Babytijd Babytijd

Babytijd

Ritme met een borstgevoede kind?

Ik ben gastouder en krijg sinds kort een baby'tje van 6 maand die totaal geen ritme en regelmaat heeft qua voeding en slapen. Gisteren wilde ze wel 3 keer een beetje voeding en bleef huilen en moeilijk in slaap komen.
Ik vroeg mij af of je met kindjes die de borstvoeding ook in een bepaald ritme kan krijgen? Ik heb ook een kindje van 9 maand (heb ik vanaf 4 maand al) en die krijgt kunstvoeding en die heeft altijd gewoon vaste tijden gehad qua slapen en eten. Ik vindt dit uiteraard veel prettiger want ik weet ongeveer hoe de dag verloopt en het kindje weet ook waar die aan toe is.
Het lastige is ook nog dat ze een speciale fles krijgt waar de borstvoeding in moet en best veel voorbereiding vraagt. In combinatie met mijn andere oppaskindjes vergt dit dus veel tijd en ben ik gisteren de hele dag bijna bezig met haar geweest.
Ik wilde nu aan de moeder voorstellen dat ze nu toch meer naar een vast ritme wil toewerken, qua slaaptijden en flestijden. Maar ja kan dit ook?? Ze is nu 6 maand

Hanne.

Hanne.

13-09-2012 om 09:49

Niet ieder kind houdt van ritme

Niet ieder kind houdt van ritme. Mijn oudste zat in een mum van tijd in een ritme van iedere 4 uur eten en tussendoor slapen.

Mijn jongste 2 daarentegen, lieten tussen de 2 en de 6 uur tussen 2 voedingen. Geen pijl op te trekken. En voeden op mijn verzoek werkte niet. Geen honger = niet eten. Slapen ging ook zeker niet op de klok. Als ze moe waren gingen ze naar bed. Pas na het 1e jaar kon in daar duidelijk een middagslaapje in ontdekken.

(en dit alles op flesvoeding).

Clowntje

Clowntje

13-09-2012 om 09:49

Kind afhankelijk

Mijn middelste en jongste zijn alle 2 borstgevoed naar een gastouder geweest. Zij hadden best wel een ritme. Bovendien gaven ze redelijk duidelijk aan of ze honger hadden en of ze moe waren. Misschien moet je het een beetje tijd geven en de signalen goed leren herkennen bij dit kindje.
Jongste was trouwens een flesweigeraar, dat was wel lastig, gastouder deed daar erg haar best voor om er toch wat in te krijgen. Kan me voorstellen dat dat vervelend is als je voor meer kindjes moet zorgen.

Fransien

Fransien

13-09-2012 om 11:34

Vraag het de moeder

Mijn (ook borstgevoede) tweede en derde had wel een ritme, dwz het was iedere dag ongeveer hetzelfde, maar dat was niet de 4-uurs-cyclus die de oudste heel sterk had van voeding-spelen-slapen. Ik kon redelijk de tijden aangeven waarop ze honger en slaap zouden hebben, en de gastouder had bij de tweede binnen een paar keer de signalen goed door, de derde was voor haar ook niet echt duidelijk (inderdaad, die signalen waren zelfs voor mij ook lang niet altijd duidelijk), dus dat was op de klok en op het briefje kijken.

thein

thein

13-09-2012 om 12:29 Topicstarter

Onrustige baby

Ik vind de baby zo onrustig er van worden. Ze is nu 6 maand en er zal toch ook met fruithapjes enz begonnen worden. Het hoeft niet op stip op tijd maar als het maar een beetje op regel is.
Ik zou vandaag beginnen met de opvang om 10.00 maar moeder belt op, want kindje wil niet aan de borst en ze wilde afwachten en kijken wanneer ze dan wel aan de borst ging. Vervolgens komt ze de kleine brengen om 11.15 en ze had dus nog niks gedronken want ze weigerde de borst. Het is dan allemaal zo onduidelijk en gewoon niet handig.
Ik heb het ook aan moeder aagegeven hoor dat zij ook meer het "heft" in handen moet gaan nemen. Zij moet 4 dagen het kindje naar de opvang brengen en dan is duidelijkheid naar elkaar toe toch ook wel handig. Moeder vind het moeilijk om beslissingen te nemen en laat het dus allemaal een beetje vieren. Ik zelf persoonlijk denk dat het goed is een beetje meer ritme in het leventje van de kleine. Het wordt zo "rommelig"
In het begin had ze een redelijk ritme, wel ruim aangehouden maar dat was te overzien. Nu moeten we gewoon maar kijken, inschatten en nalezen van hoe en wat. Ook de kleine lijkt van de leg, want na 3 kwartier slapen is ze weer wakker en wil dan weer de fles die ze vervolgens na een paar slokjes ook niet meer wil enz enz.
Het heeft ook even tijd nodig hoor, dat is ook zo.

Onrustig

Hoi Thein,

Mogelijk was de baby ook onrustig omdat hij voor het eerst bij jou was? Hij moet ook wennen aan jou!

Mijn bv kinderen hadden ook geen vast ritme met 6 maanden, maar misschien werkt het volgende: niet langer dan een uur wakker laten zijn en dan in bed of kinderwagen, kinderen die moe zijn eten ook niet (maar dat weet jij vast wel!) en niet meer dan 4 uur tussen 2 voedingenlaten zitten.

Wat betreft fruit enzo: heeft geen haast, maar ik zou kiezen voor mee laten doen in het ritme dus een paar hapjes als de rest ook fruit eet.

Ervaringsdeskundige?!

Hier een mama met ervaring.....
Heb een baby van 6 maanden die volledige borstvoeding op verzoek kreeg.
Dit werkt voor veel moeder misschien goed, maar helaas bij mij niet.
Gevolg; kind wat ongeveer 10x per dag bij me dronk, buikklachten als gevolg en hazeslaapjes, ik 4 kilo Lichter dan voor de zwangerschap (dat laatste was niet zo erg :-)))
Ik bijna overspannen en een baby die gespannen was....
Gevolg: een week in het ziekenhuis. Daar hebben ze ons in een ritme gebracht met 5x per dag drinken en daarnaast starten met eten. Ze eet gewoon met ons mee.
Uiteindelijke resultaat; een relaxtere mama en baby :-))))) yeahhh.
Er staat overal op internet dat borstvoeding op verzoek geven het beste is, maar al met al werkt t niet voor iedereen even goed.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Zelf

Lastige situatie. Het is denk ik lastig om van een jonge moeder te vragen dat ze het anders doet dan dat ze het doet. Ik zou zelf wat verzinnen en voorstellen aan de moeder. Mijn dochter kreeg vanaf 4 maanden al een geprakte banaan met wat moedermelk omdat ze fles weigerde. Zoon kreeg 's morgens volle yoghurt met kindermeel. Daardoor konden ze het ook langer tussendoor volhouden. Babies kregen op de kinderopvang wel ong. om de 2 uur iets. En er werd al snel begonnen met broodkluiven en rijstwafels. Eerst wat eten en dan nog wat melk. Zes maanden is ook weer niet heel klein. Misschien kun je zelf gaan streven naar iets geven om de 2 uur, slapen of niet slapen. Niet wakker voor maken maar dan direct na het slaapje geven. En verder is het ook een leeftijd waarop ze wat interesse krijgen. Dus kun je het voeden soms al wat uitstellen door even rond te lopen en te kletsen over alles wat je ziet. Voor 4 dagen per week lijkt me dat wel de moeite waard.
Biedt moeder aan dat ze haar kind toch brengt, ook al drinkt het niet, dan begin je meteen met een bord yoghurt of pap.

dc

dc

13-09-2012 om 22:26

Ervaring

Mijn oudste is met 4 maanden naar een oppas gegaan, en de 2e bij 6 maanden naar dezelfde oppas. Ik bracht ze gewoon op een afgesproken tijd, gaf bij de eerste tot 6 maanden afgekolfde melk (die je gewoon in een paar flesjes kunt aanleveren, en die in een stoomverhitter opgewarmd kunnen worden, ik zie niet in waarom dit zo lastig is?)

Ik keek echt naar de kinderen, en die gingen naar bed wanneer ze moe waren, en aten bij wakker worden. De oppas heeft ze binnen een paar weken in een vaster ritme gekregen, door een beetje te schuiven met de tijden. Vond ik prima, want ze had ook nog 2 anderen. Ik zie nu bij nummer 3 ook dat ze vanzelf in een ritme komt, want dat moet om schoolbreng en ophaaltijden heen. Die is nu trouwens 16 maanden en krijgt nog steeds borstvoeding. Kan dus best samen hoor.

Ik zou dus niet haar advies vragen over wat jij thuis doet, alleen vragen of ze de baby op een bepaalde tijd kan brengen. En ik zou zeker oppassen wat je tegen haar zegt, want je klinkt (waarschijnlijk onbedoeld) erg onaardig over hoe zij dingen doet.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

13-09-2012 om 22:38

Tja moeilijk

Ik denk dat als dit kindje straks 4 dagen per week bij jou is, dat er dan vanzelf wel meer ritme in komt.

Maar verder vind ik het moeilijk. Ik heb ook altijd op verzoek gevoed en zeker de eerste 9 maanden alles, met name bij de jongste, er om heen gepland. Dus ook mijn werk. Maar ik werkte geen volle dagen en zeker geen 4. Achteraf bezien werkte ik eigenlijk van voeding naar voeding.

Afgaand op jouw verhaal denk ik dat moeder er ook mee worstelt, haar keuze om te te wachten op de voeding was immers achteraf ook niet zo'n gelukkige.

Ik denk dat wel blijven voeden op verzoek het beste werkt, maar dan wel met een beetje structuur erin. Fruit enzo hoeft echt nog niet, maar zo langzamerhand hoeft het natuurlijk niet alleen maar melk te zijn. Dus eigenlijk een beetje zoals AnneJ zegt. Uiteindelijk leert ze wel dat er momenten om te eten, te spelen en te slapen zijn.

En ik denk dat wennen hier ook nog wel mee speelt. Sommige kinderen drinken nu eenmaal graag wat vaker en wat minder per keer. Maar om daar goed op in te kunnen spelen moet je goed weten wanneer het kind om eten vraagt. En daar moet je elkaar voor leren kennen. Uitgezonderd regeldagen heb ik bij de jongste nooit de hele dag lopen voeden. Die dronk gewoon ieder uur 5 minuten. Hartstikke handig en overal tussenin te plannen. En op het kdv gaven ze hem halve flesjes. En niet op was jammer. En voor de rest zat ie gewoon bij de rest aan tafel en nam daar ook een hapje van mee, of niet.

Yaron

Yaron

13-09-2012 om 23:00

Geen ritme

Ik heb bij de jongste drie (heb er vier) geen ritme kunnen krijgen, maar daar had ik zelf geen moeite mee. Ze gingen twee dagen per week naar het kdv en de twee jongsten wilden daar geen fles, die bracht ik vlak voor ik moest werken, zodat ze zo kort mogelijk zonder eten waren. Op het kdv hebben ze vanalles geprobeert om ze toch te laten drinken, daar hebben ze nooit moeilijk over gedaan, al voelde ik mij wel bezwaard. Als ze weinig tot niets dronken haalden ze de voedingen 's nachts in. Ik zou er goed op passen wat je tegen die moeder zegt, want als dit haar eerste is, is ze misschien heel onzeker en wordt het voor haar alleen maar moeilijker.

thein

thein

14-09-2012 om 06:40 Topicstarter

Oplossing gevonden

Ik heb met haar weer tussendoor telefonisch contact gehad en zij vond dit ook niet handig zo hoor. Het kindje doet veel hazeslaapjes en na het slaapje moet ze een fles (dit is een aparte fles, waar een zakje in moet, dus vergt iets meer tijd) en die fles drinkt ze dan niet leeg omdat ze dus eigenlijk gewoon nog geen goeie honger heeft. Je komt dan in zo'n vicieuze cirkel terecht en daar wilde ik dus uit.
Ik heb het niet zo gezegd hoe ik het tegen jullie heb gezegd hoor. Wel echt wat taktischer :-) Ik heb dit kindje nu 2 weken dus ik ben nu 2 weken eigenlijk een beetje aan het sukkelen met haar, omdat er gewoon geen regelmaat in de slaapjes en eettijden zitten en als ze dan wordt opgehaald om 17.00 is ze doodop en dat wil ik gewoon niet. Ik wil een vrolijk kindje kunnen "afleveren"die het leuk hier heeft gehad en niet alleen maar in de "strijd" is geweest met slapen, spelen en eten.
Moeder heeft met het CB gebeld en die vonden dat je inderdaad niet echt regelmaat erin kan krijgen, maar je kunt inderdaad nu wel gaan werken naar de fles om de 4 uur. Zodat ze gewoon echt honger heeft en wel de fles goed opdrinkt. En dat ze dan beter verzadigt is en misschien ook weer beter gaat slapen, waardoor je gewoon weer meer regelmaat krijgt.
Met de hapjes geven durf ik nog niet aan, daar is ze nog iets te kort voor bij me, maar ik heb dit ook aangegeven aan moeder dat ze nu wel richting die kant op moet gaan qua fruithapjes. Ze ging er thuis mee aan de slag.
Deze moeder is ook erg onzeker hoor en laat eigenlijk alles afhangen van haar kindje. Als ze al een beetje moppert tilt mama haar al op en is echt overbezorgt. Voor de mama is het natuurlijk ook wennen, dat besef ik me maar al te goed. Ze moet ineens 4 dagen kolven (kindje is hier van 7.30 tot 17.00) en kindje weigert nu dus ook wel eens de borst en ik merk aan haar dat die veranderingen voor moeder ook ingrijpend zijn. Ik geef het de tijd allemaal en het zal vast allemaal wel lopen.
Bedankt voor de tips, ik onthoud inderdaad die met de boordkorstjes en de rijstewafels! Heel goed idee!

dc

dc

14-09-2012 om 07:36

4 uur?

Zijn ze belatafeld bij dat cb?? Toen mijn 2e en 3e 6 maanden waren, kwamen ze juist vaker en meer rond elke 2 uur (dag en nacht) omdat ze honger hadden (ging beter met introductie van bijvoeding). Borstvoeding verteert sneller dan flesvoeding, en daar kun je echt niet 4 uur mee wachten. Gewoon het idee dat je een baby honger wilt laten lijden om het in een ritme te laten passen, vind ik echt erg. En dan noem jij de moeder onzeker, ik vind dat jij ook niet het idee geeft dat je echt ervaren bent met baby's. Een beetje een voeding uitstellen en naar een ritme toewerken is heel wat anders dan opeens 4 uur tussen voedingen te laten.

En ik snap niet dat je bijvoorbeeld niet ook langszaam begint met bijvoeding. Je kunt toch niet op sommige dagen bijvoeding geven, en niet op de dagen dat de baby bij jou is?

6 maanden is voor veel baby's gewoon een lastige periode. Ze zijn toe aan meer dan borstvoeding (of kv) alleen, maar moeten nog leren eten. Dat is gewoon even zoeken.

Primavera

Primavera

14-09-2012 om 08:28

Ben jij er voor de baby of is de baby er voor jou

Ik zit hier werkelijk met steigende verbazing te lezen, hoe je die arme baby in een totaal ongeschikt ritme wil dringen en van de onervarenheid van de moeder gebruik maakt door haar op de mouw te spelden dat het voor de bestwil van de baby is ipv voor je eigen gemak.
Jeetje, die baby hoeft helemaal niet in een ritme, die heeft al haar eigen (non)ritme van eten, slapen en wakker zijn op het moment dat die daar behoefte aan heeft. Dat is heel gezond.
Het is fisiologisch gezien helemaal niet zo goed voor de baby om de buik vol te drinken en uren achter elkaar te slapen. Sommige baby's hebben wel dat ritme en dat is dan lekker makkelijk voor de oppas. Maar een baby die er aangewend is om kleinere beetjes te drinken te dwingen om zich overvol te voeren of honger te lijden vind ik zeer onprofessioneel.
Het ritme van de baby volgen wil helemaal niet zeggen dat je als moeder onzeker bent en ik vind het heel erg dat jij met jouw onkunde dat uitstraalt naar de moeder. De baby geeft op allerlei manieren aan dat het vreselijk gestresst is door zelfs borst te gaan weigeren. En ipv het arme kind de kans te geven aan een andere omgeving en verzorger te wennen wordt er alleen maar harder aan alle kanten aan geduwd en getrokken om dat arme schaap in een niet-passend schema te dwingen.
Je geeft het helemaal niet de tijd. Je stuurt dwangmatig baby en moeder naar jouw ideale babyschema en denkt waarschijnlijk waarachtig dat dat het enige is wat die baby gelukkig zal maken. Het is prima op een baby bij de eerste kik op te pakken, dat voorkomt veel stress en onnodige huilbuien en zorgt ervoor dat ze zich veilig voelen. Ik denk dat het arme kind met jouw regelfanatisme en niet-verwen-theorie zich bijzonder onveilig voelt.
Die fruithapjes kunnen prima wachten, ritme hoeft helemaal niet en luister nou gewoon eens naar de baby zelf. Las je haar volgt heb je helemaal geen strijd, die heb je alleen als je persé wil dat de baby jou volgt.

Clowntje

Clowntje

14-09-2012 om 10:52

Bijvoeden?

Bijvoeden / fruit en zo zou ik zeker niet op eigen initiatief doen. Dat is aan de ouders te bepalen wanneer daar mee te starten. Mijn jongste ging pas vanaf een maand of 8 iets erbij eten (deed het zelf à la rapley). Daarvoor vonden wij (vader en moeder) en dochter het niet nodig.
Misschien wil ze wel melk van een lepeltje of zo.
Dat ze nu ook nog gaat borst weigeren vind ik wel heel zielig voor de moeder. Maakt het er allemaal niet makkelijker op.
Denk dat moeder weer even die borst op gang moet krijgen (lekker in bed bivakkeren met baby) en dan daarna weer aandacht aan een (soort van) ritme bij de gastouder.

thein

thein

14-09-2012 om 12:19 Topicstarter

Primavera

Ik vind het erg vervelend dat jij zo op mij reageerd. Heb je mijn tekst wel goed gelezen? Je oordeelt nu wel heel snel.
Ik heb het niet over wat mij schikt maar ik "zie" toch dat de kleine zit te sukkelen. Ook moeder heeft dit duidelijk aangegeven dat het thuis nu ook niet echt geweldig gaat met voeden en met slapen. Ik kijk gewoon naar het kind en wat misschien een optie kan zijn. Ik heb niet gezegd dat dit moet of dat het beter voor mij is.

Ik wordt hier naar van, nu lijkt het net alsof ik de boeman ben.
Negativiteit mag je houden, oordelen op afstand is wel erg gemakkelijk. Maar goed jij kan zien hoe ik werk op afstand. Bedankt Primavera

thein

thein

14-09-2012 om 12:26 Topicstarter

De rest

die 4 uur moet je niet geheel streng zien. Gewoon tussen de 3 a 4 uur en niet meer na elke 3 kwartier.
Bijvoeden begin ik niet aan, tenzij ouders dit willen. Dat bepaal ik niet, dat bepalen ouders.
Verder hebben we contact gehad met CB en die geeft ook aan dat bij 6 maand het gewoon allemaal lastiger is met ritme en dat ze inderdaad dan alles om kunnen gooien.
Verder is het (nogmaals) inderdaad gewoon nog elkaar leren kennen en komen we er wel uit. Het gaat mij er meer om dat ik graag wil dat de kleine niet doodvermoeiend bij de ouders "afgeleverd" wordt. Als zij hier niet eet, slaapt en speelt en ik ben alleen maar bezig met troosten worden we allemaal niet gelukkiger van toch?

Primavera

Primavera

14-09-2012 om 12:46

Lees je eigen berichtjes eens terug

Nou Thein, lees je eigen berichtjes maar eens terug.
JIJ bent degene die geen voorspelbaar ritme zo onhandig vindt. JIJ bent degene die 3 kwartier slapen als niet genoeg bestempeld. JIJ bent degene dat die baby nou maar eens in de babymal moet passen en ook maar met fruithapjes moet beginnen.
De baby is duidelijk steeds minder happy, maar jij legt de enige oorzaak daarvan bij een onzekere moeder (waarvan je tussen de regels door zegt dat ze haar baby teveel verwend heeft) en de baby zelf. Om je gelijk te halen klop ja aan bij de babymallen fabrikant, het CB, himself. Maar jezelf eens afvragen wat je eigen aandeel erin is, ho maar.
De berichtjes dat niet iedere baby zo'n ritme nodig heeft negeer je en je blijft je maar vasthouden aan 'naar een ritme toewerken'. Als die baby maar een beetje op twee van die van mij lijkt dan heeft het een zeer ongeschikt oppasadres getroffen. Alleen tussen de 3 en 4 uur voeding terwijl het op vraag gewend is, de stakker.

Veel zogenaamde problemen met baby's zijn alleen maar problemen omdat elkaar napratende volwassenen besluiten dat alles wat niet aan de voorgeschreven eenheidsworst van babygedrag voldoet als een probleem te beschrijven.
'het niet goed doen met voeden en slapen' is vaak een kwestie van baby die niet voldoet aan een voorgeschreven verwachtingspatroon, die voornamelijk door cultuur wordt bepaald.
Niet voor niks slapen nederlandse kinderen en baby's gemiddeld het meest van de wereld. Niet omdat ze werkelijk vermoeider zijn dan de rest van de mensheid, maar omdat hier het idee gevestigd heeft dat zodra de baby zich niet uitmuntend gedraagd hij wel moe zal zijn en in bed moet.
Lees eens iets van Sears. Er zijn meerdere manieren om met baby's om te gaan dan alleen rust-en-regelmaat schema's, die gewoon niet bij iedere baby passen.

dc

dc

14-09-2012 om 13:09

Wat ideeën

Ik snap je doel, maar je kunt een baby die borstvoeding krijgt echt niet maar elke 3/4 uur geven. Dan krijgen ze echt niet genoeg. Ik zou in het begin eerder streven naar elke 2 uur, en dan kijken of de slaapjes wat langer worden als de baby ook wat meer aan jou en de omgeving gewend is.

Sommige baby's slapen graag in alle rust (mijn oudste was zo'n geval), anderen hebben graag herrie om zich heen, en vinden het fijn om in de huiskamer te slapen bijvoorbeeld. Het achtergrondgeluid kan geruststellend werken.

Verder zweer ik bij een knuffel in bed (dezelfde soort als thuis).

Derde punt, sommige baby's worden na 3 kwartier wakker (natuurlijke slaapcyclus van een baby) om na 10 minuutjes sputteren weer 2 uur in slaap te vallen. Ik zou dus even wachten met uit bed halen om te kijken of dat werkt.

Sinds mijn derde ben ik vrij "hard" in die zin dat als mijn baby een schone luier had, genoeg had gegeten, niet wilde spelen, ze naar bed ging. Gelukkig was ze het daar zelf ook mee eens. Rondzeulen met een vermoeiende baby had ik geen puf voor. Andere babies/ouders zweren bij een draagdoek, maar dat hangt volgens mij ook van het gewicht van het kind af.

Geeft het kindje trouwens melk terug? Misschien heeft ze reflux, waardoor ze niet veel kan eten in een keer?

dc

dc

14-09-2012 om 13:10

Uh, aap uit mouw?

ik bedoelde dus "vermoeide baby", niet vermoeiende, al is dat wel wat ik vind van een kind dat jengelt en niet wil slapen :-)

thein

thein

14-09-2012 om 13:27 Topicstarter

Primavera

voordat ik op jou reageerde heb ik eerst alles nog eens 3 keer nagelezen. Laat ik het zo zeggen: jij leest zoals jij het wilt.
Ik formuleer het misschien niet helemaal zoals jij het zou willen dat ik het zou moeten formuleren,dus waarschijnlijk begrijpen wij elkaar niet.

Ik vind echter wel dat je erg uit de hoogte praat en mij zeer in de grond drukt. Wat mij erg kwetst.

Het klinkt toch niet logisch dat ik een baby van 6 maand wil laten doen wat ik wil?? Daarvoor ben ik toch geen gastouder??

Maar goed waarschijnlijk heb jij het wel zo gelezen en in jou ogen ben ik dus een egoistisch persoon die alleen maar aan haar eigen denkt en niet aan zo'n klein baby'tje die alleen maar huilt, jengelt en gilt omdat ze eigenlijk niet weer weet wat ze wilt.

Ik ben nu wel even klaar met je mening primavera. Nogmaals ik wordt er naar van. Hoe jij tegen mij tekeer gaat.

thein

thein

14-09-2012 om 13:31 Topicstarter

Bedankt voor je advies, daar kan ik tenminste wat mee. Misschien inderdaad beter om eens om de 2 uur te starten, te wennen aan elkaar en dan eens kijken of ze de flesjes beter drinkt en beter gaat slapen.
Dat laten liggen heb ik nu ook gedaan en inderdaad ligt ze soms een half uur te kletsen en valt ze weer lekker in slaap.
Ze moet ook wel wennen merk ik aan de geluiden die hier meer zijn dan bij haar thuis. Hier lopen nog meer kinderen en ik merk dat ze alles mee wilt krijgen en tja dan is slapen uiteraard ook niet leuk.
Ook begint ze eenkennig te worden en mag je nu eenmaal graag zien, is me ontdekt.
Bedankt iig dc voor de ideeen!

dc

dc

14-09-2012 om 15:52

Ah, andere kinderen

Ik wil je niet ontmoedigen hoor, maar hier in vakanties en weekenden slaapt mijn meisje al vanaf heel klein een stuk minder dan doordeweeks als haar broertjes niet thuis zijn. Ze vindt het veel interessanter om met hen te spelen dan te slapen. Dus nu ligt ze al 3 uur plat, en morgen haalt ze amper anderhalf uur.

Maar goed, je zult wel zien hoe dat gaat lopen op den duur.

liora

liora

15-09-2012 om 12:41

Thein

Hoi Thein,

Trek je van Primavera niets aan! Zij is gewoon een one-trick-pony: zoals zij met baby's omgaat is de enige juiste.

Overigens is er net uit onderzoek gebleken dat je al vanaf 4 maanden mag bijvoeden. Wachten tot zes maanden leidt niet tot minder allergieën. Dus!

Liora

De pijn

Mogelijk dat Primavera wat onnodig scherp is maar ze snijdt natuurlijk wel hout. Het gemak waarmee er van uitgegaan wordt dat babies op schema's vrolijk meedraaien is nog steeds erg dominant blijkbaar. Vooral de vanzelfsprekendheid van zo'n perspectief. Terwijl er inmiddels veel meer ouders met meer oog voor het eigen groeimodel van babies rondlopen. Mogelijk dat deze moeder niet voor niets voor een gastouder heeft gekozen omdat je verwacht dat dan toch iets meer mogelijk is. In mijn tijd, ook al weer zo'n 15 jaar geleden werd het nog raar gevonden dat ik een paar keer per dag kwam binnenvallen in hun opvang om mijn babies borstvoeding te geven. Daar was niet echt ruimte voor zodat ik op een gegeven moment op de grond onder de kapstok zat te voeden. Mijn rug is ook heel recht hoor. Ook was er een een flesweigeraar en daarmee kreeg ik als ouder toch wel een zware onvoldoende want een kind op de creche moet toch wel fles drinken. En dan die 'rare hapjes' om een flessegat op te vullen. Verder gingen ze heel lief om met mijn babies en werden ze veel gedragen op de heup en hadden ze het er heel fijn en hebben er veel geleerd van al dat aanbod en regelmaat en voorspelbaarheid. Maar dat verschil van perspectief kan wel een issue zijn en dan is het moeilijk om mensen te overtuigen zich eens in jou manier van omgaan met babies te verplaatsen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

15-09-2012 om 22:00

Heb met moeder te doen

Ik ben heel erg van meeveren met je kind. En ik zie dat dat hier een knelpunt vormt. Dit zijn van die situaties waarin werkende moeder zijn bepaald niet makkelijk is, en dan druk ik me nog heel voorzichtig uit.

Ik hoop dat het jou lukt om toch een beetje mee te veren op het ritme van dit kindje. Ik snap wat je bedoelt met hazeslaapjes en niet uitgeslapen zijn. Maar niet ieder kind is er eentje van flinke grote slokken melk en dan flink uitbuiken. Mijn jongste heeft het heel lang gered met 3 kwartier slapen en dan een flesje van 90 ml. Op het kdv konden ze daar best aardig mee overweg. Uit jouw eerste twee post komt die flexibiliteit niet zo naar voren. En als je dan ook nog komt aanzetten met een cb advies van om de 4 uur, tja ik kan me voorstellen dat daar mensen op vastslaan.

En verder: je geeft aan dat de flesjes het ook ingewikkeld maken. Is een andere fles geen optie, of moet het perse deze zijn?

thein

thein

16-09-2012 om 07:31 Topicstarter

Knelpunt vormen

Het knelpunt is niet gevormd die was er al. Moeder heeft zelf ook voordat ik het aangaf dat het niet allemaal nog zo handig ging. En dat het allemaal erg "rommelig" was.
Ik heb nu ook met wat andere moeders gepraat die ook borstvoeding hebben gegeven en gevraagd hoe ik hier het beste mee om kan gaan. Ik heb denk ik nu wel genoeg tips en hoe het kan gaan.
Ik vind dat ik best zeer flexibel ben. Ik hoor van moeder dat ze maar van 23.00 tot 6.00 slaapt dus overdag zou ze dan toch ook meer haar slaap moeten proberen te krijgen. Ik probeer te snappen hoe je met een borstgevoede kind om kan gaan. Dat was mijn vraag ook naar jullie, hoe kan ik een (beetje ritme) in het hele geheel krijgen of is dit dus gewoon niet mogelijk. Helaas heb ik de tijd niet om om de 3 kwartier een klein beetje voeding te gaan geven en helaas pakt ze alleen deze ingewikkelde fles, waarmee je met plastic zakjes moet werken (die op een bepaalde manier in de fles weer moeten). Ik wil best ver mee gaan met moeder, maar ik heb nog 2 tot 3 kinderen lopen die ook graag hun aandacht willen.
Ik probeer gewoon een goede "balans" te vinden en weet ook wel dat hier tijd voor nodig is.
Bijvoeden is niet mijn zaak, dat moet moeder zelf bepalen en toen ik het gewoon eens vroeg aan moeder. Was moeder zelf al 2 weken geleden er mee begonnen. Ik leg haar niks op maar geef haar gewoon wat handvatten, denk met haar mee of het niet anders kan.Ook omdat moeders aangeeft hiermee te worstelen. Voor mij is het ook nieuw, borstgevoede kinderen. Ik merk gewoon dat dit totaal anders gaat. Prima en komt ook goed.
Ik vind het gewoon niet fijn als kindjes zoveel huilen of gewoon niet gelukkig zijn. Ze hoeven echt niet de hele dag te slapen, maar ik vind het wel belangrijk dat de kindjes ook bij mij gewoon "gelukkig" kunnen zijn. Dit kindje moet al mama voor 4 dagen missen.

dc

dc

16-09-2012 om 09:13

Even over dat flesje hoor

Kan ze niet een paar van die dingen kopen, en zelf de melk de avond ervoor in een paar van die flesjes doen en de volgende dag gewoon de flesjes aanleveren.

Als ik kolfde op werk ging het direct in kleine flesjes, en die bracht ik dan naar de oppas. Ingevroren melk ging in zelfde soort flesjes.

Verder nogmaals over bijvoeding, het lijkt me wel belangrijk dat er een regelmaat in zit. Dus niet thuis om 12 uur ofzo een vast hapje, en dan op de dagen bij jou niet. Toen mijn 2 laatsten bij 5 maanden aan de bijvoeding gingen, aten ze gelijk ook veel en gaf ik (of oppas met 2e) elke dag om dezelfde tijd ongeveer.

Moeilijk

Ik denk dat het probleem 'm vooral zit in ideeen over hoe baby's (horen te) zijn.
Niet iedere baby past in een makkelijk schema, en de ene baby heeft qua eten en op gemak gesteld worden meer tijd nodig als de andere.
Dat is niet de 'schuld' van de moeder, en wat de een 'rommelig' en 'lastig' vindt is voor de ander 'normaal' en 'geen moeite'.

Misschien moeten moeder en jij je gaan afvragen of dit kindje wel op z'n plaats is in een wat drukker gastgezin, waar meer jonge babietjes zijn. Misschien heeft de moeder meer aan een wat AP-georiënteerde opvang?
En misschien is het gewoon een overgangsfase, en loopt volgende week al een stuk rustiger...

Wennen

Misschien is het toch een kwestie van wennen.
En moet de kleine gewoon even aan de omgeving en aan jou wennen.
Ik gaf tot 4 maanden borstvoeding op verzoek zonder enige problemen.
Daarna moest ik aan het werk, de kleine ging mee en daarna ontstonden de 'problemen'....
Door de veranderingen zocht ze troost en aandacht dmv borstvoeding.
Op zich geen probleem, maar zij kreeg er erge krampen van. Daardoor wilde ze weer drinken, waarvan ze nog meer buikpijn kreeg, etc etc. Daarom wel wat meer op schema gaan voeden, maar dat kan nu ook makkelijker omdat ze ook al wat bijvoeding krijgt (ze is bijna 7 maanden, begonnen met 6 maanden)
Succes daar!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

16-09-2012 om 18:45

Thein

Ik beweer nergens dat jij dat knelpunt vormt. Ik constateer slechts dat dat hier het geval is. Of dat dan thuis is, of bij jou, of pas sinds gisteren, dat is even om het even.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.