Babytijd Babytijd

Babytijd

Elisabeth B.

Elisabeth B.

25-11-2009 om 21:27

Hoe kolf ik meer af?

De crèche heeft aangegeven dat de afgekolfde moedermelk die ik iedere dag meegeef aan mijn baby te weinig is. Hij is ontevreden en wil meer. Dit probleem speelt sinds enkele weken, nadat ik mijn eerste echte menstruatie weer had en een hele dag op pad ben geweest voor mijn werk en niet had kunnen kolven. Zo raakte ik op achterstand en het lukt me maar niet om die kolfachterstand weer in te lopen. Ik ben bijna twee weken tussen de middag naar de crèche geweest om hem zelf te voeden en daarnaast kolfde ik ook nog eens twee keer. Nu zit ik op drie flesjes per dag, twee met ongeveer 120 cc en eentje met 60 cc. Mijn baby is zes maande en weegt 8,2 kilo, hij drinkt ongeveer zeven keer per etmaal waarvan drie keer uit een fles op de crèche. De juffen denken dat hij tussen de 150 en 180 cc per keer drinkt en dan kom ik inderdaad te kort.
De crèche heeft gevraagd hoe ik sta tegenover een fles kunstmelk per dag. Ik wil dat liever niet, geen van mijn kinderen heeft ooit iets anders nodig gehad dan borstvoeding. Ik had bij de oudste drie kinderen eerder te veel afgekolfde melk dan te weinig, ze dronken overdag ook nog eens minder omat ze een duidelijke voorkeur hadden voor de borst. Mijn kleinste drinkt veel en graag moedermelk uit de fles en is nu dus ontevreden. Hoe los ik dit op? Graag snel veel tips!
Elisabeth.

Tirza G.

Tirza G.

25-11-2009 om 22:28

Poging tot tips

Vooropgesteld: ik heb geen idee waar en wanneer je nu kolft, dus misschien slaat het nergens op.
Stress is niet goed bij het kolven, helaas. Een schoudermassage, flink warmte op je schouders (de beroemde gelpacks) of een hete douche voor je naar bed gaat en dan meteen aansluitend kolven.
Is het misschien een idee om 's avonds de kolf naast je bed te zetten en dan 's morgens voor/tijdens/na de eerste voeding 1 borst te kolven en je baby uit de andere te laten drinken.
De neusspray Syntocinon wil ook nog wel eens helpen, niet zozeer aan de hoeveelheid, maar doordat de melk sneller toeschiet heb je minder last van stress.
Borstcompressie wil ook nog wel eens wat doen. Zie de link die ik in het draadje hier boven gaf voor een idee van de techniek. Kan wel 20-50 ml schelen.
Eventueel een keer je wekker zetten om 's nachts extra te kolven (als je baby doorslaapt).

Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

Tirza (enne, ben ik nou wie jij dacht dat ik was?)

Rembrand

Rembrand

25-11-2009 om 23:43

Enne.

Misschien een fruithapje erbij ?
M.

Vaker kort

Wat bij mij geweldig hielp in die situatie, was vaker kort kolven, dus vier of vijf keer 10 minuten. Op die manier heb ik regeldagen gesimuleerd en was na twee weken de productie weer op peil.

Tirza G.

Tirza G.

26-11-2009 om 16:47

Een fruithapje

levert onvoldoende calorieen tegen honger :-)

Tirza

Elisabeth B.

Elisabeth B.

26-11-2009 om 21:27

Tirza

Tirza, dank voor je snelle reactie. Ik zal wat meer info geven. Ik kolf normaal gesproken twee maal daags met een dubbele electrische kolf op mijn werk. Ik heb het behoorlijk druk op mijn werk en het kolven moet tussendoor. Als ik op kantoor ben, is de kolfruimte niet altijd vrij, ik moet gebruik maken van vastgestelde tijden die voor mij niet heel handig zijn, namelijk al vroeg in de ochtend en vroeg in de middag. Ik heb ’s cohtends niet lang daarvoor mijn baby gevoed. Die drukte is allemaal niet bevordelijk lees ik … De laatste week kolf ik daarnaast nog eens ’s avonds als ik hem naar bed breng (rond half zeven); ik voed hem en tegelijk kolf ik. Ik heb vannacht proberen te kolven, had alles klaar staan maar het was erg koud en ik begrijp dat het mede daarom niet lukte ;-) Ik ga nu proberen een hete douche te nemen voor het slapen gaan en dan te kolven. Ik heb nu tot maandag om weer op pijl te komen!
Ik heb inderdaad steeds meer moeite om een toeschietreflex te krijgen, nooit gehad maar inmiddels komt het zelfs regelmatig voor dat ik met hooguit 10 cc voormelk stop ;-( Ik bel morgenochtend direct de huisarts voor een recept van die neusspray, of is dat inmiddels vrij verkrijgbaar?
Enne, je bent inderdaad degene die ik dacht dat je was, van LLL toch? Ik herkende je aan je schrijfstijl.
Elisabeth.

Elisabeth B.

Elisabeth B.

26-11-2009 om 21:38

Fruithap

We zijn mede door het kolftekort twee weken geleden begonnen met fruit, hij is net zes maanden geworden. Hij at de eerste week wel driekwart banaan, het liest in stukje en niet geprakt! Maar de afgelopen week kwam de klad er in, hij voelt zich sowieso niet zo lekker. Hij hoest veel, heeft af en toe wat verhoging en maalt nauwelijks nog naar fruit of stukjes brood. Misschien dat zijn ontevredenheid ook daarmee te maken heeft …
En inderdaad, veel extra calorieën geeft fruit niet. Maar avocado voegt misschien nog wel wat toe? En blokjes brood met en scheutje moedermelk?
Elisabeth.

Elisabeth B.

Elisabeth B.

26-11-2009 om 21:42

Genista

Goed idee, ik hoop dat het bij mij ook werkt. Ik kolf nu soms maar door en door om zo’n fles tot de rand toe te vullen maar kom dan maar tot de helft of zo ;-(
Elisabeth.

Tirza G.

Tirza G.

26-11-2009 om 22:58

Dingetjes

De hete douche zal wellicht zijn werk doen, een warm kompres op je borst ook. De beroemde gelpacks, even in de magnetron en ze blijven 10-20 minuten lekker warm.
Zijn mopperigheid kan zéker te maken hebben met het feit dat hij niet lekker is.
De neusspray is niet vrij verkrijgbaar, daar zul je even een recept voor moeten vragen.
Avocado bevat zo'n 225 calorieen per stuk tegen banaan zo'n 125, dus daar zit wel duidelijk verschil :-)
Enne: klopt :-) Ik beschouw het als een compliment. Overigens schrijf ik hier op persoonlijke titel :-) Zo niet, dan vermeld ik dat in mijn naam.

Tirza

mijk

mijk

27-11-2009 om 08:47

Water

Ik kolfde altijd beduidend meer als ik een flesje water leegdronk tijdens het kolven. en een geluidsfiletje van dochterlief was ook altijd succesvol. (Ik kon op mijn eigen kamertje kolven dus ik had dat gewoon op mijn pc..)

Misschien heb jij er iets aan...

Elisabeth

Dat probleem had ik ook: stomweg doorkolven in de hoop dat er toch nog wat zou komen. Ik vond het een gouden tip, om vaker kort te gaan kolven. Veel succes!

Elisabeth B.

Elisabeth B.

27-11-2009 om 22:47

Intussen

Vanmorgen ontdekte mijn man een vlijmscherp randje van een groeiende tand in het onderkaakje van onze zoon; hij zit er ook voortdurend met zijn tong aan te voelen. Dat verklaard misschien deels zijn onrust de hele week. Maar daarnaast had hij al een paar keer verhoging, eerst dacht ik als gevolg van de Mexicaanse griep vaccinatie, later omdat hij ook erg veel hoest.
Omdat hij vandaag weer verhoging had, ben ik naar de huisarts geweest. Uitkomst: zoon krijgt ventolin tegen zijn geïrriteerde luchtwegen, ik heb oxitocine neusspray gekregen. Over het laatste recept moest de huisarts (vrouw, eind dertig) lang nadenken, ze was verbaasd over mijn concrete verzoek want ze had oxitocine neusspray tot nu toe alleen nog voorgeschreven aan kraamvrouwen, direct na de bevalling om de borstvoeding op gang te brengen. Ik heb uitgelegd dat ik het ken van werkende moeders als hulp bij het kolven om een toeschietreflex op te wekken. Ze heeft het ter plekke opgezocht in een heel dik boek en gelukkig kreeg ik zonder verder omhaal het recept.
Ik heb me voorgenomen gewoon veel te kolven en veel aan te leggen. Nu was het vandaag helaas een hele drukke dag met dokter, voorleesgast op school, Sinterklaas op werk en een baby die niet lekker is. Vandaag dus maar een keer gekolfd, maar wel 50 cc naast alle borstvoedingen. Morgen ga ik gewoon om de twee uur voeden dan wel kolven. Maandag moet ik zo genoeg voedingen genereren voor de crèche!
Elisabeth.

Elisabeth B.

Elisabeth B.

28-11-2009 om 21:35

Vandaag

Vandaag een erg drukke dag met kinderen brengen en halen en dan was het voetbal zelfs nog afgelast … Ik was het grootste deel van de dag alleen met de kids dus van kolven kwam weinig. Toch nog twee keer gekolfd vandaag, bij de ochtendvoeding en avondvoeding, in totaal bijna 100 cc.
Gisteren ontdekten we een doorgekomen ondertandje, vanmorgen een doorkomend boventandje! Het is duidelijk gevoelig, maar hij drinkt wel.
Mijk, ik had voorheen ook altijd een flesje water bij de hand voor tijdens het voeden, ik kreeg altijd acuut drost. Ik drink tegenwoordig voornamelijk thee, maar dat komt op hetzelfde neer. Ik zal voortaan weer een grote mok thee drinken bij het kolven en het voeden (dan zorg ik wel altijd dat de thee uit de buurt staat of al afgekoeld is).
Elisabeth.

Elisabeth

Gelukkig dat die tandjes nu door zijn. Hopelijk brengt het hem en jou wat rust. Succes, ik duim voor je!

Syntocinon!

Ook kolfprobleem gehad.Mbv de neusspray kolfde ik veel meer ! Op een gegeven moment zat het vriesvak bijna te vol :)
Valt allicht te proberen.Moet op recept.

succes,
Damajo

Helpt niet altijd

Ik ben het met Damajo eens dat je het zeker moet proberen, maar bij mij maakte het geen enkel verschil. Die spray wekt de toeschietreflex op. Maar daar zat bij mij het probleem niet, dus was die spray ook niet de oplossing.
Hopelijk helpt het bij jou wel.

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.