Babytijd Babytijd

Babytijd

Kolven, hygiëne en magnetronsterilisator

Mijn zoontje van 7 maanden gaat sinds begin februari 2 dagen per week naar het kinderdagverblijf. Op die dagen kolf ik en bewaar de melk in de koelkast.

Omdat het dus elke keer ca. 3 tot 4 dagen in de koelkast staat, lijkt het me dat ik hygiënisch te werk moet gaan. Wat ik doe op zo'n kolfdag: kolven, kolf afspoelen met koud water en dan afwassen met heet water, 1 x per dag uitkoken inclusief flesjes en spenen. Nu word ik daar eigenlijk een beetje gek van.

Is het handig om voor dit doel alsnog een magnetronsterilisator aan te schaffen. Ik heb het in eerste instantie niet gedaan omdat ik dacht dat tegen de tijd dat mijn zoontje met 6 maanden naar het kdv zou gaan, het niet meer nodig zou zijn om alles uit te koken en/of dat ik de bv al zou hebben afgebouwd. Maar goed, ik geef nog steeds bv en de afgekolfde melk staat toch wel een paar dagen in de koelkast. Steriliseren lijkt me daarom niet overbodig.

Hoe doen jullie dit?

Chris

Gnome

Gnome

06-03-2009 om 23:36

Ik moet eerlijk bekennen...

Ik steriliseer de flessen etc ook niet meer, ik neem aan dat je kleintje ook al wat vaster voeding krijgt, de borden en lepetjes steriliseer je toch ook niet meer?

Mijn kolf doe ik gewoon in de vaatwasser en 1 x per week steriliseer ik hem. Tussendoor spoel ik hem gewoon af...

Ik koop wel elke 2 maanden nieuwe spenen, maar dat wordt ook aangeraden.

Gnome: vergelijking gaat niet op

Zoals draadmaakster stelde, als je de melk 3 a 4 dagen wilt bewaren gaat de hygiene een grotere rol spelen. Laat jij het eten van je kind 3 a 4 dagen staan in een bordje met een lepeltje?

Zelf heb ik ook de melk 3-4 dagen achterin de koelkast bewaard en ik heb iedere dag dat ik ging kolven een vers uitgekookte schelpenset mee naar mijn werk genomen. 72 uur is een lange periode om een volledig rauw product te bewaren.

Vaatwasser

HOi Chris,
ik deed de afgekolfde melk altijd in de vriezer. Als ik thuis was van het werk, flesjes vullen en gelijk de vriezer in. Etiketje met datum, aantal ml en naam baby. Kon ik het weer meegeven naar het KDV. Leek mij beter dan in de koelkast laten staan.

Verder is het volgens mij voldoende als je de spullen in de vaatwasser doet. Heb een keer een onderzoek gelezen dat dat net zo goed is als steriliseren. En ik deed dan 1x per week alles in de magnetronsterilisator. Flesjes, spenen, kolfdingen enz. Tot plm 10 maanden steriliseerde ik 1x pw, daarna niet meer. Maar gaf ik ook geen BV meer.

Liever niet invriezen!

Als je goed hygienisch te werk gaat (elke dag uitkoken) dan is versgekolfde melk 5 dagen houdbaar achterin de koelkast. Verse melk is altijd beter dan vriesmelk, omdat het levende cellen bevat. Bij invriezen gaan die verloren. Daarom kun je het beste de vriesmelk alleen als reserve gebruiken en je kind zoveel mogelijk gekoelde melk geven.

Voor kolven is een vaatwasser niet hetzelfde als uitkoken. In een vaatwasser zweeft te veel viezigheid rond die zich aan de spullen kan afzetten (schimmels!).

Uitkoken is het beste of een stoomsterilisator (losstaand, electrisch, met sommige eierkokers of stoompannen kan het ook). Magnetronsterilisator kan ook, maar laat 'm NOOIT droog staan...of je dure kolf verandert in een bergje wit poeder (ervaring...).

Elke 2 maanden spenen aanschaffen is zeker als je kolft en ook live voedt zonde van je geld hoor!

ChrisH

ChrisH

09-03-2009 om 09:27 Topicstarter

Dirksmama

Ik denk er inderdaad over om een magnetronsterilisator aan te schaffen, want het uitkoken in een pannetje vind ik zo'n gedoe en mijn aanrecht is nu een verzameling van flesjes en kolfonderdelen waarvan ik op een gegeven moment niet meer weet wat de status ervan is en die ik dan allemaal maar weer uitkook (ben wat dat betreft niet zo georganiseerd).

Bedoel je trouwens met droog staan, dat je vergeet water in het apparaat te doen als je de boel steriliseert in de magnetron? (Zonde van je kolf trouwens....)

Chris

Ingevroren melk is ook goed

Voor veel mensen is de voorraad moedermelk in de vriezer een uitkomst. Het is ook vele malen beter dan kunstvoeding. De richtlijn is dat de houdbaarheid na drie maanden is verstreken. Tot aan die drie maanden voldoet het prima! Ja, het is waar dat niet ingevroren melk nog beter is, maar dat houdt niet in dat voeding uit de vriezer slecht is. Nogmaals, dat is nog vele malen beter dan kunstvoeding.
Het scheelt zelfs zo weinig dat je beter je vers gekolfde melk kunt invriezen dan dat je ingevroren melk moet weggooien omdat de drie maanden verstreken zijn en daardoor eerder door je voorraad heen bent en dus eerder stopt met het geven van moedermelk aan je kind.

Rembrand

Rembrand

09-03-2009 om 19:28

Moedermelkbewaarschema.

Meer over het bewaren, invriezen en opwarmen van gekolfde melk kan je lezen via de volgende link :
http://www.borstvoeding.com/kolvenenwerken/bewaren-van-moedermelk.html
M.

Vries is goed, vers is beter

het is gewoon doodzonde als je elke dag na je werk meteen je melk invriest en je kind in de dagen daarna dan weer een flesje uit de vriezer geeft.

Natuurlijk is vriesmelk altijd nog beter dan kunstvoeding, maar vers is gewoon veel beter (en makkelijk zat te regelen toch?)

ChrisH

ChrisH

10-03-2009 om 09:20 Topicstarter

Bacteriegroei en invriezen

Vanuit het oogpunt van bacteriegroei is het denk ik niet nodig om de melk die ik afkolf en die binnen 4 dagen wordt gebruikt in te vriezen. In de link van Rembrand staat ondermeer het volgende:

"Verse moedermelk blijft langer goed dan (koe)melk omdat er actieve ziektekiem bestrijdende factoren inzitten. Dus ondanks de grote hoeveelheden suiker en de relatief lage hoeveelheid eiwitten is moedermelk een slechte voedingsbodem voor bacteriën. De eiwitten in de moedermelk zijn vooral antistoffen; bacteriën leven niet van deze eiwitten, maar worden erdoor vernietigd. Daarom kan verse afgekolfde moedermelk, waar hygiënisch mee omgesprongen is, 5 - 10 uur bij een kamertemperatuur van 20 °C bewaard worden."

En bij 5 °C achter in de koelkast 5 dagen. Dat is prettig om te weten. Dat wil niet zeggen dat ik niet blij zou zijn met een voorraadje in de vriezer! Kv blieft mijn zoontje opeens niet meer, dus dat is geen escape meer en het voorraadje in de vriezer is inmiddels op. Het lukt me nu steeds maar ternauwernood om de benodigde hoeveelheid voor 2 dagen kdv bij elkaar te kolven. Voor twee flesjes moet ik drie keer kolven en tja, ik vind het een crime dat kolven.

Chris

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.