Babytijd Babytijd

Babytijd

Hoesten

Dochter van 7 maanden is al weken verkouden. Misschien al wel 5 weken ofzo. Hoesten doet ze nu ook al weken, waarvan de laatste 2-3 weken echt hard en raspend. Maar niet heel vaak, en ze is tamelijk vrolijk, plast en poept en eet goed (drinkt niet daverend overigens) en heeft zo te voelen geen koorts. Kortom: snotkoppie en veel geblaf, maar verder geen zieke indruk.

Maar dat hoesten is heel naar om te horen en volgens mij heeft ze daar wel last van.

Mijn tot overbezorgdheid neigende partner zat ruim twee weken geleden al bij de huisarts die, geheel zoals ik al voorspelde, zei dat er niks aan de hand was en dat het gewoon vanzelf over moest gaan. Vriend pruttelt nu weer dat dit toch niet normaal is, en of we (lees: ik) niet naar de huisarts moeten.
Hoestdrank is er niet voor die kleintjes, honing mogen ze ook niet, dus vziw is er niks aan te doen en dat is rot, maar die huisarts (onze nieuwe huisarts ook nog) ziet me aankomen...

Wanneer is hoesten bij een verder niet zieke baby reden voor verdere actie?

En heeft iemand misschien toch een tip voor een hoestdrankje dat die ukjes wel mogen? Volgens mij heeft ze gewoon een fors geïrriteerde keel zolangzamerhand, ik vind het zielig.

Groeten,

Temet

Kiki

Kiki

25-10-2009 om 21:05

Mijn zoontje kreeg ventolin voorgeschreven

toen hij in diezelfde leeftijd was. Inderdaad geen honing of hoestdrank. Ik was toen ook helemaal verbaasd, waarom gelijk een inhaler? Maar het hielp wel tegen het hoesten.

Nou was hij toen wel een stuk zieker dan jouw dochter en heeft hij altijd al last van zijn longen.

liora

liora

25-10-2009 om 22:10

Tussikind

Hoi,

Mijn baby krijgt Tussikind hoestdruppels. Ik heb de indruk dat hij het lekker vindt en dat het zijn keeltje wel tot rust brengt.

Tis homeopatisch dus ik geloof niet dat er iets in zit (haha, je snapt wat ik bedoel).

Liora

Temet

Temet

26-10-2009 om 13:51 Topicstarter

Aha

Ventolin lijkt mij hier totaal niet aan de orde, want kind is verder zo te zien gelukkig niet ziek. Ik zal eens kijken wat er in Tussikind zit. Zou mij niet verbazen als het grotendeels suikerwater is, dat kan ik zelf ;-)

Dank en groeten,

Temet

Tirza G.

Tirza G.

26-10-2009 om 18:42

Het meest werkzame bestanddeel van tussikind

is de alcohol.
Tussikind bevat per 100 g de volgende bestanddelen:
Antimonium sulfuratum auratum D6 5 g.
Bryonia alba D3 5 g.
Drosera rotundifolia D3 5 g.
Eucalyptus globulus D3 5 g.
Ipecacuanha D4 5 g.
Spongia tosta D6 5 g. in een siroopbasis.
Alcoholgehalte 1.7 % (v/v).
Allemaal homeopatische verdunningen, doen allemaal niks dus.
Temet, de opmerking van Kiki is niet zo raar. Hoesten/blaffen is een symptoom van longklachten. Ook mijn dochter begon zo. Heb je reden om aan te nemen dat ze ergens allergisch voor zou kunnen zijn (zelf/partner/ander kind allergisch)? Is ze erfelijk belast met bijv. astma? Maar ook teruglopend snot kan de hoestprikkel triggeren, zolang ze snottig is - is hoesten niet ver weg.

Tirza

Temet

Temet

26-10-2009 om 21:26 Topicstarter

Tirza

Die alcohol laat ik maar zitten, maar een siroopje kan ik natuurlijk zelf wel brouwen.
Je opmerking over longklachten zet me wel aan het denken. Noch ik, noch partner zijn allergisch, maar mijn broer wel en in mijn familie wemelt het van de allergische types. Zoon heeft een ijzeren gestel, die heeft zelden ergens last van en al helemaal niet van allergie [klopt af].
Nou ja, ik moet over ruim een week toch naar het cb met haar. Als het blijft zoals nu dan kan ik het tot dan nog wel even aankijken heb ik bedacht. En misschien maar met een siroopje aan de slag dan ;-)

Groeten,

Temet

Temet

"Ventolin lijkt mij hier totaal niet aan de orde, want kind is verder zo te zien gelukkig niet ziek.".
Die vlieger gaat niet altijd op. Mijn zoon was drie toen hij wekenlang bleef hoesten, m.n. 's nachts. Verder leek er niets met hem aan de hand. Toch bleek het bij hem een eerste symptoom van allergisch astma te zijn (indertijd hielp ventolin idd, en nu heeft hij al jaren ontstekingsremmers).
Zegt niks over jouw kind natuurlijk, maar óók alleen hoesten kan een symptoom van longproblemen zijn.
Beterschap voor je dochter!

Mariska

Mariska

27-10-2009 om 12:44

Ik zou

toch even afspraak maken bij de huisarts zodat hij naar de longetjes kan luisteren. Zeker als het al zo lang aanhoudt.

Temet

Temet

28-10-2009 om 20:50 Topicstarter

Zucht

Twijfel, twijfel... Mijn cb-afspraak is niet volgende week, maar pas een week later, zag ik. Dat pleit voor huisarts. Aan de andere kant: vandaag uitgebreid de tijd gehad het ukje weer eens te observeren (want vrije dag), en ze hoest helemaal niet vaak. Soms uren achtereen niet. Alleen als ze hoest, klinkt het zo rot. Maar verder lijkt ze de gezondheid zelve... Nou ja, behalve die snotneus dan (die komt en gaat trouwens).

Ik wilde hier al vragen of de kinderen bij wie hoesten een symptoom van astma was er verder niets bij hadden, maar nu ik Anneques posting herlees zie ik dat haar kind kennelijk verder niets mankeerde.

Ik ga denk ik maar een belafspraak maken (kan bij deze praktijk gelukkig ook), voor overleg.

Dank voor alle reacties!

Temet

Ja precies

bel gewoon even. Zoon hier mankeerde verder idd niets, en hij hoestte vooral 's nachts, overdag leek er niets ad hand.

Mariska

Mariska

28-10-2009 om 22:08

Temet

Als ik bel zegt de huisart standaard... door de telefoon kan ik het niet horen... kom dus maar langs...

Huisarts kan het pas echt beoordelen door goed te luisteren.

Suk6!

Temet

Temet

29-10-2009 om 09:15 Topicstarter

Afspraak

Nou ja, Mariska, dat bedacht ik me dus ineens ook. Daarbij ben ik deze dagen heel moeilijk telefonisch bereikbaar voor het terugbellen, dus ik heb nu maar meteen een afspraak gemaakt. Dat wordt maandagmorgen, dus waarschijnlijk houdt ze dit weekend op met hoesten ;-)

Groeten,

Temet

Thijmensiroop

ik heb niet het hele draadje gevolgd, maar thijmensiroop mag de kleine meis wel hebben.

Mariska

Mariska

31-10-2009 om 20:30

Temet

Mijn haar zit meestal ook goed als ik naar de kapper moet... ben benieuwd of het hoesten idd ophoudt dit weekend ;)

En?

Hoe is het nu met haar, en wat zei de ha?

Temet

Temet

02-11-2009 om 13:58 Topicstarter

Huisarts

Huisarts constateerde "ik hoor inderdaad wat gepiep in de verte" en schreef Ventolin voor. Ze zei dat inmiddels de helft van de baby's dergelijke klachten heeft en dat onduidelijk is waardoor dat komt. De meeste kinderen groeien er volgens haar vanzelf overheen tegen de tijd dat ze zo'n 2 jaar zijn, en e.e.a. hoeft geen voorbode van astma oid te zijn.

Wel Ventolin dus toch, en dat zou het hoesten moeten verminderen. Itt tot wat ik - enigszins gekscherend - had geschreven werd het hoesten dit weekend overigens niet minder, in tegendeel. Nu moeten we maar eens zien wat de Ventolin doet.

Het zal mij benieuwen of ze nu ook beter gaat drinken, want dat hield de laatste tijd ook niet over. Dat leek echter meer samen te hangen met het eten van meer vast voedsel - we zullen zien.

Groeten,

Temet

liora

liora

02-11-2009 om 14:40

Temet

Hoi Temet,

Fijn dat je bent geweest. Ik wilde nog even zeggen dat het natuurlijk goed is om terughoudend te zijn in huisartsenbezoek, maar met een baby zou ik liever een keertje te vaak gaan. Die terughoudendheid komt later dan wel weer!

Niet te nuchter zijn hoor.

Liora

De helft?

Jemig, wat veel.
Merk je al iets? Hier hielp het indertijd onmiddellijk (dwz na een kwartiertje of zo), dan verminderde of stopte het hoesten. Moet je het langdurig gebruiken?

Temet

Temet

03-11-2009 om 11:28 Topicstarter

Anneque

Nou, het hoesten stopt er niet van: zowel gisteravond als vanochtend moest ze juist hoesten na de Ventolin ... Maar gisternacht was wel rustiger dan de nacht ervoor.

In principe moet ik over een aantal weken laten weten hoe het gaat.

Vanochtend dochter op de creche afgezet, en dat inhaleerapparaat meegenomen in de hoes die erbij geleverd werd. Leidster ziet die hoes, en roept meteen "Och jee, heeft ze pufjes gekregen? Iedereen hier!" - ze zijn er al helemaal op ingesteld .

Nou ja, ik hoop maar dat het helpt. We zullen zien...

Groeten,

Temet

Kari1

Kari1

03-11-2009 om 16:29

Achtergrondinfo

Snotteren en hoesten bij baby’s, en zeker als ze het kinderdagverblijf bezoeken, is vrijwel altijd het gevolg van virussen. Als het ene virus gaat, is het andere er alweer bezig. Als kinderen niet ziek zijn, eten, spelen, groeien en slapen dan is het beste gewoon af te wachten tot die virusperiode voorbij is. Neus spoelen met zout water is altijd goed en helpt de snotklachten wat te verlichten en ontlast de oren.
Bij sommige kinderen ligt de nadruk op snotneuzen, bij anderen op vol op de borst, zagen en hoesten, en bij sommigen op allebei. Het is maar net waar het meeste snot wordt gemaakt, door het neusslijmvlies of door de bekleding van de luchtpijp/eerste vertakkingen.
Bij astma is er een luchtwegvernauwing doordat de kleine spiertjes om de luchtwegen zich samentrekken. Dat kan o.i.v. specifieke zaken zoals katten, stof e.d, dan hebben we het over allergisch astma. Het kan ook o.i.v. aspecifiekere prikkels zoals rook, mist, inspanning, virusinfecties.
Als een jong kind met een virusinfectie hoest en piept, KAN het zijn dat de luchtwegspiertjes zich hebben samengetrokken door die virusprikkel. Dat zegt overigens nog lang niet dat het kind later last zal hebben astma. De meeste kinderen overgroeien die aspecifieke gevoeligheid van de luchtwegen (ook wel aangeduid met bronchiale hyperreactiviteit). Máár het kan ook best zijn dat de luchtwegspiertjes zich niks aantrekken van dat slijmvliesprikkelende virus. Dat het hoesten en piepen komt doordat er een overmaat van slijm wordt geproduceerd. (Tirza: “Maar ook teruglopend snot kan de hoestprikkel triggeren, zolang ze snottig is - is hoesten niet ver weg.”) Dan zal ventolin, wat een luchtwegspiertjes-ontspanner is, niet helpen omdat die spiertjes al ontspannen zíjn. Als de luchtwegspiertjes meespelen in het geheel, dan merk je dat ventolin meteen wat doet. ( Anneque: “Hier hielp het indertijd onmiddellijk (dwz na een kwartiertje of zo), dan verminderde of stopte het hoesten.”)
Huisartsen geven daarom vaak een proefbehandeling met ventolin. Je merkt snel genoeg of het nut heeft, je kind wordt dan heel snel minder hoesterig en benauwd. Gebeurt dat niet, dan kun je je afvragen of je het wel moet blijven gebruiken.
Kari

Temet

Temet

03-11-2009 om 16:51 Topicstarter

Dank

Dank, Kari, voor deze nuttige info.

Probleem hier is dat dochter wekenlang hoestte - zoals ik al aangaf - en dat dit gedurende die weken eigenlijk niks leek te veranderen. Van het weekend werd het erger. Op maandagavond de eerste keer Ventolin, en nu lijkt het hoesten zo'n beetje terug op het niveau van voor het weekend. Heeft de Ventolin het hoesten nu verminderd, of niet?

Ik weet het dus niet. Nog maar een paar dagen doorgaan, lijkt me, en zien of het helpt. Op de bijsluiter staat dat het effect heeft binnen 5 minuten. Als ik niet de indruk heb dat dat spul iets doet, kan ik de huisarts wel weer even raadplegen (dat lijkt me dan typisch iets waar je wel een belafspraak over kan maken) en vragen of het nog zin heeft om door te gaan. Gelet op wat jij post kan je je dat inderdaad ernstig afvragen. Dan hebben we kennelijk 5 weken (tegen die tijd 6) blafhoest omdat het ene virus het andere opvolgt.

We zijn gewoon niks gewend omdat zoon destijds ook wel eens verkouden was, maar niet weken en weken aan een stuk. Rendementen uit het verleden...

Morgen is mijn vrije dag en dan kan ik ook mooi zien hoe het over de hele dag gaat. We zullen zien.

Groeten,

Temet

Jakiro

Jakiro

03-11-2009 om 20:23

Ervaring hier

De ervaring die ik hier heb met 2 kinderen aan de ventolin ivm aspecifieke bronchiale hyperreactiviteit (zoals Kari het al noemde) is dat de eerste dag/2 dagen het hoesten net na het innemen van de ventolin juist erger werd, hele brokken slijm kwamen er opeens uit. Alsof mijn kinderen nu wél opeens ver genoeg konden hoesten om het eruit te krijgen. Vanaf de tweede dag was de normale hoestreflex genoeg (wel na ventolin) om het rochelen en piepen weg te halen.
Zonder ventolin was het hoesten net zo erg, bleef alleen dat raspen wel aanwezig (wat ik kon voelen als ik mijn hand op het ruggetje legde) en met ventolin was dat raspen weg.
Jakiro

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.