Babytijd Babytijd

Babytijd

Susanne

Susanne

15-06-2010 om 13:18

Is er vraag naar?[opvang huilbaby's]

Hallo allemaal. Ik wil graag jullie idee over het volgende...

Mijn zus en ik hebben het plan om een opvang te starten voor 'huilbaby's'. Het doel van de opvang zou zijn dat de ouders hun huilbaby een aantal uurtjes (wanneer zij het nodig hebben) kunnen brengen, zodat zij hun batterij weer even op kunnen laden. De opvang is niet bedoeld om te achterhalen waarom het kindje zoveel huilt, ouders zitten namelijk al vaak helemaal in de medische molen (via huisarts, cb, osteopaat, en weet ik veel wat voor hulpverleners nog meer). Aangezien de ouders van hot naar her slepen met hun kindje en zichzelf daardoor 'vergeten' raken ze uitgeput, moe en gefrustreerd. Want helaas....alle dagelijkse dingen gaan door (huishouden) en ontspannen is er vaak niet bij. En áls het kindje dan eens even stil is, dan lopen ze op hun tenen door het huis....om zoveel mogelijk te kunnen doen in dat korte slaapje van hun kind.

Uit ervaring (wij hebben allebei een kindje gehad wat meer dan gemiddeld huilde zonder aanwijsbare reden)weten wij dat het heerlijk kan zijn om even geen gehuil te horen tijdens de dagelijkse dingen die ook gewoon door gaan. Of om even te ontspannen onder de douche, zonder een huilende baby op de achtergrond.
Ouders van huilbaby's komen ook in hun relatie vaak onder druk te staan. In het gunstigste geval delen de beide ouders hun zorg, maar delen ze dan ook nog wel wat samen? Vergeten ze elkaar dan niet een beetje? Het leven draait om het kindje wat huilt en dat heeft een grote impact op het hele (prille) gezinsleven.

Wij zijn al druk aan het zoeken naar een soortgelijke opvang, maar die blijkt er nog helemaal niet te zijn! Klopt dat wel? Is er echt geen opvang waar ouders hun huilende kindje kunnen brengen om zelf even op adem te komen? Is een ziekenuisopname dan echt de enige oplossing als ouders aangeven er echt doorheen te zitten?

Even voor de duidelijkheid: dit is zeker geen reclame! Onze opvang is namelijk nog helemaal niet op gang. Wij willen op dit moment alleen maar onderzoeken of er behoefte zou zijn aan een dergelijke opvang. De volgende stap zal zijn: hoe kunnen we dit realiseren. Daarna hebben we nog heel wat stappen te gaan.

Ik (Susanne) heb 7 jaar in de kinderopvang gewerkt (4 jaar op een 0-2 jr groep en 3 jaar op een 2-4 jr groep). Uuuuren heb ik gelopen met huilende kindjes. Ik weet dus niet alleen uit eigen ervaring hoe het is om een huilende baby op te vangen, maar ook uit de praktijk.

Ik zou graag van jullie willen weten hoe jullie kijk is op dit soort opvang. Is er vraag naar? Zou je zelf je kindje brengen als het veel huilt en je er niet meer tegen kan?

ALvast bedankt voor de reacties (als die er komen gaan, natuurlijk!)

Yvonne en Susanne

Anna3

Anna3

15-06-2010 om 13:42

Twijfel

Even meedenken. Ik spreek ook uit ervaring. Ik weet zeker dat ouders van een huilbaby ernaar snakken om af en toe wat rust te hebben. Maar ik denk ook dat de drempel om je kind dan weg te brengen naar een speciale opvang voor huilbaby's hoog is. Je voelt je al zo onzeker en soms schuldig. Vaak hebben ouders van huilbaby's ook wel familie/vrienden/kennissen die aanbieden om 'op te passen'. Het is vaak ook moeilijk om daar gebruik van te maken. Je voelt je tekort schieten en vindt toch dat je het als moeder (vader) zelf moet doen. Tenminste, zo heb ik het ervaren.
Voordeel van professionele huilbaby-opvang lijkt mij wel dat je als het als ouder minder vervelend hoeft te vinden om een ander 'op te schepen' met het gehuil. En dat professionals als het goed is beter weten hoe ze het beste met zo'n baby om kunnen gaan.
Overigens lijkt het mij voor de baby beter om hem/haar thuis op te vangen. (Maar dan kan de ouder nog niet rustig douchen..) Volgens mij is de oorzaak vaak dat de baby overprikkeld is, en als je dan ook nog met de baby moet sjouwen dan wordt het er niet beter van.
Oh wat een moeilijk probleem is dit.

dc

dc

15-06-2010 om 14:02

Waarom beperken?

Ik had geen huilbaby, maar ik zat in een land waar ik geen familie had, en zou harstikke blij geweest zijn met een plek waar ik m'n baby af en toe eens langs kon brengen, gewoon om even wat zonder baby te kunnen doen. En als je er dan duidelijk bij vermeld dat huilbaby's ook welkom zijn, dan heb je misschien een wat grotere doelgroep?

Biene M.

Biene M.

16-06-2010 om 06:48

Thuis

Mijn kinderen waren huilbaby's en ik had af en toe even "pauze" inderdaad heerlijk gevonden, maar dan wel thuis inderdaad. Met name de jongste raakte nog meer van slag als we ergens heen gingen en slapen deed hij ook alleen maar thuis. Gespecialiseerde opvang thuis had me trouwens wel een uitkomst geleken, want ik durfde het niet aan om mensen te laten oppassen op een ontroostbare baby en was dus al die tijd aan huis en kind gekluisterd.

Precies

Hier ook wel ervaring met een huilbaby, mijn oudste zoon. Alleen zou mijn zoon dan van die paar uurtjes dat ik hem naar een opvang zou hebben gebracht nog meer gaan huilen er na thuis. Maar goed, bij hem is nu wel duidelijk wat het destijds was: overprikkeling. Maar dat zou voor mij dus een reden zijn om mijn huilbaby juist niet uit handen te geven.
Maar op zich geen slecht idee hoor!

Maylise

Maylise

17-06-2010 om 16:20

Ja....

Ik zie er wel mogelijkheden in. Een echte huilbaby heeft een ongelofelijke impact op het familie leven. Zeker als er ook nog oudere kinderen zijn die ook tijd en aandacht nodig hebben kan het heel fijn zijn om baby even een paar uur weg te kunnen brengen. Of inderdaad gewoon om een paar uur te slapen. Toen mijn schoonzusje een huilbaby had (oorzaak nooit achterhaalt maar na 4 maanden werd het minder) hebben we met de familie wel zo'n soort oplossing gehanteerd waarbij we allemaal de baby af en toe een paar uur of een nachtje opvingen zodat zij weer even bij kon slapen. Dat was voor haar echt belangrijk. Niet iedereen heeft natuurlijk familie in de buurt dus dan is een opvang wel een goede oplossing. Ik zou er zeker gebruik van maken in voorkomend geval.

Overigens wat DC zegt lijkt me ook ideaal. In Frankrijk zie je dat nog wel eens. Gewoon een opvang waar je kind even een paar uurtjes kwijt kan zonder van te voren te hoeven boeken. Ideaal voor mensen die geen structurele opvang nodig hebben. Ik denk dat zoiets alleen binnen de grotere steden zou werken in Nederland betreffende voldoende animo.

Maylise

elsje78

elsje78

17-06-2010 om 16:37

2 huilbabies

Hoi

Beide kinderen waren huilbabies maar ik had ze nooit weggebracht, thuis een soort van verlengde kraamzorg (erg verlengd dan) een paar uurtjes per week had ik denk ik wel gedaan. Al was het maar om bij te slapen, weg te kunnen uit het gehuil of aandacht voor het andere kind te hebben.

Maar opvang op een locatie had ik nooit gedaan, zeker niet omdat ze dan nog zo klein zijn.

Lijkt me qua organisatie ook makkelijker, je hoeft geen lokatie te zoeken, want je werkt bij mensen thuis.

Vooral iemand die er gewoon is, en je niet volstopt met (goedbedoelde) adviezen had me al heerlijk geleken...

Succes!

Groetjes

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.