Babytijd Babytijd

Babytijd

Massi Nissa

Massi Nissa

20-05-2011 om 08:51

Kolfvraagje

Ik heb duidelijk genoeg melk voor onze zoon, hij is nu negen weken en weegt 6,5 kilo. Het probleem is alleen, bij kolven komt er heel weinig uit. Ik heb al van alles geprobeerd - naast zoon kolven, tijdstip varieren etc - maar het maximum is 40 cc per borst. En dan ben ik drie kwartier bezig alles bij elkaar.
Ik heb met de wvp overlegd (moest daar toevallig toch langs) en die zegt: tja, als je per dag 80 cc kolft en je vriest dat in, heb je na een paar weken toch een aardige voorraad. Ja duh. Als ik ga werken, heb ik twee tot drie voedingen per dag nodig om te vervangen. Bovendien begrijp ik het gewoon niet, zoon moet veeeeel meer dan 80 cc binnenkrijgen per voeding, hij groeit als kool en plast ook nog elke luier vol. Wat doe ik dan verkeerd? Hoe krijg je er meer melk uit? Ik begin me net zo'n malfunctionerende koe te voelen als ik op de bank zit met die kolf aan mijn borst :-).
Groetjes
Massi

Rembrand

Rembrand

20-05-2011 om 09:06

Verschillende tips

Hoi Massi,
Heb je dit al eerder ervaren dat kolven niet je favo bezigheid is en dat het opbrengst je niet echt blij maakt ?
Wat voor kolf heb je, en werkt hij nog wel goed ?
Zit het probleem in het toeschieten of vind je dat de melkstroom tijdens het kolven minimaal is ?
Op bv.com kan je verschillende tips vinden en ook de tip om via je huisarts oxytocinespray te vragen ( neusspray die het toeschieten bevorderd). Veel vrouwen hebben hierdoor wel succesvol kunnen kolven.
Wat je ook kunt proberen ( vereist wel wat handigheid) is kolven terwijl hij aan de andere borst drinkt.
Dit geeft vaak ook meer melk.
Succes ermee.
M.

krin

krin

20-05-2011 om 09:59

Stug volhouden

Het duurde bij mij eindeloos lang voordat ik een respectabele hoeveelheid bij elkaar molk. Op den duur ging het beter, maar ik weet nog dat ik moedeloos naar die zielige hoeveelheden in de vriezer staarde en vreesde voor een langzame hongerdood van spruit.
Bedenk dat een weldoorvoede baby het ook zonder best een tijdje uithoudt (het kost je je nachtrust wegens bijtanken, maar goed). De mijne dronk in het begin op het kdv nagenoeg niets, maar tierde er niet minder welig om.
Mijn ideale tijdstip was 's morgens voordat meneer de kans kreeg, dan zit je lekker vol. Een borst voor de voorraad, een borst voor het kind. En wat Rembrand zegt, werkte hier als een tierelier: tappen terwijl hij drinkt. Dan ben je niet zo gefocust op de opbrengst en een stuk ontspannener.
Ik gebruikte overigens een handkolf van Avent. Ik had eerder een elektrische van Medela geprobeerd, maar dat vond ik een enorm gedoe en door het gezoem van de motor voelde ik me wel heel erg Klara 3 aan de melkmachine.
Overigens kijk ik sindsdien echt anders naar koeien met hun volle uiers dan voor die tijd. Respect, kan niet anders zeggen. ;-)

Roosje Katoen

Roosje Katoen

20-05-2011 om 10:24

Oefenen

Op een of andere manier is kolven ook een soort oefenen. Bij mij ging het na verloop van tijd altijd beter. Maar met die 40 ml lijkt het wel of je geen toeschietreflex krijgt. Dan kan die neusspray heel goed helpen, die gebruikte ik ook altijd met kolven.

Een dubbele kolf werkte bij mij ook goed, gaat ook twee keer zo snel. Of met een handkolf idd kolven terwijl je voedt, maar daar heb je straks op je werk niks aan. Mocht je geïnteresseerd zijn, ik heb nog een goeie dubbele staan (bijna niet gebruikt, kon vanwege bekkeninstabiliteit de eerste acht maanden niet werken).

Ervaring hier

Vooruit kolven heb ik nooit echt gedaan, maar ik kolfde toen mijn verlof voorbij was. Het is mij ook nooit gelukt om voldoende te kolven. Ook met neusspray niet, dan schoot de melk wel sneller toe, maar op=op.

Ik vond borstvoeding belangrijk maar nou ook weer niet ten koste van alles, ik had ook geen zin om en thuis en op het werk zo'n apparaat te hebben staan, of veel vaker te gaan kolven- uiteindelijk heb ik me neergelegd bij de situatie. Kind kreeg op de creche de melk die ik de dag daarvoor gekolfd had, en als dat niet genoeg was kon er nog een slok nutrilon achteraan gegeven worden, daar zat ik niet mee. Soms gebeurde dat inderdaad, en soms niet want dan had kind kennelijk niet zoveel honger.

Ik zou die spray proberen, misschien helpt het bij jou wel genoeg.

Succes ermee

Temet

Hier

Hielp kolven-tijdens-voeden heel goed. Is ff onhandig in het begin, kost wat extra spuugdoekjes, maar het ging als een tierelier. Later, toen dat om logistieke redenen niet altijd meer lukte, ging ik aan de oxytocine, en dat hielp ook wel (wat). Ik moet zeggen dat het me wel altijd een rustig gevoel gaf om een voorraad te hebben, dus als je die nu makkelijk kunt aanleggen, zou ik het toch doen.

Massi Nissa

Massi Nissa

20-05-2011 om 11:21

Ah, ik ben niet alleen en nog wat vraagjes

Fijn toch, dit forum. Tja, ik kolf als ik er tijd voor heb EN volle borsten heb en dat is meestal 's ochtends heel vroeg om een uur of zes. Zoon slaapt dan diep en ik zit lekker naar buiten te kijken en zie de dag beginnen. Best een rustig moment, dus. Ik ga zeker stug volhouden, elke 10 cc is meegenomen.
Rembrand, het toeschieten gaat goed, meestal binnen de tien seconden komt er al melk uit. Het blijft alleen een miniem stroompje. Ik voel ook aan de borst dat er nog van alles in zit, maar op een gegeven moment komt het er niet meer uit. Zucht. Ik had een electrische kolf, geleend van de kraamzorg, maar als ik die had gebruikt, kreeg ik de rest van de dag nare steken in mijn tepels. Nu gebruik ik dus een Avent handkolf. Ook niet ideaal, geloof ik.
Ik ga in elk geval die spray aan de huisarts vragen, ik moet er volgende week toch langs voor iets anders. En kolven tijdens het voeden, goh, dat lijkt me logistiek een hele klus. Zoon ligt dan behoorlijk in de weg en de rugbygreep lukt bij hem niet, dat vindt-ie niks. Ik ga het wel proberen, zeker 's avonds als hij clustert heb ik toch verder geen andere bezigheden - maar dan zit er meestal niet zo gek veel meer in die borsten.
Krin, inderdaad, zielige hoeveelheden. Staat daar zo'n groot blauw busje in de koelkast met 50 cc op de bodem. Sjonge. En zoon gaat zeker niet dood als hij een tijdje niets krijgt, maar hij krijst dan wel het dak eraf, dat weet ik nu al. En ja, ik heb ook oprecht respect voor koeien gekregen! Ik heb letterlijk dezelfde gedachten nu.
Roosje, mag ik je een keertje mailen over die dubbele kolf? Dat heb ik nog niet geprobeerd. Heb ik niet nog ergens jouw mailadres ivm een fysiotherapeut in Leusden?
Temet, ik ben het roerend met jouw posting eens. Als het niet gaat lukken, dan moet er maar poedermelk achteraan als ik werk. Maar ik wil het wel eerst goed proberen, misschien vind ik het ei van Columbus nog. Bovendien lust-ie geen poedermelk (mijn moeder heeft het al een keertje geprobeerd), al heb ik zo het idee dat bij deze jongeman honger rauwe bonen zoet zal maken.
Anneque, ik vond dat aanleggen van een voorraadje ook een superidee, maar dan moet het er wel in zitten.
Nog een paar vraagjes, wat is de makkelijkste en qua ruimte-in-beslagname de meest efficiente manier om bv in te vriezen? En moet je het eerst laten ontdooien of kun je het zo uit de vriezer au bain marie opwarmen? En hoeveel tijd mag er maximaal zitten tussen kolven en invriezen? Ik zou het liefst de opbrengst van een paar dagen bij elkaar gooien en dat dan invriezen, maar dat mag vast niet in verband met bacteriegroei?
O heerlijk zeg als er zoveel mensen mee willen denken. Ik maak me verder niet enorm druk, trouwens, ik heb nog vijf weken om een oplossing te vinden en anders heb ik na acht dagen werken alweer zomervakantie (zooo luxe).
Groetjes
Massi

Klara zegt boeh

Ik heb ook vooruit gekolfd, 40cc, en ingevroren. Meer wilde ik niet wegens dreigende overproductie (meer dan 400g aankomen en groene poep en veel spuug en veel krampen). Dus ik weet niet of het had gekund. Maar het ging niet altijd makkelijk.

Toen ik daarna ging werken kon ik wel prima kolven, want toen kwam het in plaats van, da's toch echt wat anders dan extra!

Ik zou me dus to-taal niet te sappel maken. Om zes uur 's ochtends hoor jij gewoon lekker te slapen joh. Als meneer enigszins de fles pikt heb je al een belangrijke horde genomen. En de hoeveelheden, dat zie je dan wel weer... "dan" is dus met uitzondering van die ene week eind augustus!!

krin

krin

20-05-2011 om 12:35

Ijsblokzakjes

Ik verzamelde de opbrengst van een dag en goot dat met een trechter in ijsblokzakjes. Was ook makkelijk doseren. 's Avonds laat (of 's morgens vroeg) voor een kdv-dag de blokjes in de fles, fles in de koelkast en de volgende dag kon het semi-ontdooid mee.

Voorraadje

"ik vond dat aanleggen van een voorraadje ook een superidee, maar dan moet het er wel in zitten"
Ja, tuurlijk, ik bedoelde ook vnl. als het tegelijkertijd voeden lukt bijv. Hier ging het uiteindelijk best hoor, tis ff zoeken. Rugby deed zoonlief ook niet aan, maar toch lukt het op een gegeven moment, ik had hem in één arm, kopje in de elleboog, aangelegd. Aan de andere borst zette ik dan de kolf (ik had een electrische Medela, maakte wel veel herrie maar deed 't goed). In het begin hielp man even mee, later kon ik het alleen. Ging vooral goed bij de ochtendvoeding, dan waren baby en ik nog relaxed en slaperig (ach, overdag was ik natuurlijk óók slaperig ;-)).
Ik vroor het in in van die plastic Medela-flesjes. Zelfs als de opbrengst minmaal was, (had wel es hooguit 20 cc), bewaarde ik het. No way dat ik dat kostbare spul verspilde ;-)
Maar in elk geval fijn dat je er niet gestrest over bent, dat scheelt al!

Roosje Katoen

Roosje Katoen

20-05-2011 om 13:43

Massi

Mail maar even: [email protected]. Klopt idd van die fysio, heeft hij goed geholpen? Ga zelf binnenkort ook weer eens een afspraak maken.

On topic over een voorraad aanleggen. Bij de oudste heb ik daar heel veel tijd en energie in gestoken, en uiteindelijk best veel weggegooid, echt zonde. Bij de jongste had ik altijd 1 of 2 voedingen op voorraad, dat werkte prima en koste veel minder energie.

Rembrand

Rembrand

20-05-2011 om 19:25

Massi

Misschien is je kolftrechter te klein en loop het "zakie" klem tijdens het kolven. Op de site van Medela kan je zien hoe het eruit zou moeten zien. Misschien een keer een kolfconsult met een lactatiekundige afspreken ?
M.

dc

dc

20-05-2011 om 19:35

Wat ik deed

Mij lukte kolven ook voor geen meter, dus ik heb voor de opvangdame toen een fles kv gekocht, en ze deed half half.

En ik heb toen tot 6 maanden gekolfd, toen de brui eraan gegeven en enkel 's ochtend en 's avonds bv gegeven. Dat gedaan tot 18mnd. Relaxed, zonder stres.

Biene M.

Biene M.

20-05-2011 om 22:01

Mijn ervaringen

Hier ook geen kolftalent helaas. Ik ben dolblij met de syntocinon neusspray. En bij mijn zoontje, toen ik het kolven nog onder de knie moest krijgen, heb ik tijdens mijn verlof een week of twee een medela symphony gehuurd, zo'n professionele dubbele kolf.

Kolven kun je beter 's ochtends doen, dan is de opbrengst veel groter dan 's avonds (merk ik nu erg nu ik na mijn werk nog moet kolven voor de oefenflesjes en pap, gaat veel moeizamer dan overdag).

Een kolfconsult bij een lactatiekundige is best aan te raden denk ik. Dan leer je in één keer al die dingen die ik in een half jaar tijd proefondervindelijk heb geleerd (zoals: hoe kolf je twee borsten tegelijk en heb je ook nog een hand vrij om de bladzijden van je tijdschrift om te slaan? En: hoe gaat borstcompressie nu eigenlijk?)

Borstcompressie dus, bespaart mij, slome kolver, veel tijd.

O ja: voor je de kolf aan je borst zet even met je vlakke hand wat rondjes over je tepel wrijven. Niet heel stevig, niet te licht.

Sommige vrouwen moeten juist niet naar de straaltjes zitten turen, maar mij helpt het wel. Zeker als ik zie dat het goed stroomt, dan gaat het nog beter stromen.

Die kleine beetjes die je kolft, die zijn juist super handig! Veel van je voorraad gaat op doordat je op je werk net wat te weinig gekolfd hebt, dan is het ideaal om aan te kunnen vullen met 30 of 40 cc. Dan hoef je ook veel minder weg te gooien.

Niet goedkoop maar superhandig vond ik deze zakjes om in te vriezen: http://www.prettymum.nl/baby+aan+je+borst/zakjes_y_flessen_y_spenen/lansinoh/lansinoh+melkbewaarzakjes. Liggend (plat) invriezen, ze nemen heel weinig ruimte in in je vriezer (itt al die halflege flesjes), zijn supersnel te ontdooien en hygiënisch (wat ik niet vind van een aangebroken ijsblokjeszakje) en je kunt ze gemakkelijk doorwapperen om het oudste zakje met de juiste hoeveelheid eruit te vissen.

Wat bewaren en zo betreft: even uit mijn hoofd, ik was te lui om te checken of ik het goed onthouden had van drie jaar geleden. Invriezen doe ik altijd binnen 24 uur en ik meng alleen kolfopbrengst van 1 dag, niet van meerdere dagen. Ik bewaar ingevroren moedermelk tot 6 maanden (de laatste restjes hebben we gemengd met nutrilon laten geven op de creche). Ontdooien doen we door het zakje in een bakje met handwarm water te leggen, maar in "nood" hebben we het ook wel eens onder de hete kraan gehouden, dan is het in een mum van tijd ontdooid en op temperatuur.

Eigenlijk had ik je die ene keer nog een leuk boekje van me moeten geven. Ik ga proberen het op te sturen binnenkort.

Massi Nissa

Massi Nissa

21-05-2011 om 11:32

Reactie

Roosje, je hoort van me! Rembrand en Biene en anderen, ik ga eens even rondkijken of er een lactactiedeskundige dichtbij zit hier (ik ken er wel eentje persoonlijk maar die woont 50 km verderop) - vast wel. Inderdaad een goede tip, dan leer je in een keer wat je anders met heel veel hit-and-miss pas onder de knie krijgt. Het is inderdaad wel zo dat die tepelhof eigenlijk niet helemaal in dat buisje past. En ik kolf meestal 's avonds en heb ook gemerkt dat er 's ochtends veel meer uit komt. Ook wat Beuk zegt merk ik, dat ik weinig overheb omdat ik geen voedingen oversla.
Er is dus zeker nog ruimte voor verbetering en ik wil iedereen alvast enorm bedanken voor het meedenken!
Groetjes
Massi

Rembrand

Rembrand

21-05-2011 om 12:10

Massi

Wellicht weet ik iemand voor je.
Heb je een mailadres voor me of weet je me zo ook wel te vinden ?
M.

Fout numero uno

Als je voorraad wilt kolven moet je dat altijd in de ochtend doen. Ik dacht dat zes uur zes uur in de ochtend was.

Avond is zinloos. Echt. In de tijd dat ik in de avond 10 cc had kon ik in de ochtend een melkpak vullen. Wellicht ietwat stevig aangezet ;-) .. maar de tendens is er wel.

Massi Nissa

Massi Nissa

22-05-2011 om 08:21

Beuk

Het is ook 6 uur 's ochtends, helemaal correct gelezen. Maar dat vind ik zelf een rottig tijdstip, dan slaap ik liever :-). Er komt dan overigens nog niet zoveel uit, hoor. Vandaar mijn vraag: hoe schroef ik die kolfproductie op? Rembrand, ik mail je graag, welk adres?
Groetjes
Massi

Biene M.

Biene M.

22-05-2011 om 09:06

Ideaal kolfmoment

Hmm, ik ben van nature niet zo matineus, dus om 6 uur met een kolf aan de gang... liever niet. Mijn ideale kolfmoment is ongeveer een uur na de eerste echte ochtendvoeding (die buiten bed) en dat valt dan rond 8.00/8.30 uur. Even rustig zitten, in de slaapkamer of als er verder niemand is in de huiskamer, baby ligt te slapen, kop thee en wat te lezen erbij (niet dat ik lees, want ik kijk naar de straaltjes, maar voor het idee moet er toch leesvoer bij en die thee drink ik ook pas achteraf, want ik heb mijn handen nodig voor borstcompressie, maar die dampende mok hoort er ook gewoon bij). Als de straaltjes te iel worden switch ik naar de andere borst en soms betekent dat dat ik elke borst drie keer afkolf.

Massi Nissa

Massi Nissa

22-05-2011 om 11:44

Hee biene!

Daar valt een kwartje. Ik kolf altijd eerst een borst tot er bijna niets meer uitkomt, dan de andere en dan denk ik: tja, dat was het dan. Maar nu ik zo jouw berichtje lees over switchen, bedenk ik dat zoon ook regelmatig zo drinkt. Soms pakt hij elke borst twee keer! Nou, dat ga ik ook nog proberen, dat wisselkolven. En een uurtje na de ochtendvoeding, dat was ik vanmorgen van plan, maar zoon spuugde mij onder (en zichzelf en de bank, het was echt zo'n straal), dus dan ben je zo een uur verder voor alles en iedereen weer fris is. En toen kwam-ie alweer voor de volgende voeding, want ja, hij had natuurlijk de helft van de vorige eruit gegooid. En zo blijf je lekker bezig met zo'n jongetje.
Groetjes
Massi

Rembrand

Rembrand

22-05-2011 om 15:06

Massi

Als je googeled op uitvolleborst vind je vanzelf mijn mailadres.
M.

Marleen

Marleen

22-05-2011 om 20:01

Ook

Hoi bij mij gebeurde precies hetzelfde, 20 cc per borst en dat was het. Dat si volgens mij gewoon de hoeveelheid die er zonder echte toeschietreflex uitkomt. Bij oudste zoon heel vaak geprobeerd maar niet gelukt, nu bij dochter dubbele electrishce kolf gekocht: weer niks. Maar met neusspray eindelijk wel. Al moet ik zeggen dat de hoeveelheden hier niet overhouden. max 80 cc in totaal. Maar ik heb vaak 's avonds gekolfd, lees dus nu dat ik dat beter op een ander tijdstip kan doen. Ik heb alleen nu wel een probleem, de laatste tijd lukt het ineens niet meer goed. Maar goed, das een ander probleem. Succes! MArleen

Primavera

Primavera

25-05-2011 om 23:18

Tijdens de ochtendvoeding

Ik heb zo'n 9 maanden gekolfd om donormelk te geven. Dat ging het beste tijdens de ochtendvoeding. Verder werkte bij mij alleen de avent-handkolf, omdat ik daarbij de sterkte en snelheid instant regelde en hij goed op het tepelhof pastte. Bovendien blokker ik bij electrische kolven psychologisch, omdat dat mij nou een koeien gevoel geeft.
Soms kolfde ik tussen de middag of 'smiddags nog wat bij. Tegelijk forummen werkte ook produktieverhogend ;-) Hoewel ik verder altijd een hele goede melkproductie heb gehad kwam er bij mij ook 's avonds zo goed als niks uit, dus daar ben ik snel van afgestapt.
Groeten Primavera

myra schipper

myra schipper

30-05-2011 om 16:36

Het duurt even

bij mij duurde het een aantal dagen voordat het meer werd. Het is gewoon wennen. Het kolfen is ook niet hetzelfde als zo'n kleintje die eraan hangt. Gewoon elke dag proberen en ik zou niet langer dan 10 minuten per borst kolven. Wel kan je wat vaker kolven, maar ik kreeg daar erg pijnlijke borsten van.

Succes

Massi Nissa

Massi Nissa

31-05-2011 om 09:09

Goeie myra

Ik ben nu inderdaad aan het oefenen, heb de dubbele kolf van roosje katoen overgenomen. Prachtig ding, nu nog een redelijke hoeveelheid melk eruit zien te krijgen. Met de handkolf kwam ik tot maximaal 80 cc (opbrengst van twee borsten). Een beetje meer zou leuk zijn. Ik krijg trouwens ook pijn (steken) in mijn borsten als ik lang of 'hard' kolf. Het moet dus allemaal met enig beleid gebeuren.
Groetjes
Massi

Massi Nissa

Massi Nissa

31-05-2011 om 15:54

Wow

Vanmorgen zoon een borst leeg laten drinken - het bleek voorlopig genoeg voor hem, hij viel in slaap. De andere borst heb ik gekolfd met de nieuwe kolf. Opbrengst: 110 cc. Mama mia. Ik ben erg blij, als ik elke dag zoiets kan kolven, heb ik de vriezer vol als ik ga werken. Heerlijk.
Groetjes
Massi

Roosje Katoen

Roosje Katoen

31-05-2011 om 16:47

Massi

Dat klinkt goed! Lees je mail even, er ligt hier nog een zeemeermin!

Massi Nissa

Massi Nissa

01-06-2011 om 20:02

That's me roosje

Altijd een spoor van zeemeerminnen waar ik ben geweest. Het blijft raadselachtig.
Groetjes
Massi

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.