Babytijd Babytijd

Babytijd

Mama Marjan

Mama Marjan

21-10-2008 om 20:39

Rust en regelmaat niet afdoende?

Onze tweede dochter is vandaag 5 weken oud. Ze was al tijdens de kraamtijd een erg wakker, maar wel tevreden kindje. Sinds anderhalve week is daar verandering in gekomen: ze huilt steeds meer. Soms huilt ze wel twee uur aan een stuk en slaapt ze helemaal niet tussen 2 (borst-)voedingen. Op andere momenten gaat ze zonder problemen slapen en slaapt dan een paar uur aan een stuk. En verder zo ongeveer alle varianten die daar tussen zitten. Vanaf het begin hebben we het principe van regelmaat en voorspelbaarheid toegepast: onze oudste is ook een temperamentvolle dame, tijdens haar babytijd hebben we de Ria Blom methode zo veel mogelijk aangehouden. Dit zorgde toen dat ze iets rustiger werd, maar ze bleef altijd erg lang nodig hebben om zich in slaap te huilen. Nu bij de jongste merk ik absoluut geen effect van de "3 R-en". We leggen haar altijd wakker in bed, ze slaapt nooit in de box, ze ligt in een bakerzakje, wordt niet door veel mensen vastgehouden. Ik heb niet het idee dat er medisch iets mis met haar is. maar waarom helpt onze aanpak dan niet? Verder hoor ik alleen maar lof verhalen over Ria Bloms methode (en ook zij zelf schrijft in haar boek zonder enige twijfel of nuancering...). Ik begin zo erg aan mezelf te twijfelen: ik vind ritme heel belangrijk voor een baby, maar zoals het nu gaat wordt het me af en toe te veel: twee uur huilen ( ik ga dan wel af en toe kijken) is vreselijk zielig, ik heb vandaag echt zitten mee huilen (de oudste van 22 maanden snapt er niets van natuurlijk). Zijn er meer mensen die met matig succes regelmaat en voorspelbaarheid hebben toegepast? En heeft iemand suggesties?
O ja, ze krijgt borstvoeding op verzoek (nu zo'n 7-8 keer per dag), laatste dagen via een fles omdat we spruw hebben en ik vanwege pijn kolf. Ze groeit als kool (circa 250 gram/ week).
Ik hoop dat iemand zijn ervaringen met mij wil delen, ik wil heel graag mijn meisje helpen de rust terug te vinden!
Marjan

Reactie

Heb je wel eens gedacht om Ria Blom los te laten als je ziet/voelt dat het niet werkt? Als je zelf mee moet huilen dan kan het toch nooit goed zijn voor je meisje?

ik moet zeggen dat ik Ria Blom nooit heb toegepast, niet omdat ik nu zulke modelbabys had, maar gewoon omdat ik er niet zo in geloof. Sterker nog, mijn tweede huilde heel veel en bv was een drama, sliep bijna niet in en dan ook maar heel kort. Als ik Ria had gevolgd dan had hij heel veel alleen moeten huilen. Blij dat ik het niet heb gedaan want wat denk je: er was een medische oorzaak. Het duurde nogal een tijdje voor we het wisten en als ik dan Ria blom had gevolgd had ik me daar heel schuldig over gevoeld. Babietjes huilen om een reden, en ook aandacht en eenzaamheid, en bij mama willen zijn, zijn voor babietjes hele legitieme redenen.

Ria Blom is maar een van de vele manieren om met babietjes om te gaan en wetenschappelijk gezien is het helemaal niet zo bewezen dat het werkt (lees eens op borstvoeding.com). 5 weken is nog wel heel erg klein om alleen in slaap te vallen en alles wat ria verteld over ritme. Ik ben van mening dat babies niet rust vinden door op gezette tijden alleen in slaap te komen maar door dicht bij mama te zijn. Heb je wel eens een draagzak geprobeerd? Of inslapen via bv? Je hoeft echt niet bang te zijn dat je daar dan heel erg lang aan vast zit hoor, dat is echt niet zo.
Veel succes ermee.

dc

dc

21-10-2008 om 21:28

Tja

ik ben een vervent ria blom aanhanger, maar het is NIET bedoelt voor een hele kleine baby. Volg wat meer je gevoel, een baby van net een maand kun je echt niet verpesten. Hou haar lekker bij je.

Met mijn oudste was Blom een uitkomst. Met mijn jongste werkte het helemaal niet. Dus ik heb het heel snel losgelaten, heb hem lekker vaak bij me gehouden en wat denk je, hij slaapt echt stukken makkelijker (al vanaf het begin) dan zijn oudere broer ooit gedaan heeft. De ene baby is de andere niet.

En nog steeds valt hij 's avonds min of meer aan mijn borst in slaap (in zijn kamer naast z'n bed), en dan leg ik hem in zijn bedje en hij slaapt gewoon. Niets geen inslaaphuiltje zoals zijn oudere broer echt nodig had.

Dus, mijn advies is, laat Blom nog even varen, hou je baby lekker veel bij je, en probeer het bij zo'n 3 maanden nog eens.

Sunja

Sunja

21-10-2008 om 21:33

Ook ria toegepast

Hoi Mama Marjan,
Dit klinkt als een behoorlijk wanhopig bericht! En dat is voor mij zeer herkenbaar. Mijn kereltje begon te huilen op het moment dat de kraamhulp de deur dichtsloeg en dat is 4 weken doorgegaan. Ook alert etc wat jij beschrijft. Toen wees het CB mij op Ria Blom en dat heb ik toegepast. De eerste week was een groot succes, daarna middelmatig. Hij slaapt nu nog steeds ingewikkeld (bijna 6 maanden is hij nu) terwijl dat eigenlijk niet meer mag vanwege beweeglijkheid (dus voel ik mij continu schuldig maarja, hij slaapt helemaal niet als ik zijn armpjes los laat), wordt nog regelmatig 's nachts wakker, en heeft hele periodes achter elkaar alleen maar hazeslaapjes van 3 kwartier gedaan.
Soms heb ik wel een oorzaak gevonden, namelijk een oorontsteking een maand geleden en honger (denk ik) nu. Maar vaak ook niet. En ik pas Ria Blom nog steeds heel strikt toe, alleen dat laten huilen half uur of nog langer achter elkaar - dat doe ik niet meer. Ik heb er nu te veel over gelezen en ik geloof Blom niet helemaal met dat het voor een kindje niet uit maakt. Van de andere kant weet ik het niet omdat zij inderdaad erg zeker van haar zaak is en veel ervaring heeft. Heb je haar site bekeken: www.debakermat.nl? Volgens mij staat daar ook ergens een mailadres, ik heb haar wel eens gemaild met een vraag en kreeg heel aardig antwoord. Bellen kan ook, ze heeft ook (betaalde) consulten. Ik weet zeker dat ze je helpt als ze kan.
Een tip kan nog zijn het boek van Elizabeth Pantley (Lekker slapen zonder huilen), al vond ik dat minder duidelijk - het is ook een methode met veel tips.
En dan wat iedereen eigenlijk zegt en waarvan ik altijd heb gedacht 'rot toch op': regel tijd voor jezelf, ga een keer naar de schoonheidsspecialist, ergens thee drinken, weet ik veel en draag de zorg over aan een ander. Ik deed het niet en toen het een keertje wel deed, deed het mij wel veel goed. Ik voelde mij beter en kon daardoor alles wel beter aan. Heel veel succes ermee in ieder geval!

Krampen?

Hoi!

Mijn meisje was de 1e vier weken ook heel rustig, veel slapen etc. Vanaf de 5e week ook veel huilen. Het bleken krampjes te zijn. Ik dacht eraan omdat je nu bv via het flesje geeft en er dus meer lucht mee komt dan.

Ik ben op babymassage gegaan en dat werkte heel goed en heel ontspannend.

Vanaf een week of 10 waren de krampen verdwenen en had ik mijn lachende meisje weer terug!

Ze slaapt nog steeds slecht maar dat komt door een zeer langdurende verkoudheid...

liefs lisa

Biene M.

Biene M.

21-10-2008 om 22:02

Geen fan van ria blom

Bij mijn jongste (maart '08) hebben we Ria Blom's methode drie dagen en nachten geprobeerd toen hij een week of 3 oud was. Het hielp geen zier. Het enige resultaat was dat ik zelf ook heel veel ging huilen doordat ik hem steeds moest wegleggen.

Daarna heb ik met hem gedaan wat ik in 1995 ook met mijn alsmaar huilende oudste deed: bij me houden. Als hij eens sliep, legde ik hem in de box, want daar sliep hij nog wel even door. In zijn bedje sliep hij niet. 's Nachts sliep hij bij ons in bed.

Met jongste zijn we nog naar de kinderarts en een craniosacraaltherapeut geweest. De eerste heeft niets gevonden, de tweede zou ik niet aanraden, dat leek me nogal zinloos. Na een maand of drie heel veel huilen begon jongste, net als oudste destijds minder te huilen. Inmiddels is het een ontzettend vrolijk mannetje.

De dreigementen van Blom dat kinderen voor altijd slechte slapers worden als je haar methode niet volgt, zijn in elk geval niet waar (tenzij mijn kinderen ongelooflijke uitzonderingen zijn). Trap niet in haar stelligheid, het is retoriek. Helaas ben je daar als moeder van een veel huilende kleine baby nogal bevattelijk voor.

Nu zou ik graag willen besluiten met de geweldige oplossing, want ik zou je zo graag willen helpen. Maar helaas, ik weet het niet. Ik kan alleen zeggen dat ik, als ik nog een huilbaby zou krijgen, me er bij neer zou leggen dat het drie maanden afzien wordt en het kind zoveel bij me zou dragen als het maar zou willen. Maar goed, jij hebt ook nog een klein peutertje rondlopen, dus dat is voor jou ook niet altijd een optie.

Ik hoop dat je partner wat extra thuis kan zijn om je te ontlasten en dat er andere mensen in je omgeving zijn op wie je wat kunt terugvallen. En dat het huilen snel minder wordt. En ook nog dat je snel van de spruw af bent, want kolven en flesje geven is ook zoveel gedoe.

Houd in gedachten dat het echt minder gaat worden! Hopelijk kun je tussen de huilbuien door toch nog van je baby'tje genieten, want het blijft toch prachtig, zo'n klein mensje.

Biene

Mama Marjan

Mama Marjan

22-10-2008 om 10:01

Bedankt

Allemaal alvast bedankt voor de snelle reacties, blij om jullie ervaringen te lezen. Fijn dat het toch goed kan komen ook als je Ria Blom niet te krampachtig aanhoudt :) Ik wordt er (ook bij de 2e) soms zo onzeker van dat ik mezelf niet meer terugken. Ik ben bang om het fout te doen en durf niet goed op mijn gevoel af te gaan, maar ben het nu zeker meer van plan. Bedankt!

3 kids mam

3 kids mam

22-10-2008 om 10:37

Mama marjan

Bij mijn eerste twee kinderen werkte de Ria Blom methode perfect. Ik legde ze wakker op bed en zonder ze veel te laten huilen leerde ze al snel zelf inslapen. Vervolgens sliepen ze een paar uur om zodra ze wakker werden te drinken, even te spelen en ze weer weg te leggen als ze moe werden. Klinkt als de ideale methode als het ook inderdaad zo gaat.

Mijn derden is echter een totaal ander kind. Hij is nu tien weken en gaat vaak niet slapen als ik hem wakker weg leg, hij wordt regelmatig al weer heel snel wakker, en heeft totaal geen ritme. Ook met rust en regelmaat en het volhouden van een bepaalde structuur is het ritme er bij hem niet in te krijgen dus ik heb het helemaal los gelaten. Ik geef hem drinken wanneer hij drinken wil, ik hou hem op de arm wanneer hij dat wil, ik laat hem vaak met een speentje op mijn arm in slaap vallen om hem vervolgens pas weg te leggen, hij slaapt overdag in de kinderwagen zodat we kunnen gaan en staan waar we willen, 's avonds ligt hij vaak bij me op de borst te slapen en 's nachts slaapt hij naast me en leg ik hem aan zodra hij onrustig wordt. Voor mij helemaal geen stress meer omdat ik wel zie wanneer hij drinken wil en wanneer hij slaapt en voor hem werkt het perfect.
Waar de oudste twee echt rust en regelmaat nodig hadden en heel huilerig en onrustig werden als dat niet werd toegepast is de derde juist heel ontspannen hierdoor. Hij slaapt veel en als hij wakker is, is hij vrolijk en gezellig. Kortom volg je gevoel en kijk naar wat bij jou kind past. Het ene kind heeft rust en regelmaat nodig het andere kind juist niet.

Hier ook

Bij m'n oudste heb ik delen van Ria Blom gevolgd (het ritme zeg maar, niet inbakeren en ook niet laten huilen. Als hij toch wilde huilen, dan maar liever op mijn buik) En dat ging prima.
Bij de jongste (ook een september kindje: volgens het cb zijn september kinderen veel onrustiger/wakkerder/alerter (???)) hetzelfde verhaal als bij jou: het werkte allemaal niet. Op advies van het cb nog wel een keer ingebakerd en laten huilen, maar toen ben ik zelf inderdaad ook mee gaan huilen.
Daarna is het gelukt om haar te leren slapen als we bij haar waren: op m'n buik, in haar wiegje met een hand van ons op haar buik, maar we hebben vooral gezorgd dat ze veel sliep. En dat werkte (bij ons): toen vond ze zelf het ritme en sliep ze opeens als een lief klein roosje.

Juliƫtte

Juliƫtte

22-10-2008 om 20:53

Inhakend op ria blom

Buiten dat eerst medische oorzaken moeten worden uitgesloten voordat je gaat inbakeren/ria blom gaat volgen, is het ook van belang te beseffen dat niet jij bepaald wanneer je kind moet gaan slapen.

De methode is er juist op gericht tijdig de signalen van je kind te herkennen. Dus als je kind aangeeft dat het moe is, dan leg je het wakker in zijn bedje. En je legt hem er dus niet in omdat het x-uur na het vorige slaapje is.

Idem met de lengte van het slaapje en het voeden. Veel mensen denken dat de ria blom-methode is , je kind een ritme op te dringen dat moeder wenselijk acht zonder te kijken naar de behoefte naar het kind (bijv. om 10u naar bed ongeacht of je kind moe is of niet). Integendeel, juist hierbij kijk je naar wanneer jouw kind moe is, wakker word, honger heeft etc. En dan heb je dus dat hij de ene dag slaapt van 10-12 en de andere dag van 11-13u om maar wat te noemen.

Verder ben ik het wel eens met de andere reacties, niet elk kind is hetzelfde. Er is niet 1 almachtige methode voor alle kinderen ;-)

Slendang

Mijn zoon begon rond die tijd ook te huilen vanwege darmkrampjes, die met 12 weken overigens weer over waren. Twee uur laten huilen zou ik niet kunnen verdragen, vreselijk..
Ik droeg mijn zoon dan rond in de slendang, hij werd daar rustig van,sliep terwijl ik stofzuigde, de was ophing enz.

Damajo

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.