Babytijd Babytijd

Babytijd

Mayte*

Mayte*

12-08-2009 om 13:33

Met 6 weken laten wennen aan fles?

Ik geef mijn zoontje (nu 3 weken oud) borstvoeding. Van verschillende kanten krijg/lees ik het advies om je borstgevoede kind vanaf 6 weken te laten wennen aan de fles. Dit om flesweigering later te voorkomen. Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Hebben jullie dit wel of juist niet gedaan? Ik ben namelijk net zo blij dat de borstvoeding zo probleemloos verloopt en twijfel dus of ik de fles wel moet introduceren met 6 weken. Anderzijds is het natuurlijk wel handig dat hij ook afgekolfde melk gaat drinken uit een fles als ik straks eens weg wil en, nog later, als ik weer ga werken.

Mayte

liora

liora

12-08-2009 om 13:49

Eerder!

Hoi,

Volgens mij moet je het eerder doen! Het is echt niet zo dat een baby de borst niet meer neemt als hij af en toe ene flesje krijgt. Wat ik begreep is dat men tegenwoordig juist adviseert de fles voor de zes weken te introduceren om flesweigering te voorkomen.

Liora

Hier al eerder

Mijn dochtertje had noodgedwongen met twee weken haar eerste fles al binnen, ik moest absoluut ergens heen waar ik haar zeer beslist niet mee naar toe kon nemen, dus dat werd oppassen door oma met een flesje.

Het gekke was dat dat allemaal prima ging, ook later nog in die eerste paar maanden, maar dat madam op haar eerste crechedag aanvankelijk de fles weigerde (gelukkig bedacht ze zich later alsnog).

Groeten,

Temet

Tirza G.

Tirza G.

12-08-2009 om 16:01

Geen kind is hetzelfde

En dat is altijd de makke van richtlijnen. Laten wennen aan de fles gaat het eenvoudigst als je baby tussen de vier en de zes weken oud is. Maar: doe dat alleen als de bv goed loopt. Als je pijnklachten hebt, kloven, het aanleggen gaat niet lekker of wat dan ook: wacht dan tot je dat op de rails hebt.
Als je je baby aan de fles wilt laten wennen omdat hij of zij straks structureel de fles gaat krijgen, is het belangrijk om dat oefenen vast te blijven houden. Nu een keertje proberen en dan zes weken niet meer is zinloos :-) Als je maar af en toe de fles gaat geven "strakkies", is de druk minder groot. Die keer dat je dan eens weg bent, kan de voeding ook wel op een andere manier gegeven worden (bekertje, lepeltje).
Er zijn baby's die probleemloos switchen tussen borst en fles, er zijn er ook die dat niet doen. Je weet niet vantevoren wat die van jou zal gaan doen. Gewend zijn aan de fles is zelfs geen garantie dat het op het KDV probleemloos zal verlopen: ook "gewende" kinderen weigeren daar soms de fles, terwijl "niet-gewende" kinderen het ineens probleemloos doen.
Kortom: het blijft een beetje koffiedik-kijken zonder garanties :-) Fijn he, zo'n antwoord.

Tirza

Mayte*

Mayte*

12-08-2009 om 22:17

Bedankt

Dank voor jullie reacties.

Als ik jouw antwoord lees Tirza, heb ik het idee dat het allemaal wel wat los loopt en dat vroegtijdig wennen aan de fles ook geen garanties geeft op moeiteloos switchen van borst naar fles en vice versa. Ik laat het wennen aan de fles in ieder geval nog even rusten.

De borstvoeding loopt goed, maar de baby moet nog steeds wel bijleren over hoe hij goed moet aanhappen. Soms leg ik hem echt een paar keer opnieuw aan, omdat het niet goed voelt. Dat moet eerst inderdaad maar goed op de rails zijn voordat de fles in beeld komt.

Hoe geef je melk trouwens met een bekertje aan een kleine baby?? En met een lepeltje...dat lijkt me een eindeloos monnikenwerk. Als ik hem hoor slikken gaat er volgens mij nu al een flinke hoeveelheid melk naar binnen per voeding.

liora

liora

13-08-2009 om 08:20

Mayte

Hoi Mayte,

Tepel-speenverwarring komt veel minder voor dan flesweigering. Als jouw baby de fles gaat weigeren heb je straks een enorm probleem, als je bijvoorbeeld weer gaat werken.

Mijn baby kreeg in het ziekenhuis bijvoeding en is nooit in verwarring geraakt. En ook hij moest na zes weken nog vaak opnieuw worden aangelegd en zo.

Maar goed, geen kind is hetzelfde inderdaad, maar ik zou niet te laat de fles introduceren.

Liora

Tirza G.

Tirza G.

13-08-2009 om 12:15

Ahum liora

Tepelspeen-verwarring (of beter: zuigverwarring) zorgt er voor, dat heel veel moeders niet eens aan de "kolven voor het werken"-periode toekomen. Die zijn in de eerste drie weken al afgehaakt. Dáár zit sowieso de grootste groep afhakers, in de periode ná de kraamtijd en vóór de eerste keer CB, ergens tussen de 2e en de 5e week dus. Veel daarvan zijn toch echt zuigverwarde baby's.
Overigens: ik weet dat de aantoonbaarheid er van dunnetjes is, er wordt niet of nauwelijks onderzoek naar gedaan en er is net zoveel onderzoek wat aantoont dat het bestaat als er onderzoek is wat aantoont dat het níet bestaat. Jij gaat af op de ervaring met jouw baby, ik ga af op de moeders die ik zie/spreek.

Tirza

Vic

Vic

13-08-2009 om 12:16

Ging vanzelf

Ik heb bij beide kinderen vanaf 8 weken de bv afgebouwd omdat ik niet wilde kolven. Ze namen zonder problemen de fles en in de tijd dat ik bv en kv combineerde ook zonder problemen de borst. Je zou eens een keer een flesje (afgekolfde melk) kunnen proberen, maar ik zou er niet een heel oefenschema voor opstellen.

liora

liora

13-08-2009 om 12:17

Tirza

Hoi tirza,

Ah ik wist niet dat ik hier met een professional te maken had, misschien handig als je dat erbij zet voortaan?

Zowel in het ziekenhuis als door mijn lactatiekundige werd juist geadviseerd voor zes weken al een fles te geven omdat, zo werd er beide keren expliciet bij gezegd, het gevaar op flesweigeren anders erg groot werd.

Nieuwe inzichten misschien?

Liora

Tirza G.

Tirza G.

13-08-2009 om 12:18

Mayte*

Voeden met een kopje/bekertje gaat eenvoudiger dan je denkt. Hoe denk je dat ze het 100 jr geleden deden :-) De truuk is: niet een al te groot bekertje nemen (wij drinken ook niet uit een emmer), dus een plastic bekertje, eierdopje, borrelglaasje, zo'n soort maat ennnn je baby rechtop houden met een doek rond zijn schoudertjes, zodat hij niet met zijn handjes het bekertje wegmaait. Je zet het bekertje tegen het onderlipje, kantelt het ietsje en dan likt de baby de melk zo zelf op, heel schattig. Een cupfeed (zoals het heet) duurt ongeveer net zo lang als iedere andere voeding, je moet alleen wat beter opletten :-)
Op youtube zijn wel filmpjes te vinden als je zoekt op baby cupfeeding.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

13-08-2009 om 12:26

Liora

Mijn professionaliteit blijkt als het goed is uit mijn antwoorden :-) Ik post hier niet onder mijn eigen naam en wil dat ook zo houden, vandaar. Ik ben vrij makkelijk te traceren onder mijn eigen (voor)naam. Nieuwe inzichten? Dat lijkt me niet. Ik word ook geschoold :-) Vier tot zes weken is altijd al de richtlijn geweest, maar met het voorbehoud dat de baby een goeie borsttechniek moet hebben.
Was het in het ziekenhuis een LK of een "gewone" verpleegkundige? In het tweede geval durf ik haar mening in twijfel te trekken, die groep kinderen (flesweigeraars) krijgt ze namelijk zelden of nooit te zien (op een kraamafdeling). De LK zal haar mening baseren op de populatie van haar praktijk, niet iedere LK zegt dit en ook niet iedere LK denkt dit.

Tirza

liora

liora

13-08-2009 om 12:45

Cupfeeding

Hoi,

Mijn zoontje kreeg ook melk uit een cupje in het ziekenhuis (en op de derde dag kreeg hij een flesje, dit even ter verduidelijking dat jullie niet denken dat ik mezelf tegenspreek!). Het is inderdaad heel schattig en tot mijn verbazing kon hij heel goed uit een bekertje drinken, zelfs al op de dag dat hij geboren was.
In het ziekenhuis hielden ze hem achterover geleund ietsje naar achter, zijn gezicht recht tegenover jouw gezicht zeg maar.

Liora

Geen twee kinderen hetzelfde

Eén van de dingen die ik in de loop der jaren hier geleerd heb op het forum, is wel dat je de grootste kans hebt dat het goed gaat met die fles als je het aanpakt zoals Tirza schetst (tussen 4 tot 6 weken, mits het borstgedeelte goed loopt), maar geen garanties. Mijn ervaringen met mijn eigen kinderen lopen zodanig uiteen, dat je niet zou verwachten dat ze van hetzelfde ouderpaar zijn. De oudste, te vroeg geboren, niet goed opstartend, dronk niet goed, zelfs even sondevoeding gehad, dronk daarna wel uit een flesje, niet uit de borst. Na ruim twee maanden kolven begon ik de nachtvoedingen weer met de borst te proberen en tot mijn verbazing pakte hij het kunstje op. Na een paar weken konden we probleemloos wisselen tussen borst en fles. De tweede had ook wat moeite om de bv te begrijpen, maar na een week of twee liep het soepel. Bij haar hebben we volgens de toenmalige adviezen rond 6 weken de fles geïntroduceerd en na wat tegenwerking wilde ze die uiteindelijk ook wel en in haar kdv-jaren kon ze ook moeiteloos switchen tussen borst en fles. Een kind volgens het boekje met voorbeelden zoals je ze graag ziet :-)
De jongste had de borstvoeding al door, voordat de verloskundige ook maar énig advies op dat punt had kunnen geven: hij lag vlak na de geboorte bij me, keek me aan, draaide zijn koppie en hap!gloe-gloe-gloe... Een natuurtalent. En dat talent vond hij kennelijk zonde om te verspillen, want alle pogingen om hem volgens de adviezen aan enige fles te laten wennen, zijn mislukt. Hij heeft geflesweigerd tot hij, ruim 9 maanden oud, uit een beker kon drinken.

Mayte*

Mayte*

14-08-2009 om 12:05

Hahaha genista

Vooral dat gloe-gloe-gloe :-). Wat heerlijk zo'n natuurtalent. Bij mij zijn ze alle drie geen natuurtalenten. Deze baby nog het meest. Bij hem viel het kwartje de derde dag. De andere twee had ik pas na twee tot drie weken echt goed aan de borst. Zij kregen ook in het ziekenhuis voeding uit de fles en ik wijt het toch daaraan dat ik flink heb lopen hannesen daarna om ze aan de borst te krijgen.
Ik zie wel hoe het allemaal gaat over een paar weken. Maak me in ieder geval niet druk over wennen aan de fles.

Dat stoppen tussen de 2e en 5e week dat jij beschrijft snap ik ook wel een beetje Tirza. Het is gewoon een lastige tijd. De nachtvoedingen beginnen op te breken, soms zit je gewoon een hele dag met de baby aan de borst of wordt je midden in de nacht wakker met ongelofelijke stuwing. Er is nog steeds geen ritme. Het is 'go with the flow', je geplande activiteiten omgooien omdat de baby wil drinken. Daar moet je allemaal wel mee omgaan en de ruimte voor nemen.

Tirza G.

Tirza G.

14-08-2009 om 14:06

Klopt mayte*

Het is écht een rotperiode. Je bent weer uit je kraambed, man is weer aan het werk, je moet het alleen uitzoeken/opknappen. Bij eerste kinderen slaat de onzekerheid keihard toe, baby huilt en daar zít je dan....Bij een 2e of volgend kind slaat het gewone leven toe.......Je moet weer aan de bak, er moet gegeten, geknutseld en gelegood worden, je krijgt van de oudere kinden dán vaak pas de reactie op alle drukte: ik geef het je te doen.
In mijn ervaring hebben vrouwen het rond de zes weken pas "te pakken", dan ben je zelf niet meer zo idioot moe en gammel en zweterig, het begint allemaal een beetje te wennen enzo. En dan pas gaat het leuk worden :-) Daarom vind ik het jammer als vrouwen stoppen voor die tijd: they never get to the fun part. Je sluit je bv-periode negatief, met een rotgevoel af. En da's jammer.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.