Babytijd Babytijd

Babytijd

Milieuvriendelijke luiers

Hallo, ik ben helemaal nieuw hier en mogelijk is deze vraag al ergens anders beantwoord, maar ik vraag me af wat echt milieuvriendelijke luiers zijn.(nou, ja, zo min mogelijk milieuonvriendelijk zullen we maar zeggen) Bestaat er nog zoiets als een luierservice?(ik woon in het oosten van het land) En bevalt het? Zijn er mensen met ervaringen? En met biowegwerpluiers? bevallen die? Nou, ja, tips zijn van harte welkom

Kiki

Kiki

18-03-2009 om 13:40

Wij gebruiken altijd nature luiers en doekjes

Die kan je bij de grotere AH en bij de ETOS kopen.

Fransien

Fransien

22-03-2009 om 20:38

Gewone katoenen luiers

Hoi Loesje,
Zelf heb ik altijd gewone vierkante katoenen lappen gebruikt, met goede overbroekjes, en ik heb het zelf nooit als erg veel moeite beschouwd, de wasmachine doet het werk en spoelen is echt niet meer nodig als je het een beetje slim aanpakt (dwz voorwasprogramma gebruiken). Mijn kinderen zitten nogal vlot op elkaar en ik heb 3 maanden lang 3 kinderen tegelijk in de katoenen luiers gehad. Toen was ik wel blij dat er eentje zindelijk was, dat verschonen ook altijd. De andere twee zitten nog steeds in de katoenen luiers, met een wegwerpluier als we een dagje op stap gaan, je moet wel praktisch blijven. Al hoop ik dat de middelste van net 3 nu toch eindelijk deze zomer zindelijk gaat worden, de jongste van net 2 heeft al meer belangstelling voor het potje...
Mocht je iets meer willen weten, vraag dan even.
Groeten, Fransien

Anneja

Anneja

23-03-2009 om 14:45

Katoenen luiers

wij gebruiken een mix van katoen (staat of valt wat mij betreft bij goede overbroekjes) en wegwerp (die nature luiers van de Etos, of Moltex of Bambino bio van de biowinkel. Die maisluiers vind ik het fijnst, die zitten het soepelst). Katoen is, mits je niet voor elk kind nieuwe luiers koopt en het standaard op 90 graden wast, volgens mij het milieuvriendelijkst. Op marktplaats komen ze regelmatig voorbij, je kan dan voor niet al te veel geld een setje verzamelen en kijken wat voor jullie het best bevalt. Gewoon vierkante lappen kan, maar er bestaan ook hele voorgevormde systemen. Ik heb zelf het liefst luiers zonder klitteband omdat je die niet hoeft te sluiten voor je ze wast- je hebt ze met drukkers of je sluit ze met een luierklemmetje (snappi).
Ik vind zelf motherease/popolino en fuzzibunz het fijnst, maar we hebben ook kakaloe en indisposables (die staan meer op marktplaats).
Overbroekjes zou ik wel nieuw kopen, wij hebben er van motherease en die bevallen uitstekend.

anne

hout anne

hout anne

23-03-2009 om 16:36

Wassen op 90 graden milieuvriendelijk?

Kan ik me niet voorstellen. Het zal wellicht iets mileivriendelijker zijn als de standaard pampers, maar ook die zijn tegenwoordig een stuk makkelijker afbreekbaar.
Denk dat biowegwerpluiers nog het mileiuvriendelijkst (en het mama vriendelijkst :-))zijn.

Recyclen

Hoi,

Bij ons hier (brabant) kan je speciale zakken krijgen om de luiers in te doen. Bij de kinderdagverblijven staan grote containers waar je de zakken in kan doen. Ze recyclen de luiers. (maken er papier van geloof ik)

Misschien bij jullie ook zoiets?

liefs lisa

Hanne.

Hanne.

23-03-2009 om 22:24

Hout anne

Nee wassen op 90 graden is NIET milieu vriendelijk. Er staat ook dat katoenen luiers milieuvriendelijk zijn als je dat NIET doet!

Fransien

Fransien

24-03-2009 om 13:21

Wassen

Wij wassen hier altijd standaard op 60 C, zo eens in de zoveel tijd een keertje op 90 C, en ik heb nooit aparte stapeltjes luiers voor ieder kindje gehad en nooit last gehad van schimmelinfecties. Bij de jongste heb ik 1 keertje spruw gehad en toen uit voorzorg alle luiers in de kookwas gedaan en tijdelijk papieren voor haar gebruikt, maar dat is echt alles.
Volgens mij is het wel milieuvriendelijk als je op 60 C wast en ze niet in de droger stopt, maar het veroorzaakt in ieder geval een veel minder grote afvalberg dan de wegwerpluiers, en het scheelt geweldig in de kliko ;-).
Groetjes, Fransien

Loesje4

Loesje4

24-03-2009 om 16:27 Topicstarter

Fijn

Bedankt voor jullie reacties. Leuk om te lezen dat er nog meer katoenen luiers gebruikt worden. Gebruiken jullie ook nog van die blauwe inleggers? En zo ja, weten jullie waar je die kan kopen? Bij mijn oudste kon ik ze nog bij de HEMA kopen, maar zij is inmiddels 9 jaar en ik kan ze niet meer vinden......

Fransien

Fransien

25-03-2009 om 20:16

Blauwe inleggers

Hoi Loesje,
Die blauwe inleggers zijn eerst wit geworden en daarna uit het assortiment gehaald helaas. Ze zijn nog wel via internet (of telefoon) bij babywalz te bestellen, en daar haal ik ze dus vandaan. Wij hadden altijd al een bovenlader en daar ben ik persoonlijk heel blij mee, ik kan zo de volle luieremmers erin kiepen en hoef er niet met mijn handen aan te zitten, mocht je dus toevallig een nieuwe wasmachine nodig hebben, kan het een overweging zijn.
Groetjes, Fransien

Loesje4

Loesje4

26-03-2009 om 19:10 Topicstarter

Bovenlader en inleggers

Ha, da's een goede tip. Ik hoop dat de machine het nog wel een jaartje volhoudt (en dat kindje dan bijna uit de luiers is;) ), maar af en toe piept hij gevaarlijk. Dan ga ik zeker naar een bovenlader kijken. En ik ga inleggers bestellen, dank je voor je reactie!

Milieuvriendelijke wegwerpluiers

Hoi,

Wij gebruiken nu al anderhalf jaar naar volle tevredenheid milieuvriendelijke wegwerpluiers van Nature Care. Deze zijn te koop bij de Etos, en veel goedkoper dan milieuvriendelijke wegwerpluiers die je in natuurwinkels e.d. kunt kopen. Het zijn echt hele goede luiers, absorberen goed, niet zweterig. En het schijnt milieuvriendelijker te zijn dan katoenen luiers. En in ieder geval makkelijker. De kraamverzorgster herkende ze meteen en zei dat ze erg goed waren.
www.naty.com
Overigens wassen we nog steeds veel hoor, al het andere spul...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.