Babytijd Babytijd

Babytijd

Kiki

Kiki

11-02-2009 om 21:50

Is mijn zoon te klein?

Bij het consultatiebureau zeggen ze van wel en dan lekker op zo'n beschuldigende toon gezegd alsof het mijn schuld is. Hij eet goed, hij drinkt goed.

Maar ja, ook alle kinderen die ik ken zijn zoveel groter als mijn zoontje.

Hij weegt met tien dagen voor zijn eerste verjaardag 9 kilo en is 72 CM.

Het zoontje van een vriendin dat twee weken jonger is weegt al 10,5 kilo en is al 78 CM
Het dochtertje van een kennis was met tien maanden al anderhalve kilo zwaarder als mijn zoontje nu met een jaar is. Het kind is nu 11 maanden en draagt maat 86, terwijl mijn zoontje verzuipt in maat 80
Ook het kindje van mijn nichtje dat 2,5 maand jonger is is zwaarder als mijn zoontje en draagt ook met gemak maat 80

Maar als ik kijk binnen de curve zit hij daar nog wel gewoon binnen, hetzij onder de lijn.
Maar waarom zeggen ze dan dat hij te klein is?

Mijn man en ik zijn gewoon normaal. Ik 175CM en mijn man 190CM

He verdorie, ik baal zo van mezelf dat ik dat soort opmerkingen over mijn zoontje niet gewoon naast mij neer kan leggen. Ik ga er toch over nadenken.

silvester

silvester

11-02-2009 om 22:10

Lijkt me niet iets om je zorgen over te maken

Je hebt kleine en grote kinderen, die lijntjes op de groeigrafiek zijn er niet voor niets; een aantal kinderen zit onder het gemiddelde en andere zitten er boven, zodat je dus juist ook een gemiddelde krijgt.

Lijkt me met 9 kilo en 72 centimeter nog echt niet een groei waarover je zorgen zou moeten maken.

Mijn zoontje is nu een week voor zijn eerste verjaardag en ook (naar schatting) 72 cm en ik denk 9,5 a 10 kilo. (morgen consultatieburo) Ik vind het eigenlijk wel leuk dat hij wat aan de kleine kant is.

Juul M

Juul M

12-02-2009 om 01:24

Nee hoor!

Ieder kind groeit op zijn eigen manier en zolang ze goed eten, drinken en er groei is, wat is het probleem?
Mijn oudste (zoontje) was met 1 jaar ongeveer 9.5kg en 75cm
Mijn tweede was met 1 jaar (dochtertje) bijna 11kg en bijna 80cm.
Mijn jongste, ook een dochtertje was met 1 jaar nog maar 8.2kg en 73cm.

3 verschillende kinderen dus. Mijn zoon is nu 8 en ligt nu dicht tegen het gemiddelde aan. Mijn middelste is nu 6 jaar en ligt helemaal boven in de grafiek. Mijn jongste is nu 2 en toen ze net 2 was, was ze nog steeds klein van stuk, met 10.3kg en 84cm.

Zoals vele draadjes al gezegd hebben, geen zorgen maken over wat het cb zegt in vele gevallen!
juul

dc

dc

12-02-2009 om 07:25

Pff

en de mijne zat en zit aan de andere kant van de curve.

Zolang ze goed eten en slapen en vrolijk zijn en niet duf uit hun ogen staren, moet je het aannemen voor wat het is. Informatie dat belangrijk is in combinatie met andere factoren.

Niet vergeten!

Het cb is er ter ondersteuning van jou! Als jij vragen hebt, als jij het gevoel hebt dat er iets niet goed zit is het cb erg handig om die vragen of twijfels kwijt te kunnen. En verder gewoon niet te veel van aantrekken! Het meeste van wat het cb zegt is gebaseerd op gemiddelde kindjes en als ik het hier zo lees zijn er daar niet zo veel van.

Mijn oudste was te groot/te zwaar, mijn middelste niet groot en zwaar genoeg en de jongste weer te groot en te zwaar. Ze hebben altijd wel wat te zeuren als je ze daar de kans voor geeft. Volgens mij is er niks mis met je zoontje, kinderen doen nu eenmaal niet allemaal hetzelfde.

Dus niet vergeten: het cb is er voor jou en niet andersom!

Guinevere

Guinevere

12-02-2009 om 13:15

De mijne dan

Nou, speciaal voor jou een kleinere, Kiki! Mijn zoontje was vorig jaar één dag voor zijn eerste verjaardag 71 cm en net geen 8 kilo.
Ik krijg ook altijd de opmerking dat ie nogal klein is, maar dat het in orde is omdat hij netjes groeit (op zijn eigen lijntje dan). Wat ze wel altijd vonden was dat ie te licht was, maar dat begint nu (21 mnd) ook al aardig bij te trekken.
Ik kan me best voorstellen dat je je wat zorgen maakt omdat jouw zoontje altijd de kleinste is van zijn leeftijdgenoten. Alleen zeggen "als ie maar gezond is" neemt jouw zorg over zijn eindlengte natuurlijk niet weg. Ik hoop dat mijn zoontje ook uiteindelijk wel boven de 180 uitkomt, zéker voor een jongen is dat wel fijn. Ik ben zelf ook langer doorgegroeid dan andere kinderen (was zelf ook nogal een onderdeurtje vroeger) dus ik hoop dat mijn zoontje dat ook gaat doen. Ik heb dus toch nog de 167 gehaald. Wie weet was dit bij jou of je man ook het geval?
By the way, zo'n klein mannetje is natuurlijk reuze schattig! Zeker ook omdat ie dan al meer lijkt te kunnen (ze schatten 'm toch jonger in). Iedereen loopt helemaal weg met mijn kleine zoontje (nu 79 cm en nét 10 kg).

zon

zon

12-02-2009 om 18:54

Geen zorgen

elk kind is nu eenmaal anders. Je zoon is inderdaad aan de kleine kant, maar dat maakt toch niks uit.
Onze oudste was gemiddeld. De middelste was erg klein. Ongeveer net als jou zoon. En de oudste is met 5,5 maand al 8300 gram en 74 cm. Erg groot dus, maar wel prima in verhouding. Alle drie waren ze, ondanks de verschillen, in verhouding, vrolijk en gezond. Alle drie prima dus.

Kiki

Kiki

12-02-2009 om 19:10

Dank jullie wel

Het leek mij ook al onwaarschijnlijk. Maar die vrouw van het consultatiebureau vond het wel. Mompelde ook al iets over kruipen en optrekken. Doet hij geen van beiden, maar hij teigert in rap tempo heel de kamer door. Volgens mij slaat hij het hele kruipen gewoon over.

Ik heb wel tegenwicht gegeven daar hoor. Ik heb het me niet laten zeggen. Ik kap daar sowieso de gesprekken snel af, juist wegens dit soort dingen.

Maar je gaat toch onbewust dingen afvragen. (ik dan)

dc

dc

13-02-2009 om 07:31

Nut

natuurlijk heeft het wegen en meten wel een nut. zo kunnen problemen vroegtijdig opgespoord worden, dus het is goed dat het cb niet zomaar aanneemt dat een kindje onder of boven een curve zit en er verder niets mee doet.

Als ze vaststellen dat een kindje te klein is, dan is het goed dat ze een beetje verder kijken en verder vragen en het in de gaten houden. In de meeste gevallen zal er niets aan de hand zijn, zeker als een kindje de curve volgt (en dan nog oppassen welke curve, bv of flesvoedingcurve).

Als ze echter merken dat het kindje behalve een licht gewicht ook laat is met andere dingen, dan kan dat een reden zijn voor meer onderzoek, of wat vakere controles. Ik ben het met je eens dat niet kruipen absoluut niets zegt. Mijn oudste ging van rollen naar lopen.

Dus nogmaals, enkel een lichtgewicht dat verder vrolijk en fit de kamer doortijgert, daar zou ik me absoluut geen zorgen over maken. Maar als je je wel zorgen maakt, om wat dan ook, laat het dan niet bij een opmerking van het cb, maar vraag dan een doorverwijzing naar een kinderarts. En als ze dat niet nodig vinden, dan moeten ze hun mond houden en geen paniek zaaien.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.