Babytijd Babytijd

Babytijd

Morgana Fata

Morgana Fata

16-02-2010 om 09:35

Links of rechtshandig

Wat ik me afvraag, is de kant waarmee ze duimen een aanwijzing voor links of rechts handigheid? Morgana-baby duimt sinds hij 3 maanden is altijd met links. Eerst pakte hij ook alles aan met links, maar nu toch ook weer vaker met rechts. Uiteindelijk maakt het niks uit natuurlijk, maar ik ben zo nieuwsgierig :).
Wie weet het?

Rafelkap

Rafelkap

16-02-2010 om 10:32

Nee

Tot 3 of 4 jaar gebruiken ze vaak nog beide handen evenveel (is ook de bedoeling, ze moeten allebei oefenen). Bij mijn oudste zag ik wel toen hij peuter was dat hij links was en dat is hij gebleven (met linkerhand bekertje vasthouden, vork en potlood).
Ik ben ook links maar duimde vroeger met rechts.
Dus je kunt er eigenlijk niks over zeggen :-)

Hier was het anders

Ik was een enorme boekjeslezer en theorievreter. dus ik dacht dat het zo zou gaan als Rafelkap schetst.

No way! Vanaf de leeftijd van drie/vier maanden, toen hij een soort gecontroleerde brommertrap uitvoerde met zijn rechterbeen, had oudste een voorkeur voor rechts. Hij begon bijvoorbeeld bij die trap met rechts en wij dachten dan doet ie het over een tijdje wel met links, zoals de boekjes zeggen... niet dus.

En dat heeft ie volgehouden. Eten, grijpen, pen pakken... alles alleen maar met rechts.

Hmmm... misschien een keer vragen of hij op de WC zijn linkerhand kan gebruiken... perfecte hygiene levert dat op!

Uhh..

even denken...ik duimde altijd met rechts en ben ook rechtshandig.

groetjes van Purk

Biene M.

Biene M.

16-02-2010 om 20:12

Kinderen die op hun linkerduim duimen hebben een kans van 50% dat ze linkshandig zijn. Bij kinderen die op hun rechterduim duimen is die kans veel kleiner, kan er even niet op komen hoe klein.

Groetjes, Biene (duimde met links en is rechtshandig)

Jakiro

Jakiro

17-02-2010 om 23:14

Ik en dochter

Ik duimde met links en ben rechtshandig.
Dochter duimde met rechts en ik verwachtte dat ze linkshandig zou worden.
Inmiddels is ze 4 en hartstikke rechtshandig. Ze duimt dus alleen als ze niks doet, is ook wel weer een voordeel :)
Jakiro

Morgana Fata

Morgana Fata

19-02-2010 om 00:03

De rest van het gezin

Zelf ben ik linkshandig en eerlijk gezegd vind ik het zo veel makkelijker als mijn kinderen dan ook linkshandig zijn. Eigenlijk slaat dat nergens op natuurlijk, het is ook een gevoelsmatige kwestie, "kijk dat heeft ie van mij ;-)"
Bij de oudste was het al vrij snel duidelijk dat hij linkshandig is, vaak dingen met links aanpakken enzo. Voordat hij een jaar was geworden, was ik er behoorlijk van overtuigd dat hij linkshandig zou blijven.
De tweede pakte eigenlijk nooit wat met links aan. Dus ook daarbij was ik er vrij snel van overtuigd dat ze rechtshandig was.
En dan dit exemplaar. Het eerste kindje wat duimt. Voor het duimen pakte hij al vaak dingen met links. Maar juist toen ik dacht, ja, hij is echt linkshandig, begon hij dingen met rechts aan te pakken. Nu maar gewoon afwachten dus. Wat een onzekerheid, ik weet niet hoe ik verder moet met mijn leven ;-).
Ik heb altijd begrepen dat zich niet zozeer problemen voordoen met linkshandigen, maar voornamelijk bij kinderen die geen duidelijke voorkeurshand hebben. Iets moet motoriek en ontwikkeling van de hersenhelften. Duidelijk gevalletje klok en klepel, want de rest weet ik niet meer.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.