Babytijd Babytijd

Babytijd

Mijn baby 1 maand kan niet zelfstandig inslapen

mijn baby van een maand oud kan niet zelfstandig in slaap vallen.

we staan uren aan haar bedje te kloppen en te sussen met een sissend geluidje.

wiegen werkt niet
een fopspeen werkt niet
wandelen werkt niet
een kruik werkt niet
een gedrgaen shirt in de wieg leggen werkt niet
inbakeren werkt niet
een badje werkt niet

ze valt wel in slaap aan de borst maar na de voeding kan ze niet meer slapen. als we haar in bed leggen huilt ze alleen maar zonder zichzelf na een half uurtje in slaap te huilen. als ik haar na een uur of zelf 2 uur uit bed haal omdat niets werkt valt ze soms meteen in slaap. maar ik wil echt niet de hele dag een een baby in een draagdoek lopen. dus geef dit aub niet als oplossing.

hopelijk heeft iemand een gouden tip.

groeten de moeder van fienemien

dc

dc

01-11-2009 om 14:35

Paar tips

tip 1 : ga eens langs een osteophaat om lichamelijke oorzaken uit te sluiten (mijn tweede heeft de eerste week zowat enkel gehuild, om na 1 bezoek te veranderen in de ideale baby)
tip 2 : lees het boek van Ria blom over inbakeren brengt rust met het oog op slaapsignalen (de rest moet je mee doen wat je niet laten kan, maar dat was voor mij een echte eyeopener). Je hebt kans dat je haar overmoe in bed legt, en dan kan ze zich niet meer goed ontspannen.
tip 3 : ga niet proberen haar in slaap te wiegen en dergelijke, is echt doodvermoeiend voor het hele gezin. Na een tijdje heb je haar eindelijk in slaap, leg je haar in bed en wordt ze krijsend wakker. Dat is de reden dat ik met de oudste met 4 maanden hier naar hulp heb gezocht (en gevonden)
tip 4 : hou in gedachten dat je je avonden voorlopig kwijt bent. Een normale borstgevoede baby klustert 's avonds zo tussen 6 en ... (begon bij ons met 23u en werd steeds vroeger). Dat houdt in aan de borst, kleine dutjes doen, en weer aan de borst. Het is een natuurlijke methode om je borstvoeding op te peppen, je baby vol te maken voor de nacht, en je baby een hoop geborgenheid te geven. Zorg dus dat je lekker de hele avond op de bank kan hangen, voor de tv of met een boek en geniet ervan.

Even misschien een stomme opmerking

maar is het heel erg dan dat ze een half uur eerst huilt voordat ze in slaap valt ?

Primavera

Primavera

01-11-2009 om 17:01

Niet adnormaal

Hallo moeder van Fienemien,
Het is helemaal niet vreemd dat een baby niet 'zelf' in slaap valt, maar uit de boekjes wordt dit soort baby's vaak weggelaten. Vaak lukt het wel als je even wacht totdat de baby echt diep in slaap is en vervolgens op de (voorverwarmde) slaapplek ook niet gelijk weggaat, maar heel langzaam aan wegtrekt zodra je baby weer rustiger slaapt. Merk je dat het niet lukt om je baby neer te leggen dan stel je het nog even uit.
Je schrijft dat je baby absoluut niet liggend in slaap valt, ook niet na twee uur. Ik denk dan gelijk aan twee oorzaken:
1. De baby heeft pijn, wat met liggen erger wordt. Bij mijn tweede was dat de oorzaak dat mijn baby hooguit een paar minuten sliep in de wieg of kinderwagen om vervolgens gillend wakker te worden. Hij had reflux, maar in de eerste tijd was dat nog niet zo duidelijk, omdat hij de omhoog gekomen melk weer inslikte. Pas toen hij na een voeding meters ver begon te spugen ging me een lichtje op en ben ik ermee naar een kinderarts geweest die mijn vermoedens bevestigde. Matrasje schuin hielp geen barst, de combinatie van andere houding in je armen en troostende nabijheid wel.
Oorpijn kan ook en ook jeuk of buikpijn door allergie is een optie. Ik zou dus eerst zorgen dat je baby even fysiek helemaal nagekeken wordt.
2. Je hebt een zogenaamde high-need baby. Dat zijn baby's die in het begin absoluut niet alleen kunnen zijn en daar zo van in paniek raken dat ze gewoon niet in slaap kunnen vallen. Het zijn wat ik nep-huilbaby's noemt. Het zijn geen echte huilbaby's maar het levensritme wat bij de moeder past, past niet bij hen. Als je namelijk hardnekkig probeert ze in een eigen bedje te laten slapen en in een één of ander regelmatig patroon probeert te dwingen heb je een huilbaby. Als je er voor kiest haar bij je te houden heb je een vrolijke, goed slapende baby. Je kan dan kiezen wat je wilt doen.
a. Je bestempelt de baby als huilbaby en probeert haar in een schema te dwingen met kunst en vliegwerk als inbakeren en wacht met gekromde tenen af dankzij het 'je-moet-wel-doorzetten-verhaal' totdat de baby er eindelijk overheen groeit. Bereid je voor om je dag in te stellen op het bedachte ritme voor de baby en daar vervolgens alles om heen te plannen. Niet boodschappen kunnen doen voor het baby slaapje, shit de bel/telefoon gaat, baby is weer wakker, enz.
b. Je besluit dat je liever de hele dag met een tevreden baby op de arm/draagdoek loopt dan naar dat gekrijs te moeten luisteren. Je liever de baby bij je in bed neemt en allemaal lekker doorslaapt ipv nachten in touw te zijn. En je laat ook de tijden los die een baby achterelkaar zou moeten slapen. Soms is het 5 minuten soms slapen ze uren, geen enkel probleem.
Van geen van beide methodes is ooit aangetoond dat het schadelijk voor de psychologische ontwikkeling van de baby zou zijn. Van volwassenen kan achteraf niet worden gezegd wat voor aanpak de baby nou precies gekregen heeft. Er is wel keihard wetenschappelijk aangetoond dat baby's alleen laten slapen de kans op wiegendood verhoogd. Totdat ze tenminste 6 maanden zijn verdiend het de aanbeveling om baby's nooit alleen in een kamer te laten slapen (zowel 's nachts als overdag). Ook blijkt statistisch dat baby's veel laten huilen tot gemiddeld meer huilen per etmaal leidt dan baby's die ze niet laten huilen.
Sussen en wiegen wordt bij geen van beide methodes aanbevolen. Ook als je de baby in je armen in slaap laat vallen of tijdens de voeding is dat van jouw kant een passief proces. Je houdt de baby gewoon vast, terwijl je bijvoorbeeld met andere dingen bezig bent. Het idee erachter is dat de baby in slaap valt omdat ze zich veilig voelt door je aanwezigheid, niet dat ze door wiegen in slaap wordt gebracht.
Mijn ouders kozen voor aanpak a en zetten me als krijsende baby met wieg en al in de bijkeuken en nog moet ik horen wat een vreselijke en vermoeiende tijd dat is geweest, ik heb gekozen voor aanpak b, en vertel nog steeds aan iedereen hoe relaxt ik dat wel niet vond en dat al die goeroe-verhalen (type Blom) dat het dan nooit-meer-goed-met-je-baby komt klinkklare onzin is.
Groeten Primavera

Iets leuks

wat een beetje ot is, ik aai mijn dochtertje altijd een tijdje over het hoofdje na een paar minuten doet ze dan haar oogjes dicht en dan aai ik nog even door.

vanavond aaide ik met mijn duim (hand tegen haar wang) over haar slaap, en direct oogjes dicht, binnen een minuut was ze vertrokken, vandaar dat dat plekje de slaap heet ;-)

fienemien

fienemien

02-11-2009 om 10:35 Topicstarter

Is huilen van voeding tot voeding normaal ze slaapt dan toch nie

ze huilt helaas zonder te stoppen van voeding tot voeding als ik haar nier troost. dit doet ze sinds een dag na de geboorte. ik heb al een dochter dus weet dat het normaal is dat een baby zich 15 minuten in slaap huilt.

marie

marie

02-11-2009 om 11:22

Honger?

Hallo
Het enigste wat ik nog kan bedenken is dat ze gewoon nog honger heeft? Dat was destijds wel de oorzaak bij mijn oudste die de hele dag onrustig was met de borstvoeding. Zij bleek achteraf helemaal niet goed te drinken aan de borst, maar daar kwam ik bij de tweede pas achter. Misschien kun je eens een lactatiedeskundige inschakelen?
En dat je haar niet de hele dag in een draagdoek wilt hebben begrijp ik best - ik kreeg daar behoorlijk rugpijn van bijvoorbeeld. En het is ook nog eens heel onhandig als je ook nog een ander kind hebt rondlopen.
Ik wens je in elk geval veel sterkte.
succes

Heb je

al een keer uitgetest of het pijn is ? Dan zou ik over een dag een paar keer een zetpil geven (let op de dosis, doormidden snijden dus) en kijken of ze dan niet huilt.

maar hoogstwaarschijnlijk niet omdat ze niet huilt als je wel met haar bent.

pff, moeilijk zeg !

Misschien

dan toch maar in een draagdoek de hele dag bij je. Misschien heeft ze het gewoon nodig, is ze na een paar weken dicht tegen je aan wel tevreden.

Tirza G.

Tirza G.

02-11-2009 om 13:54

Fienemien

Huilen is niet normaal voor een baby. Dat iedere baby het wel eens doet, wil niet zeggen dat het "normaal" is. Huilen is een teken dat er iets mis is. En dan komt de grote valkuil: het wil echter niet zeggen dat jij dat "mis" op kunt lossen.
Sommige baby's hebben gewoon moeite met het leven en het enige wat helpt is ouder worden. Als jouw baby stil is zodra je haar oppakt, heb je een baby die graag bij je wil zijn. En geef haar eens ongelijk. Je bent haar alles.

Tirza

hout anne

hout anne

02-11-2009 om 14:30

Hier ook gehad

Hoi Fienemien,

Wij hebben het met ons zoontje ook gehad, die kon ook niet zelf in slaap vallen.
We hebben toen een bakerzak, de puckababy, aangeschaft. Hierdoor lag hij wat meer geborgen, maar niet strak ingebakerd. Het is nl. een soort slaapzak, met een hesje ering. De armpjes gaan door het hesje, zodat de baby niet met zijn hoofdje in de slaapzak kan komen, en da slaapzak heeft geen armgaatjes, dus de armen liggen in de slaapzak.
Het was geen wondermiddel, maar wel een hulpmiddel.
Vervolgens hebben we het stapsgewijs aangepakt. De eerste stap was naast het bedje in slaap wiegen, hij zat dan al in de puckababy en als hij in slaap viel (uiteindelijk) dan legde we hem in bed. Vervolgens, toen dat steeds makkelijker ging ben ik hem 'half' in slaap gaan wiegen en legde hem dan in bed. Toen dat eenmaal soepel ging ben ik hem wakker weg gaan leggen en na een paar pogingen ging ook dat goed!

Niet iedere baby kan gelijk zelf in slaap vallen, maak je daar ook geen zorgen over. Ik maakte me er destijds erg druk over, maar toen ik dat losliet ging het met mij en uiteindelijk met de baby steeds beter. Baby's voelen je stemming en onrust haarfijn aan, wat weer in onrust bij hen resulteert.

Verder ben ik in dezelfde tijd ook nog bij de osteopaat geweest, niet zo zeer voor het moeizaam in slaap vallen hoor. Hij kreeg een plat hoofdje en er bleek een blokkade in zijn nekje te zitten. Maar na het bezoek aan de osteopaat werd hij wel rustiger en ging het slapen beter! Dus wellicht een optie. Wees wel heel selectief in het uitzoeken van een osteopaat, niet iedereen die zich uitgeeft als osteopaat is ook daadwerkelijk officieel osteopaat, met alle nare gevolgen van dien!
Kies iemand die je aanbevolen wordt en/of raadpleeg de site van de vereniging voor osteopatie op internet. Hier kun je zoeken op woonplaats en vind je een erkende in jouw omgeving!

Heel veel succes ermee en ik hoop dat jouw kleintje ook snel makkelijk in slaap valt. Is voor je baby toch ook het fijnst!

hout anne

hout anne

02-11-2009 om 14:34

Manda rijn

Ik zie in jouw stukje iets staan over een zetpil doormidden snijden.
Dit mag je dus nooit doen, wordt ook aangegeven bij de apotheek/ drogist!
De werkzame stof zit nl. niet evenredig verdeeld over de zetpil, dus de 2 helften hebben dan sowieso een andere samenstelling. Beter kun je zetpillen aanschaffen met de juiste dosering voor je kind, dit gaat op gewicht. Zetpillen zijn er al van 60mg, dit is voor de allerkleinsten.

dc

dc

02-11-2009 om 20:24

" Is huilen van voeding tot voeding normaal ze slaapt dan toch niet? "

natuurlijk is dat niet normaal, dat zegt toch niemand?

Het lijkt me dat er wat mis is, dus ik zou langs huisarts en osteopaat gaan.

Ga je nog iets met de tips die je krijgt doen?

Nou dc

je klinkt wat geirriteerd.

dc

dc

02-11-2009 om 20:56

Nee hoor

ik ben heel erg moe en kan niet meer helder nederlands denken, niets met draadje te maken, sorry als het zo overkomt, ben gewoon nieuwsgierig wat ze nu gaat doen.

Niet normaal nee

Het is niet normaal dat een baby van voeding tot voeding huilt. Het is ook niet normaal dat een baby 15 minuten huilt tot ze slaapt.

Mijn kinderen vielen de eerste tijd ook alleen aan de borst in slaap. Dus liet ik ze daar in slaap vallen. En hield ik ze zolang vast (zonder activiteit van mijn kant dus geen sussen of wiegen) tot ze helemaal van de kaart waren. Heel makkelijk te testen, gewoon als de spieren echt helemaal slap waren. Eerder hoefden we ze echt niet weg te leggen, want dan waren ze meteen wakker.

Wij vonden een draagdoek trouwens een uitkomst. Baby kon de behoefte aan dicht lichamelijk contact bevredigen en papa en mama hadden de handen vrij om andere dingen te doen.

Anna3

Anna3

03-11-2009 om 12:35

Normaal! (vind ik)

Het is nogal wat voor een pasgeborene, wennen aan een bestaan buiten de geborgenheid van de baarmoeder. Dus ik denk dat het wel normaal is als baby's (soms) huilen. Natuurlijk probeer je er alles aan te doen dat ze zich fijn voelt, maar soms moet er (even) gehuild worden. Denk ik. Ik vind het zelf ook fijn om af en toe te huilen..

dc

dc

03-11-2009 om 21:42

Af en toe ja

af en toe huilen is normaal voor een baby, maar van voeding tot voeding niet. Het lijkt me handig om eens op te schrijven hoe lang het is, want voor een moeder lijkt een minuut soms wel een half uur (ik spreek uit ervaring), en dan blijkt het met de klok toch best wel mee te vallen.

sidneysheldon

sidneysheldon

05-11-2009 om 16:22

Honger

ik denk ook gelijk, honger?
heb je het idee dat ze aan de borst voldoende binnen krijgt?

Huisarts

Blijf hier niet mee doorlopen!! Het kan reflux zijn, maar ook koemelkallergie.

Bij mijn eerste heb ik zo 3 maanden gelopen en ook osteopaat etc gehad, niets hielp. Tot ik medicijnen voor reflux kreeg en allergy care voeding en ik had binnen 24 uur een ander kind!!

Heel veel sterkte en beterschap!

fienemien

fienemien

06-11-2009 om 21:41 Topicstarter

Fien huilt gelukkig minder

hallo,

ik ben inmiddels bij de huisarts geweest, zij had geen echte tips. de wijkverpleegkundige zei dat fien waarschijnlijk niet goed drinkt. doordat ze oververmoeid is. ik ben dus gestopt met borstvoeding geven omdat om de 2 à vier uur, een uur lang een slapende bady voeden niet echt werkt, als je ook nog een peuter van anderhalf hebt rondlopen. ik geef de fles en kolf 3 keer per dag, voor de kids wakker worden, tijdens hun middag dutje en nadat ze naar bed zijn gegaan. fien huilt de helft minder, omdat er allergiën in mijn familie voorkomen adviseerde de wijkverpleegkundige hypoallergeenvoeding.

bedankt voor jullie tips

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.