voor insectenbeten en droge huid.

Wat is het nut van hypoallergene voeding als het om deze allergieen gaat ? Ik bedoel het is toch geen preventiemiddel tegen die allergieen ?

Ik wil best wel hypoallergeen gaan kopen (ze doet het prima, groeit als kool) maar als het verder geen nut heeft en niets 'doet' dan blijf ik liever de standaard nutrilon kopen.

Allergie

Ik geloof dat als er aanleg voor bepaalde allergieën bestaat, de kans op koemelkallergie ook wat groter is. Er wordt wel gezegd dat het meteen vanaf de eerste fles moet, geen idee of het later niet meer werkt of dat het marketing-technisch is.

Onze twee zonen hadden via papa kans op astma, maar ik heb nooit hypo-allergene voeding gegeven. Ze hebben allebei wel wat eczeem gehad, maar hier zijn ze overheen gegroeid. Ik roep hiermee niet dat jij het ook niet moet doen...
Groet,
V.M.

Wel ha geven

Manda, ik heb deze vraag ook al eens gesteld hier op het forum en het was geloof ik zo dat tot 6 maanden toch wordt aangeraden preventief ha te geven als er allergieën in de familie zitten. De openingen in de darmen zijn nog niet gesloten en de kans dat je kindje een allergie ontwikkelt is best groot. Na die 6 maanden zijn de darmen voldoende gesloten en is de kans verwaarloosbaar klein.

Ik zou dus denk ik uit voorzorg toch ha geven. Dat ze het nu goed doet op gewone nutrilon zegt niets, een allergie ontwikkelt zich langzaam.

Chris

Manda Rijn

Manda Rijn

24-08-2009 om 16:47 Topicstarter

Bedankt

hmmm, bij oudste dochter heb ik geen h.a. gegeven, maar dit wetende is het misschien wel verstandig. het is nog best duur zag ik net in de supermarkt, E 5 per pak duurder !

ik zal dan voortaan h.a. geven en even overleggen met het cb hoe lang het gegeven moet worden.

liora

liora

24-08-2009 om 19:40

Ik doe het niet

Hoi,

Bij mij in de familie ook eczeem, asthma, hooikoorts. Maar, ik heb het allemaal niet en zoon ook niet. In combinatie met borstvoeding heb ik wel hyopoallergeen gedaan, ook op advies van het consultatiebureau. Maar toen ik de bv ging afbouwen heb ik besloten gewone standaard voeding te geven.
Mijn vk zei dat het ook een beetje een modegrill is. De reden is dat koemelkallergie verwant is aan eczeem, hooikoorts en asthma, maar bij mij in de familie komt dat helemaal niet voor.

Ik heb trouwens voor de grap toen moedermelk geproefd, hypoallergene kunstvoeding en standaard kunstvoeding. Die hypoallergene vond ik erg laf smaken, beetje als zoetige magere melk.

Liora

Goh

Dit hoor ik nu voor het eerst. Ik kom uit een vrij allergische familie, maar ben zelf gelukkig de dans ontsprongen. Het was (is) wel een reden waarom ik per se borstvoeding wil(de) geven, maar zowel bij oudste als nu bij dochter moet er op het kdv met nutrilon worden bijgevoed, want ik kan niet genoeg kolven. Noch het cb, noch het kdv heeft iets over ha-voeding gezegd. Aangezien ik bij beide kinderen nooit iets van problemen heb gemerkt gaan we er maar vrolijk mee door.

Ik snap overigens iets niet. Voor zover ik weet wordt bij kea de borstvoedende moeder ook op een koemelkvrij dieet gezet. Als dat zo is, dan ga ik ervan uit dat kea zich dus wel zal manifesteren als de zogende moeder dat niet doet, en dat zou dan betekenen, denk ik als leek, dat als je probleemloos borstvoeding geeft zonder dieet er dus kennelijk niks aan de hand is en je dus ook die ha-nutrilon wel kunt laten zitten.

Zie ik dat fout, en zo ja, waarom?

Groeten,

Temet

Temet

Volgens mij gaat jouw redenering niet op omdat een koemelkallergie of andere allergie soms wel, maar niet altijd in 1 x aanwezig is. Aanhoudende belasting met de allergene stof kan een sluimerende allergie triggeren. Als jouw kind dus een vergrote kans heeft op allergie omdat dit in de familie voorkomt zou ik tot 6 maanden wel ha-voeding geven (niet de zware Pepti-varianten, maar de op preventie gerichte).

Maar inderdaad, het is niet zo dat je dochter nu met de gewone Nutrilon-voeding gegarandeerd allergisch wordt. In die zin is alles een kwestie van kansberekening en hoe gevoelig je daarvoor zelf bent.

Ik kon trouwens ook niet genoeg bij elkaar kolven voor het kdv. Mijn zoon ging met zes maanden naar het kdv en heeft eveneens aanvulling gehad met gewone Friso. Het cb gaf aan dat dat eigenlijk ook hypo-allergeen moest zijn, maar dat heb ik dus niet gedaan. Ik heb begrepen dat de kans op het ontwikkelen van een allergie na zes maanden als de darmen vrijwel gesloten zijn, verwaarloosbaar is en de preventieve ha2-voeding vooral op initiatief van de zuigelingvoedingsindustrie is ontwikkeld. (Geloof ik toch nog in een conspiracy-theorie).

Chris

Sascha2

Sascha2

26-08-2009 om 14:34

Sterker nog

Wat mij is aangegeven is, dat je - voor zover je preventief HA geeft - je na zes maanden beter op gewone opvolgmelk kunt overstappen voor zover er geen klachten zijn. Dit omdat het lang doorgeven van HA-voeding juist een allergie in de hand kan werken. Uiteraard voor zover zich geen problemen voordoen.
Overigens kreeg mijn oudste eerst bv, toen HA en rond de 11e maand gewone halfvolle melk. En bam, daar was de eczeem. Hij reageerde heel fel op gewone melk. Inmiddels niet meer, hij kan het prima drinken zonder eczeem te krijgen, maar hij is inmiddels 4,5 jaar oud.

Manda Rijn

Manda Rijn

27-08-2009 om 09:08 Topicstarter

Sascha

door wie is aangegeven dat je na 6 maanden beter gewone opvolgmelk kunt geven ?

Sascha2

Sascha2

27-08-2009 om 10:00

Manda

Door het cb

Manda Rijn

Manda Rijn

27-08-2009 om 14:31 Topicstarter

Sascha

goh ! Ik ga volgende week geloof ik weer naar het cb en zal er eens op door gaan vragen. Ik heb overigens nog geen pak ha gekocht, overstappen vind ik ook weer zo'n stap.

Sascha2

Sascha2

27-08-2009 om 16:03

Archief

Succes bij het cb, de adviezen kunnen mijlenver uiteen liggen :)

Kari1

Kari1

28-08-2009 om 12:06

Uitleg over preventieve ha-voeding

Ik heb even zitten twijfelen over deze posting want: daar komt betweterige Kari weer. Eenieder die nu al jeuk krijgt niet verder lezen dus maar.
Als er koemelkeiwitten door de darm worden opgenomen en als deze door het lichaam als "vreemd" worden herkend, ontstaat er een sensibilisatie voor die eiwitten. Dwz dat de grond om allergisch te gaan reageren wordt gelegd. Of een sensibilisatie zich zal doorontwikkelen tot een daadwerkelijke allergie hangt nog af van verschillende en lang niet allemaal al bekende factoren. Dat als vreemd herkend worden (sensibiliseren) gebeurt bij de ene persoon eerder/gemakkelijker dan bij de andere, dat is de (evt. familiaire) aanleg om allergisch te reageren.
Preventie van het ontstaan van allergie heeft 2 poten. Het niet in contact laten komen met die vreemde eiwitten is 1 poot, en de andere kant is wel contact maar het lichaam leren dat het niet hoeft te reageren met sensibilisatie en allergie. Allergeenvermijding tegenover tolerantieopbouw.
In het spijsverteringskanaal worden koemelkeiwitten in principe in kleinere stukjes geknipt voor ze door de darmwand kunnen worden opgenomen naar het bloed, en die kleinere stukjes lopen minder kans om door het lichaam als vreemd te worden geclassificeerd. Jonge babies die voeding krijgen op basis van koemelkeiwit lopen meer kans om grotere, minder geknipte stukken eiwitten in het bloed te krijgen omdat de darm nog meer doorlaatbaar is dan bij oudere kinderen. En daardoor hebben jonge babies een grotere kans om allergisch te gaan reageren.
Preventieve ha-voeding bevat koemelkeiwitten die al wat zijn voorgeknipt. (De hypo-allergene voeding voor de behándeling van allergie bevat in nog veel kleiner geknipte stukjes eiwit.) Omdat er dan geen grote stukken in het bloed komen wordt de kans op sensibilisatie kleiner. (Preventie volgens allergeenvermijding.) Idem bij borstvoeding, daar heeft niet de fabriek voorgeknipt maar moeders lichaam. Borstvoeding is dus ha-melk. Daarom wordt voor bijvoeding bij BV ha-voeding aangeraden, dan blijf je in dezelfde lijn en stel je je kind niet tóch bloot aan grote eiwitten.
Als een kind al weken achtereen half BV en half kunstvoeding heeft gekregen is het de vraag of het nog zin heeft om alsnog over te stappen naar ha-voeding. Het lichaam heeft de eiwitten allang binnen gehad, een evt. sensibilisatie zal al zijn geschied. Preventie volgens allergeenvermijding is al achterhaald.
Of ha-voeding na 6 maanden nog zin heeft is ook maar de vraag. De darmen zijn dan niet meer zo doorlaatbaar en kunnen zelf al zorgen dat er niet zo veel grote brokken eiwit doorgaan. Bovendien komt dan poot 2 om de hoek kijken, zoals Sacha al aangaf, die van de tolerantieopbouw. Het gaat er steeds meer op lijken dat het te lang vermijden van allergeen wel eens averechts zou kunnen werken.
Temet: “Ik snap overigens iets niet. Voor zover ik weet wordt bij kea de borstvoedende moeder ook op een koemelkvrij dieet gezet.” Een voedende moeder gaat niet ter preventie op dieet maar als zich, ondanks de BV, toch een allergie heeft ontwikkeld.
“Als dat zo is, dan ga ik ervan uit dat kea zich dus wel zal manifesteren als de zogende moeder dat niet doet, en dat zou dan betekenen, denk ik als leek, dat als je probleemloos borstvoeding geeft zonder dieet er dus kennelijk niks aan de hand is en je dus ook die ha-nutrilon wel kunt laten zitten.” Als je BV geeft zonder dieet dan geeft je voorgeknipte eiwitten. Dat kan helpen om sensibilisatie te voorkomen. Als je daarbij kunstvoeding geeft met de hele eiwitten dan kan dat toch net teveel van goede blijken te zijn.
Kari

Kari

Dank voor je heldere uitleg. Ik hoopte al dat je je zou melden in dit draadje.
Kind gaat ondertussen gewoon verder op een dieet van door mij verknipte koemelkeiwitten en een beetje ongeknipte eiwitten :-)

Groeten,

Temet

Sascha2

Sascha2

28-08-2009 om 14:38

Ha kari

Ook ik ben blij dat je je twijfel opzij hebt gezet en toch hebt gereageerd. Indertijd, toen ik het advies van het cb kreeg dat HA-opvolgmelk niet nodig was (terwijl ik nog geen jaar ervoor juist het advies kreeg om wel HA te blijven geven), gaf jij al een voor mij heldere uiteenzetting met dezelfde strekking. Daardoor ging ik niet twijfelen aan het tweede advies van het CB (kleine kanttekening is, dat 'mijn' CB er een van het twijfelachtige soort is...). Ook ik hoopte al dat je je zou melden en dank ervoor.

Kari1

Kari1

28-08-2009 om 19:56

Leuk

ben blij dat jullie mijn bijdrage waarderen. Ik vind uitleggen heel leuk, maar ik wil ook niet teveel zo'n juf-met-knotje-met-breinaalden zijn.
Kari

Tink

Tink

28-08-2009 om 21:20

Juf kari :)

Nee hoor, denk dat maar niet, ik ben altijd blij met bijdragen van jou want ze zijn zo lekker helder en duidelijk. Ik heb (gelukkig) niet te maken met KEA, maar heb toch weer wat geleerd. Bedankt dus! En vooral doorgaan :)

Niks mis met breinaalden hoor

Ik heb net een paar sokken opgezet.
En de uitleg was gewoon duidelijk en compleet.

Manda Rijn

Manda Rijn

02-09-2009 om 11:14 Topicstarter

Dank kari

dan heeft het idd geen zin meer om nu over te stappen, blijf ik lekker de normale nutrilon geven.

Mayte*

Mayte*

02-09-2009 om 21:53

Goh weer iets geleerd

Kari, dit wist ik niet. Helder uitgelegd. Dank daarvoor.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.