Babytijd Babytijd

Babytijd

Rein zeggen

Rein zeggen

20-10-2010 om 20:44

Kolfprobleempje

Mijn vrouw heeft nu twee kolfapparaten geprobeerd. een van avensis en een elektrisch, merk onbekend. Beide geven veel pijn en weinig melk. Dot ze iets verkeerd of zijn er vrouwen bij wie het gewoon niet werkt?

Techniek

ZO te lezen had ze gewoon geen toeschietreflex.

Het ligt waarschijnlijk niet aan het apparaat, maar aan de techniek. Een kolf moet je niet meteen met volle kracht vooruit op je borst zetten, dat doet pijn en van de schrik zullen je borsten niets meer los laten.

Truc met een handkolf is om eerst zachtjes en met snelle trekjes te kolven (net zoals een baby de eerste bewegingen aan de borst vrij snel doet) om de toeschietreflex op te roepen. Stroomt de melk dan ga je over op lange krachtige halen. Bij een Avent Isis werkt het goed om de kolf ingeknepen te houden zolang je stralen ziet en weer een of twee keer te knijpen als het stralen minder wordt.

Daarnaast is het ook goed om van te voren je borsten klaar te maken, even masseren, warm maken (iets warms erop, warm washandje of compres er op, ik hield op het werk gewoon mijn warme mok met thee er even tegenaan). Dan komt de tsr makkelijker. Werkt dat allemaal niet, dan kun je via de huisarts om een neusspray vragen die de tsr oproept. Dan moet het kolven echt wel lukken hoor!

Maar je vrouw moet in haar achterhoofd houden dat kolven iets is dat je moet leren. De eerste keren zal er maar weinig uitkomen, borsten moeten er ook aan wennen, maar met gewoon doorgaan en oefenen komt het allemaal wel goed.

Bij mij

hier is het naast wat dirksmama zegt in ieder geval tot de toeschiet reflex komt van belang, heel ontspannen te zijn, niet met andere dingen bezig te zijn (bijvoorbeeld in gesprek zijn of computeren) ik probeer te denken hoe de melk toestroomt. Te graag willen werkt hier ook niet ;) Nu na twee kinderen ervaring kan ik na de toeschiet wel wat, maar ik moet geen discussie willen voeren bijvoorbeeld

succes lunamaya

Roosje Katoen

Roosje Katoen

21-10-2010 om 13:59

Wennen

Kolven is ook een kwestie van wennen. Bij mij lukte het in het begin ook geen meter, en ineens ging het vanzelf. Maar concentratie is idd wel belangrijk, het kan ook ineens lukken als ze de baby hoort huilen of naar hem (of een foto van hem) kijkt. Als het pijn doet gaat er iets niet goed lijkt me! En als ze maar iets van 10 ml ofzo kolft, is er idd geen toeschietreflex. Als het na een paar keer proberen nog helemaal niet lukt zou ik de neusspray halen bij de huisarts (syntocinon).

Fransien

Fransien

21-10-2010 om 14:12

Kolven is heel veel oefenen

De eerste keren ben je blij met 20 tot 30 cc, en het doet snel zeer. Maar het gaat met oefenong langzaam beter. Het kan helpen om goed naar je schelpen te kijken, daar zitten verschillende maten in. Bij mijn Medela zaten er standaard inzetstukjes bij voor kleine tepels. Bij mij bleek oxytocinespray noodzakelijk om te kunnen kolven, mijn huisarts deed daar gelukkig niet moeilijk over. Na zo'n 6 maanden kolven achter elkaar had ik de spray pas niet meer nodig. Overigens hielpen bij mij de warme thee en de mama/baby-blaadjes (zwijmel) ook aardig mee.

Rembrand

Rembrand

21-10-2010 om 23:59

Avensis ;-))

Ik wist niet dat Toyota ook kolven produceerde Rein ;-)
Ik denk dat je de Avent bedoelt ?
Pijn kan ook betekenen dat de kolfschelp te klein of te groot is. Meer hierover kan je lezen via de volgende link: http://www.borstvoeding.com/kolvenenwerken/melk-afkolven.html
Als haar tepel als het ware klem zit in de kolftrechter dan is de trechter te klein. Avent heeft geen verschillende maten kolftrechters. Ameda en Medela wel. Ze kan ook contact opnemen met een lactatiekundige voor deskundige en objectieve informatie over een geschikte kolf.
Groetjes M.

Lukte bij mij ook niet

Hoewel het misschien na al deze adviezen wel was gelukt, of met zo'n spray, waarvan ik het bestaan niet wist. Ik heb ook allerlei kolven uitgeprobeerd en het lukte echt niet. En als ik dan de baby weer aanlegde klokte het in z'n keeltje, dus daar lag het niet aan.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.