Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op

Ibuprofen en borstvoeding

Momenteel heb ik een flinke bijholteonsteking te pakken. Paracetamol doet niks meer. Ik weet uit het verleden dat ibuprofen wel helpt. Vanochtend 1 tablet van 400 mg genomen van de buurvrouw (hadden het zelf niet meer in huis). Het is nu enigszins te doen.

Maar...ik geef mijn zoontje borstvoeding (hij is 6 maanden). Volgens mijn huisarts gaat het over in de melk en zijn er geen andere veilge pijnstillers. Volgens hem zit er niets anders op dan rust nemen en wachten tot het overgaat.

Tja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan met twee kinderen en een huishouden dat draaiende moet worden gehouden. Op internet lees ik tegenstrijdige dingen. Sommigen zeggen dat het wel kan, anderen raden het af. Niet alle artsen zijn het er blijkbaar over eens. Wie weet hier iets meer van? Zonder pijnstillers ga ik door het plafond, maar ik wil mijn zoontje ook niet blootstellen aan iets wat schadelijk voor hem is.

Chris

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ook afgeraden

Ook bij mij werd Ibuprofen afgeraden bij BV. Paracetamol mag wel. Hoop dat je rust kunt nemen (is er iemand om te helpen?) en dat je je gauw beter voelt!

Marsudan

Marsudan

10-02-2009 om 17:16

Ibuprofen volgens hale

Hoi Chris,
kijk even op de volgende link: http://www.borstvoeding.com/problemen/ziekte-en-medicijngebruik/medicijnenlijst-bv-moeders.html
Deze medicijnlijst is van Thomas Hale, expert op het gebied van medicijnen en borstvoeding. Bij elk medicijn staat of het veilig is, soms veilig, of niet veilig. Kijk hier even wat er over Ibuprofen staat.
Groetjes, Marsudan

ChrisH

ChrisH

10-02-2009 om 17:34 Topicstarter

Veilig volgens 'hale'

Marsudan, volgens de lijst op borstvoeding.com van Hale is ibuprofen net zo veilig als paracetamol. De lijst is in het Nederlands vertaald door Erica Post, kinderarts gespecialiseerd in borstvoeding. Wat moet ik nu geloven? Het zou wel prettig zijn als ik het kan nemen, daar niet van, maar waar is het afradende advies van mijn huisarts dan op gebaseerd?

Chris

Biene M.

Biene M.

10-02-2009 om 18:25

Farmacotherapeutisch kompas

Het farmacotherapeutisch kompas (http://www.fk.cvz.nl/) is doorgaans erg voorzichtig en zegt dit: "Ibuprofen gaat in zeer kleine hoeveelheden over in de moedermelk en heeft bij therapeutische doseringen waarschijnlijk geen schadelijk effect op de zuigeling."

Ibuprofen is mij bij persisterende bijholte- en oorontstekingen en bij dreigende borstontstekingen door de huisarts en bij ontstoken wortels door de tandarts aangeraden omdat het een ontstekingsremmende werking heeft, i.t.t. paracetamol.

Veel huisartsen zijn slecht op de hoogte van de risico's van medicatie bij zwangerschap en lactatie en geven daarom té voorzichtige adviezen. Vorig jaar is er nog een studie gepubliceerd waaruit bleek dat zwangere en borstvoedende vrouwen in Nederland onrustbarend vaak onderbehandeld worden, waardoor klachten nodeloos verergeren en ze meer pijn hebben dan nodig is.

Biene

ChrisH

ChrisH

10-02-2009 om 20:16 Topicstarter

Dank voor jullie reacties

Dames, dank voor jullie reacties. Ik denk dat ik maar vertrouw op borstvoeding.com en het farmacotherapeutisch kompas en ibuprofen neem om de komende dagen door te komen.
Ik ben helemaal geen grote medicijngebruiker, iets zwaarders dan ibuprofen heb ik nog nooit gebruikt. Het advies om sommige medicijnen niet te slikken bij zwangerschap en borstvoeding lijkt inderdaad soms een beetje op de wasvoorschriften in veel kleding, die je uit voorzorg allemaal op de hand of op 30 graden moet wassen. As if...

Verder zal ik proberen zoveel mogelijk rust te pakken, want de huisarts heeft natuurlijk wel gelijk dat de pijn een waarschuwingssignaal is van je lijf dat je niet moet negeren.

Chris

Guinevere

Guinevere

10-02-2009 om 20:23

Gedaan

Ik heb het grootste gedeelte van mijn 11 maanden durende bv-periode aan de Ibuprofen gezeten. Dus echt maandenlang, maximaal 1200 mg per dag en op goede dagen 600 mg. Dit omdat het bij mijn reumatische klachten het veiligste medicijn was (en zonder kon ik niet eens meer lopen). En ik ben het eens met Biene, dat er vaak erg voorzichtig wordt gedaan met medicatie omdat ze gewoon geen énkel risico durven te nemen. Of omdat het nog niet goed is uitgezocht.
Mijn zoontje heeft er in elk geval niets aan over gehouden voor zover ik weet.
Hou er wel rekening mee dat ibuprofen killing is voor je (eigen) maag, dus als je het langer gebruikt, moet je ook een maagbeschermer vragen.

Rembrand

Rembrand

10-02-2009 om 23:24

Chris.

Thomas Hale is farmacoloog en is verbonden aan de Texas Tech University School of Medicine. Hij is wereldwijd bekend als expert op het gebied van medicijnen en borstvoeding. Hij is auteur van ondermeer Hale's Medications and Mothers' Milk 2008
Zie voor meer informatie Breastfeeding Pharmacology met ondermeer links naar de Amerikaanse Breastfeeding and Medications Forums en informatie over het werk van Thomas Hale. Zijn boek staat in de boekenkast van menig lactatiekundige ( en zou in alle boekenkasten van huisartsen en zorgverleners moeten staan die regelmatig medicijnen voorschrijven aan voedende vrouwen ).
Erica Post is behalve kinderarts ook lactatiekundige.
Je huisarts zal inderdaad het farmaceutisch kompas raadplegen.
Hartelijke groet en beterschap,
M. ( lactatiekundige IBCLC ).

Rembrand

Rembrand

11-02-2009 om 08:43

By the way chris.

Waarom schrijft je huisarts geen antibiotica voor als je bijholteontsteking hebt ?
M.

ChrisH

ChrisH

11-02-2009 om 11:16 Topicstarter

Antibiotica

De huisarts schrijft geen antibiotica voor omdat een bijholteonsteking meestal volgt op een verkoudheid veroorzaakt door een virus. En antibiotica heeft geen effect op een virale ontsteking. De richtlijn voor de huisarts is in mijn geval 'geen medicijnen, het geneest vanzelf binnen 1 tot 4 weken'.

Mocht er bovenop de virale infectie nog een bacteriële ontsteking komen, dan kan antibiotica wel zin hebben, maar in eerste instantie schrijft hij het dus niet voor.
Ik gebruik het zelf ook liever niet als het niet strikt noodzakelijk is.

Chris

Raar

Als je een bijholteontsteking hebt die al zoveel pijn doet dat je ibuprofen nodig hebt dan zit er allang een bacterie hoor.

Gebruik je wel neusspray om de boel goed open te houden? Juist de verstopping maakt het erger (en stomen is vaak contraproductief, is mijn ervaring).

ChrisH

ChrisH

15-02-2009 om 14:07 Topicstarter

Dirksmama

Of er nu wel of niet een bacterie zit, ik slik liever ibuprofen, dan dat ik een antibioticakuur moet. Ik gebruik nu 1 x per etmaal 400 gram ibuprofen en daarmee kom ik de dag aardig door.

Mijn neus zit gelukkig niet verstopt. Trouwens, ik weet niet of je neusspray met xylometazoline bedoelt, maar dat gebruik ik liever niet omdat het bij langdurig gebruik verslavend is en de trilharen in je neus ervan beschadigd kunnen raken. Korter dan 5 dagen schijnt niet zo'n kwaad te kunnen, maar ik zit hier al weer bijna anderhalve week mee. Maar goed, het is ook niet nodig gelukkig. Ik let op dat ik mijn neus niet snuit. Daarmee blaas je alles namelijks rechtstreeks je holtes in. In plaats daarvan snuif ik het snot alleen op (sorry, het wordt een beetje grafisch).

Ik weet dat zo'n holteontsteking een tot vier weken kan duren, maar je lichaam kan de ontsteking zelf genezen. Mocht het echt te gortig worden, kan ik altijd nog om antibiotica vragen.

Chris

Kuurtje ab

Ik heb tijdens de eerste drie maanden van mijn zwangerschap een kuurtje ab gekregen, omdat ik al drie maanden zeerrrrr vies verkouden was. (alle holtes ontstoken)

De huisarts vond een kuurtje ab van acht dagen een stuk minder schadelijk dat zo lang pijnstillers en neussprays gebruiken. Dit ook om te voorkomen dat ik een chronische holteontsteking zou houden.

Uiteindelijk was ik er na die acht dagen ook vanaf.

Zo lang en zo veel ibuprofen gebruiken is echt niet gezond.

Linda

ChrisH

ChrisH

17-02-2009 om 10:16 Topicstarter

Ontsteking over

Mijn bijholteontsteking is naar het lijkt over. Ik heb in totaal 7 dagen ibuprofen gebruikt, waarvan 1 dag de maximale dosis (1200 mg) en de rest van de dagen 400 mg. Ik vind dat wel meevallen.

En tja, nogmaals, een bijholteonsteking wordt in het grootste gedeelte van de gevallen veroorzaakt door een virale verkoudheid, waarbij antibiotica dus niet helpt.

Artsen zijn mijns inziens terecht terughoudend met het voorschrijven van antibiotica, maar Linda, als je zoals in jouw geval drie maanden aanmoddert met zo'n zware verkoudheid met onstekingen kan ik me voorstellen dat je blij bent met een antibioticakuur.

En als je zoals Guinevere reuma hebt, ben je blij met ibuprofen zodat je toch bv kunt geven.

Chris

Guinevere

Guinevere

17-02-2009 om 11:23

Fijn chris

Fijn dat je weer bent opgeknapt Chris! Ibuprofen werkt natuurlijk ook als ontstekingsremmer dus best een goede keuze bij een bijholteontsteking denk ik (als leek).

Fijn

Fijn dat het over is.

Om even op je reactie terug te komen, ik heb jarenlange ervaring met bijholte-ontstekingen.
Tegenwoordig weet ik gelukkig hoe ik ze kan voorkomen. Zodra ik iets voel aankomen gebruik ik 3 dagen xylomethazoline, zodat alles open blijft staan, eventueel ondersteund met ibuprofen.

Als je je maar strikt houdt aan de dosering hoef je je niet zo druk te maken over verslaving. Alles beter dan een holte-ontsteking, want als ik er eentje heb kan ik echt niets meer.

ChrisH

ChrisH

18-02-2009 om 09:43 Topicstarter

Je hebt gelijk

Dirksmama, je hebt gelijk. Bij mij zat mijn neus weliswaar (meestal) niet verstopt, maar het slijm in de holten wordt zo dik dat het niet meer wegloopt en een ontsteking veroorzaakt. Je kunt dan xylomethazoline gebruiken als decongestiemiddel om het slijm op te lossen, zodat je een ontsteking voor bent of in ieder de kans geeft zo snel mogelijk te herstellen.

Ik zal het als tip voor de volgende keer onthouden(hopelijk duurt het nog lang voordat er een volgende keer komt!)

Sorry, het is eigenlijk een beetje een draadje voor de rubriek Gezondheid geworden...

Chris

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.