Babytijd Babytijd

Babytijd

Sascha2

Sascha2

05-10-2008 om 21:13

Kan bv ook gewoon op zijn?

Een tijdje geleden had ik hier al een draadje gestart waarin ik aangaf dat mijn borstvoeding ineens teruggelopen was. Dit nadat ik twee weken vakantie had gehad en in die twee weken mijn dochter (nu 7 maanden) volledig weer zelf had kunnen voeden. Ze krijgt op verzoek. Na de vakantie merkte ik al een terugloop met kolven.
Nu, twee weken later, kom ik met kolvenniet meer aan de nodige melk. Ik ben op mijn werk meer gaan kolven (eerst kolfde ik 2x en had ik 3 voedingen, nu kolf ik 3x maar heb ik nog maar net 2 voedingen). Kan het zijn dat de borstvoeding gewoon op is? Zo nee, wat kan ik dan nog meer doen dan mijn dochter op verzoek voeden en meer kolven?

Ben je alweer ongesteld geweest?

Ben je alweer ongesteld geweest, met de pil begonnen, mirenaspiraaltje of gewoon weer zwanger? Dat laatste bleek bij mij nog geen 5 maanden na de geboorte van de tweede de oorzaak te zijn. Onder de invloed van hormonen kan je melk teruglopen.
Met 7 maanden is verder de borstvoeding gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Hoe meer je borsten gestimuleerd worden, hoe meer melk je produceert. Stress kan wel tijdelijk met name de kolfopbrengst in de weg staan. Mijn ervarig is dat hoe meer ik naar de opbrengst keek des te minder er uit kwam. Kolven terijl ik met iets heel anders bezig was, lezen of forummen, gaf zonder dat ik er erg in had een geweldige opbrengst.
Wat voor een kolf heb je?
Groetjes jessica

Sascha2

Sascha2

05-10-2008 om 23:29

Jessicah

Nee, ik ben nog niet ongesteld geweest. Ik heb daar ook aan zitten denken, maar het duurt nu al vier weken. Dus dacht ik dat het dat niet zou zijn. Geen pil/spiraaltje. Zwangerschap..huhm, denk het niet (man zal zich rot schrikken, wil het echt bij 3 laten).
Ik kolf met een dubbele Amedakolf, prima ding, en lees er altijd bij (kijk ik zelfs naar uit tijdens het werk ;)). Stress/vermoeidheid zou kunnen. Ik heb een drukke baan (4 dagen per week), dochterlief komt 3x per nacht en ik heb nog twee jonge kinderen die de nodige verzorging en aandacht nodig hebben. Maar dat was voor vorige maand ook al zo. Het blijft moeilijk om erachter te komen...

Sascha2

Sascha2

06-10-2008 om 09:43

Mieke

Mijn dochter komt inderdaad nog 2 a 3 keer per nacht en drinkt daarvan in ieder geval 2 keer. Ze groeit als een tierelier, is erg lang voor haar leeftijd. Per voeding drinkt ze inmiddels 2 borsten, de eerste maanden volstond 1 borst. Nu, door de terugloop, ben ik 2 borsten gaan aanbieden. Ze heeft geen speentje, maar dat komt omdat ze een fervent duimenzuigster is. Als ze honger heeft, gaat ze eigenlijk niet huilen maar juist flink op haar duim zuigen.
Ik heb inmiddels op het kdv afgesproken dat ze daar (drie keer per week) een fruithap en warme hap krijgt, omdat ik de melkvoedingen niet meer volledig bij elkaar had. Op de dagen thuis wil ik dan eigenlijk volledige borstvoeding geven om de voeding op peil te krijgen. Ik had al wel gemerkt dat ze inderdaad zelf meer uit mijn borsten krijgt dan dat ik met de kolf voor elkaar krijg. Ik maak me dan ook niet echt zorgen over de thuisdagen. Maar omdat ik 4 dagen werk en er die dagen wel melk moet zijn, ben ik bang dat de productie te weinig zal zijn. Is het verstandig om inderdaad op die dagen tussendoor warme maaltijd aan te bieden, terwijl ik dan doorkolf en eventueel een tekort aan melk toch maar opvangen met poedermelk (dus alleen op de dagen dat ik niet bij Tessa ben)?
Grrrr, ik vind het wel erg jammer dat het zo gaat! Het ging juist lekker en ik ga richting de negen maanden (en dus het verlies op kolfrecht). Ik dacht dat ik het wel kon opvangen met het kolven in de pauze, maar dat zal denk ik niet voldoende zijn.
Bedankt voor het meedenken!
sascha

Risama

Risama

06-10-2008 om 09:47

En toch even een testje?

Want ook ik herken het, mijn BV liep toen 3e dochter 5 maanden oud was enorm terug, ze kwam ook bijna niets meer aan. Toen ze zes maanden was had ik een positieve zwangerschapstest in handen en bleek ik 8 weken zwanger te zijn.... Dus voor de zekerheid zou ik als ik jou was een testje doen!

Risama

Sascha2

Sascha2

06-10-2008 om 13:24

Risama

Jeetje, dan zul je toch wel geschrokken zijn, als de vierde zich zo aandient! Maar dat is hier niet aan de orde, ik ben niet zwanger. Zou wel een mooie verklaring zijn :)

Sascha2

Sascha2

06-10-2008 om 13:37

Mieke

Mijn dochter krijgt op kdv-dagen een fruithap en sinds deze week dus een warme hap. Op werkdagen krijgt ze redelijk wat voedingen live:
- tussen 00.00 en 05.00 2 a 3 (die laatste is niet altijd en niet erg veel, meer een nachttoetje)
- rond 7.30 probeer ik haar nog een voeding te geven (behalve als ze er om 05.00 nog een heeft gehad)
- tegen 18.30 weer een,
- tegen 20.00 weer,
- tegen 22.30 een en dan gaan we de nacht weer in.
Op mijn werkdagen zorg ik dat er drie voedingen van rond de 180 ml staan. Die gaan zonder pardon op. Afgelopen week was dit 3x 150 en dat ging ook goed, zonder morren.
Mijn dochter is altijd erg snel klaar met drinken, gemiddeld drinkt ze 10 minuten en is dan verzadigd. Dit doet ze al vanaf haar geboorte. Ook het aantal keren dat ze komt is vrij stabiel vanaf haar geboorte. Hoeveel ze drinkt is dan ook de vraag. Uiteindelijk ben ik op 180 ml gaan zitten omdat dat de kolfopbrengst was (je moet iets he?) en ze daar tevreden mee was.
Aha, ik staar me blind op vervanging van de melkvoedingen door ofwel vaste voeding ofwel poedermelk. Maar inderdaad, als ik haar op mijn werkdagen een vaste voeding laat geven zou ik voor het vocht natuurlijk wat water/thee kunnen geven ipv de poedermelk... had ik nog niet aan gedacht. Zeker omdat ze aardig wat keren toch nog live gevoed wordt.
Tijdens kdv-dagen geven ze haar rond 9.30-13.00-16.00 een voeding van 180 ml. Als ik niet werk en haar live voed, geef ik haar op verzoek. Ze komt dan ongeveer op dezelfde tijden als op het kdv. Als extra bijvoeding krijgt ze van mij soms een fruithapje en, als wij aan tafel gaan, een broodkorst/stukje rijstwafel nadat ze een borstvoeding op heeft.
Op dit moment blijft ze overdag wat meer wakker en is ze zich lekker aan het ontwikkelen (ze heeft het kruipen ontdekt).
Ik ben inderdaad extra aan het kolven gegaan tijdens mijn dagen thuis, maar de opbrengst is dan best weinig. Wel heb ik gemerkt dat Tessa, als ze net na het kolven weer komt voor een voeding, dan toch nog redelijk wat kan drinken, ondanks het kolven vooraf. Afgelopen vrijdag heb ik tussendoor ineens een hele voeding kunnen kolven, maar tot overmaat van ramp viel deze van de handkolf af zo op de grond! Kon wel huilen van frustratie :(
Als ik mijn lijstje van voedingstijden terug zie (op de dagen dat ik werk) en jouw opmerking over drie voedingen (inclusief de livevoedingen), dan lijkt me dat ze toch aardig wat binnen krijgt. Wat vind jij?
En weer bedankt voor het meedenken! Ik beloof je dat ik op de meeting van ool op 31-1 je niet ga lastigvallen met vragen hoor :)

Sascha2

Sascha2

06-10-2008 om 14:40

Mieke

Hoeveel ze precies weegt weet ik niet, maar begin september woog ze 7.250 gram bij 73 cm (uit mijn hoofd gezegd). Fijn om te lezen dat ze genoeg krijgt. Ze drinkt vaak, maar niet al te veel per voeding. Omdat ze dit al vanaf het begin doet, lijkt het me dat het bij haar hoort.
Iets anders: ik denk dat er een kwartje is gevallen... sinds anderhalve maand slik ik betablokkers (metaprolol) tegen migraine-aanvallen. Volgens de huisarts kon dit geen kwaad voor de borstvoeding, maar ik ga er (in overleg met de huisarts) toch per direct mee stoppen om te kijken of dat misschien de oorzaak van de terugloop is. Nu maar hopen dat de migraine weg blijft... Kunnen medicijnen zorgen voor een terugloop in voeding? Ik meen me uit een eerder draadje over de mirena ervaringen gelezen te hebben, dat de mirena voor terugloop kan zorgen. Zodoende zat ik ineens te denken aan mijn medicijnen en de terugloop, die toch aardig gelijktijdig plaatsvond.
Sascha

Sascha2

Sascha2

06-10-2008 om 15:45

Grrrr

Vochtafdrijvend??? Ja, dat kan de terugloop natuurlijk verklaren! Ik heb al overleg met de huisarts gehad vandaag en kan per direct stoppen met de medicijnen, om na de borstvoedingsperiode weer verder te gaan. En dat terwijl het geen invloed zou hebben.... grrrr! Ach, als dit de oorzaak is, dan moet het toch wel weer snel goed komen? Als ik nu gewoon blijf voeden en kolven en stop met de medicijnen, komt de productie dan weer redelijk op peil? Met andere woorden: kan de terugloop weer "toeloop" worden?

-Wendy-

-Wendy-

06-10-2008 om 22:48

sascha, herkenning

Ik herken veel in wat je schrijft. Mijn jongste is nu 6 1/2 maand en was de laatste maand niet echt tevreden (komt ook weer 2x per nacht). Inmiddels gaat dat wel weer beter, vermoedelijk doordat ik ben begonnen met bijvoeden. Fruit, een broodkorst en als ze niet te moe is groente.

Hoewel ik sowieso een slechte kolfster ben (max. 80 cc per keer, dus 4x kolven voor twee voedingen), ging het de laatste tijd nog moeizamer. Vorige week heeft ze héél veel bij me gedronken (m'n borsten zijn nu nog gevoelig) en vrijdag kolfde ik zowaar 90cc. Gelukkig kolf ik al vanaf het begin 's ochtends 40 cc, dus ik had een aardige voorraad.

Bij de middelste ging het ook zo. Ik heb het toen nog tot een maand of negen weten te redden met bijvoeding en thee/diksap, daarna ben ik gaan mengen met halfvolle melk.

Mijn dochter krijgt nog steeds zo'n zeven voedingen per etmaal.

Een verklaring heb ik noot kunnen vinden. Ik ben alweer drie keer ongesteld geweest, ben niet drukker dan voorheen en slik geen medicijnen oid.

Kortom, geen oplossing, wel herkenning!

Wendy

Vageltje

Vageltje

07-10-2008 om 09:47

Ook herkenning

Bij mij liep de BV ook terug met mijn dochter van 6 maanden. Bij mij is er wel een Mirena geplaatst, overigens zei mijn gyn dat het geen invloed heeft op BV, dus zal dat de reden wel zijn.
Ik heb drie dagen haar elke 2 uur aangelegd en gelukkig werkt het. Met name 's avonds werd het een probleem. Wat ik deed was haar mijn borsten laten leegdrinken en dan nog een flesje hypoallergene KV aanbieden. Sinds eergisteren hoeft ze die niet meer en zit ze weer op volledige BV. Ik leg haar nog wel extra aan, kan geen kwaad volgens mij...
Overigens krijgt mijn dochter ook nog steeds 7 voedingen. 4 of 5 overdag en 2 's nachts. Ik kolf niet meer dan 140cc (meestal minder) en haar groeicurve houdt niet echt over. Hopelijk lukt het bij jou ook weer om het op peil te brengen!

Groetjes, Vageltje

Sascha2

Sascha2

07-10-2008 om 10:15

Wendy

Mooi, herkenning :) Ik ben dus niet de enige...
Ik ben dus ook begonnen met wat bijvoeding, de warme hap af en toe en alleen op de dagen dat ik werk. Ik ben inmiddels gestopt met de medicijnen en wie weet helpt dat. Bij mij ging het kolven eigenlijk hartstikke goed. Ik kolfde twee keer per dag en had dan in ieder geval 3 voedingen (en soms iets meer). En dat is in tijdsbestek van een maand drastisch gekelderd naar ongeveer anderhalve voeding totaal... Nu kan ik me ook wel voorstellen dat de behoefte van mijn dochter is afgenomen. Ze kan niet altijd zoveel blijven drinken toch :) en dat dat zich vertaalt in de kolfopbrengst. Alleen, de afname van het kolven was eigenlijk merkbaar na onze vakantie, waarin ik mijn dochter twee weken lang fulltime zelf heb gevoed. Eigenlijk had ik verwacht dat ik daardoor juist méér zou kunnen kolven, maar nee dus.
Ik ben overigens nog niet ongesteld geweest (jippie!), ben wel druk maar niet drukker dan voorheen. Over een paar dagen hoop ik resultaat te zien!

Sascha2

Sascha2

07-10-2008 om 10:31

Vageltje

Het zou best kunnen dat de Mirena toch voor de terugloop heeft gezorgd. Toen mijn dochter een maand of 3 was had ik een afspraak staan om de mirena te plaatsen. Ik begon erg te twijfelen ivm de borstvoeding en startte een draadje over de mogelijke gevolgen. Er waren wat ervaringen waarbij de bv inderdaad terug liep, maar ook genoeg positieve ervaringen waarbij er geen invloed was op de bv. Omdat bij mijn andere twee kinderen de bv rond de 16e week over was, en ik dit keer langer wil voeden, heb ik ervoor gekozen om de mirena nog maar even niet te laten plaatsen.
Ik heb in september twee weken vrij gehad en in die weken mijn dochter weer fulltime laten drinken. Daarbij had ik de hoop dat vraag/aanbod weer helemaal goed zou zijn. Maar helaas liep de produktie terug en kwam mijn dochter 2 a 3 keer per nacht. Ik hoop dat het door mijn medicijnen is gekomen. Dan zal het binnenkort weer helemaal goed moeten komen, want ik ben met de medicijnen gestopt. Goed om te lezen dat het bij jou weer op peil is!
En ook fijn om te lezen dat het bij jouw dochter hetzelfde is: nog redelijk wat voedingen en ook in de nacht.
Bedankt voor je reactie en sterkte met de nachtvoedingen!
Sascha

Kari1

Kari1

07-10-2008 om 13:08

Sascha, grrr

Voor je te hard grrr roept naar je huisarts: ik kan niets vinden over een vochtafdrijvende werking van metoprolol. Het verlaagt de hartslag en de slagkracht van het hart en werkt daardoor als bloeddrukverlager, maar het drijft geen vocht af.
Thomas Hale (die de invloed van veel medicijnen op BV heeft bekeken) geeft het middel een L3 codering (There are no controlled studies in breastfeeding women, however, the risk of untoward effects to a breastfed infant is possible; or, controlled studies show only minimal non-threatening adverse effects. Drugs should be given only if the potential benefit justifies the potential risk to the infant. New medications that have absolutely no published data are automatically categorized in this category, regardless of how safe they may be.)
De AAP (American Associate of Paediatricians) geeft het middel een "compatible", kan dus samen met BV.
Het kan natuurlijk altijd zijn dat het middel bij jou om wat voor reden ook een negatief effect op de productie heeft. Uitproberen dus.
Kari

Sascha2

Sascha2

07-10-2008 om 13:19

Kari

bedankt voor je reactie! Ik zal het ook niet naar de huisarts roepen hoor :)
Ik weet niet of de terugloop daadwerkelijk is toe te schrijven aan het gebruik van metoprolol. Voor nu ben ik met de inname gestopt (enige risico is weer toename van de migraine) om te kijken wat dat voor invloed op de hoeveelheid borstvoeding heeft. Hopelijk een goede!
Op zich had ik, toen ik metoprolol voorgeschreven kreeg, ook zelf gezocht op internet en gezien dat het in combinatie met borstvoeding kan en vandaar dat ik met de inname gestart ben (uiteraard in overleg met de huisarts die ook aangaf dat het kan). Alleen, je weet natuurlijk nooit hoe het op een individu uitpakt. Het kan dus prima met borstvoeding, maar op mij een minder goede uitwerking hebben. Nou ja, dat schreef jij ook al...

Sascha2

Sascha2

09-10-2008 om 13:25

Update

Nou, voorzichtig durf ik te vertellen dat het tij gekeerd lijkt... Inmiddels weer een volledige voeding per kolfbeurt. Ik heb eigenlijk niets anders gedaan dan de afgelopen weken, behalve dat ik met de medicijnen gestopt ben. Ik wijt het dus maar even aan die medicijnen, althans op mijn reactie erop, anders weet ik het ook niet. Ik ben in ieder geval weer blij dat de melkhoeveelheid lijkt toe te nemen!

Sascha2

Sascha2

09-10-2008 om 14:41

Mieke

Tuurlijk mag jij ook blij zijn :)
Het zal zeker ook met de geestelijke gesteldheid te maken kunnen hebben. Het legt natuurlijk een druk als de voeding terugloopt en die druk werkt ook niet bevorderend. En als je dan iets de schuld kan geven en dit iets kan weghalen, tsja, dan zou dat zomaar kunnen helpen :) Maar feit blijft, dat ik maar weer mooi morgen voldoende voeding heb. En die medicijnen, ik denk niet dat ik ze nog inneem tijdens de bv-periode. Het lijkt me voor mijn lichaam ook niet goed om ermee te experimenteren, en ik wil geen risico's nemen op bvgebied. Aangezien ik nog zeker een maand of vijf wil blijven voeden laat ik de meds maar even achterwege. Het zal wellicht een nooit-beantwoorde vraag blijven, maar soit, dochterlief kan weer drinken...

Biene M.

Biene M.

09-10-2008 om 19:51

Sascha

Wat een goed nieuws! Nu maar hopen dat de hoofdpijn zich ook nog even gedeisd houdt, of is hij alweer terug?

Liefs, Biene

Sascha2

Sascha2

12-10-2008 om 21:52

En nu

Nou, de bv is weer helemaal op peil! Ik krijg in twee kolfbeurten weer drie voedingen gekolfd en dochterlief huilt wat minder. Ze komt weer 2x per nacht om te drinken (soms nog een derde keer, maar ik heb niet de indruk dat dat van de honger is) en ik ben opgelucht! Of het nou werkelijk aan de medicijnen lag of niet, het probleem is opgelost.
In ieder geval bedankt voor al jullie reacties en tips!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.