Babytijd Babytijd

Babytijd

liora

liora

20-04-2010 om 09:59

Ochtenden

Hallo allemaal,

Ik vind de ochtenden met baby van 10 maanden een beetje lastig. Als hij wakker wordt, geef ik hem een fles melk. Daarna moet ik douchen en zet ik hem in het wipstoeltje of in de box. Dit vindt hij matig dus hij gaat mopperen, beetje huilen. Niet fijn.
Daarna kleed ik hem aan en dan moet ik ontbijt maken voor mezelf en zoon, ik zet baby dan meestal weer in de box. Hij kruipt en ik wil hem niet alleen laten rondkruipen, ivm snoeren etc.

Als we gaan eten zit hij aan tafel en dat vindt hij gezellig. Soms eet hij wat mee.

Daarna moet ik opruimen en alle spullen verzamelen en laat ik hem wel rondkruipen, maar hij is toch het grootste deel van de ochtend ontevreden.

Herkennen jullie dit? En hebben jullie nog oplossingen of tips?

Liora

Onze onverantwoorde oplossing

Als mijn partner de vroege dienst heeft moet hij zo vroeg de deur uit dat ik dit probleem dan ook heb. Ik kan babydochter niet laten rondlopen terwijl ik douche, met het risico dat ze de bovenverdieping verbouwt, dus dan zet ik haar in het wipstoeltje voor de tv in onze slaapkamer. Grote broer zit op ons bed tv te kijken. Broer is tv-verslaafde, zusje interesseert het maar matig, maar in het stoeltje met Zappelin gaat iets beter dan zonder Zappelin. Ik moet wel opschieten met douchen, want leuk vindt ze het niet.

Als ik klaar ben ga ik dochter aankleden, die mag daarna rondscharrelen (nu kan ik een oogje op haar houden) terwijl ik broer aankleed, daarna gaan we naar beneden, ik poot dochter in de kinderstoel en zet haar in haar tuigje vast (anders klimt ze uit de stoel de tafel op), ik zet thee en schenk melk in en probeer daarna zelf boterhammen voor zoon te smeren, mijn eigen brood te smeren en te eten en ondertussen dochter regelmatig een hap in de mond te schuiven. Dochter rammelt met haar tuigje en laat luidruchtig horen dat het voederen niet snel genoeg gaat, zoon vraagt voortdurend om mijn aandacht, als ik dat geef grijpt dochter ondertussen iets waarvan ik dacht dat ik het buiten haar bereik had gelegd en dat alles gecombineerd met mijn ochtendhumeur maakt dat ik het ontbijt nu niet direct het hoogtepunt van de dag vind.

Ook mijn baby is het grootste deel van de ochtend ontevreden geloof ik. Maar ik heb daar op zo'n moment bitter weinig sympathie voor ;-)

Samenvattend: Zappelin en uitzitten. Meer is er niet aan te doen.

Groeten,

Temet

Mayte*

Mayte*

20-04-2010 om 10:53

Doe de voorbereidingen de avond van tevoren

's Avonds douchen voor het naar bed gaan, dat scheelt al 1 moppermoment.

Tassen al zoveel mogelijk 's avonds inpakken.

Wat ik ook wel eens doe als ik er 's ochtends alleen voorsta is broodjes 's avonds smeren en in de diepvries leggen. Dan hoef je ze er 's ochtends alleen uit te halen. Een deel gaat in de tassen, mee naar school en werk en een ander deel ontdooit in 5 minuten, terwijl ik thee zet en kan dan gegeten worden.

Het enige dat dan nog overblijft is aankleden en na het ontbijt opruimen.

liora

liora

20-04-2010 om 11:19

Haha

Ja ik vreesde al uitzitten. TV lijkt me nog wat vroeg met 10 maanden.

Mayte, ik smeer het brood om mee te nemen al de avond van tevoren, maar ik maak zelf nog fruit. Ik wil 's ochtends geen ontdooid brood eten, dan maar liever een ontevreden baby.

's Avonds douchen zal ik wat vaker gaan doen, dat scheelt enorm inderdaad.

En verder is het ook niet alleen tassen inpakken maar ik moet gewoon veel doen altijd. Gordijnen openmaken (wij hebben heel veel ramen), beetje opruimen. Vandaag komt de werkster, dan ben ik dus enorm bezig alles klaar te leggen.

Liora

Marie

Marie

20-04-2010 om 11:44

Zelf fles drinken?

Hallo
Ik begrijp dat je zoontje nog niet zelf een fles kan drinken? Want dat scheelt namelijk pas echt tijd.
Onze meiden konden dat vanaf een maand of 8. Ze kregen dan de ochtendpapfles gewoon in bed en in de tussentijd kon ik me wassen en aakleden.
En waarom moet je zoon al aangekleed zijn als de rest beneden komt? Kun je toch ook na de "ontbijtstress" doen? Dan is het ondertussen ook alweer tijd voor het fruithapje?
En ja hier werd door de meiden in die leeftijd gemopperd als ze in "dat hok" (box) moesten. Helaas voor hen had ik daar geen boodschap aan. Oudste had na 5 tot 10 min altijd zoiets van: hmmm helpt niet, laat ik maar gaan spelen. En die kan zich nog steeds prima alleen vermaken. Jongste hield het gemopper altijd veel langer vol (die zag haar zus natuurlijk wel buiten dat hok spelen) en jongste kon altijd veel minder goed alleen spelen.
succes

liora

liora

20-04-2010 om 11:48

Marie

Hoi MArie,

We moeten weg rond 8.15 uur, daarom is het handig als baby wel is aangekleed. Fruit krijgt hij op de creche.

Fles zelf vasthouden doet/kan hij niet, misschien eens gaan oefenen inderdaad!

Liora

Limi

Limi

20-04-2010 om 11:54

Hier

Wij hoeven maar 2 ochtenden op een vaste tijd weg, maar ik laat mijn zoontje van 3 zoveel mogelijk meehelpen en zelf doen. Ik zet zijn bord/mes/brood/pot beleg neer en dan gaat hij het zelf smeren. Ondertussen kleed ik me boven aan. De baby zit dan daarbij in de kinderstoel met een lepel of een speeltje (dat mijn zoontje dan aangeeft als het valt). Ze vermaken dan elkaar. Als ik erbij ben dan krijgt de baby brood om zelf op te eten, maar niet als ik boven ben. Als hij echt mee gaat ontbijten dan kan hij het zelf en scheelt het me weer tijd. Als mijn oudste wat ouder is dan zal hij nog meer moeten doen, volgend jaar of zo. Nu is het alleen maar zelf brood maken en de krant halen.

Malihu

Malihu

20-04-2010 om 12:20

Misschien zelf eerder opstaan?

Hier ben ik ook regelmatig 's ochtends alleen ivm vroege diensten man.
Ik zorg zelf altijd dat ik al helemaal aangekleed en klaar ben, vóórdat ik de kinderen uit bed haal.
En inderdaad 's avonds heb ik alles klaargezet wat al klaargezet kan worden. Eenmaal beneden eten we dan alledrie tegelijk, dochter en ik boterham, terwijl ik ondertussen zoon pap voer. Daarna hup alles in de auto en weg. Ik sta dan zelf om 7.00 uur op en we zitten voor 8.00 uur alweer in de auto.

Toen zoon nog pap uit de fles kreeg at ik eerst samen met dochter en haalde hem daarna pas uit bed. Of als hij al wakker was, werkte ik tussen de bedrijven door wel ff een boterham naar binnen.

Douchen doe ik ook altijd 's avonds, dat scheelt gewoon enorm veel tijd 's ochtends.

Het is raar, maar toen ik nog geen kinderen had kwam ik altijd tijd te kort 's ochtends en nu ik kinderen heb loopt het juist allemaal heel soepel (meestal). Waarschijnlijk wordt het organisatorisch talent toch beter als je moeder bent ;-)

's avonds douchen

's Avonds douchen is vanuit het oogpunt van tijdsbesparing inderdaad een goed idee. Ik heb die douche echter wel nodig om nog een beetje redelijk aan de dag te beginnen (ik had denk ik al laten doorschemeren dat ik niet zo'n ochtendmens ben, en helaas ben ik de enige in huis...) dus dat kan wat mij betreft niet 's avonds.

Alles zoveel mogelijk klaarzetten doe ik trouwens wel. Dat scheelt dan weer. Iets.
Als de werkster komt doe ik de voorbereidingen daarvoor overigens wel altijd op de avond ervoor, de chaos die bij ons thuis heerst krijg ik niet in de ochtend onder controle...

Groeten,

Temet

liora

liora

20-04-2010 om 12:54

Ja maar

Hoi,

Ik vind het zelf altijd heel stom als mensen tips vragen, en dan vervolgens bij elke tip gaan uitleggen waarom het niet kan.
Maar... baby wordt rond 6.45 wakker en dan wordt het wel heel vroeg opstaan voor mij. Als ik nog daarvoor moet opstaan bedoel ik.

Soms wordt hij later wakker en dat is inderdaad heerlijk, dan ben ik al aangekleed en gedoucht.

Mijn probleem is ook niet dat we te laat komen of zo, maar meer dat hij vaak zit te mopperen.

Hoe maak ik het leuker voor hem?

Liora

De ochtend is gewoon niet leuk ;-)

'hoe maak ik het leuker voor hem'

Niet. Los laten scharrelen is vaak niet mogelijk, dus moet-ie in de box. Ik zou m wel zoveel mogelijk in de kinderstoel aan tafel zetten en er zelf naast gaan zitten, maar dan nog zal-ie voor zijn gevoel waarschijnlijk te veel belemmerd worden. Het is niet anders, het probleem lost zich uiteindelijk wel op omdat ie groter wordt.

Opstaan voor 6.45 lijkt mij inderdaad geen optie. Tenzij je zelf een enorm ochtendmens bent natuurlijk, maar inderdaad lost het het probleem ook niet echt op (behalve dat je misschien alvast de boterhammen kunt gaan smeren...)

Groeten,

Temet

Morgana Fata

Morgana Fata

20-04-2010 om 15:57

Life sucks

Als ik het goed begrijp vindt je zoontje het leuk om los rond te kruipen en om aan tafel te zitten. Zijn er verder nog dingen waar hij blij van wordt?

Hier is zoonlief dol op crackers. Deze kan hij zelf eten, ook toen hij 10 maanden was. Dus als ik even de keuken in moet zet ik hem alvast in de stoel en geef hem een cracker. Gelukkig woon in klein, dus vanuit de keuken kan ik nog prima overzicht houden ;-). Douchen doe ik 's avonds, boterhammetjes smeren ook.

marie

marie

20-04-2010 om 16:57

Naar werk

Hallo
O het gaat om de "ochtendstess" voordat je naar je werk gaat. Dat had ik niet uit je eerste berichtje begrepen namelijk.
Je hebt het over "het grootste gedeelte van de ochtend" - dat is voor mij tot 11.30 uur ofzo.
Wat je dus zou kunnen doen is om de baby in bed de ochtend(pap)fles te geven. Ondertussen kleed je jezelf aan. Daarna kleed je hem aan. Ik neem aan dat partner zich met andere kind bemoeit?
Dan samen ontbijten (de ontbijttafel heb je natuurlijk de vorige avond al gedekt). Baby zit daar gezellig bij.
Dan baby in box en pak je de spullen klaar voor vetrek. Ik zou het heel onhandig vinden als baby dan door kamer kruipt.
Trouwens ik herken het wel hoor, alleen had ik het gemak dat wij allebei 1 kind naar het kdv brachten. Dat gaat 3 keer zo snel als 2 kinderen wegbrengen. Partner ging altijd om 6.50 uur weg (kdv was 07.00 uur open) met eerste kind en ik tegen 8.00 uur met tweede kind.
Wellicht ook iets om over na te denken? Allebei een kind wegbrengen?
Succes

rozenstruikje

rozenstruikje

20-04-2010 om 20:10

Hier ging het zo

Hi Liora,

Mijn jongste is nu 2,5 maar ik weet nog goed hoe moeilijk ik de ochtenden voor het werk vond en ook de avonden na het werk met twee kinderen (oudste is nu 6), en gescheiden dus altijd alleen.
Wat bij mij de oplossing bleek: ik had altijd de jongste bij me in de kinderstoel met een tuigje. Ik woon in een appartement dus dat is makkelijk te realiseren. Dus mee de badkamer in zodat ik kon douchen en aankleden, mee naar kinderkamer om oudste te helpen met aankleden, mee naar de keuken om ontbijt voor te bereiden, aan tafel wat meekauwen op een stukje brood, nog wat naspelen aan tafel zodat ik kon opruimen en hup op de fiets.
Ik zette de avond ervoor zoveel mogelijk klaar: schone kleding, tassen, broodtrommels.
Ik had overigens geen box en de wipper daar rolde hij gewoon uit ofzo, dat ging echt niet meer met 10 maanden in elk geval.
Ik heb ook een periode gehad dat hij wat langer sliep, maar dat moet je kind maar net doen, en dan kon ik vast douchen+aankleden voor hij wakker werd. Ik sta overigens om 620 uur op, maar het went.
En daarna kwam de periode dat ze allebei vroeg wakker werden en dat ik hem in zijn kinderstoel naast de bank voor de tv zette, met grote zus op de bank. Zo kon hij geen kattekwaad uithalen of zus plagen (lees: haren trekken). En dan kon ik douchen en aankleden.
Hij heeft regelmatig flink zitten mopperen in de kinderstoel maar na een tijd was dat gewoon over, had hij zich erbij neergelegd. En tja, hij was wel altijd bij me dus ik kon altijd even met hem kletsen/ zingen of iets dergelijks.

Ik weet niet meer wanneer het begon, maar het is nu al een hele poos dat ze allebei even op de bank zitten en tv kijken terwijl ik douche enzo. Zonder geruzie!

Succes ermee,

Rozenstruikje

liora

liora

20-04-2010 om 20:49

Reactie

Nog even reageren: partner is er niet, maar oudste kind moet ik vooral verbaal aansporen, ik hoef hem niet meer aan te kleden of zo.

Kinderstoel mee naar keuken is niet zo handig want ik loop steeds rond. Zo lang ben ik niet in de keuken.

Baby moet dus ook echt mee elke ochtend, soms is hij ook gewoon alweer moe en daardoor mopperig. Maar goed, daar is echt niks aan te doen voorlopig.

Ga vanavond proberen wat meer voor te bereiden, hopelijk scheelt dat wat.

Liora

angel3

angel3

20-04-2010 om 21:21

Wel tv

deden wij ...met 10 mndn, al was het maar 5 minuten in de wipper. Even tijdens het douchen inderdaad. Zoon kon al snel eigen fles vasthouden dus die kreeg een dikke papfles bij het wakker worden en wat speeltjes in bed en dan kon ik douchen. Zoiets herinner ik me nog :)
Pffff....het is ff uitzitten ja.
Sterkte

Ineens een maf idee

Ik krijg ineens een maf idee, het werkt niet als je zelf moet douchen of aankleden of veel moet bukken, maar als je veel door het huis heen en weer moet lopen zou je je kind ook in een rugdrager kunnen zetten. Dat vinden veel kinderen fantastisch. Heb jij ondertussen je handen vrij en hij zit hoog en droog.
Geen eten geven als hij in dat ding zit, want dan moet je later de samengekwijlde ontbijtkoek uit je haar bikken ;-)

Heb je geen rugdrager? Eind volgende week is er weer vrijmarkt (kijk in de Watergraafsmeer, Hogeweggebied, daar barst het altijd van de kinderspullen).

Groeten,

Temet

liora

liora

21-04-2010 om 09:43

Vanmorgen

Hoi,

Vanmorgen ging al een stuk beter. Baby vond de tv leuk, maar ik heb 'vals kunnen spelen', omdat:

1. oudste zoon al wakker was, dus dan vindt baby het leve bijna altijd leuk

2. baby voor zijn doen lekker laat wakker was.

Inderdaad scheelt het heel veel als ik niet hoef te douchen.

Dank allemaal, ik ga voorlopig zo door!

Liora

vlinder72

vlinder72

21-04-2010 om 15:32

Wat fijn

dat het vanmorgen al wat beter ging. Ik ben 's morgens ook vaak alleen (manlief is veel in het buitenland) en ik moet dan 4 kinderen klaar krijgen om naar school / kdv te gaan (inclusief een baby van 11 maanden). Inderdaad altijd 's avonds douchen. Je maakt de broodtrommeltjes de avond van te voren al klaar dus dat hoeft niet meer te veranderen. Zelf sta ik op om half 7 om mijzelf aan te kleden en daarna beneden de tassen te vullen en drinken en fruit klaar te maken voor op school. Mijn zoontje wordt tussen 7 en kwart over 7 wakker. Helaas voor hem gaan mijn andere kinderen voor. Hij blijft dan maar even in zijn bed mopperen (als hij erg moppert breng ik hem alvast een fles melk). De andere kinderen komen om 7 uur naar beneden (ze zijn 7, 6 en 4 jaar) en kleden zich direct aan. Daarna eten. Terwijl de kinderen zich aankleden vraag ik wat ze willen eten. En dat zet ik klaar. Terwijl de kinderen aangekleed eten, ga ik naar de baby. Die krijgt dan de fles en ik kleed hem aan. Dan loop ik met hem op mijn arm de kamers af om de gordijnen open de maken, beddengoed recht te trekken, lampen uit te doen. Daarna naar beneden en dan is het meestal rond half 8 - 10 over half 8. Kinderen zijn al beneden dus baby kan rustig rondscharrelen. Zelf hoef ik niet meer naar boven dus ik heb tijd voor de baby en om de andere kinderen te helpen met schoenen aan doen, tanden te poetsen, laatste dingen voor school klaar te leggen, fietsen buiten te zetten, ontbijtspullen op te ruimen (kunnen de kinderen trouwens ook best even mee helpen) etc. En dan gaan wij om 8 uur de deur uit om eerst de baby naar het kinderdagverblijf te brengen en daarna de andere kinderen naar school. Oja, hier is de t.v. ook geen probleem maar alleen als alle kinderen aangekleed zijn en gegeten hebben. Ha, ha, een vriend van ons noemt ons huishouden een productie huishouden. En gelijk heeft hij maar daardoor hebben wij nooit stress 's morgens en wij zijn altijd op tijd op school. Ondanks het feit dat ik vier kinderen heb en het ook nog alleen moet doen.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

21-04-2010 om 16:29

Wipper

Hier geef ik de eerste voeding in bed en geeft daarna een schone luier en doe kleertjes aan. Dan speelt de baby nog even in zijn bedje tijdens het douchen en daarna gaat hij mee naar de keuken. Daar zit hij in de maxicosi te kijken en te spelen tot het eten op tafel staat, hij gaat dan in zijn stoeltje mee eten.

Mijn oudste deed ik ook altijd in het wippertje in de badkamer terwijl ik aan het douchen was, was toch gezelliger voor hem dan alleen in bed blijven.

En idd hopen dat hij snel tv leert kijken ;-)

Kiki

Kiki

22-04-2010 om 09:44

Mijn zoontje ligt in de box te spelen

of hij zit er gezellig bij. Nog even geduld en dan mag hij brood en dan kan hij gezellig met mijn oudste mee-eten.

Heb je geen babygym waar je hem gezellig onder kunt leggen, zodat hij wat te zien heeft. Lijkt me hetzelfde als de televisie namelijk.

Verder als ik me aankleed enzo ligt hij bij mij in het grote bed, kleed ik mijn oudste aan ligt hij in bed van oudste, bij het ontbijt zit hij erbij in de wipper
het is iedere keer een andere omgeving en kan hij lekker om zich heen kijken en genieten van de gezelligheid

Sera

Sera

22-04-2010 om 13:12

In de box

Mijn jongste is al wel iets ouder dan jouw zoontje maar 's ochtends moet ik altijd heel veel dingen regelen/doen en dan heb ik geen tijd om hem de hele tijd in de gaten te houden. Hij is een heel ondernemend kind die altijd overal op klimt en aan komt. 's ochtends vroeg heb ik geen tijd daarvoor en dus doe ik hem in de box. Dat is niet zijn favo plaatsje in het huis maar dat is dan maar jammer. In de box heeft hij speelgoed en hij kan de tv zien vanuit de box dus zo zielig vind ik het niet.
Als hij 's ochtends wakker wordt krijgt hij eerst een papfles. Daarna gaat hij in de box terwijl ik de oudere kinderen help met aankleden en mezelf ook douche en aankleed. Ik wil 's ochtends meestal wel even douchen maar dat is echt afspoelen. uitgebreid wassen doe ik 's avonds als het enigszins kan dus ik sta echt maar 5 minuten onder douche.
De oudere kinderen eten ook voor de tv en terwijl zij eten kleed ik de jongste aan.
Ik denk dat je het allemaal al heel goed geregeld hebt en over een paar maanden is het vast weer anders. Nu is de morgen misschien niet precies zoals je zoontje het graag zou willen maar dat is dan maar zo.
Het gaat maar om een uurtje tenslotte en daarvan is hij ook niet eens de hele tijd ontevreden.

Jeanne

Jeanne

23-04-2010 om 10:50

De jongsten wachten

Ik heb 4 kinderen en tijdens het ochtendritueel ben ik ook alleen, ik heb vanaf het begin altijd de jongste zo lang mogelijk in zijn of haar bedje gelaten. Dus eerst zelf douchen, dan zorgen dat de oudste 2 aangekleed kunnen ontbijten. Dan haal ik de derde van 2 jaar uit bed, die kleed ik aan en geef haar beneden een papfles. Dan maak ik de tassen voor de oudsten klaar en dan is jongste van 3 maanden aan de beurt. Jongste heeft uiteraard nog geen geduld en af en toe verandert het schema, maar tot nu toe heb ik het met de derde ook altijd zo gedaan en die weet dat ze moet wachten tot ik haar op haal. Wel sta ik om 6.45 uur op, maar ik hoef meestal niet te stressen 's ochtends. Dus misschien een idee om jongste dat aan te leren.

liora

liora

23-04-2010 om 11:56

Geen stress

Hoi,

Sommigen spreken van stress of ochtendstress, maar dat is het probleem niet. We zijn altijd op tijd bij school en creche, het is meer dat mijn baby ontvreden is want hij krijgt weinig aandacht na de fles, tot het ontbijt.

Hem laten wachten in bed kan niet, als hij wakker wordt wil hij eruit, gaat huilen etc. Hij is juist vroeg en moet daarna nog een hele tijd wachten. Dat is wat hij 'leert' als je het zo wil noemen.

Ik kan hem ook niet steeds meenemen want ik loop heel veel rond. Keuken en eettafel liggen nogal ver uit elkaar, ben bezig gewoon.

TV sloeg vandaag alweer wat minder aan. Blijft ploeteren denk ik.

Liora

liora

liora

23-04-2010 om 11:57

Sera

Hoi Sera,

Dank voor je reactie, denk dat het zo inderdaad ongeveer is.

Groeten,

Liora

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.