Babytijd Babytijd

Babytijd

Alette

Alette

06-01-2010 om 12:03

Introductie vaste voeding 6 maand (probleem)

Hallo,

mijn dochter van zes maanden met een koemelkallergie krijgt sinds kort enige bijvoeding, maar het gaat niet zo soepel. Ze heeft vaak kramp van het gegeten hapje, heeft al een flinke eczeemplek gehad (halve rug) van iets, en banaan leverde drie dagen kreunen op vanwege een zeer zware stoelgang.

Het consultatiebureau verwijst mij nu door naar een dietist maar dat vind ik een grote stap. Ik hou wel bij wat ze krijgt, maar als ik de schema''s in het groeiboek lees springen de tranen me in de ogen want dat haalt ze dus echt niet.

Nu krijgt ze smorgens een fles, rond half twaalf, tussen twee en drie, allemaal van 200 ml, dan een hapje (zeg maar 1/3 van een klein potje) en een fles van 200 ml die niet altijd leeg gaat, en nog een late fles.

Het hapje is zelf gemaakt, met wat water en rijstebloem soms. Ze vind het heerlijk, kauwt er stoer op en krijgt het allemaal binnen. Dat is dus niet het probleem, de kramp, stoelgang en eczeem wel. Ik geef haar twee dagen hetzelfde, maar na bv. twee dagen appelmoes zonder suiker zelfgemaakt (van santana notabene, hypo-allergeen) heeft ze twee avonden krampjes gehad, dus nu is het weer een dag geen hapje.

Wortel is wel goed gegaan, maar dat is tot nog toe het enige. Ik loop hierin een beetje vast, en zoek eigenlijk ervaringsdeskundigen/dietisten/voedingslijsten etc.

Alvast bedankt,
Alette en Babydochter van 6,5 maand, die al niet meer zo groot is in verhouding als in het begin, dus ze kan die bijvoeding wel gebruiken met die zakkende groeicurve.

Agnet

Agnet

06-01-2010 om 15:18

Diëtiste

Je zegt dat het CB je naar de diëtiste verwijst maar dat je dat een te grote stap vindt. Waarom? Diëtisten kunnen heel goed helpen hierbij hoor, mijn dochter reageerde heel erg op alle bijvoeding en met hulp van de diëtiste is het nu een kind dat alles kan eten.

Gewoon afspraak maken, ze bijten echt niet, willen je alleen maar helpen.

Wel doen hoor

Het is namelijk echt niet zo'n grote stap als je denkt. En een dietiste kan heel goed meedenken en je goeie tips geven.

Mijn zoontje had "alleen" maar een koemelkallergie en ze heeft ons goed geholpen bij het introduceren vast voedsel en er voorgezorgd dat we gratis Nutrilon Pepti kregen.

Ik heb er dus echt geen spijt van gehad.

Hanne.

Hanne.

07-01-2010 om 10:15

'schema' niet halen

Ik sluit me bij de vorige postings aan, maar zou me vooral ook niet druk maken over dat ze de 'schema's' niet haalt.

De schema's zijn een voorbeeld, en ieder kind doet het op de eigen manier. De een sneller dan de ander, en het is m.i. heel optimistisch om te verwachten dat een kind meteen de schema hoeveelheden eet.

Alette

Alette

07-01-2010 om 10:17

Friso allergycare

Ze heeft al sinds ze vier weken is flesvoeding van Allergycare, sterker afgebroken dan Pepti, vergelijkbaar met Nutramigen (maar iets goedkoper voor de verzekeraar)

We gaan wel met haar naar de dietiste inderdaad, even over nagedacht maar misschien is wat hulp wel handig. Van rijstebloem krijgt ze in elk geval geen kramp, ze heeft heerlijk geslapen op een papje van Allergycare met rijstebloem.

Alette

Alette

07-01-2010 om 10:37

En gerustgesteld

door de vriendelijke voedingsdeskundigen van deze fabrikant, er is van deze melk geen opvolgmelk, je doet gewoon een schepje meer in de fles als er minder flessen gegeven worden, maar ze zit nog op 5 flessen. Dus advies is nu om in twee flessen een extra schepje te doen, dus als het ware drie keer eerste melk en twee keer opvolgmelk.

En ze komt qua vitamines etc op deze melk echt niets tekort, zeggen ze.

Die schema's

Lachen, die schema's. Het advies is, zo wordt ons steeds voorgehouden, volledige bv tot 6 maanden. En braverik dat ik ben deed ik dat ook (nou ja, met flesvoeding erbij wegens niet genoeg kolven). En dan zou zo'n uk die voor de zesde maand nog nooit een echte hap gegeten heeft in no-time van alles en nog wat weg moeten kanen? Hoe dan, mensen? Als een kind zo snel zoveel vast voedsel eet, is het advies van die 6 mnd bv niet opgevolgd, lijkt me zo.

Groeten,

Temet

Sascha2

Sascha2

07-01-2010 om 17:06

Inderdaad

Laat de schema's voor wat ze zijn en richt je op de behoefte van je eigen kind. Goed dat je wel naar een diëtiste gaat. Zelf denk ik dat je daar meer aan hebt dan aan de adviezen van het CB (maar ik heb dan ook geen goede ervaringen met het CB, dat kan bij jullie natuurlijk anders zijn).
Mijn derde heeft dan wel geen allergieën, maar besloot zelf om maar gewoon geen vast voedsel te eten. Pas tegen de achtste maand kon er een klein schepje fruit oid in. Brood pas na negen maanden en zo stapje voor stapje. Zij leefde van de melk, zeg maar.
En ik zou niet vanalles aan je dochter geven maar het houden bij het voedsel dat wel gaat. Dan maar iedere dag een beetje wortel, als dat wel kan.
Sterkte ermee hoor!

Wat voor schema's heb je het over?

Het advies is al sinds de vorige eeuw om tot 6 maanden niets anders dan borstvoeding of een vervanger daarvan te geven. En om na 6 maanden te beginnen met introduceren van bijvoeding (adviezen van de WHO die in het IGZ bulletin van maart 1999 zijn overgenomen voor de nederlandse CB's).
Da's dus voor 'gewone' babies, bij allergie ben je wat voorzichtiger.

Bij allergie geef je normaal gesproken 3 dagen achter elkaar een klein beetje van hetzelfde, dan houd je even rust (1-3 dagen) en dan begin je op dezelfde manier met iets nieuws. Dus van een kind van 6,5 maand kun je qua eten naast de melkvoeding nog niet al te veel verwachten. Wij gaven nooit potjes, omdat daar veel te veel andere troep in zat, maar gewoon zelfgekookte groente.

Ik snap eigenlijk niet zo goed waar je je druk over maakt. Op die leeftijd hadden mijn kinderen misschien 1 hooguit 2 verschillende dingen geprobeerd, gewoon naast de borst. Kijk in vredesnaam niet naar boekjes waar dingen in staan die niet op je situatie van toepassing zijn, maar kijk naar je kind. En laat je vooral niet aansteken door de wedstrijdjes over wie wat het eerste kan die sommige moeders zich op de hals halen of de haast die sommige CB's met je kind hebben.

Als je je zorgen maakt over de groei, zorg dan dat ze vooral voldoende melk drinkt, want van melk groeien kinderen. Groente en fruit zijn de eerste maanden toch vooral leuk als buikvulling, verder niet, daar groeien ze niet van (als je zelf wilt afvallen ga je ook meer fruit en groente in verhouding eten toch?).

Ik heb altijd veel gehad aan de introductieschema's van Stefan Kleintjes op borstvoeding.com en de site van Monique Zwaan over babyallergie.
Kom je er niet uit dan is een goede dietiste (dus eentje die iets weet van kinderen en van allergieen, dat kunnen ze niet allemaal even goed!!!) erg handig hoor!

Ik zou dat van die schepjes toch nog maar eens HEEL goed navragen bij de fabrikant. Het lijkt me dat ze bedoelen dat je bij een extra schepje in de fles ook meteen extra water doet. Want kunstvoeding die te geconcentreerd is is erg gevaarlijk voor een baby, ik kan me niet voorstellen dat je bij Allergycare opeens 6 schepjes poeder bij 150cc water mag doen i.p.v. 5 schepjes. Bij te hoge concentratie 'verbranden' de ingewanden van je kind, en loop je de kans op een niervergiftiging!

Alette

Alette

14-01-2010 om 15:49

Loslaten en terug bij af...

Hoi Dirksmama, bedankt voor je uitgebreide posting. De schemas die in het groeiboekje staan bekijk ik slechts vanuit de verte.Van de dietiste, die ik telefonisch heb gesproken, heb ik een lijstje gekregen. Maar het kwam er op neer dat ik het goed doe, idd drie dagen etc., en wat goed gaat mag op de lijst blijven.Eigengemaakt biologisch eten. Geen potjes.

Dus op het lijstje stond rijstebloempap en wortel. Heeft ze gisteren na het avondeten toch een last gehad van die wortel. Ze ging al direct aan het mopperen, gerommel in de buik, slecht slapen en bijna een uur gehuild. Ten einde raad de late fles van 10 uur maar om half negen gegeven,pas de tweede poging lukte, maar zo vroeg had tot gevolg dat ze om 2400 uur weer kwam. Nu gaat ze dus een aantal dagen, in elk geval tot maandag, over op het babyschema van 5x200 ml. Zonder de extra schepjes. Overigens is opvolgmelk er niet van Allergycare, maar gaat er een extra schepje bij.

Dinsdag moet mijn andere dochter naar de allergoloog (voedselallergie), ik zal het hem eens voorleggen, kijken of ze daar nog een idee hebben.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.