Babytijd Babytijd

Babytijd

Korte slaapjes bij borstgevoede baby

Hallo allemaal,

Ik vroeg me af of jullie dit herkennen: mijn dochtertje van nu 4 maanden die alleen BV krijgt, slaapt ongeveer drie of vier keer per dag, maar elke keer maar een half uurtje. Herkennen jullie dit? Ik weet dat kindjes met FV meestal langer slapen, ook 's nachts, maar herkennen jullie deze korte slaapjes overdag? Ze slaapt verder 's nachts op het moment prima (half 9-tot na negenen, met voedingen uiteraard...) en ik vind het verder geen probleem dat ze zo kort slaapt maar wilde weten of anderen dit herkennen.

Dochter doet dit ook

Mijn dochter van nu 8,5 maanden oud doet dit ook : hazeslaapjes. Ik dacht dat het niet echt te maken had met bv maar eerder met het feit dat de ene baby meer slaap nodig heeft dan de andere. Mijn zoon deed dit ook, zelfs toen hij fv kreeg. En rond de leeftijd van anderhalf jaar sliep hij één keer per dag twee uren lang. Rond twee jaar en half sliep hij niet meer overdag. Kleine slapers, ik heb er me bij neergelegd ;))

dc

dc

27-09-2008 om 07:31

nee

bij vier maanden sliep mijn kleine al veel langer achter elkaar overdags. 's morgens zeker 2 uur en 's middags 2 a 3 uur. Hij kreeg toen ook enkel borstvoeding.

Volgens mij hebben alle babys wel iets meer slaap nodig dan 1,5 a 2 uur overdags. Is ze wel vrolijk verder overdags? (als ze alleen speelt).

Miresa

Miresa

27-09-2008 om 10:48 Topicstarter

Hoe doe ik dat dan?

Hoi dc,

Op wat baseer je jouw stelling dat alle baby's meer dan 1.5 a 2 uur nodig hebben? Volgens de boeken die ik lees hebben alle kinderen verschillende uren slaap nodig en als je wilt weten of het genoeg is moet je inderdaad kijken of ze vrolijk en blij is als ze wakker is. Ze slaapt 's morgens vaak tot half 10, soms 10 uur, dus als ze dan nog zou slapen zou ze pas om 12 uur wakker worden... ik kan toch maar moeilijk van het schaap vragen dat ze van half 9 's avonds (wij wonen in Spanje hier gaan de kinderen later naar bed dan in Nederland, vooral in de zomer wanneer je pas rond 6-7 uur 's middags naar buiten kunt vanwege de hitte!!) tot 12 uur 's middags de volgende dag slaapt! En ze is inderdaad heel vrolijk overdag, ligt de hele tijd te zingen en kraaien en is erg grappig.

Ik vroeg me gewoon af of er misschien een link is tussen BV en minder slapen zoals dat volgens sommigen 's nachts wel is, d.w.z. dat baby's met BV vaak (niet altijd) bij vier maanden weer vaker komen.

En in het geval ze niet vrolijk zou zijn, heb je een idee over hoe ze dan meer zou kunnen slapen? Ik neem aan dat ze slaapt wat ze nodig heeft, net als bij de BV.

Groetjes en bedankt voor je reactie.

Miresa

dc

dc

27-09-2008 om 14:10

Miresa

Ik baseer mijn stelling voornamelijk op mijn baby's en baby's die ik in de omgeving zie. Er is natuurlijk wel een verschil per baby, maar 2 uur op een hele dag is gewoon heel erg weinig. En elke keer een half uur zijn echt hazeslaapjes.

Ik snap dat het niet makkelijk is, want ik heb dit met mijn oudste ook gehad. Hij was ook vrolijk, zolang ik me maar actief met hem bezig hield. (rondlopen, dansen, zingen, wiegen, etc) Zodra ik hem in het wippertje deed, of in de box legde was het huilen geblazen. Hij was simpelweg oververmoeid en overprikkeld. Doordat hij te moe was, at hij niet goed. Hij viel snel aan de borst in slaap, om na een half uur weer huilend wakker te worden van de honger.

De oplossing was toch om hem een paar keer te laten liggen, ook al huilde hij (echt heel moeilijk), en gelijk na het wakker worden te voeden (bv), en gelijk weer het bed in bij een hongersignaal (in oogjes wrijven, aan oren krabben, gapen). Binnen een week had ik opeens een hele vrolijke baby.

Ik zeg dus niet dat het met jouw baby het geval is, vandaar mijn vraag of ze vrolijk is als ze zichzelf alleen moet bezig houden.

De nacht lijkt me geen probleem, trouwens hoor, meer het middagslaapje. Hier in frankrijk gaan kinderen ook later naar bed, omdat er later gegeten wordt.

Maar in reactie op je vraag, als ze door honger wakker wordt, denk ik eerder dat ze niet goed heeft gegeten, dan dat het aan de bv op zich ligt.

Hier ook

Hier was het hetzelfde Miresa. Alleen sliep mijn zoon vanaf zijn geboorte per etmaal slechts zo'n 12 uur. Vreselijk vermoeiend en slopend maar het was/is nou eenmaal. Ik geloof inderdaad dat zoon de eerste maanden alleen hazeslaapjes deed. Misschien vanaf een maand of 8 dat dat een beetje begon te veranderen naar iets langer slaapjes. Volgens mij lag dat niet aan de bv trouwens want alle andere vriendinnen hadden babies die beter/langer sliepen.

Ik denk dat het, naarmate ze meer actief is, wel zal veranderen.

Max 2 uur op een dag ook hier

Onze blije, superactieve baby slaapt erg weinig. Ze is nu bijna 8 maanden en slaapt van 20.00 tot 05.00 en dan soms nog 1 a 2 uurtjes. Daarna zijn het hazenslaapjes. Bij elkaar opgeteld haalt ze meestal de 2 uur niet... Tja, ze is blij denken we dan maar. Als ze na 20 min weer wakker is, en blij en met grote ogen kwebbelend, en de speen met een grote boog haar bed uit slingert, kunnen we wel weer pogingen doen haar in slaap te krijgen, maar het is ons nog nooit gelukt ;)
Ik heb meer slaap nodig, maar als ik bijvoorbeeld naar opa kijk, die doet het ook zijn hele volwassen leven met 5 uur op een nacht... verschil moet er zijn. Dus, ook hier hebben we ons er bij neergelegd, en we blijven stimuleren natuurlijk meer te slapen.
Groetjes lunamaya

Miresa

Miresa

30-09-2008 om 10:29 Topicstarter

Maar het is niet moeilijk hoor, dc

Hoi dc,

Ik denk dat je mijn allereerste berichtje niet goed begrepen hebt, of misschien ben ik niet duidelijk geweest, maar voor mij is het feit dat ze weinig slaapt absoluut geen probleem.

Je schreef: "Ik snap dat het niet makkelijk is, want ik heb dit met mijn oudste ook gehad. Hij was ook vrolijk, zolang ik me maar actief met hem bezig hield. (rondlopen, dansen, zingen, wiegen, etc) Zodra ik hem in het wippertje deed, of in de box legde was het huilen geblazen."

Maar hier is het juist wel makkelijk. Zoals ik al zei is ze heel vrolijk overdag. Ik hoef gelukkig niet met haar rond te lopen of heel de tijd bezig te zijn (zou ik ook niet kunnen met de artrose in mijn rug!)

Ik heb absoluut geen grote verwachtingen van het "alleen bezig zijn" van een baby van vier maanden en ben dus al heel blij als ze bijvoorbeeld een half uur of langer lekker naar me ligt te kijken vanuit haar wipstoeltje als ik aan het strijken ben. Of als ze haast een uur lang lekker met verschillende speeltjes bezig is. Vind ik heel knap voor zo'n klein ding. Tegen het einde van de middag en begin van de avond heeft ze natuurlijk meer aandacht nodig want dan is ze moe van de hele dag baby zijn (vind ik ook weer heel normaal want ik ben zelf ook moe 's avonds!), maar dan zorg ik dat ik mijn werkjes in huis af heb en lekker met haar en zusjelief die dan uit school komt, kan tutteren.

Ik vind het ook wel makkelijk dat ze niet zo veel slaapt, want zo kan ik overal naar toe wanneer het me uitkomt en hoef niet te wachten tot ze wakker wordt. Misschien is dat voor jou geen probleem, maar ik zie het bij een vriendin van me, wier kindje ook meer slaapt en pas heel laat 's middags naar het speeltuintje kan komen omdat de jongste slaapt. Het oudste zusje heeft dan al vier keer geprobeerd om hem wakker te maken, hetgeen moederlief niet zo leuk vindt.

In mijn eerste berichtje vroeg ik gewoon of andere mensen dit herkenden omdat hier veel mensen niet willen toegeven dat de kleine weinig slaapt overdag omdat ze van veel goedgemeende vrienden, opa's en oma's horen, zoals jij het in je eerste berichtje (ook vast goedgemeend!) zei dat volgens jou "alle" baby's meer dan 1.5 of 2 uur slaap nodig hebben.

Voor mij is jouw oplossing dus niet nodig. Ik heb mijn eerste kindje vaak laten huilen, volgens een "methode" waar ik indertijd van dacht dat het een uitkomst was, maar achteraf gezien was het dat helemaal niet en ze slaapt nu prima en gaat zelfs graag naar bed.

En ze wordt niet door honger wakker hoor want ze "vraagt" pas veel later weer.

Hoe dan ook, bedankt voor je reactie maar ik was dus meer geïnteresseerd in de andere reacties die ik gekregen heb, van mensen die mijn dochtertje's slaappatroon herkennen (hetgeen mijn vraag was).

Groetjes

Miresa

Miresa

Miresa

30-09-2008 om 10:34 Topicstarter

Petal en lunamaya

Hi,

Bedankt voor jullie reacties. Ik denk indertijd dat het over een tijdje wel anders zal zijn. Ze begint nu ook al vroeger wakker te worden (de laatste twee dagen in elk geval, misschien verandert dan ook weer) en ligt nu bijvoorbeeld al meer dan 3/4 uur te slapen. Ik denk inderdaad dat er geen echte vaste patronen zijn en dat een baby slaapt zoveel hij/zij nodig heeft. Inderdaad voor ons, ouders, vervelend als ze 's morgens heel vroeg wakker zijn, was bij mijn oudste ook zo. En wie weet, komt dat nog bij deze. Ga ik er gewoon 's avonds vroeger in!

Groetjes

Limi

Limi

30-09-2008 om 19:00

Miresa

Hier was het ook maandenlang 2 uur wakker, half uur slapen. Hij was gewoon geestelijk veel te bezig en geïnteresseerd. Ik vond het heel normaal.

dc

dc

30-09-2008 om 21:15

Miresa

als ze verder vrolijk is, is het geen probleem natuurlijk. Maar je vroeg je af of anderen het herkenden, bij bv-gevoede baby's. Ik dus niet, in antwoord op je oorspronkelijke vraag :-) . Volgens mij heeft het dus niet te maken met de voeding als wel met de baby zelf.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.