Babytijd Babytijd

Babytijd

Ritmes!

Mijn zoontje is inmiddels bijna 15 weken. Al sinds dat ie 4 weken is zitten we in een ritme. Ik ben erg van ed ritmes en schemas. Heerlijk, alleen nadeel is dat als ie ervan afwijkt, dan raak ik enigzins van slag.

ZItten jullie al in een ritme en hoe zit dat ritme eruit??? Of doen jullie daar niet aan en laat je het allemaal op je afkomen?? Hoe lang slapen jullie baby's overdag achter elkaar?? en de nachten, hoe gaan die??

BEn benieuwd....

Hier osn ritme:

7.15 fles
7.45 tot 9.00 kroelen en spelen
9.00 tot 11.00 slapen
11.00 fles
11.30 tot 13.00 kroelen en spelen
13.00 tot 15.00 slapen
15.00 fles
15.30 tot 17.00 kroelen en spelen
17.00 tot 19.00 slapen (wordt na 3 kwartier wakker en pruttelt een half uurtje om weer in slaap te vallen)
19.00 fles
19.30 20.15 spelen
20.15 slapen
23.30 laatste fles
6.00 speen
7.15 fles

Ben benieuwd naar andere ritmes en mensen die geen ritme hebben...

pilar

Hier

Nog geen baby hier (nog een paar weken wachten) maar wel al 3 kinderen.

Ik had bij de oudste geen ritme, dat was er ook echt niet in te krijgen en daar had ik toen een moeite mee. Bij de tweede en derde had ik wel een volgorde waarin ik de dingen deed. Dus inderdaad als ze wakker werden verschonen, een fles, even kroelen en dan weer naar bed, 's avonds in bad, later nog een laatste fles en dan slapen tot de volgende ochtend.
Maar behalve het badje en de laatste fles 's avonds had eigenlijk niks een vaste tijd. Als mijn kind honger had kreeg het eten, ookal was het geen 3 of 4 uur geleden, als het moe was bracht ik ze naar bed. Niks geen klok overdag.
Alleen zoals ik al zei, het badje en de laatste fles. Dat ging op de een of andere manier altijd op dezelfde tijd. Nachten waren bij de 2e en 3e ook geen probleem, ze sliepen allebei al vroeg door (na circa 2 weken) en op een enkele nacht na doen ze dat nog. Ze zijn nu 4 en bijna 2.

Limi

Limi

11-02-2009 om 13:50

Nooit gehad

Ik hoop dat de volgende het ook niet heeft ;-)

Het enige dat toen regelmatig was, was dat hij ongeveer om de 3 uur (of 2 of 4 uur) honger had en na ongeveer 2 uur wakker een half uurtje sliep. Maar er van afwijken was ook goed. Ik kon gerust al na ee uur weer voeden als ik wegmoest.

Kiki

Kiki

11-02-2009 om 21:38

Ging bij mijn zoontje eigenlijk automatisch

Nooit op een ritme gelet, maar meneer had er kennelijk zelf veel behoefte aan dus uiteindelijk wel een ritme gekregen en een lekker ritme al zeg ik het zelf
Mijn zoontje is alweer wat ouder dan jouw kindje

0700 uur wakker, krijgt hij een klein flesje melk in zijn bedje. Hij slaapt dan op doordeweekse werkdagen verder tot half 0900/0900 uur en in het weekend zelfs tot 0945.
0830/0900 uur wakker (doordeweekse dag)
Aankleden, boterham eten en thee drinken
Spelen, kroelen, knuffelen wat hij wil
Kwart voor 1100 fles in zijn bedje
Om 1100 uur slapen tot 1300 uur
Boterham eten en water drinken
Lekker naar buiten
15.00 fruit
tussen 1530 en 1600 uur flesje en nog slapen tot 1630 1700 uur
Kopje thee en een koekje
Spelen, kroelen, knuffelen
Om 18.00 avondeten.
om 19.00/1930 of wat later, ligt eraan hoe laat hij de tweede keer ging slapen, krijgt hij een grote fles melk en gaat lekker slapen.

In het weekend schuiven de tijden iets op, omdat hij dan pas om 0930/0945 echt wakker wordt. En als hij ziek is, zoals nu wordt hij 's nachts meerdere keren wakker.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

12-02-2009 om 23:07

Bijna geen ritme

Ik schrijf nog steeds de voedertijden en de gedronken hoeveelheid op om te proberen een beetje zicht te krijgen op Pipo's( 7wkn) leven.
Hij wordt tegenwoordig rond 6 uur 's ochtens wakker, drinkt dan een fles en slaapt weer door tot een uur of tien. Dan weer een fles, beetje rondkijken en weer slapen. Rond half 2 weer een fles en dan begint de grote verrassing voor ons. Want dan wordt íe pas echt wakker en wil soms na 3 uur een fles, soms ook al na 2 uur en als hij onder de douche is geweest wil hij alleen nog maar slapen en krijgen we er helemaal geen fles meer in. Meestal vraagt hij om 22.00 om de laatste fles om dan dus lekker de nacht door te slapen. De hoeveelheden zijn iedere keer weer anders, ik kijk maar naar het totaal op een dag.
Maar iedere keer als ik denk een ritme te zien, wordt het weer anders. Zo ook nu. Vanmiddag moest ik melk bijmaken omdat hij niet tevreden was en daarna is hij aan het klooien gegaan. Hij is ook gedouched vanavond en nu ligt hij dus na een halve fles te pitten. En ik geloof nooit dat hij nu doorgaat tot morgenvroeg. Met als resultaat dat mijn "planning" morgen niet klopt. Dochter moet maar overblijven, want je zal zien dat hij precies om 12 uur gaat brullen om een fles. Nou ja, we zien wel. Hij houdt het zo wel spannend.

Dendy

Hoe lang duren de slaapjes overdag?

Oke, dank alvast!! Erg wisselend dus!!

Hoe lang slapen jullie baby's overdag achter elkaar??? Slapne ze al paar uurtjes, of zijn het vaak maar korte slaapjes???

Pilar

Ritme?

Ik geloof niet dat mijn kinderen echt een ritme gehad hebben en als ze het hadden is het me niet opgevallen.

Enige vaste punt was de ochtendvoeding. Ik moest voor 7-en de deur uit om naar mijn werk te gaan dus voor die tijd moesten ze volgetankt zijn.

Persoonlijk zou ik denk ik erg van slag raken van een kind dat alles op een vaste tijd en op een vaste volgorde moet hebben, ik ril al als ik er aan denk.

Dirksmama

Ha, Dirksmama,

MAar...hoe lang duurde die slaapjes dan van jouw kids?? Waren dat veel korte slaapjes, of paar langere, of...zat daar ook geen vastigheid in????

Tink

Tink

15-02-2009 om 14:46

Hier ook niet

Wij zijn een gezin met een ritmestoornis :). Ik zou daar ook niet goed tegen kunnen, we doen gewoon zoals het die dag het beste uitkomt. En jep, de ene keer slaapt jongste dus wat langer dan de andere keer, de ene keer ligt ze eerder op bed dan de andere keer, er zit inderdaad geen vastigheid in (op school- en werktijden na uiteraard).
Ik heb 4 kinderen en ze gedijen er allemaal prima op :)

Marielle

Marielle

15-02-2009 om 19:44

Ook geen ritme

Ik heb er eens over gepost: destijds vroeg ik tips hoe ik mijn zoon (nu 5,5 mnd) in een schema/ritme kon krijgen. Echt, ik heb alles geprobeerd, want zelf had ik een beetje voorspelbaarheid heeeerlijk gevonden, ik was er zo naar op zoek! Maar helaas voor mij en mijn behoefte aan controle: meneertje bepaalt zelf hoe de dag eruit ziet, hoelang hij slaapt enz. Ik heb me er maar bij neer gelegd, want vanaf dat hij twee weken was, is het eigenlijk nooit anders geweest. Het betekent slaapjes varierend van 45 minuten tot 1,5 uur. Ik las her en der dat baby's die na 45 minuten wakker worden, vaak te snel aandacht hebben gekregen van hun ouders die bij de eerste piepjes de deur opengooien en de baby uit bed trekken. Nou geloof me, dat is dus onzin! Ik was zwaar van de Ria Blom: die had ik tijdens mijn zwangerschap flink bestudeerd. Dus ik dacht: ik ben voorbereid, dit projectje organiseer ik wel even. En Ria zei: baby's slapen twee tot drie uur tussen de voedingen. Niet dus. :) Mijn baby had trouwens ook overduidelijk de pest aan die vaste volgorde, dus nu doe ik maar wat eigenlijk en probeer zoveel mogelijk naar hem te kijken.

Dus de dagen zijn wat chaotisch, maar ik moet niet klagen: we slapen tenminste wel, hele nachten! Ook de avonden zijn (meestal) vanaf ongeveer 7 uur heerlijk rustig. Ik denk dat veel moeders nu denken: JA, je kunt ook ALLES willen... :)

mama van Linde

mama van Linde

15-02-2009 om 19:53

Ritme juist heerlijk!

Ik ben zelf een enorme structuurkip, dus ik vind een redelijk vast ritme juist heerlijk. De eerste tijd heb je dat uiteraard nog niet. Enige vaste punt op de dag was toen de late voeding, die gaven we altijd op een vast tijdstip, zodat elke nacht hetzelfde begon, in de hoop dat de dagen dan ook een beetje structuur zouden krijgen.

En geleidelijk aan ontstond dat ritme dus ook vanzelf. Linde was een enorme slaapkop, die eigenlijk alleen maar wakker werd voor de voedingen en dan weer verder sliep :-)
Met uizondering de uren tussen pakweg 16.00u. en 21.00/22.00u, dan sliep ze ook wel, maar alleen bij papa of mama op de buik ;-) Geleidelijk aan werd dat ook korter en vanaf ongeveer 3 maanden sliep ze 's avonds ook gewoon in haar eigen bedje.

Linde is nu 2 jaar en 2 maanden en nog steeds hanteren we een redelijk vast ritme elke dag en ik merk dat onze dochter (en wij) daar goed bij gedijen. Binnen een kleine twee maanden verwachten wij ons tweede kindje, ben benieuwd hoe het dan weer allemaal zal gaan.....

hout anne

hout anne

16-02-2009 om 10:03

Hier ook ritme

Na ongeveer 6 weken onstond er een ritme wat elke 3-4 dagen licht wijzigde (maar daar heb ik zelf niet zo'n moeite mee). Mijn zoontje is nu 14,5 weken. De afgelopen 4-5 weken is er een vast ritme ontstaan:

7.00u eerste fles (soms 7.30u als hij zelf doorslaapt)
dan even spelen en ergens tussen 8.30 en 9.30 gaat hij slapen. Meestal maar 45 min. soms 1,5 uur. Dat verschilt, hij geeft het zelf aan wanneer hij moe is en wanneer hij genoeg geslapen heeft.

10.30 uur: badje

11.00 uur: aansluitend op badje een fles
Daarna even spelen en rond 12.30 - 13.00 uur gaat hij weer even slapen. Vaak ook weer maar 45 min., maar soms wel 2,5 uur!

15.00 uur weer een fles
Dan weer spelen en rond 17.00 uur gaat hij slapen, zo'n 45 - 60 min.

19.00 uur weer een fles en daarna meteen naar bed.

23.00 uur halen we hem uit bed voor de laatste voeding. Hij wordt dan nooit echt helemaal wakker. Schone luier, fles en zo'n 20 min. later ligt hij weer op bed en slaapt hij tot de volgende ochtend.

Het komt hier dus voor dat hij overdag maar 3x 45 min. slaapt, maar soms ook ineens 4-5 uur! Dat is heel wisselend. Maar hij is verder erg vrolijk en heel actief dus ik vind het verder prima. Je kan een kind nou eenmaal niet dwingen om te slapen.

De tijdstippen van de fles heeft hij overigens zelf aangegeven. We deden altijd voeden op verzoek, tot er een vast patroon ontstond, dat patroon houden we nu vast.
Voor mijn zoontje is dit vaste ritme heel belangrijk, hij zoekt echt die houvast. Laatst konden we een keer niet om 10.30 uur zijn badje doen (moest naar het cb) en hij was gelijk een beetje van slag.

Marielle

Marielle

16-02-2009 om 20:48

Hout anne

Grappig, ik postte eerder in dit draadje over het hebben van geen ritme met mijjn zoontje. Maar nu lees ik jouw dagindeling, met ook die sterk wisselende slaaptijden en dan lijkt dat eigenlijk heel erg op dat van mijn kleintje. Ook de voedingstijden (borstvoeding) zijn bijna identiek. Wat jij dus als deel van een ritme ziet, zie ik als een zootje. :) Zo zie je maar weer: het is maar net hoe je het ervaart/ hoe je er naar kijkt! Misschien heeft hij dus toch best een ritme... Bedankt voor het leermoment!

Marielle

Ja Marielle, grappig is dat idd. Ik vind dat mijn zoontje geen (goed) ritme heeft, maar hij drinkt wel altijd op vaste tijden, dus voor een ander is dat een super ritme, werd me al eens verteld...Zo zie je maar idd.

hout anne

hout anne

17-02-2009 om 12:13

Marielle en pilar

Is inderdaad wel grappig! Ik ervaar het inderdaad als een ritme, omdat ik ongeveer weet wat ik kan verwachten.
Natuurlijk zou het fijn zijn als je het tot op de minuut allemaal kan voorspellen, maar ja, ik denk dat dat veel minder voorkomt als je zou verwachten. Zelf heb je ook wel dat je de ene dag sneller moe bent als de andere dag, dus waarom zou een baby dat niet hebben.
Wel voel ik over het algemeen aan of mijn zoontje een lange of korte slaap zal hebben, op de één of andere manier merk ik dat meestal we aan hem.

Maar wellicht ervaar ik het niet als een zootje, omdat ik niet om zijn slaapjes heen probeer te plannen. Overdag maak ik gewoon plannen en ligt hij dan nog te slapen dan bel ik dat ik wat later kom. Kan dat niet (bijv. bij CB of arts ofzo), dan haal ik hem uit bed, dan slaapt hij later wel wat extra!
Na 19 uur zorg ik wel dat we thuis zijn en hij lekker in zijn eigen bedje kan slapen, neem hem 'savonds niet mee, omdat hij dan lekker door moet kunnen slapen (en dan wil ik hem niet uit zijn slaap halen om naar huis te gaan)
Ik vind het drinken op vaste tijden idd wel ideaal, daar kan ik altijd van opaan!

Succes met jullie kleintjes!

Slaapjes

Net als het eten was het slapen hier ook op verzoek. 3 kwartier per keer slapen, en soms lange stukken van een paar uur.

Maar net als Anne gingen we er niet omheen plannen. Sliepen ze, nou dan gingen ze slapend mee...

was je kleine niet eerder van slag door het CB-bezoek dan door het niet badderen?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.