Babytijd Babytijd

Babytijd

Joke db

Joke db

29-10-2008 om 21:03

Mag vrolijk schreeuwen?

Mijn dochter van 14 maanden is de laatste tijd erg enthousiast aan het schreeuwen geslagen. Het is geen negatieve vorm van schreeuwen (huilen), maar het lijkt een soort statement van: "Hier ben IK!!!" te zijn. Soms is het echt gillen, soms stoot ze wat kreten uit.

Op zich heb ik er niet direct problemen mee maar op het KDV zijn ze het hier niet mee eens en raden ze mij aan om haar hierop te gaan corrigeren. Hangt denk ik samen met dat ze zich wel wat dominant begint te gedragen op het KDV. Ze is niet een van de grootsten maar heeft laatst wel haar plekje met succes verdedigd tegen een jongetje dat door zijn grootte en gewicht heel dominant is op de groep. Dat was prima, maar gisteren heeft ze een ander kindje gekrabt dus ze wordt duidelijk dominanter.

Ik heb een dubbel gevoel; enerzijds vind ik ook dat ze soms wel erg hard schreeuwt en ik vind het natuurlijk niet leuk dat ze een kindje gekrabt heeft. Anderzijds is het schreeuwen iets dat ze doet als ze vrolijk is. Althans, zo lijkt het. Sterker nog, als ze huilt schreeuwt ze eigenlijk nooit zo hard.

Het is misschien ook wel een manier van aandacht vragen. Ze kan zich ook verder nog niet zo goed uiten, ze spreekt inmiddels een paar 'halve' woordjes als 'kijk', 'klaar' en natuurlijk pappa en mamma. Zou het daarmee samen kunnen hangen, dat ze zich wèl wil, maar nog niet goed kàn uiten?

Kortom, ik weet het niet. Is het een vorm van dominantie die we moeten begrenzen omdat ze anders te ver gaat (en zich dus aggressief gaat gedragen naar andere kindjes - krabben), of is het aandacht vragen en moeten we dat dan ook begrenzen. En zo ja, hoe.

Wie heeft tips/trucs/ervaringen en do's & dont's voor me?
bvd Joke

Carolien

Carolien

30-10-2008 om 09:39

Dominant?

Op basis van wat je schrijft weet ik niet of ik het gedrag van je dochter als dominant zou betitelen. Denk het eigenlijk niet. Ze ontdekt al een heel klein beetje dat ze zelf een persoontje is en ze leert voor zichzelf op te komen. Vind ik eigenlijk positief. Dat krabben niet mag, zal ze moeten leren, maar het feit dat ze dat nu een keertje gedaan heeft, betekent niet automatisch dat ze het in het algemeen andere kinderen wil domineren. Kan uiteindelijk wel zo blijken te zijn, maar hoeft natuurlijk helemaal niet.
Wat betreft vrolijk schreeuwen: tja, op een bepaald moment ontdekt een kind dat er verschillende soorten geluid (vrolijk, verdrietig) zijn, dat het er in verschillende geluidssterktes is en dat het daar zelf invloed op heeft. Hoort erbij, volgens mij. Schreeuwen kan irritant zijn en als je het vervelend vind zou je er misschien een spelletje van kunnen maken: je kan het heel hard, maar kan je het ook zacht. Mijn oudste vond fluisteren een geweldige ontdekking.
Natuurlijk kan het ook te maken hebben met grenzen opzoeken en aandacht willen. Ook dat hoort erbij. Je bepaalt daarbij allereerst zelf wat je wel en niet gewenst vindt. Wat je niet gewenst vindt kun je gaan corrigeren. In de manier waarop je dat doet, moet je vooral kijken naar wat bij je kind werkt: blijven zeggen dat iets niet mag, of juist negeren en gewenst gedrag met aandacht belonen, of nog iets anders.
Ik vind veertien maanden trouwens nog wel heel erg klein, hoor. Wat je zelf al schrijft is ook waar, ze kan zich nog niet zo goed uiten en heeft op dit moment een beperkt instrumentarium tot haar beschikking om te laten weten wat ze wel en niet wil. Dat kan bij sommige kindjes frustraties oproepen. Ik zou nu nog geen hele grote conclusies trekken over wel of niet dominant zijn, wel of geen aandacht nodig hebben, of wat dan ook van je kleine meid.
groetjes,
Carolien

dc

dc

31-10-2008 om 06:28

Normaal

zo'n schreeuwperiode is echt normaal. Echt even de stem ontdekken. Ik probeerde het zo veel mogelijk te negeren. Na een tijdje hield het vanzelf op.

Ik zou er niet zo'n issue van maken. Ze is pas 14 maanden. Wat je beschrijft zijn de leidsters haar nu al in een soort kader aan het plaatsen. Fijn hoor.

Bovendien vind ik dat ze niet mogen vertellen wat je thuis moet doen. Een kind snapt best wel dat er op het kdv andere regels zijn dan thuis. Dus als ze er een probleem mee hebben, laat ze dan lekker zelf hun werk doen en zeggen (zo'n 1000 keer schat ik) dat ze niet willen dat ze schreeuwt en jou er even buiten laten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.