Babytijd Babytijd

Babytijd

uma

uma

31-10-2008 om 10:38

Ik moet stoppen met bv

Hoi,
Mijn dochtertje is 11 maand oud en tot nu krijgt ze BV en daarnaast vaste voeding...
Ik had al langer een vermoeden dat mijn meisje te weinig dronk bij mij en gisteren is dat bericht bevestigd! Ze weegt nu 8,4 kg en is 74cm groot.
Twee maanden geleden woog ze 8,3kg en mat ze 70cm.
Mijn hart sloeg over toen de verpleegster me vertelde hoeveel ze woog!
De kinderarts zegt dat ze aan het randje zit van "ondervoeding", en dat ze al maanden op te weinig caloriën zit.
Dit was zo'n hard nieuws om te horen. Alles werd me plots duidelijk: haar snel moe zijn, het naar bed gaan dat we nooit kunnen rekken tot 19u, haar zeuren en hangerig zijn... De nachtelijke voedingen...
De KA vertelde dat dat eigen is aan een lange tijd BV geven, kindjes creëren een fout eetpatroon, sommige dan toch, ze drinkt een paar slokjes tot ze voor haar een gevoel van verzadiging heeft en dan stopt ze.
Om een lang verhaal kort te maken, de beste oplossing is dat ze nu leert 3 flessen melk te drinken per dag.
Kunstvoeding. En om haar dat aan te leren zullen we een oorlog moeten overwinnen. Onze vroegere pogingen om haar van een fles te doen drinken zijn ons nooit gelukt, ook walgt ze van de geur van poedermelk. én ze zal geen troost meer krijgen aan de borst.
We staan voor een moeilijke tijd maar het moet. Ze MOET meer eten en drinken, haar lijfje heeft het nodig.
Ik voel me zo slecht te weten dat ze al maanden te weinig binnen krijgt! Ik moet aan haar denken, maar voor mij zal het ook hard zijn om zo plots te moeten stoppen met onze intieme momenten. En ik weet dat ik zal meehuilen als ze vecht tegen de fles.

x

Carolien

Carolien

31-10-2008 om 11:22

Maar

dan hoef je toch niet helemaal te stoppen met de bv. Geef haar eerst wat ze uit de borst kan halen en kijk of ze daarna nog uit de fles wil dinken. Of vervang twee bv's door kv en kijk of ze de derde voeding nog wel van de borst wil. Of geef haar tussendoor bv of lekker voor ze gaat slapen. Lijkt me echt niet nodig om er afscheid van te nemen hoor. Zonde voor jullie allebei.
Hoewel ik doorgaans veel vertrouwen heb in dokters, heb ik het gevoel dat het met haar gewicht op zich volgens mij best een beetje meevalt. Toen mijn jongste negen maanden was woog ze 8205 gr en was ze 71 cm. Ze was toen net een maand helemaal van de borst af en kreeg kv en vaste voeding. Tien dagen voor haar eerste verjaardag woog ze iets meer 8600 gram met 74,6 cm: in een kleinde drie maanden dus ook maar zo'n 400 gram gegroeid, maar wel flink in de lengte. Met kunstvoeding dus. Dus of daar nu het verschil in zit. Bij haar heeft niemand het over ondergewicht gehad. Wel werd geconstateerd dat ze op de -1 lijn zat, maar dat dat bij haar past. We liepen op dat moment niet bij de kinderarts, maar bij het cb. Toen ze kleiner was en ook niet heel hard groeide, deed de kinderarts er niet moeilijk over. Ze geeft aan met haar doen en laten dat ze niet genoeg heeft, maar naast de flessen lijkt me de borst nog steeds een alternatief.
groetjes,
Carolien

ayla

ayla

31-10-2008 om 14:18

Ook verbaast

ben geen deskundige over bv maar vind dit raar en net als Mieke, wat eet ze naast de bv, met 11 maanden kan ze zo ongeveer met de pot gaan meeeten. Ik zou gaan kijken of je meer vast voedsel kunt geven en daarnaast gewoon de bv blijven geven.

dc

dc

31-10-2008 om 14:57

Zo hee

die is makkelijk. In plaats van even verder te kijken gooit ie het gelijk op de borstvoeding? Wat een sukkel.

"De KA vertelde dat dat eigen is aan een lange tijd BV geven"

Whaahaah! Lang?? De natuurlijke speenleeftijd van een mensenkindje ligt bij 3 jaar geloof ik. 8 maanden is NIET langvoeden, maar normaal.

Ik zou naar een andere arts gaan, een osteopaat en eventueel een lactatiekundige. Als er al iets mis is met je kindje (veel huilen, hangerig enzo), dan moet naar een normale oplossing gezocht worden. Niet een onnatuurlijke.

Sascha2

Sascha2

31-10-2008 om 15:14

Tsja..

Het is al hiervoor gezegd en ook ik vind het wel erg kortzichtig van de kinderarts om het op borstvoeding te gooien. Zeker als je kindje al vaste voeding krijgt, zoals je schrijft. Ik weet natuurlijk niet hoeveel ze krijgt, maar ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit komt door de borstvoeding. Ik zou zeker een second opinion aanvragen en even verder kijken naar andere kundigen.
Zoetjes aan zal ze met de pot mee gaan eten en dan is de borstvoeding toch nog steeds een prima aanvulling? Ze leeft niet meer alleen van de borstvoeding, haalt haar voeding ook uit andere voedingsmiddelen en waarom zou je dan met de borstvoeding stoppen als je er nog zo van geniet? Ik zou dat zeker niet zomaar doen.
Over de kv: die heeft ze toch helemaal niet nodig? Ook al zou je nu stoppen met borstvoeding, dan nog is je dochter 11 maanden oud en hoef je echt geen kv meer te introduceren.
Overigens waren mijn twee oudste kinderen het eerste jaar vrij lang. Tot hun negende maand namen ze zowel in lengte als in gewicht toe. Bij het bezoek aan het cb nrond de negende maand waren ze allebei niet langer geworden maar wel zwaarder en rond de 11e maand juist andersom: wel langer maar niet zwaarder. Kennelijk gaf hun lichaam in beide gevallen na de zevende maand de energie aan ofwel zwaarder worden ofwel in de lengte groeien maar niet meer tegelijk. Bij de eerste was het cb niet verbaasd, bij de tweede wel. Er zou wat aan de hand zijn met mijn dochtertje omdat ze niet in de lengte gegroeid was. Ik kreeg het advies om het goed in de gaten te houden en met 11 maanden terug te komen. Nou ja, met 11 maanden moest ik toch al terug en hoe kan ik haar groei in twee maanden in de gaten houden, ik kan haar niet groter kijken dan ze zelf wordt :) Er werd nog verbaasder gereageerd toen ik aangaf dat ik me geen zorgen maakte omdat ik het herkende van mijn zoon. Kennelijk was het vreemd dat een ouder zich geen zorgen maakt over de groei van een kind :). Overigens is het helemaal goed gekomen. Mijn zoon is nu erg gemiddeld van bouw en mijn dochter dreigt hem in lengte in te gaan halen (ze is 16 maanden jonger dan hij). Beide kregen op die leeftijd trouwens kv en bijvoeding. Inmiddels is er een derde, zij is nu 8,5 maand en groeit als een tierelier op borstvoeding en wat beginnende vaste voeding. Ben benieuwd wat haar groeicurve over drie weken is...
Laat je niet gek maken en volg je eigen gevoel. Maar ga zeker een second opinion vragen hoor!
Sterkte, Sascha

uma

uma

31-10-2008 om 16:41

Zucht

hoi allemaal,

dank jullie alvast voor de reacties,
dat mijn kinderarts geen voorstander is van BV dat betwijfel ik, zijn vrouw heeft zelf 5 maanden de borst gegeven vertelde hij me...
tot nu toe was ik heel overtuigd van zijn "kundigheid" als kinderarts, maar nu doen jullie me serieus twijfelen!
dat er een probleem is dat weet ik zeker, dat voelde ik zelf al, mijn meisje drinkt gewoon heel weinig als ze aangelegd wordt. de eerste 8 à 9 maanden gaf ik BV op vraag, dus dat kon wel tot 12x per dag oplopen...
de laatste 2 à 3 maanden probeerde ik dit terug te brengen naar een 4 tal voedingen, voor mezelf wat rust te gunnen, maar vooral om haar te leren "eten" ipv sabbelen. Maar welke garantie heb ik dat ik eigenlijk wel nog genoeg melk produceer? Wie weet drinkt ze zo kort omdat de stuwing snel stopt? Ik heb het nooit kunnen checken door te kolven want ik ben er ook nooit in geslaagd meer dan 10ml tevoorschijn te toveren.
Mijn meisje is echt wel te mager, dat staat vast.
Ik weet gewoon dat ze te weinig binnen krijgt/neemt.
Er is een periode geweest dat ze een vol bord patatjes en groentjes en vlees at en nog een dessertje zodat ik dacht, sevens ontploft ze, maar ik denk dat ze nu toch al een 3tal weken amper een paar lepeltjes vaste voeding wil. Alles gooit ze op de grond, enkel een yoghurtje gaat binnen. Ze kan toch niet leven op een fruitpapje en een potje yoghurt?
Goh, het lijkt me idd ook zo raar om met 11 maand nu nog te gaan starten met flessen en kunstvoeding, zo jammer ook, maar ik kan zijn redenering toch wel volgen.
Jullie denken er anders over hè, maar wat zijn de alternatieven? Koemelk mag ze nog niet krijgen, en vocht moet ze sowieso hebben.
Zucht, ik ben heel ongerust.

Maar 4x voeden

Zou je niet kunnen kijken wat er gebeurt als je die beperking opheft? Ik vind het nogal drastisch.

Carolien

Carolien

31-10-2008 om 18:45

Wat jij beschrijft

duidt er meer op dat je dochtertje een probleem heeft met inname van eten en drinken in het algemeen, dan met de borstvoeding. Als ze van al het andere eten zo weinig wil, waarom zou ze dat met kv dan ineens wel willen (los van het feit dat je daar al oorlog over hebt gehad, zoals je schreef).
Hoewel ik gewicht niet allesbepalend vind (zo lang er een stijgende lijn in zit) zou ik me ook zorgen maken als mijn kind ineens zo slecht gaat eten en dat weken volhoudt.
Omdat er een tijd was waarop ze wel goed at, terwijl ze ook borstvoeding, lijkt het me niet gek om te denken dat er een andere oorzaak is voor het feit dat ze nu al weken slecht eten inneemt. Dat zou ik uitgezocht willen zien. Net als wat anderen al zeggen, vind ik het wel erg gemakkelijk en erg kort door de bocht om de bv de schuld te geven.
Groetjes,
Carolien

uma

uma

31-10-2008 om 19:09

Vreemd

ja idd, vreemd dat "eten" nu zo'n probleem is geworden.
het rare is, vandaag ging ze een hele dag naar de creche (de enige dag id week) en daar eet ze dus wel een vol bord vaste voeding en een grote portie fruitpap...
het lijkt erop dat als ze thuis is, ze enkel mijn borst wil en niks anders.

Kari1

Kari1

31-10-2008 om 20:55

Eens met carolien

Het lijkt me dat er gewerkt moet worden aan het meer innemen van vaste voeding. Daarbij is borstvoeding nog steeds de gezondste zuivel en kunstvoeding niet nodig.
"...te denken dat er een andere oorzaak is voor het feit dat ze nu al weken slecht eten inneemt. Dat zou ik uitgezocht willen zien." In principe wel. Maar omdat je schrijft dat ze op de dagopvang wél prima een bord vol kan eten lijkt het onwaarschijnlijk dat er iets medisch aan ten grondslag ligt.
"...kindjes creëren een fout eetpatroon, sommige dan toch, ze drinkt een paar slokjes tot ze voor haar een gevoel van verzadiging heeft en dan stopt ze."
Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Als haar moeder in de buurt is dan houdt ze door vaak kleine beetjes drinken een klein bodempje in haar maag wat het hongergevoel net weg kan houden. Eten hoeft ze dan niet, maar al met al levert dat toch tekort aan calorieën (en te eenzijdig om langere tijd te doen).
Hoe los je dat op? Niet door klakkeloos over te gaan op kunstvoeding denk ik. Ik zou eerst andere manieren proberen, en er op proberen uit te komen dat ze én goed eet én van de BV kan blijven genieten.
Kun je een deel van de tijd niet beschikbaar en uit zicht zijn (zoals op de dagopvang)? Zodat ze het dempen van haar hongergevoel niet zo direct met mama blijft associëren? En er zijn vast nog wel meer creatieve manieren te bedenken, wie?
Kari

dc

dc

31-10-2008 om 21:30

Lactatiekundige

ik zou echt eens een afspraak maken met een lactatiekundige om te kijken of ze goed aangelegd is. Misschien heeft ze een te kort tongriempje?

En een periode slecht eten kan komen door bijvoorbeeld doorkomende tanden, kiezen, opkomend griepje, oorontsteking etc.

En dat ze op het kdv wel eet zegt niet zoveel. Mijn zoonje at tot huilens toe als iemand anders hem eten gaf, omdat hij gewoonweg niet durfde te weigeren. Je hebt rare kinders.

Ik denk echt dat kunstvoeding de oplossing niet is. Ik zou eerder meer gaan aanleggen om je productie weer op te vijzelen (lekker ontspannen samen in bed liggen, jummie). Wat ik doe, en waar mijn zoonjes erg hard op groeien/groeiden vanaf 6 mnd was eerst het vaste voedsel geven. Dus 's ochtends enkel bv, voor lunch warm eten (dan zijn ze fit genoeg om goed te eten), toetje, en bv erna, rond 4 uur fruithapje en dan een flesje pap en bv toe, en 's avonds vanaf een uur of 6 ronde bv, dan rond 7 uur soep, en daarna bv bv en bv tot hij hij in slaap valt.

Nu heb ik echt een enorm groot kind (8 mnd en 11 kilo), vanaf de geboorte al, dus hij moet echt flink eten. Dus als ze dit echt niet haalt, zou ik me ook geen zorgen maken.

Slaapt ze trouwens voldoende? Want moeie kinderen eten slecht, dus dat kan een mooie fysieuze cirkel zijn.

Sascha2

Sascha2

31-10-2008 om 21:49

Wat is haar eetpatroon nu?

Uma, wat is nu het eetpatroon van je dochtertje? Op welke tijden eet ze wat? Ik denk dat dat in ieder geval van belang is om even in kaart te brengen. Wie weet kun je daarna al makkelijk kleine aanpassingen maken?
Hoe is het met haar oren? Als ze daar last van heeft zal ze waarschijnlijk ook stukken minder willen eten. 't Is maar een gok...

Juul M

Juul M

01-11-2008 om 02:50

Zonde om te stoppen

Ik denk ook dat het heel zonde zou zijn om te stoppen, zeker helemaal als jullie er beiden nog van genieten. Wat de groei betreft is het moeilijk te zeggen. Mijn dochtertje is bijna 2 jaar oud en was een maandje geleden 10.3kg en ongeveer 83cm. Ken een meisje die 6 weken jonger is en die is nog maar net 9 kg. Mijn dochtertje is geen goede eter en ook nooit geweest. Fles wilde ze niet (met BV), pas met 12-13 maanden begon ze eindelijk andere dingen te drinken dan uit de borst. DAarmee bedoel ik water of zo uit een beker (je kan haar dus ook iets uit een beker of zo geven, misschien dat ze dat nu wel wilt). Qua eten at ze misschien 2 hapjes yoghurt, 2 hapjes avondeten en een stukje banaan of zo. Nog steeds zijn er dagen dat ze nauwelijks tot niet eet (en ja, ze krijgt nog steeds de borst). Met nauwelijks eten bedoel ik 1 hapje ontbijt, kwart boterham en hapje banaan of zo! Ook op KDV lijkt ze een stuk meer te eten dan thuis, tja, daar heeft ze de borst he! En nee, door de nacht heeft ze nooit geslapen.

Dus ieder kind is anders, misschien heeft jou kindje nu eenmaal veel slaap nodig en is ze gewoon klein van stukm, wie weet? Soms groeien ze even minder snel en hebben dan weer een groeispurt. Maar als er inderdaad iets is, zou ik ook niet zomaar bv weggooien en op kv overgaan. Zoals de anderen al zeiden, er is plaats voor allebei en verschillende dingen uitproberen met vast voedsel. Mijn kindje at graag spaghetti in tomatensaus, dus gaven we haar dat. GEwoon vanalles gedurende de dag aanbieden en opschrijven wat ze eet voor een weekje of zo, en dan kan misschien de KA daar ook meehelpen of iemand die gespecialiseerd is in eten voor kleine kinderen, ik noem maar wat. Maar, nee, bv gelijk helemaal weggooien lijkt me ook niet nodig.

Enne, dat zijn vrouw 5 maanden bv gegeven heeft is toch ook niet lang als ze zeggen dat je voor 6 maanden geen bijvoeding hoeft te geven? En het liefst voor 1-2 jaar bv zou proberen te geven? Niet dat ik tegen kv ben hoor, bv is natuurlijk het beste, maar als voor een moeder en/of kind het niet werkt en hun keuze kv is, dan is dat prima.

Juul

Juul M

Juul M

01-11-2008 om 03:00

Even opgezocht

Mijn dochtertje was met 8.5 maand 7.7 kg en 69cm
Met 11 maanden 7.9kg en 72cm
Met 1 jaar 8.2kg en 73 cm

Dus in 2.5 maand maar 200gr zwaarder en toen in een maandje er 300gr bij. Dus je dochtertje is dus niet de enige en heb nergens problemen mee gehad of gehoord. Maar zoals ik al zei, gewoon opschrijven wat ze eet en overleggen.
Juul

ayla

ayla

01-11-2008 om 07:52

Laat iemand anders eten geven

wat ik zou proberen is om iemand anders haar eten te geven, papa, oma, opa, buur. Waarschijnlijk legt ze bij jou de link met bv. BV moet niet meer de hoofdmoot zijn nu, de bedoeling is dat ze nu met de pot gaat meeeten en dat ze daarnaast bij jou BV krijgt, maar dat is een aanvulling.
Trouwens, met 11 maanden hoeven ze echt geen kv meer, ze mogen rustig over naar gewone koemelk.

uma

uma

01-11-2008 om 09:04

Meningen

zo veel verschillende meningen...
ayla, mijn kinderarts zegt dat ik pas vanaf 15 maanden koemelk mag geven.
ik hoop toch te mogen veronderstellen dat hij weet waarover hij het heeft?
mieke, misschien moet ik inderdaad een lactatiedeskundige raadplegen. de reden dat we bij deze kinderarts zijn is omdat hij een goede reputatie heeft, en ik ben heel blij dat hij de eerste maanden zo correct en snel een afwijking bij ons dochtertje heeft geconstateerd waardoor we snel bij een specialist de juiste info kregen. het gaat om een zeer zeldzaam "oog/zichtprobleem" dus niks te maken met haar voeding...
ik twijfel dus niet aan zijn reputatie maar nu doen jullie me wel twijfelen aan zijn "borstvoedings" advies.
moet wel zeggen dat hij nooit een positieve feed back gaf omtrent "lang" de borst geven...
misschien moet ik in de opvang laten proberen een fles KV te geven en thuis haar verder de borst geven?
zoals ik eerder al zei, kolven is me nooit gelukt en ondanks de vele tips en pogingen wil ik mezelf die stress niet meer aandoen.
ik heb wel twijfels over mijn melkproductie, die zou verhogen als ik haar méér aanleg? nu moet ik wel zeggen dat me dat planninggewijs niet elke dag zal lukken, ben geen full time thuisblijfmama...

Nasha the first

Nasha the first

01-11-2008 om 10:49

Pfoei

wat een hork die arts....sorry hoor....gauw wegwezen daar, al is zijn reputatie nog zo goed....maar goed, er zijn al diverse tips voorbij gekomen, maar het eerst andere voeding aanbieden en dan pas borst is nog wel de beste....op deze leeftijd hoeft BV niet meer het hoofd-eten te zijn, maar is het nog lekker voor erbij. Voedingsstoffen zitten er nog genoeg in :-) Mijn 3 kinderen hebben alledrie 14 maanden BV gehad, maar vanaf ongeveer 7 a 8 maanden meer als bijvoeding :-) En het zijn alledrie lichtgewichten (in tegenstelling tot ma....) Gewicht vind ik ook niet bepalend, veel BV kinderen zijn lichter dan KV kinderen. Haar algehele conditie is belangrijker, is ze vrolijk, plast ze genoeg, beweegt ze veel? Dat kan ook de oorzaak van de tragere groei zijn namelijk.....dat ze meer is gaan bewegen!

Sascha2

Sascha2

01-11-2008 om 11:26

En zo, uma

In NL wordt gesteld dat je vanaf een jaar met koemelk kunt beginnen (een maandje eerder kan ook, althans dat kreeg ik bij mijn zoontje te horen). Ik begrijp dat je uit België komt? Ik weet niet wat daar de maatstaven zijn. Maar hier dus met een jaar. Vandaar ook de opmerking dat je nu echt niet meer met kv hoeft te starten, omdat ze al 11 maanden is.
Als je je dochter regelmatiger aanlegt gaat inderdaad je productie omhoog. Wie weet is het mogelijk om haar in de avond wat meer aan te leggen als je weer thuis bent? Ik heb in een ander draadje begrepen dat als je kindje 3 voedingen melk krijgt dat ze in ieder geval voldoende zuivel binnenkrijgt. Mieke van Rijn weet daar meer over. De rest kan dan bijvoeding zijn. Wellicht is het mogelijk te schuiven met haar warme hap. Als je die 's middags op de opvang laat geven dan heb je 's avonds ruimte voor een borstvoeding. Hiermee haal je de productie op en kun je zelf blijven voeden. Als je zelf aan drie borstvoedingen kunt komen, dan hoef je er helemaal geen kv bij te geven. Overdag eet ze dan haar fruithap en warme hap, eventueel een soepstengel en een toetje en qua vocht kan ze natuurlijk ook (koude) thee of water of diksap drinken. En dan, als jij er weer bent, aan de borst voor de zuivelbehoefte. Daarmee moet je een heel eind komen volgens mij. Ik hoop dat het je lukt hoor!
Sascha

Idd vaker aanleggen

Hoi,

Probeer inderdaad vaker aan te leggen. Zelf gaf ik op die leeftijd als ik er zelf niet was omdat ik werkte gewoon koemelk. Als ik thuis was legde ik wat vaker aan en dat was snel te merken aan de productie. De ene dag kreeg hij dus meer BV dan de andere.
Mijn zoon had echter ook moeite met koemelk, hij vond het niet zoet genoeg. Vandaar dat wij er een drupje roosvicee doorheen deden ( ja ik weet het, slechter voor de tanden maar je moet wat;wel goed poetsen natuurlijk.)
Overigens is mijn zoon ook altijd een magere spriet geweest, maar kerngezond.

Damajo

uma

uma

04-11-2008 om 08:53

Dag 3

heb heel goed nagedacht over alles en heb uiteindelijk zaterdagavond de laatste keer BV gegeven...
met heel veel spijt in het hart maar vanaf deze week gaat ons meisje ook 3 dagen naar de opvang en zijn er voor mij minder mogelijkheden om haar vaker aan te leggen, dus de knoop doorgehakt hè.
zondagochtend heb ik samen met mijn meisje gehuild, ze wilde aangelegd worden en ik wilde haar voeden, goh, hartverscheurend was het.
heb doorgebeten en nu zijn we dus 3 dagen verder...
resultaat: mijn meisje drinkt geen melk. ze wacht op haar fruitpapjes en groenten en negeert de kunstmelk.
heb haar ook borstmelk (afgekolfd) aangeboden in een bekertje maar zelfs die melk spuwt ze uit.
ze is boos, maar lijkt er voor de rest geen last van te hebben. ze eet goed maar drinkt nu dus wel heel weinig.
heb al met de KA gebeld en met een verpleegster van wacht maar ze stelden me gerust. uitdrogen zou niet kunnen gebeuren? haar instinct zorgt ervoor dat ze wel zal drinken als ze dorst heeft. ik hoop het. ze is koppig!

uma

uma

04-11-2008 om 09:46

deze gedachte fliste ook al door mijn hoofd hoor,
maar ze eet nu al wel beter dan toen ik haar BV gaf, haar aardappeltjes en fruit gaan vlot binnen...
ik geef wel ook yoghurt en kaasdessert om haar gebrek aan melk een beetje te compenseren.
ik heb niet het gevoel dat ik nu "terug" kan, dan wordt het zo verwarrend voor haar.
ik hoop dat ze de nieuwe melk snel zal accepteren...
maar ik vrees ervoor.

lief dat je meedenkt
ben ook ongerust natuurlijk!

ayla

ayla

04-11-2008 om 09:47

Benieuwd

Uma, ondertussen ben ik toch benieuwd naar haar schema, eetschema wel te verstaan. Ik heb het gevoel dat je alles goot op de bv die niet zo lekker loopt, dat is niet de bedoeling, bv is fijn voor erbij. Ik zou de bv dus ook zeker niet opgeven, waarom je kind dit onthouden? alle kleine beetjes die ze binnen krijgt is toch iets. Waarom ga je haar niet meer andere dingen geven?
En als laatste tip, kinderartsen zijn niet heilig, kinderartsen weten niet alles, als jij bv wilt geven doe dat dan

Ik vind dit te gek voor woorden

Ik vind deze gang van zaken echt te gek voor woorden en ook hoogst onverantwoordelijk.

Wat je kindje nodig heeft is heel simpel: voldoende borst naast al het andere eten dat ze krijgt.
Ze drinkt nu helemaal geen melk en dat is echt niet goed.

Ik zal maar niet zeggen wat ik van je kinderarts vind...maar het feit dat zijn kinderen maar 5 maanden borstvoeding kregen zegt natuurlijk al genoeg!

uma

uma

04-11-2008 om 11:25

Ayla

het was duidelijk dat ze de BV als troostmoment zag en niet als eetmoment, het viel me op dat ze zelfs weigerde vast voedsel te eten om maar aan de borst te kunnen hangen...
neen kinderartsen zijn niet heilig, daar heb je gelijk in, maar het liep niet goed en er moest iets gebeuren.
dit is wat ze nu eet:
7u appeltjes met granen 200 gr
boterham
yoghurtje
paar slokjes appelsap/water
11.30u aardappels, groenten, vlees of vis 250 gr
paar slokjes water
14.30u fruitpap (vers) met veel sap 200 gr
17.30u groenten pasta/aardappels
kaasdessertje
paar slokjes water

ayla

ayla

04-11-2008 om 11:39

Uma

Haar eetschema ziet er goed uit, het enige wat je eventueel zou kunnen aanpassen was om 12.00 uur brood geven ipv warm met eventueel bv als toetje. Eet ze goed verder, qua hoeveelheden. Het viel me trouwens op dat je in je eerste berichtje schreef dat ze 4 cm gegroeid was en nauwelijks in gewixht was aangekomen, dat gebeurt vaker bij babies en hebben mijn kinderen alle twee gehad. Zou het geen oplossing zijn haar dit schema aan te bioeden en 's ochtends en 's avonds als jullie moment nog een bv aan te bieden. Dat ritme leert ze vanzelf en er is niets verkeerds aan om de bv zo erin te houden.

Waarom zei de kinderarts trouwens dat ze geen koemelk mag tot 15 maanden? en in kv zit ook koemelk, die redenatie snap ik niet helemaal

Kari1

Kari1

04-11-2008 om 11:56

Uma

Het doel van de acties was om haar ook aan ander voedsel dan alleen de borst te krijgen. Dat lukt, dus deze manier werkt, en dat is goed. Het is dan alleen jammer dat ze daardoor geen BV meer kan krijgen. Maar als jij denkt dat het te verwarrend voor haar wordt en een terugval geeft als je haar b.v. 's morgens en 's avonds nog de borst geeft, (dat kun je idd zelf het beste inschatten, jij kent je dochter het beste tenslotte) dan is het maar zo. Je zou een paar dagen kunnen kolven om productie te houden; misschien kan ze als ze goed gewend is aan eten dit wél combineren met de borst. Maar als je echt niet wilt kolven dan is dit voor jou de grens, en dat mag.
Ik vind ook dat haar eetschema er niet verkeerd uitziet. Je zou idd 1 warme maaltijd kunnen vervangen door een broodmaaltijd, maar dat hoeft niet, er zijn heel veel landen waar het de gewoonte is om 2 x warm te eten.
Ze hoeft geen melk te drinken. Je kunt de zuivel ook geven in de vorm van yoghurt (dat neemt ze blijkbaar wel). Bedoel je met kaasdessert iets van kwark/platte kaas? Ook dat is prima zuivel voor haar. Met 300 cc per dag zit ze al een heel eind in de goede richting, dat zou moeten lukken denk ik.
Ik ben het met de verpleegster eens dat dat uitdrogen wel zal meevallen. Ze neemt appelsap/water, fruitpap, sap. Ze zal daarvan drinken naar behoefte.
Kari

Uma

Heel veel sterkte! Wees in elk geval trots op jezelf dat je zo lang borstvoeding hebt gegeven. En of het nu wel/niet de goede keuze is om te stoppen, je hebt er lang over nagedacht en doet het omdat je denkt dat het het beste is.
Ik hoop dat je kindje gauw gaat drinken. Misschien helpt het ook om te laten drinken uit een (tuit)beker, zonder antilek. En mijn kinderen dronken liever karnemelk dan gewone melk, misschien is dat voor jouw kindje ook een idee. En volle yoghurt/kwart, evt met wat gepureerd fruit erdoor (voor de smaak).
Veel succes!

uma

uma

04-11-2008 om 15:01

Boterhammen

ja ik geef nu 2x warm eten aan haar omdat ze nog niet goed is in het eten van brood, daar knoeit ze mee, laat ik haar ook doen af en toe maar wil zeker zijn dat ze genoeg binnen krijgt dus geef ik nog de voorkeur aan warm eten...
met kaasdessert bedoel ik zoete platte kaas hè, zo'n potje van Nestlé voor baby's.

goh, ik heb nu idd de raad van de kinderarts opgevolgd en wie weet hebben jullie wel gelijk wat betreft de borstvoeding aanhouden enzo, nu krijgt ze géén melk binnen, maar ik heb nu de stap gezet, ook de klik gemaakt in mijn hoofd...
ik probeer er het positieve ook van in te zien, nu kan ze eens op bezoek bij familie, eens slapen bij iemand anders voor een keertje zonder de kolfstress.
ik hoop gewoon zooo hard dat ze melk wil drinken, snel.
ik heb tuitbekers, gewone bekertjes, ze kent het allemaal maar echt meer dan eens een slokje (water dan of fruitsap) wil ze niet.
hoe lang kan dit nog duren?
ps : ben heel blij met jullie reacties
ps 2: ik weet niet waarom mijn arts zegt dat ze geen gewone melk mag proberen, hij vindt dat niet voedzaam genoeg?
enfin, ze drinkt nu toch niet

ayla

ayla

04-11-2008 om 15:44

Vitaminen

Om de vitaminen hoef je je niet meteen erg druk te maken, in principe heeft ene baby van die leeftijd hoogstens 300cc melk nodi per dag, als ze yoghurt kaas etc binnenkrijgt dan kom je al een heel eind. Wat je kunt doen is eens gewone melk proberen met iets van diksap erdoor en als aanvulling vitamine d geven, dat is wat ze in nederland aanraden.
vanaf ong een jaar gewone melk maar daarbij vitamine d druppels.
Trouwens zoonlief lust ook geen melk, hij heeft altijd speciale koemelkvrije melk gehad en nu hij over moet naar gewone melk lust hij het niet. Hij lust ook geen smeerkaas of gewone kaas. Hij krijgt dus ook maar weinig melk binnen. Is niet zo erg

Kari1

Kari1

04-11-2008 om 16:49

Melk

"nu krijgt ze géén melk binnen...ik hoop gewoon zooo hard dat ze melk wil drinken, snel."
Welnee, laat die melk maar voor wat het is, nergens voor nodig. Het gaat niet om melk, het gaat om zuivel. En yoghurt, kwark, kaas is ook prima zuivel. Dan geef je haar dat toch. En dat hoeft echt niet uit die zoete potjes voor babies te komen, gewone kwark (evt. nog wat verdunnen met water of melk) is ook prima. Kan ook met vers fruit of wat siroop erdoor.
"ik weet niet waarom mijn arts zegt dat ze geen gewone melk mag proberen, hij vindt dat niet voedzaam genoeg?" Ik heb ook geen idee. Vooral niet omdat er geen bezwaar lijkt te zijn tegen yoghurt en kwark.
"ik heb tuitbekers, gewone bekertjes, ze kent het allemaal maar echt meer dan eens een slokje (water dan of fruitsap) wil ze niet. hoe lang kan dit nog duren?" Lang, en dat geeft niet. Ze zal het vocht nemen wat ze nodig heeft.
Mieke: "Het doel van de actie's ( zoals de kinderarts ze voorstelde ) was niet om de dochter van Uma ook aan ander voedsel te krijgen, maar om haar van de borst af te krijgen !!!"
Dat zie ik toch wat genuanceerder. Volgens mij was het doel wel degelijk om het eetpatroon wat te normaliseren (alleen borstvoeding is voor een kind van bijna een jaar niet optimaal meer) en de gedachte was dat dat het beste zou gaan door stoppen met de borst. Dáár kun je idd verschillend over denken, maar uma heeft ook zelf de inschatting gemaakt dat het met handhaving van de borstvoeding lastig en verwarrend zou worden. En zij kent haar kind het beste.
Kari

uma

uma

04-11-2008 om 19:06

Zuivel

dat ga ik zeker proberen, niet enkel die zoete baby zuivelpotjes maar ook gewone yoghurt en kwark (weet jij soms hoe ze dat nog noemen? ken de "belgische" variant niet)...
ik blijf het een mysterie vinden dat artsen in NL en België een andere mening hebben over wanneer koemelk/gewone melk bij baby's kan geïntroduceerd worden!
als ik het mag zeggen Kari, je klinkt heel zeker van je stuk, vanwaar die ervaring?

liefs uma

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.