Babytijd Babytijd

Babytijd

Kolven kolven, maar niet voldoende voor twee...

wie heeft de gouden tip?
Mijn tweeling is precies twee weken gelden via KS geboren, met week 31. Ben braaf aan het kolven, keertje of 7 per dag ( star om 05:00 en elke drie uur tot de laatste om 23:30)

Zie nu op een productie van 435ml per dag, maar dat is niet voldoende voor beide dames, die nu al af en toe een slok aan de borst krijgen, maar het gros via de neussonde in ZKH. Wie heeft nog briljante tips om de productie te verhogen?
Heb al een " regeldag" nagebootst door elke 2 uur te kolven maar verschil was miniem, slik me suf aan domperidon maar lijkt ook niet echt toe te nemen ( ben maandag daarmee gestart)en zou ze dolgraag beide aan de BV willen hebben. Ik merk dat na KV ze wat spuugt terwijl dat totaal niet voorkomt met BV. En krampjes ook al niet met BV, wel wat onrustig na KV...

Wie helpt?

Astertje

Tirza G.

Tirza G.

06-08-2009 om 14:36

Waar

kolf je (plaats) en waar kolf je mee (met wat voor kolf)?

Tirza

Knap

Astertje,
ik heb geen tip voor je. Behalve zoveel mogelijk rust nemen en veel drinken. Maar ik wil even zeggen dat ik het heel knap vind wat je doet. En ik hoop dat je je tweeling gauw aan de borst kunt voeden. Sterkte en succes!!

heel knap, ik hoop dat jezelf ook goed hersteld van de keizersnede.

van harte gefeliciteerd met je kindjes !!!

Jakiro

Jakiro

06-08-2009 om 19:58

Er naast?

Mijn tweeling is dan wél op termijn geboren, maar ze hebben wel 14 maanden bv gehad, dus heb wel wat tweeling ervaring.
In de eerste plaats kon ik al die 14 maanden lang niet genoeg kolven wat overeen kwam met live voeden.
Wat wel hielp om de productie zo hoog mogelijk te krijgen, was naast ze te zitten tijdens het kolven, vaker te kolven dan tijdens de preciese voedingstijden (eventueel een keer extra 's nachts), een dubbele bortskolf te gebruiken, zelf heeeeeeeeeeel veel te drinken eventueel aangevuld met wat nutridrink (via de apotheek verkrijgbaar) en vooral de rust en tijd ervoor nemen.
Je kolft nu 7x op een dag, maar hoe vaak krijgen ze een voeding ? Mijn tweeling, zat na de geboorte op gemiddeld 10 voedingen op een dag, dat zou dan denk ik betekenen dat ik ook 10x op een dag had moeten kolven.
Ik hoop dat je wat met de tips kan, want als het éénmaal loopt is het zooooooo makkelijk om bv te geven bij een tweeling en scheelt het je zoveel tijd (als je kan tandemvoeden)
Jakiro

Asa Torell

Asa Torell

06-08-2009 om 20:26

Geen tips

maar van harte gefeliciteerd met je meisjes! Ik hoop dat alles goed met ze gaat!

Tirza G.

Tirza G.

06-08-2009 om 22:00

Astertje

Veel drinken zoals hier wordt gesuggereerd is níet nodig om voldoende melk te produceren. Drinken naar dorst en proberen jezelf niet voorbij te lopen. Melk wordt uit je bloed aangemaakt en het volume daarvan vermeerder je echt niet door meer te drinken.

Tirza

Astertje

Astertje

06-08-2009 om 22:35 Topicstarter

Tja

Ik heb geprobeert op verschillende plaatsen te kolven: zowel bij de meisjes als "thuis" kijkend naar filmpjes of foto's. Dat werkt niet echt bevorderend bij mij. Ik merk dat als ik een tijdschrift lees of TV kijk er bij wijze van spreken meer te kolven valt; Ik denk dat het te mkaen heeft met het feit dat ik dan meer ontspannen ben.

Heb 10 dagen gekolft met electrisch dubbel kolf Symphony van Medela, en net een Freestyle electrisch dubbele kolf gekocht, ook van medela, is modelletje net eronder.

De tip om vaker te kolven...ja...ik denk dat ik dan echt te veel aan mezelf vraag. Ben nu al redelijk doodop tussen kolven, buidelen, verzorgen, aanleggen af en toe, aandacht voor de oudste etc. Als ik dan vaker dan 7 keer kolf en bv 10 keer of zo blijft er daar echt geen tijd meer voor over, terwijl de drie kids die tijd /aandacht ook echt nodig hebben. En ik dan daardoor in de stress schiet met als gevolg ook weer minder productie.

Het goede nieuws is wel dat beide dametjes vandaag "live" uit de borst hebben gedronken dua dat gaat in ieder geval de goede kant op.

Over drinken enzo gesproken: ik drink meer dan normaal en merk wel dat zodra ik ga kolven ik accuut dorst krijg, volgens mij puur tussen de oren maar goed.

Jakiro

Jakiro

06-08-2009 om 22:46

Drinken en borstvoeding

Als je ook je eigen gezondheid op peil wil houden, zal je toch écht meer moeten drinken.
Als je naar de fysiologie van je waterhuishouding kijkt en je mist opeens (in dit geval)435 ml van je plas, snot en zweet, zal je dat toch écht meer moeten drinken dan voor je borstvoeding.
Als je meer drinkt, produceer je niet meer borstvoeding, maar je voelt je er zelf wél beterder bij. Als je je zwak, dorstig voelt of een renale hypertensie door een verstoorde vochthuishouding, produceer je op den duur écht niet meer.
Overigens, toen ik op mijn toptijd op ruim 2,5 liter melkproductie per dag zat, moest ik écht 2,5 liter meer drinken dan voorheen, anders ging ik er zelf aan onderdoor.
Jakiro

Ik kreeg ook als tip

van het cb om goed te blijven drinken, simpelweg omdat het heet is, je hersteld van een keizersnede en met bv gewoon vocht verliest. Dus het is wel goed om nu extra te drinken. Dat je er geen extra melk van maakt is wel duidelijk denk ik.

stefanie!

stefanie!

07-08-2009 om 09:06

Herkenbaar

Hoi Astertje

Het kolven hier heel bekend. Ik heb in September vorig jaar een kindje gekregen met 25 weken en ben meteen begonnen met kolven, heb een symfonie pomp gehuurd omdat die toch krachtiger is dan zo'n klein pompje..
Ik heb nooit heel veel gekolfd maar gelukkig was dat in het begin nog genoeg voor mn dochter. 7 keer per dag kolfde ik... De nachten ben ik na 4 weken mee gestopt maar ze zeiden wel dat juist de nacht de belangrijkste kolfbeurt was.... Maar het was slopend.. Pompen weer naar het ziekenhuis en dan ook nog even rusten tussendoor ik had een druk schema.. maar ja alles ervoor over want ja borstvoeding was het enige wat ik kon doen. Uiteindelijk heeft ze 14 weken borstvoeding gehad waarvan 9 a 10 weken volledig...
Hoe gaat het nu met je dochters?? Mijne is alweer bijna een jaar!! De tijd gaat zo snel!! Ze doet het hartstikke goed!
Oh ja ik gebruikte op een gegeven moment ook nog die neusspray om de toeschietreflex te stimuleren hielp wel iets!

Succes!
Liefs Stefanie

Nachtvoeding tussen 1 en 4

Hoi Astertje,
Ik kreeg te horen dat bij het kolven om de productie op gang te brengen of te verhogen vooral de nachtvoeding van belang is, dus een voeding tussen 1 en 4 uur 's nachts. Wie weet kan je je late kolfsessie verschuiven naar een tijdstip tussen 1 en 4 am of enkele dagen 8x per dag kolven te proberen (elke 3 uur).
Succes met je tweeling!
Amaryllis

Tirza G.

Tirza G.

07-08-2009 om 13:15

Astertje

Aha, je hebt een belangrijke stap gezet. Je hebt je meisjes aan de borst gehad. Meid, een grotere boost voor je productie is haast niet denkbaar. Heb vertrouwen. In het tempo waarin je nu kolft, verwacht ik eigenlijk wel dat je productie gestaag omhoog zal gaan. De neusspray (Syntocinon) kan een hulpmiddel zijn.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

07-08-2009 om 13:17

Vocht en borstvoeding

Natuurlijk is het goed om je eigen vochthuishouding op peil te houden. Te veel drinken is echter niet goed en kan zelfs contra-productief werken. Je lichaam past zich aan aan de melkproductie en zal vaker om vocht "vragen". Zolang je urine nog doorzichtig geel is, is er niets aan de hand.
Vrouwen in de derde wereld voeden hun kinderen ook gewoon.

Tirza

Jakiro

Jakiro

07-08-2009 om 14:53

Derde wereld

En daar gaat de oudere dood, als de jongere eenmaal geboren is, want genoeg voor 2 heeft ze niet.....
Jakiro

Lisa

Lisa

07-08-2009 om 16:07

Mijn ervaring

... met mijn tweeling ook geboren bij 31 weken is dat ik het niet op peil kon krijgen, de verhouding kolven en zelf aanleggen bleek onvoldoende om genoeg te stimuleren. Zelf denk ik ook dat de vermoeidheid en het heen en weer reizen naar het ziekenhuis me ook heeft geremd. Ik kolfde zo'n vijf à zes keer per etmaal maar helaas heeft niet mogen baten en na 8 weken heb ik het opgegeven. Ik vond de combi met flessen en borst teveel gedoe opleveren, want eigenlijk doe je dan allebei half.
Nu ja, van mij dus geen positief verhaal maar ik hoop heel erg dat het jou wel lukt, ik heb het nameljk erg jammer gevonden dat ik moest stoppen. Ik voelde me wel heel rijk met twee kindjes aan de borst, twee armen vol rijkdom!

Liefs Lisa

Lisa

Lisa

07-08-2009 om 16:17

En nog een hart

... onder de riem, het is echt super goed dat je het zo goed probeert! vergeet je niet ondertussen ook veel van je kindjes te genietn en bij te komen van je keizersnee? Borstvoeding geven is best vermoeiend, volgens mij is rust wel de grootste stimulator.

Als ik me goed herrinner heeft een babietje van ongeveer 34 weken pas een behoorlijke zuigreflex dus je moet nog even volhouden met kolven tot ze echt goed kunnen zuigen. Houd vol, alles wat ze van jou krijgen is meegenomen!

Lisa

Tirza G.

Tirza G.

07-08-2009 om 16:47

Jakiro

Wat een onzin. Het is o.a. een aandachtspunt in de campagne van de internationale borstvoedingsweek, die nu zo'n beetje overal wordt gehouden, behalve in NL dan :-)
www.worldbreastfeedingweek.org

Tirza

Minet

Minet

10-08-2009 om 09:54

Handkolf

Ook ik kreeg mijn tweeling bij 31 weken, en kreeg vanuit het ziekenhuis een handkolf mee. Een cylinder, met daarin een tweede cylinder die je als een soort pompje heen en weer schuift. Daarmee kolfde ik 7 of 8 keer per dag grote hoeveelheden zonder dat mijn kinderen ooit aan de borst konden drinken. Op een gegeven moment stapte ik over naar een elektrische kolfmachine waarbij de hoeveelheid melk echt enorm terugliep.
Uiteindelijk ben ik na 8 weken kolven gestopt, en had ik zoveel melk in de vriezer verzameld dat ze nog ruim 3 weken lang bv in hun flesje kregen.
Hier was het dus de handkolf die heel erg goed werkte, zelfs zonder neusspray en zonder dat ik bij de kinderen zat of hen zelfs maar op een foto zag.
Astertje, heel veel succes met kolven, en ik hoop voor jou dat beide meisjes zeer snel hun voedingen lekker zelf bij jou kunnen drinken!

Astertje

Astertje

13-08-2009 om 17:00 Topicstarter

Grote borsten/kleine borsten?

Inmiddels weer paar keer gesproken met lactatiedeskundige waarbij er niet veel nieuws of adere tips meer kwamen.
Wat me wel opvalt is dat hier in het Ronald McDonald huis waar we tijdelijk vertoeven en waar veel vrouwen te vroeg kids hebben gekregen / keizersnede hebben gehad er echt een verdeling "lijkt" te zijn:
Diegene met grotere borsten komen moeilijk op gang met kolven en is er geen hoge productie om het maar even zo te noemen.
Diegene met relatief kleinere borsten die wel een hoge productie voor elkaar krijgen.

In de drie weken dat we hier zitten slechts 1 uitzondering op hierboven tegen gekomen.
Volgens lactatiekundige komt zij dat idd ook vaak tegen en heeft vaak te maken met feit dat grote borsten--> melkklieren achterin te weinig gestimuleerd worden met kolf --> minder productie.

Overigens: ik leg af en toe beide ukken aan maar is nog te vermoeiend: ze zijn vandaag precies 3 weken oud, gecorrigeerd nu dus 34 weken en trekken het niet. Controle van sonde nadien laat ook zien dat ze maar weinig dan binnen krijgen. Ennnne... tsja... ik moet eerlijk bekennen dat ik probeer eerder te voeden met fles ipv borst op dit moment, want zodra ze alles zelf kunnen drinken mogen ze naar huis !!!! En geloof me, DAT is pas een goede stimulans ;-)

Om op productieverhaal nog even terug te komen:
maandag 500 ml dinsdag 470, gisteren 435. Denk dat het vandaag wel weer iets meer is meded door topopbrengst vanochtend van 155ml bij 1ste kolfbeurt + na goede nachtrust.

bedankt aan allemaal voor meedenken en de tips !
en t'is fijn om ff je hart te luchten op Ouders Online...

As

Jakiro

Jakiro

13-08-2009 om 22:48

Kleine borsten

Om op je theorietje terug te komen;ik heb cup A, maar heb dus mijn tweeling tot 6 maanden volledige bv gegeven en daarna nog tot 14 maanden met bijvoeding.
In de toptijd dus 2,5 liter en zonder noemenswaardige problemen.
Jakiro

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.