Babytijd Babytijd

Babytijd

Anna3

Anna3

24-09-2010 om 12:50

Opmerkelijk: 'bv op verzoek achterhaald'

Gisteren in Het Parool een interview met een van de oprichters van het Amsterdamse Borstvoedingscentrum, Heleen Hilgers, n.a.v. het tienjarig bestaan.

Zij schrijft: 'Dat voeden op verzoek is wat mij betreft een achterhaalde kreet.'

Ik vroeg mij af, is dit een nieuw geluid in bv-kringen?

Mijn dochter is geboren in 2008, ik ervaarde bv op verzoek destijds als een heilig voorschrift.

Rembrand

Rembrand

24-09-2010 om 19:25

Meer info?

Ik weet niet waarom Heleen dit zegt.
Dat kan ik niet beoordelen aan de hand van één uit het interview gehaalde zin.
In de borstvoedingskringen waarin ik verkeer is het geen nieuw geluid ( en ik verkeer in dezelfde kringen als Heleen).
M.

Rembrand

Ik heb het artikel gelezen, en als je wilt kan ik het je wel ff opsturen ([email protected]).

Het gaat erom dat alles waar te voor staat niet goed is.
Ik ben 10 jaar geleden uitstekend begeleid door Myrte, de collega van Heleen. Ik heb heel veel melk. Ik heb toen een redelijk genuanceerd advies gekregen en het viel me op dat het advies in een andere stad bij de 2de ontzettend drammerig was. Bij mij zijn twee borsten vanaf het begin op verzoek te veel. Dan krijg je 1,6 kg gewichtstoename in de eerste vijf weken, groene poep en huilenhuilenhuilen.

Heleen zegt in dat artikel dat het advies wat doorgeslagen is naar het kind, en dat er weer wat meer naar de ouders gekeken moet worden. Ze noemt een kilo aankomen in drie weken als doorgeschoten voeden op verzoek.

Ik heb bij de tweede wederom voeden op verzoek geprobeerd en ik kreeg wederom een hangerig huilerig kind met kennelijk veel buikpijn. Met om de 2,5 a 3 uur voeden was ie weer helemaal tevreden. Aanvankelijk zelfs maar 1 borst, later twee. Maar als ik hem om de twee uur aanlegde begonnen de krampen onmiddellijk weer.

Mgoed, het ging niet om mijn verhaal. Ze brengt wat nuances aan, niet meer en niet minder.

jeltje

jeltje

24-09-2010 om 20:32

Ah heleen!

Twee keer voortreffelijk door haar begeleid. Hoewel beide keren zij mij feitelijk richting stoppen met bv heeft begeleid. Ene keer wegens mijn psychische toestand, andere keer wegens andere omstandigheden, maar beide keren omdat kind niet wilde drinken en mijn borsten slecht wilden produceren en de boel daarom volledig uit balans raakte. Ik vond het geweldig hoe zij MIJ en MIJN welbehagen voorop stelde, in plaats van de druk van 'het is toch beter voor je kind'. Wat uiteraard waar is, maar toen niet meer relevant. Ik voelde me uitgewoond, gammel, kapot en moest even heel erg voor mezelf gaan zorgen.
Juist omdat heleen me zo goed begeleide kon ik zonder schuldgevoel stoppen (en vervolgens al mijn vriendinnen naar haar doorverwijzen).

Kan me dus helemaal voorstellen dat ze het voeden op verzoek onder omstandigheden met een korreltje zout neemt.

J

Fransien

Fransien

24-09-2010 om 21:14

Voeden op verzoek

Jaren geleden heb ik de wijkverpleegkundige enorm gechockeerd door te melden dat ik voedde op verzoek, vaak op verzoek van kind, soms op mijn verzoek. Ik heb ook een kind die met twee borsten teveel had en vreselijk spuugde en heel veel krampen had, tsja, en dan is het mijns inziens makkelijk... Maar ach, oudste viel ook nooit binnen de regels en richtlijnen, dat maakt het wel makkelijker.

dc

dc

24-09-2010 om 21:45

Verzoek?

Wat ik me altijd afvraag, is hoe weet je dat de baby erom vraagt? De mijne zeiden niet zo veel hoor.

Dat meen je niet.
Heb je het model zonder display genomen? Dat is zooo achterhaald. Bij de volgende gewoon dat display nemen, LCD-schermpje, en dan die op het voorhoofd.
Leest wat makkelijker dan het displaytje in de nek en als ze ouder worden hang je er een pony overheen.

liora

liora

24-09-2010 om 22:47

Heleen

Geweldige vrouw! Zo relaxed over de borstvoeding, heel fijn. Zij kijkt echt naar het hele gezin en weegt alle belangen af, zeer verstandig!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Tirza G.

Tirza G.

24-09-2010 om 23:20

Ach ja heleen

Het is ook maar een mening :-) Het tegenovergestelde is net zo waar: er zijn plenty moeders met een inzakkende productie en een slecht groeiend kind die mij verzekeren dat ze op verzoek voeden. Het "lezen" van de hongersignalen van een baby is nog niet altijd zo eenvoudig, zeker niet bij een eerste kind.

Tirza

Rembrand

Rembrand

25-09-2010 om 00:21

Rode beuk.

Je hebt mail.
M.

Ano Niem

Ano Niem

25-09-2010 om 00:27

Ook borstvoedingcentrum-herinneringen...

Ik heb ook goede ervaringen met Myrte van het Borstvoedingscentrum. Het was zo'n opluchting na al die eenzijdige voorlichting in folders etc. dat het bij haar niet "borstvoeding boven alles" was en dat ze ook naar mij en onze situatie keek, en dat ze opmerkingen maakte om me tevreden te laten zijn met de situatie zoals die was. Ik had niet genoeg melk (veel te vroeg geboren kind), maar volgens haar zaten er dan in mijn melk "relatief veel antistoffen e.d.". En toen ik voorzichtig vroeg of ik zonder kind drie dagen voor werk op reis kon gaan, terwijl mijn baby dan de gecorrigeerde leeftijd van twee maanden zou hebben, toen reageerde ze heel enthousiast en gaf me een adequaat, praktisch en haalbaar kolfadvies.
Wat ik ook belangrijk vond was dat ze de gezondheid en het welzijn van het kind (en van de moeder) belangrijker vond dan de borstvoeding. Dus zo gauw er tekenen waren dat mijn kind niet tevreden was met het afbouwen van de kunstvoeding en niet meer goed groeide, toen adviseerde ze me om de kunstvoeding weer wat op te voeren en me er mee te verzoenen dat volledige borstvoeding niet mogelijk zou zijn.

Ze was zo ontzettend veel beter dan de waardeloze lactatiekundigen die mij in de twee in neonatologie gespecialiseerde ziekenhuizen niet goed geholpen hebben... Ze inspecteerde de drinkvaardigheden van mijn kind, gaf mij moed en zelfvertrouwen, behoedde me voor te hoge verwachtingen en valse hoop, en gaf me praktisch en haalbaar advies over het combineren van borstvoeding en flesvoeding. In het begin en later ook nog een paar keer.

En het belangrijkste wat ze me leerde om te vertrouwen op mijn eigen observaties, ideeën, intuïtie en zelf uit te zoeken wat het beste zou zijn. Daardoor had ik maar weinig consulten nodig en heb ik grotendeels zelf uitgezocht hoe ik bv en kv in ons geval het beste kon combineren

Maar wat geen succes was waren haar adviezen voor het afleren van de nachtvoedingen, dat werkte bij ons niet goed, te ingewikkeld, en uiteindelijk hebben we ons kind gewoon bij ons in bed genomen, de makkelijkste weg (maar dat had ze ook als een van de mogelijkheden genoemd), niet wat we het liefst wilden maar wel het meest haalbare voor ons. En tja nu zitten we met een peuter die nog steeds bij ons in bed wil liggen... en nog steeds gek is op borstvoeding. Maar overdag kan ik de bv nu gelukkig goed reguleren, uitstellen en afstellen is dan geen probleem; maar 's nachts is dat helaas anders...

Rembrand

Rembrand

25-09-2010 om 00:31

Vaste regeltjes zijn nooit goed

Vaste regeltjes over borstvoedingsbeleid zijn nooit goed, en worden meestal gepromoot door mensen die eigenlijk niet zo heel veel van borstvoeding weten. Lange tijd was het normaal om 1 borst per voeding aan te bieden en na een bepaald aantal minuten je kind van de borst te halen. Dat leidde ertoe dat veel vrouwen nooit een goede basisproductie op bouwden en na een paar weken (of al in de kraamtijd ) stopten met de borstvoeding omdat ze niet genoeg hadden. Toen is men actief gaan promoten om vooral twee borsten per voeding te gaan geven, en vergat men dat er moeders zijn die met 1 borst hun kind van voldoende melk kunnen voorzien. Dit heeft alles te maken met de opslagcapaciteit van de borst. Bij de éne vrouw past er nu eenmaal veel melk in haar borsten, en bij de andere vrouw minder. Het kind van die eerste vrouw loopt over na één borst, en het kind van die andere vrouw heeft gewoon twee (of meer) borsten per voeding nodig om aan dezelfde hoeveelheid te komen. Dat is gelijk de verklaring waarom ik vrouwen nooit wil vastpinnen op die vaste regeltjes. Eerst maar eens kijken hoe het allemaal op gang komt, en dan aanpassen naar de behoefte van het kind en de moeder.
M.

dc

dc

25-09-2010 om 08:34

Rodebeuk

LOL!

Dank je, er gaat niets boven even goed lachen in de ochtend, na veelte vroeg wakker te zijn gemaakt :-)

liora

liora

25-09-2010 om 09:05

Nog iets

Mijn zoontje woog 2850 gram bij de geboorte. De kraamhulp zei dat hij tieninuten per borst moest drinken, dus twintig minuten per voeding. Heleen vond dat veel te lang voor zo'n kleintje en adviseerde niet meer dan zeven minuten per borst. Dat was veel beter, hij kon dan veel alerter drinken en dronk dan ook aan de tweede borst nog krachtig.

Toen hij zwaarder werd kon hij vanzelf langer drinken.

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Is toch niet nieuw?

Ik vind de term 'achterhaalde kreet' nou echt weer zo tendentieus klinken. Nou stond het natuurlijk in het Parool, en net als bij de Volkskrant gaan die nogal voor de sensatie, dus of het allemaal zo gezegd is of uit de context gerukt moeten we nog maar afwachten.

Voeden op verzoek is gewoon het principe, hetgeen waar je van uit gaat. Maar het is geen panacee. Werkt het niet, dan neem je een andere aanpak.

Volgens mij was het altijd al zo dat je eerst naar je kind kijkt en de taal van je kind probeert te begrijpen en daar je handelen op aanpast. Voeden op verzoek helpt daarbij, omdat dat je dwingt op je kind te letten en te proberen je kind te begrijpen.

Fijn dat mensen goede ervaring hebben met Heleen. Maar dat is denk ik niet omdat ze 'niet borstvoeding op het eerste plan zet' maar waarschijnlijk omdat ze, net als alle goede lactatiekundigen, over een goede mensenkennis beschikt en bij mensen aftast wat in hun situatie haalbaar is. Net zoals je als moeder probeert je kind te verstaan, probeert een goede lactatiekundige de moeder en het kind samen te verstaan. Dus zij adviseert 'op verzoek', net zoals een moeder voedt 'op verzoek'.

liora

liora

25-09-2010 om 18:31

Inderdaad dirksmama

En dus niet adviseren aan een vader dat zijn vrouw elk uurr moet aanleggen, zoals je een tijdje terug in deze rubriek deed.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Goed om te horen hoe mijn grapje is geland, ik vroeg me nog af of ie niet een beetje bot was ofzo.

Kan me nog zo goed herinneren dat ik deze grap vaak maakte bij mijn oudste (huilbaby en veeldrinker). Ik had er wat voor gegeven, zo'n display...

En wat het topic betreft

.. om te beginnen wordt er verkeerd geciteerd want Heleen schrijft helemaal niet dat bv op verzoek achterhaald is. Het is een interview met haar dat geparafraseerd is. Allemaal geen exacte wetenschap, en ik zou er ook zeker geen discussie over beginnen. Is het echt niet waard.

Tirza G.

Tirza G.

25-09-2010 om 20:32

Geen exacte wetenschap

En daarin is het advies van "7 minuten per borst" in plaats van "10 minuten per borst" weer net zo star. Kijk naar je kind, kijk niet op de klok.

Tirza

Vic

Vic

25-09-2010 om 20:47

Kennis bij verpleegkundigen (beetje o.t.)

Door dit draadje vraag ik me (ineens) weer af of verpleegkundigen op de kraamafdeling nooit cursussen bv-begeleiding krijgen. Ik heb na beide bevallingen uitgelegd gekregen dat ik de baby een kwartier aan elke borst moest leggen. Het ging gelukkig 'vanzelf' goed, maar volgens mij schort er wel wat aan de kennis in sommige ziekenhuizen.

Juist wel liora

Want ik vind dat je naar je kind moet kijken. En bij regeldagen kan elk uur aanleggen gewoon nodig zijn.

Ik vind het trouwens een erg slechte soundbite uit het interview. Ze haalt een geval aan van een baby die in drie weken 1 kilo aankomt en zegt daarbij dat voeden op verzoek achterhaald is omdat dat niet normaal is.
Nee, want dat is dan duidelijk een moeder met hyperlactatie. Dat die baby dan veel aankomt komt niet door het 'voeden op verzoek', maar door een verkeerde aanpak van de hyperlactatie.

Maar goed, zoals ik al eerder schreef, ik neem citaten uit bladen als Parool en Volkskrant niet serieus. Sensatieblaadjes.

Rein zeggen

Rein zeggen

27-09-2010 om 11:17

P vk

parool en volkskrant sensatienieuws..

je hebt helemaal gelijk, sinds ik de telegraaf lees krijg ik eindelijk weer eens onderbouwde argumenten bij een artikel

Naantje

Naantje

28-09-2010 om 10:33

Rein

Moest erg lachen om jouw briljante reactie.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.