Babytijd Babytijd

Babytijd

Anna3

Anna3

19-09-2011 om 21:22

Na 8 dagen extra (particuliere) kraamhulp inhuren

Ik ben zwanger en wil graag weten of er (kraam)bureaus zijn waar je (op eigen kosten) na de kraamtijd extra kraamhulp kunt inhuren, regio Amsterdam. Bijv. voor 4 uur per dag een week erbij.
Iemand ervaringen?
De kraamtijd van mijn oudste kind zou denk ik fijner geweest zijn als ik minder vermoeid was, door meer (professionele) hulp van buiten.
Misschien gaat het de komende keer makkelijker, maar misschien ook niet, en ik vind het zo'n bijzondere periode dat het jammer is als je er door vermoeidheid niet goed van kunt genieten.

marjanne

marjanne

20-09-2011 om 09:12

Dat kan

Volgens mij kan dat altijd (ik werk bij de kraamvogel)
Als jij of je kindje het nodig hebt, kan de verloskundige ook na de geboorte extra uren zorg indiceren, die krijg je dan vergoed van de verzekering. Ook kunnen er twee extra dagen gegeven worden (wel door een andere kraamverz want wij mogen 'maar' 8 dagen achter elkaar werken) Etra uren kopen kan altijd maar is best prijzig (42 euro)

Marjanne

100%mama

100%mama

20-09-2011 om 13:55

bij mijn eerste bevalling heb ik 4 extra dagen aangevraagd. Ik was toen bevallen via een KS en kwam na 4 dagen thuis wat betekende dat ik nog maar recht had op 4 dagen. Dat ging dus echt helemaal niet, ik kon amper normaal staan en dus al helemaal geen baby verzorgen. Manlief moest weer gaan werken en dus heeft mijn zus (mijn kraamverpleegkundige op dat moment) extra zorg aangevraagd op medische indicatie samen met de verloskundige. Mijn verzekering betaalde daar toen 70% aan mee trouwens. Op voorhand kan je het denk ik niet aanvragen, maar misschien kan je dit bespreekbaar maken tijdens de intake?

Familie vrienden

Er zijn misschien wel familieleden of vrienden die er met alle liefde vrij voor willen nemen?
En anders inderdaad zelf betalen voor een handig iemand. Het is niet je eerste kind, dus het gaat vooral om iemand die werk van jou kan overnemen.
En je eerste verzorgen en wegbrengen of zo.
Je kunt de taken en taakjes ook loskoppelen en bij verschillende mensen onderbrengen.

Kraamhulp

Zelf had ik bij de eerste overigens vriendinnen uit de zorg als kraamhulp, bij de bevalling en 14 dagen lang. Ook gezellig is dat.

Bijzonderheden

Van je baby kun je met de vroedvrouw bespreken of het consultatiebureau.

En hoe gaat dat dan?

Wat ik een minpuntje vond van de kraamzorg, zeker bij de tweede, was dat je niet echt van de tijd op aan kon. Je wist niet wanneer ze precies kwam. Nu was dat verder helemaal geen ramp, en zeker bij nummer twee had ik ook niet echt veel zorg nodig (bij de eerste wel, met name voor borstvoedingsbegeleiding), maar ik vraag me af: als je zo'n dame zelf betaalt, kan ze dan ineens wel op de tijd die je afspreekt? Want het is vziw een planningskwestie, en die zal toch niet heel anders worden als er privé wordt betaald?

Mijn eerste reactie was trouwens ook die van P: huur gewoon een werkster, en misschien moet je je familie vragen om je vriezer vol te koken, dan ben je er ook tegen een fractie van de kosten van een gespecialiseerder kraamverzorgster.

Groeten,

Temet

Biene M.

Biene M.

20-09-2011 om 23:18

Zzp'er

Bij de derde hadden we een kraamzorgbureau dat veel met zzp'ers werkt. Het pakte bij ons erg goed uit; voor het eerst kregen we het maximale aantal uren waar we recht op hadden én we hadden de hele periode dezelfde kraamverzorgster, heel fijn! Het leek er even op dat mijn man voor zijn werk weg moest net als de kraamzorg afgelopen was en toen hadden we met onze kraamverzorgster afgesproken dat ze een paar dagen extra zou komen, op onze kosten. Bleek uiteindelijk gelukkig niet nodig trouwens :-)

Anna3

Anna3

21-09-2011 om 13:37

Marjanne (kraamvogel)

Toevallig had ik bij de eerste ook kraamverzorgsters (3 verschillende) van Kraamvogel. Het was destijds erg druk geloof ik, zomer 2008, want het was steeds maar weer afwachten wie er kwam en hoe laat. De laatste was super, maar moest op 1 dag naar 3 verschillende adressen, per OV nog wel!
Is er op dit moment meer capaciteit bij Kraamvogel?

Anna3

Anna3

21-09-2011 om 13:38

Aftrekbaar van de belastingen?

Weet iemand trouwens of je de rekening kunt aftrekken van de belastingen?, als je zelf extra kraamhulp wilt?

Anna3

Anna3

21-09-2011 om 13:47

Vrienden, familie, schoonmaakster

Helaas hebben wij geen familie in de buurt, en beide oma's zijn ook overleden. Vrienden werken allemaal en hebben drukke schema's met hun kinderen.
Ik vind het eerlijk gezegd ook wel moeilijk om een beroep op hen te doen, ik huur liever een professional in die ik zelf betaal. Ook omdat ik weet dat ik de neiging heb om voor mijn familie/vrienden te gaan zorgen, ipv andersom, als ze bij mij thuis over de vloer komen. Dan vind ik ineens dat het wel weer meevalt met mijn vermoeidheid.
Kraamverzorgsters hebben ook de gave (als het goed is) om zichzelf al werkende 'onzichtbaar' te maken, zodat je toch gewoon kunt gaan slapen. Bij een schoonmaakster is dat minder. Een kraamverzorgster kan een of een paar uurtjes voor de baby zorgen (hoewel er soms, als een baby slaapt, niets op te letten valt), zodat ik gevoelsmatig alles los kan laten. Ik vond dat bij de eerste heerlijk.
Inderdaad, het is wel duur, maar wij geven dan weer minder om een dure kinderkamer of vakantie. En je kunt de kraamtijd niet overdoen, dus ik heb er wel wat voor over.

Tirza G.

Tirza G.

21-09-2011 om 14:02

Nee

Dat kan niet (van de belasting aftrekken).

Tirza

Elx

Elx

21-09-2011 om 23:30

Post natal doula?

Helaas is in Australië waar ik woon helemaal geen kraamverzorgster. Hier kan je een postnatale Doula inhuren. Ze doen licht huishoudelijk werk, helpen je met je baby en evt andere kinderen. Eigenlijk een extra paar handen. Ze zijn er ook voor een "debrief", mogelijkheid, lekker van je af kletsten, je zorgen e/o frustraties kunnen uitspreken zonder dat je daar op "veroordeeld" wordt.

In dit forum heb ik gehoord dat je "birth doula's" hebt, dus misschien doen ze ook post nataal werk? Ze zijn denk ik meestal kleine zelfstandigen en kunnen dus komen wanneer t jou uitkomt.

Succes,
Elx

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

marjanne

marjanne

22-09-2011 om 07:48

Anna3

Anna
Afgelopen zomer heb ik ( boven het noordzeekanaal) niet hoeven te rennen en vliegen, iedereen kreeg de afgesproken uren.
het is meestal heel 'druk' in de zomer doordat er veel personeel op vakantie moet (schoolgaande kinderen) en het niet zomaar door vakantiekrachten gedaan kan worden. Voorgaande jaren kregen mensen ook vaker minder uren dan afgesproken door de drukte.
En wat 2 of 3 mensen betreft....... Als je later op de dag uit het ziekenhuis komt is het lastig om al je 'eigen kraamzerz. te laten komen. dus krijg je er zowiezo vaak twee. Ook mogen wij niet langer dan 8 dagen achter elkaar werken.........gelukkig.
Het maakt trouwens ook verschil of je 3uur per dag vraagt of volledige kraamzorg. Marjanne

Anna3

Ik heb niet alles gelezen, maar ik zou er zelf weinig vertrouwen in hebben op deze vraag bij een kraamzorgbureau neer te leggen. Mijn eigen ervaring met de organisatie van kraamzorg en de hoeveelheid uren in een blijkbaar drukke periode (oktober?) zijn vrij slecht (in totaal 4 kraamverzorgsters in 6 dagen kraamzorg thuis met drie dagen van vijf uur en twee dagen van maar drie uur zorg en dat na een ks).
Vrienden van mij hebben na de bevalling en nadat kraamzorg was afgelopen nog hulp gehad van een gepensioneerde verpleegkundige die nog wat bijwerkte door gezinnen te ondersteunen. Voor hen was de reden dat de vader van de baby meteen weer veel moest werken en zij weinig familie in de buurt hadden. Misschien kan je viavia of door een oproepje ergens zo iemand vinden?
Maanve

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.