Babytijd Babytijd

Babytijd

Ria blom en hazenslaapjes

Ik wist niet goed of ik zou aanhaken op het andere Ria Blom draadje of een nieuwe zou starten... nieuwe dus maar.
Ik volg met mijn zoontje (3 mnd) het "Ria Blom Ritme" (zonder kookwekker en laten huilen). Bij mijn oudste werkte dit ook als een tierelier en het geeft mij ook veel rust en houvast.
Inslapen gaat prima. Maar de laatste weken wordt hij meestal na 45 minuten slapen alweer wakker. Hij slaapt dus steeds maar één slaapcyclus. Héél soms lukt het me om hem met een speentje verder te laten slapen, maar meestal niet. Hij heeft dan duidelijk nog geen honger, want als ik ga voeden, spuugt hij na drie slokken alweer flinke hoeveelheden uit..
Volgens Ria Blom "hoort" hij door te slapen tot de volgende voeding, maar dat gebeurt dus niet. Nu volg ik het ritme: slapen-wakker-in de box-voeden-weer in de box-slapen. Ik ga dus voeden zodra hij in de box begint te jengelen. Maar ik merk ook dat hij dan eigenlijk een beetje te moe is om zijn voeding goed te drinken. Daardoor gaat hij redelijk rap na de voeding toch weer naar bed, met als gevolg dat hij helemáál zo vroeg voor de volgende voeding weer wakker wordt. Zucht...
Herkennen jullie dit probleem? Hoe "leer" ik hem meer dan 1 cyclus te slapen? Speentje blijven aanbieden? Of leren die kleintjes dat gewoon vanzelf? Heel graag tips!!!!
Saskia

Sunja

Sunja

23-10-2008 om 19:29

Saskia

Hoi, ik zei het inderdaad al in een ander lijntje maar zal het even herhalen - dat is inderdaad duidelijker!
Voor mij is dit zeer herkenbaar. Ik heb Ria Blom vanaf dat mijn baby 6 weken was toegepast. De eerste week was een groot succes, daarna middelmatig. Hij slaapt nu nog steeds ingewikkeld (bijna 6 maanden is hij nu) terwijl dat eigenlijk niet meer mag vanwege beweeglijkheid (dus voel ik mij continu schuldig maarja, hij slaapt helemaal niet als ik zijn armpjes los laat), wordt nog regelmatig 's nachts wakker, en heeft hele periodes achter elkaar alleen maar hazeslaapjes van 3 kwartier gedaan.
Soms heb ik wel een oorzaak gevonden, namelijk een oorontsteking een maand geleden en honger (denk ik) nu. Maar vaak ook niet. En ik pas Ria Blom nog steeds heel strikt toe, alleen dat laten huilen half uur of nog langer achter elkaar - dat doe ik ook niet. Wel soms 10 minuten en dan troosten, maar het 'in bedje troosten' is mij ook nog nooit gelukt, dus ik haal hem er meestal uit en doe inderdaad de hele riedel, ook al drinkt hij nauwelijks. Het heeft bij mijn mannetje ook nooit zin gehad die extra uurtjes af te dwingen middels troosten in bed na 3 kwartier ofzo. Gewoon volhouden die regelmaat etc en dan breekt er vanzelf weer een periode aan dat het 'beter' gaat. Ik heb trouwens wel eens alles bijgehouden met tijden en toen ik ging tellen kwam hij toch aan een behoorlijke hoeveelheid slaap (niet eens ver onder de norm als door Blom beschreven) dus dat stelde mij gerust.
Een tip kan nog zijn het boek van Elizabeth Pantley (Lekker slapen zonder huilen), al vond ik dat minder duidelijk - het is ook een methode met veel tips.

Mama Marjan

Mama Marjan

23-10-2008 om 20:18

Oudste idem

Het vorige draadje gaat over mijn jongste, nu kan ik wel wat ervaring met je delen over mijn oudste. Met haar heb ik wel "ge-ria-blomd" (lekker werkwoord zo) en dat ging op zich redelijk, maar ook zij heeft een lange periode gehad dat ze na 45 minuten wakker werd. Je kon er de klok op gelijk zetten. Ik heb ook lang geprobeerd om haar weer in slaap te krijgen, ook met een speen. Helaas lukte het zelden en het koste mij erg veel energie. Ik heb toen hetzelfde gedaan als jij: extra box tijd in het ritme, en dat ging goed. Toen ze ouder werd en ze minder slaapjes nodig had, zijn ze vanzelf weer langer geworden (sliep toen ze ca 6 maanden was twee keer een uur en bij een jaar een keer anderhalf uur). Nu is ze bijna twee en begint ze af en toe haar middagslaapje over te slaan. Verder een vrolijke meid die het goed doet. Je kan niets anders dan ritme aanbieden en de mogelijkheid om te slapen, maar slaap kan je niet afdwingen. Mijn ervaring is dat sommige kindjes minder slaap nodig hebben en anderen weer wat meer.

Groetjes
Marjan

Asa Torell

Asa Torell

24-10-2008 om 10:00

Ja heel normaal

die 45 minuten, heb ik inmiddels van dit forum wel begrepen. Mijn dochter (nu 1) deed dat ook. Sliep tot ze ruim een half jaar was, vaak 4 of 5 x per dag 45 minuten. Inderdaad haalde ik haar altijd gewoon er uit, want weer inslapen ging niet. En dan kon ze meestal na een half uurtje spelen gewoon weer terug. Vanaf een maand of 10 ging ze vanzelf langer en dieper slapen; van de week had ik per ongeluk de hele avond het licht aan in de kamer waar ze sliep en dat was een jaar geleden echt ondenkbaar geweest.
Vooral niet druk over maken en de gedachte aan ritmes die je zou moeten bereiken loslaten (makkelijker gezegd dan gedaan, maar het kan en is zo'n bevrijding) is dus mijn advies ;-).

Kari1

Kari1

24-10-2008 om 13:01

Sas

Leuk, wat hier wordt gezegd.
Sunja: “En ik pas Ria Blom nog steeds heel strikt toe, alleen dat laten huilen half uur of nog langer achter elkaar - dat doe ik ook niet. Wel soms 10 minuten en dan troosten, maar het 'in bedje troosten' is mij ook nog nooit gelukt, dus ik haal hem er meestal uit en doe inderdaad de hele riedel, ook al drinkt hij nauwelijks.” Deze handelwijze staat bijna letterlijk in het Blom-boekje. Prima voorbeeld van ritme en voorspelbaarheid.
Mama Marjan: “Ik heb ook lang geprobeerd om haar weer in slaap te krijgen, ook met een speen. Helaas lukte het zelden en het koste mij erg veel energie. Ik heb toen hetzelfde gedaan als jij: extra box tijd in het ritme, en dat ging goed.”
Asa: “die 45 minuten, heb ik inmiddels van dit forum wel begrepen. Mijn dochter (nu 1) deed dat ook. Sliep tot ze ruim een half jaar was, vaak 4 of 5 x per dag 45 minuten. Inderdaad haalde ik haar altijd gewoon er uit, want weer inslapen ging niet. En dan kon ze meestal na een half uurtje spelen gewoon weer terug.”
Ook hier ritme en voorspelbaarheid. En dat is toch waar het allemaal om gaat: kijk naar de behoeften van je kind en speel daar op in. Ria zou gaan glimmen! ;-)
Ik ken ria helemaal niet maar ik ken wel het boekje. Ik blijf nog maar eens roepen dat daar NIET in staat wat vaak wordt beweerd: Ria zegt dat je je kind minstens een half uur zonder troosten moet laten huilen.
Sas, hoe je kind meer dan 1 cyclus kunt "leren" slapen, daarvoor is helaas geen standaard recept. En er zijn kinderen die daar gewoon wat ouder voor moeten worden. Probeer te blijven zoeken naar een ritme waarin hij zowel aan zijn voedingen als zijn slaap kan toekomen (makkelijker gezegd dan gedaan). Je doet nu slapen-box-voeden-box-slapen. Maar "Ik ga dus voeden zodra hij in de box begint te jengelen. Maar ik merk ook dat hij dan eigenlijk een beetje te moe is om zijn voeding goed te drinken.", waardoor hij niet goed in dit ritme komt. De mensen hierboven hebben hun ritme-ervaringen beschreven. Kun je daar iets van uitproberen?
Kari

Ik kan er wel wat mee..

.. met al jullie tips! Dank daarvoor.
Toen ik volledige BV gaf, deed ik ook gewoon ongeacht het korte slaapje de hele riedel. Nu ben ik aan het afbouwen en krijgt hij de helft van de keren FV. Dan kun je natuurlijk niet blijven voeden.
Als ik er héél snel bij ben met een speentje, dan wil hij nog wel eens verder slapen. Dit lukt aan het einde van de dag nog wel eens.
Slaapt hij niet verder, dan hangt het ervan af hoe vroeg hij alweer is gekomen: óf nog even in de box en dan weer even naar bed, óf even in de box en dan drinken.
Ik heb Bram net na even in de box te zijn geweest weer in bed gelegd, en met horten en stoten hield hij het daar een klein uurtje uit. Toen kon hij weer fris en fit gaan drinken. Fijn!!
Gewoon blijven "zoeken" tot we samen de fijnste modus hebben gevonden...
Saskia

linda c

linda c

27-10-2008 om 13:53

Langer slapen

Het lukt hier soms wel, soms niet... maar ik heb gemerkt dat het wel fijn is als het lukt om hem even te laten liggen. ZOnet hebben we samen eent uk gedaan in het grote bed, ik lag dus naast hem. Hij werd na plm 50 minuten huilend wakker, heeft tien minuten gehuild en slaapt sindsdien weer door.

SOms haal ik hem ook wel eenes uit bed, laat hem op schoot uithuilen en leg m weer terug. Lukt niet altijd, maar áls het lukt, slaapt hij smiddags vaak ook beter én is hij prettiger in de omgang, zeg maar ;).

Even aanhoren kan geen kwaad, dat is toch wat anders dan je omdraaien en de kookwekker zetten. Huilen hoort er helaas soms ook gewoon een beetje bij.

w dries

w dries

28-10-2008 om 23:30

Even knuffelen?

bij onze kleine passen we nu 4 weken ria blom toe en dat gaat ook als een speer. soms word ze weer te vroeg wakker, dan gaan we even naar haar toe, halen we haar eruit (ingebakerd) en knuffelen we even op een stoel met haar. dan gaat ze weer slapen en 9 van de 10 keer moeten we haar wakker maken voor de volgende voeding.

succes wim en jelena

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.