Babytijd Babytijd

Babytijd

Reflux, wanhopig

Mijn zoontje (nu zeven weken) heeft net als de oudste reflux. Bij de oudste ontdekten we het wat later, kregen we medicatie (zantac en motilium) en merkten we snel verbetering.

Bij de jongste hebben we nu ook sinds drie weken dezelfde medicijnen. Het gaat wel iets beter, maar eigenlijk is het nog steeds een drama. Hij slaapt zelden tussen twee voedingen. Eigenlijk wordt hij vrijwel standaard een uur voor de volgende voeding (hij eet ongeveer om de drie uur) gillend wakker en heeft hij last van oprispingen. Zijn voeding wordt al ingedikt met maximaal johannesbroodpitmeel, we houden hem al rechtop, zijn bed staat al iets schuin en we laten hem veelvuldig boeren. Wat zouden we nu nog kunnen doen? De kinderarts zei vorige week dat dit er wel een beetje bijhoort, maar doordat hij zo slecht slaapt, eet hij slecht, is hij slecht gehumeurd en zitten wij er zo langzamerhand ook echt doorheen. Wie heeft nog een goede tip?

xx

xx

17-10-2010 om 22:26

Draagzak

Probeer eens een draagzak of draagdoek, dan blijft hij rechtop en is de kans op spugen ook minder, plus zijn maaginhoud kan iets minder snel omhoog komen.

Mijn zoontje heeft ook reflux, is pas bij 3 maanden geconstateerd, nadat hij bloed spuugde, dus een ontstoken slokdarm had. Bij ons helpt johannespitmeel al redelijk maar dan wel in de flessen met afgekolfde BV, een papje voor en na de livevoeding heeft geen effect, meneertje spuugt dan evengoed nog hele golven terug. Wij hebben losec en motilium, alhoewel ik met de laatste gestopt ben, want met borstvoeding wat al licht verteerbaar is had ik het idee dat motilium niet veel deed, behalve vreselijke krampen veroorzaken... :-(

Verder zou ik het zo gauw neit weten, zoveel mogelijk laten zitten in de wipper ook na de voeding, doen wij ook. Succes en sterkte en ik zou zeker de draagzak proberen!

Groetjes,
Sannie

Primavera

Primavera

17-10-2010 om 22:48

Bedje omhoog helpt niet

Bij reflux wordt vaak aangeraden om het bedje omhoog te zetten, maar dat helpt niet. Ik heb hier op het forum al eens een berichtje in het archief gelezen over een kinderarts die uitlegde dat dat niet hielp vanwege de loop van de slokdarm: http://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/NFshowpost.cgi?&archief=1&thread=43350&forum=4&post=647381
Nu hebben ze dat eindelijk ook wetenschappelijk (weer) bevestigd, zie :http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20464724
Wat wel helpt is je baby op de zij (met name links) leggen of op de buik. Het grote nadeel is dat dit het gevaar op wiegendood behoorlijk (10 tot 17 keer) verhoogd. Als je echter de baby nooit alleen laat slapen (zowel overdag als 's nachts), maar bij de ouders op de kamer is de kans op wiegendood ongeveer net zo groot (2 tot 3 keer) als wanneer je je baby alleen zonder ouders op een babykamertje laat slapen. Zorg ervoor dat je nooit met de baby op een bank in slaap valt, want dat is juist weer levensgevaarlijk.
Ik heb één baby gehad met erge reflux, die daardoor op zijn rug nauwelijks sliep en iedere keer na hoogstens 10-15 minuten weer gillend wakker werd. Door heb zeer frequent kleine beetjes (borst)voeding te geven en bij ons in bed op zijn zij te laten slapen ging het eigenlijk ook goed zonder medicijnen zodat ik niet af hoefde te kolven om de voeding in te dikken.
Groeten Primavera
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18449136
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8531589
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18035135
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20464724

ayla

ayla

18-10-2010 om 09:56

Hier ook

2 kinderen met reflux waarvan de oudste in die mate dat ze geopereerd is eraan. Bedje omhoog hielp hier ook niets, zij kreeg in eerste instantie ook zantac maar dat is omgezet naar losec, dat zou beter helpen. Wij gaven ook meerdere kleine voedingen. Indikken hielp hier ook niet want dochter kreeg obstipatie van JBPM. Omdat ze de gewone voedingen niet verdroeg zijn we overgegaan op nutramigen. Veel dragen in een draagzak, veel in de wipper zitten etc. Nou ja bij oudste ging het niet over bij de jongste is het na een maand of 6/7 gelukkig wel overgegaan

Sunja

Sunja

18-10-2010 om 09:56

Op buik slapen

als je er voor zou gaan je kindje op zijn buik te laten slapen, kan ik aanraden hem in de wagen (of reiswieg op een brede bank) te laten slapen beneden. Dan kun je hem goed in de gaten houden. Wij doen dit ook. 's Nachts staat de reiswieg naast naast ons bed.Er bestaan ook 'zijliggers' die je kunt gebruiken je kindje in die houding te laten slapen. Ik heb deze nooit geprobeerd.

elsje78

elsje78

18-10-2010 om 20:12

Losec

Kregen wij tegen de reflux, is een maagzuurremmer, zorgt dus dat er minder zuur wordt aangemaakt. helpt niet tegen het omhoogkomen, maar dat wat er komt is niet meer zuur.

Rest hielp allemaal niet, omhooghouden, draagzak, bed omhoog, wipstoel, jbpm, deed allemaal niets...losec icm inbakeren wel! (inbakeren omdat ze door al dat gehuil door de reflux enorm overprikkeld was)

Sterkte, ik weet wat het is!

Rein zeggen

Rein zeggen

18-10-2010 om 22:27

Hier niet zo erg

Wij hebben er ook wat last van, soms komen er hele golven terug. Net als je hem op je schouder wilt hangen voor een boertje, hopla kun je een nieuw t-shirt aan gaan doen ;-)

Onze baby is wel heel actief, meestal vrolijk behalve voor het slapen gaan, dan is het even jengelen. Mogelijk heeft het daar mee te maken, dat hij zo actief is. JBPM helpt op zich goed bij ons, maar er blijft met regelmaat redelijk wat komen. Dus we gaan binnenkort even in het ziekenhuis langs voor een check, kan nooit kwaad. Ook proberen we hem met de fluistermethode wat rustiger te krijgen: Hoe druk hij ook is, veel fluisteren en zelf heel rustig blijven. Dat heeft vaak ook effect.

Ff uit het archief

Titel: Xx
Rubriek: 4. Baby-tijd (0-1)
Datum: Za, 21 Augustus 2010 14:58
Afzender: lunamaya [adres bekend bij de redactie]

Hallo Carolie.
Om wanhopig van te worden he?!

Ook onze huisarts vertelde dat we moesten wachten tot baby kon zitten... Maar:
ff uit het archief: Hallo,

mijn dochtertje (vier maanden) had een milde vorm van reflux. Kon niet plat liggen, niet op haar buik, vaak huilen na spuugen ed.

We zijn met haar naar een osteopaat geweest, nadat ik daar veel positieve verhalen over gehoord had. Deze man vertelde dat er een grote verbeteringskans was (dat was zijn ervaring) maar dat hij geen beloftes kon doen.

Anderhalve maand terug, is onze dochter na 20 min. op zijn behandeltafel "genezen". Ze heeft nu zelden last, ligt altijd op haar rug en we hoeven idd nooit meer schone kleren aan te doen om het weeeige geurtje in haar kleren.

ik weet dat elke situatie anders is, maar wie weet kan je hier iets mee.

Sluit me aan bij elsje dat je wel kritisch bent met wie je kiest. Wij hadden Frits Hoekman in amsterdam, die echt ons leven en dat van ons dochtertje zeer heeft verbeterd toen!

Inmiddels zijn we ook met onze zoon (nu 2,5 maand) het land door gegaan om Frits op te zoeken, ook dit manneke sliep slecht, huilde veel en moest de hele dag gedragen worden. Ook dit keer weer heeft de osteopaat ervoor gezorgd dat ik na 5 weken voor het eerst alleen kon slapen en hij in zijn eigen bedje!

Heel veel succes.

lunamaya

carolien14

carolien14

19-10-2010 om 11:09 Topicstarter

Losec toedienen?

Bedankt voor alle reacties. Er zijn dus meer kinderen die niet echt rustig werden/worden van de medicatie helaas. Draagzak doen we ook al, al wordt hij daar eigenlijk ook niet blij van. Hij overstrekt er vooral in, terwijl ik al twee verschillende geprobeerd heb.

Gisteren ook nog overleg gehad met de kinderarts. We gaan nu losec proberen. WIe heeft nog een goede tip om dat te geven? Het klinkt zo ingewikkeld, met veel water en dan in een spuitje en twee keer water opzuigen. Zijn er mensen die het toch door de melk deden (mag niet van de apotheek).

Afspraak met de osteopaat hebben we ook al, maar duurt helaas nog een week.

elsje78

elsje78

19-10-2010 om 11:34

Ruime ervaring met losec

wat een rotspul om erin te krijgen! Door de melk liever niet omdat het binnen een aantal minuten binnen moet zijn, anders lost het beschermende laagje op wat ervoor moet zorgen dat het door de maag komt zonder door het maagzuur te worden opgelost. (losec werkt in het bloed, niet in de maag) en dan blijft vaak het werkzame deel achter in de fles.

Maar met een spuitje vond ik niks, de korreltjes bleven dan juist in het spuitje plakken.

Wij deden: warm water op een theelepel, halve losec erin, wachten tot het opzwelt en dan met de achterkant van een andere theelepel voorzichtig roeren. (korrels moeten heel blijven)

Tijdens de fles haalden we de speen eruit, kiepten het lepeltje leeg achterin de mond en snel de fles er weer in. (anders spuugde ze het zo weer uit) eventuele restjes of nog een keer met water en dezelfde manier, of aan de pink vegen en op de tong vegen.

Geloof me, het is even oefenen, maar dit was voor ons de beste manier. Duurt ook wel een paar dagen voor je iets merkt...

sterkte

ayla

ayla

19-10-2010 om 11:48

Losec/ inbakeren

Wij deden het wel met een spuitje, werkte hier nog het beste. Trouwens hier ook een kind dat baat had bij inbakeren. Als ze stil lag dan werd ze rustiger en spuugde ze minder. Dus ook minder vaak wakker en minder huilen.

Ook lepeltje

ik deed het ook op een lepeltje, en als ze dan in de box lag, op een onbewaakt ogenblik, hup snel in de zijkant van de mond (wang). Dan gaat het er niet zo makkelijk weer uit.
Het vergt wat oefening, en moet vooral snel en doortastend gebeuren.
Bij mijn dochter hielp de losec gelukkig goed.
Succes!!!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.