Babytijd Babytijd

Babytijd

Babet

Babet

01-02-2009 om 17:31

Overgang van borst naar fles

Na bijna 3 weken rommelen met borstvoeding (veel pijn en stress bij mama en kind) hebben we vorige week besloten te stoppen met de borst en over te stappen naar flesvoeding. Met een afbouwschema van het consultatieburo in de hand begonnen met het vervangen van voedingen door de fles. Nu is de kleine (3 weken oud) van de leg, mijn voeding in de borst loopt snel terug dus na de borst komt ze alweer snel met honger. Als ze de fles krijgt, dan drinkt ze 'm maar half (60 ml) en komt dan ook weer snel. Gevolg: van 6 voedingen zitten we nu op wel 10 (halve) voedingen per dag en een onrustige baby (en mama). Hoe krijgen we haar weer een beetje in een normaal drink-schema? Ik bouw nu versneld af (zodat ze snel went aan de fles en meer gaat drinken, volgens mij werkt dat wel) maar wel met vervelende stuwing als gevolg (maar daar valt mee te leven). Wie herkent dit, hoort dit gerommel er gewoon bij en wie heeft nog goede tips en/of raad?

Lactatiekundige

Waarom heb je geen lactatiekundige ingeschakeld?
Die eerste weken borstvoeding kunnen heel intensief zijn, maar ze zijn de moeite echt waard hoor!

Babet Verstappen

Babet Verstappen

02-02-2009 om 09:10

Advies

Lactatiedeskundige, kraamhulp, consultatiebureau en verloskundige waren ingeschakeld en geraadpleegd. Het was al bijzonder dat het op gang is gekomen, gezien de lichte huid en ingetrokken tepels. Het was erg pijnlijk en om dan 10 uur per dag boven op bed te zitten, met grote weerstand (en een peutertje beneden die het niet snapte). Deskundigen konden zich uiteindelijk vinden in mijn keuze. Ik voel me er ook niet schuldig om. Maar de beslissing is nu genomen en de baby is aan de fles, dus misschien zijn er nog adviezen of ervaringen van anderen die zij met mij willen delen. Horen een paar overgangsdagen erbij, is het normaal dat we even 'van de leg' zijn? Dat ze even minder drinkt dan voor haar leeftijd nodig is?

Overgang naar fles

Babet, het wennen aan de fles gaat voor je dochter blijkbaar niet in één keer, met halve voedingen en weer eerder honger tot gevolg. Ze is ook nog maar 3 weken, en moet het ook allemaal nog leren! Maar je schrijft dat het erop lijkt dat ze door het versneld afbouwen toch meer gaat drinken uit de fles, dus misschien is dit iets waar je toch even doorheen moet.

Let je ondertussen ook een beetje op jezelf? Een borstontsteking is geen pretje. Meestal wordt geadviseerd pas een volledige voeding te laten vervallen als je voor die voeding geen stuwing meer voelt in je borsten. Je kunt eventueel de ergste spanning wegkolven, zonder dat je hierdoor je productie stimuleert.

Succes ermee en hopelijk komen jullie snel in wat rustiger vaarwater!

Chris

Babet

Babet

04-02-2009 om 09:18

Gaat al beter

Drie dagen verder en het gaat al beter, ze zit weer op 6/7 voedingen per dag. Nu is het alleen nog wennen aan de fles: een hele fles van 100 a 135 ml trekt ze niet. Dus halverwege stoppen, heel veel boeren, vaak een klein tukje op de schouder en dan meestal nog de rest. Ik gebruik nu de diffrax fles en eigenlijk is de small-speen nog te heftig voor haar: het gaat te snel en heeft al twee keer alles uitgespuugd toen er een forse boer kwam. Zijn er nog alternatieven? De stuwing is na een week voorbij, gelukkig geen borstonsteking. Heb veel icepacks gedragen en twee keer per dag onder de douche goed gemasseerd.. Opgelucht!

Gewicht

Hoeveel weegt je dochter? Je schrijft dat ze per keer een fles van 100 á 135 ml krijgt. Dat klinkt als best veel voor zo'n kleintje. Er is een vuistregel dat de hoeveelheid per fles 150 x het lichaamsgewicht gedeeld door het aantal voedingen moet zijn. Bij 100 ml zou ze dus 4 kilo zijn, bij 135 ml al ruim 5 kilo (correct me if I,m wrong, ik ben niet zo'n rekenwonder).

Fijn dat het beter gaat, trouwens.

Chris

Babet

Babet

04-02-2009 om 14:35

Genoeg?

Ze is pas 3500 gram (geboortegewicht 3200) dus als jij het zo voorrekent dan zou het inderdaad zeker niet meer dan 6 x 100 ml hoeven te zijn.. Ik doe er 135 ml in en meestal in twee etappes krijgt ze 2 x ongeveer 50 ml binnen.. Dus dat is dan in ieder geval voldoende voor haar gewicht. Hoef ik me daar ook niet druk over te maken.. Ga er verder van uit (mede ook nav jouw reactie) dat ze nog erg moet wennen aan de fles..

Babet

Volgens de berekening zou 90 ml zelfs al genoeg zijn. Het is maar een vuistregel, minder mag dus ook! Zolang ze goede poep- en plasluiers heeft en goed aankomt, hoef je je niet druk te maken. Ze groeien in dit stadium ca. 100 tot 200 gram per week.

Die van mij is alweer 6 maanden. Het is mijn tweede en zowel bij mijn eerste als tweede vond ik de eerste maanden waarin ze nog zo heel klein zijn, moeilijk. Onzeker over de voeding, het slapen, de darmkrampjes, doe ik het wel goed, etc. Was ook alles weer vergeten van de eerste! Gelukkig kun je er nu hopelijk weer wat relaxter onder zijn en heb je ook weer wat meer tijd voor je oudste.

Chris

Babet

Babet

07-02-2009 om 17:17

Top

Dank je wel Chris voor je reacties..

Fijn om te lezen dat ook jij de eerste maanden pittig vond. Lijkt wel of de rest van de wereld het allemaal moeiteloos doet, met doorslapende baby's, zonder wallen onder de ogen, allemaal blij en vrolijk. Ik ben ook blij met de kleine meid en enorm gelukkig dat ze gezond is maar vind het wel zwaar.

Het is raar, zelfs met alle ervaringen die je al hebt ben je bij nummer twee weer onzeker. En ik was inderdaad vergeten hoe het bij nummer 1 ging. Maar terugkijkend in zijn dagboek lees ik ook daarin dat de eerste 10 weken echt pittig waren: met krampjes, slapeloze nachten, dagen zoeken naar flessen en spenen, veel huilen, onrustig tussen de voedingen, etc.. Maar toen liep er nog geen kleine rond en kon je overdag nog wel wat bijslapen. Nu probeer ik dat wel, maar dat lukt niet altijd..

Ben blij dat ik ben gestopt met de b-voeding, dat geeft rust, we kunnen de verzorging meer verdelen waardoor we meer tijd overhouden voor onze zoon en ik me in ieder geval veel minder schuldig voel...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.