Babytijd Babytijd

Babytijd

B...

B...

20-10-2009 om 13:46

Scheef hoofdje... helmpje?

Hallo,

Ik weet dat er hierover al vanalles in het archief staat, maar dat is al van jaren terug. Vandaar dat ik er toch weer een nieuw bericht over plaats.

Mijn zoontje is 3,5 maand. Dankzij het advies om je baby op de rug te leggen, heeft hij nu een (erg)scheef hoofdje.
Hij is onder behandeling van de osteopaat en fysiotherapeute.
We proberen hem nu zoveel mogelijk op zn zij te leggen en hij heeft een hangmatje voor in de box.

Nu zeggen ze, dat we er over moeten gaan denken om hem een helmpje te laten aanmeten.

Nu heb ik eens op internet gekeken en daar zie ik, dat dit sowieso pas vanaf een maand of 5 gedaan wordt?
Dus ik wil het graag nog een aantal weken aankijken of het nog verbetert.

Zo'n kleintje schijnt er zelf geen last van te hebben, maar het lijkt me zoooo vreselijk zielig.
Ik weet dat er ergere dingen zijn, maar ik zit er toch mee in mn maag.

Heeft iemand ervaringen? met/zonder helm.
Kan het, als we hem nu veel op zn zij/buik leggen,nog vanzelf goedkomen?

gr. B...

Scheef hoofdje

B, ik kan me je zorgen heel goed voorstellen. Niemand zit voor z'n kind te wachten op zo'n redressiehelm. Wie zijn trouwens 'ze' die je noemt? Het cb, de fysiotherapeut? Ik zou sowieso een verwijzing naar de kinderarts vragen voordat je overgaat tot helmtherapie en hem laten kijken naar het hoofdje van je zoontje als je dat nog niet hebt gedaan.

Weet je zeker dat de afplatting komt van het op z'n rug liggen? Zie je verbetering sinds de osteopaat en fysiotherapeut hem behandelen? Het kan namelijk ook zijn dat zijn schedelnaden te vroeg zijn dichtgegroeid en dat de afwijkende vorm daar door komt. Dit is heel zeldzaam dus ik wil je niet bang maken, maar het is wellicht wel iets om uit te sluiten.

Chris

liora

liora

20-10-2009 om 15:39

Hoi B,

Wat vervelend zeg, ik kan me goed voorstellen dat je ermee zit. Ik weet er verder niet alles van.
rond 2 maanden zei het cb al dat mijn zoontje een lichte afplatting had aan 1 kant en ik heb toen echt alles gedaan wat ze zeiden, dus speeltjes aan de andere kant, bedje gedraaid, fles op de andere arm, etc.
Het heeft hier goed geholpen, zoon heeft ook nog ruim een maand op zijn buik geslapen en dat is natuurlijk ook goed tegen de afplatting.

Sterkte ermee!
En misschien een schrale troost: hier in Amsterdam zie ik wel steeds vaker zo'n helmpje hoor, dus het is niet meer zo exotisch als vroeger.

Liora

zelfde schuitje

zelfde schuitje

20-10-2009 om 19:39

'Ze' kunnen zeggen dat jullie erover moeten denken om dat te doen, maar je beslist natuurlijk altijd zelf. De info die ik erover heb gevonden:
Een helmpje is alleen voor het mooi. Het doet niks toe of af aan de inhoud van het hoofd. Puur cosmetisch dus.
Het is nog helemaal niet uitgezocht hoe recht hoofden worden als je géén helmpje laat dragen. Met een helm zie je in een paar maanden resultaat ja, maar het kan best zijn dat je zonder helm precies datzelfde resultaat na een paar jaar ook bereikt.
Het advies om baby's op hun rug te laten slapen is nog niet zo vreselijk oud, vroeger deed men maar wat en lagen sommigen op hun buik en anderen op hun rug. En hoeveel volwassenen ken jij waarvan je zegt nouhou, die hadden ze als kind wel eens een helmpje mogen opzetten? Sterker, die helmpjes zijn er ook nog maar net, van een flinke tijd na het rugligadvies. Hoeveel kleuters ken jij waarvan je zegt, die hadden ze als baby wel eens een helmpje mogen opzetten maar sneu, want die waren er toen nog niet?
Aan de andere kant schijnen kinderen er zelf niet zoveel last van te hebben. Dus als je erg ongerust bent ga dan over een maand of 2 gerust voor een helm. In de tussentijd goed de druk van de platte kant afhouden, dat scheelt alweer.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

20-10-2009 om 20:23

Hier

2 kinderen die als baby een voorkeurshouding hadden. Dochter heeft nog steeds een beetje plat achterhoofd, maar dat is heel behoorlijk bijgetrokken zonder verder gedoe. En babyzoon heeft vanaf dat hij 2 maanden op een zijslaapkussen geslapen en dat heeft wonderen gedaan. Ik raad je ook echt aan om er een op marktplaats te kopen. In de winkel worden ze vziw niet meer verkocht.

Dendy

liora

liora

20-10-2009 om 20:23

Dat denk ik wel

Hoi,

Ik denk dus wel vaak: die heeft een duidelijke voorkeurshouding gehad.
Ik zie heel veel kinderen met zeer platte achterhoofden of scheve schedels. Dus ik zou er niet te licht over denken.
Vooral voor jongens vind ik het belangrijk dat ze een mooie ronde schedel hebben, want als ze later kaal worden, is de schedelvorm heel belangrijk voor de algehele aantrekkelijkheid!

Liora

In aanvulling op liora

niet alleen voor kalende heren, maar ook voor iedereen met dun haar is een scheef of plat hoofd minder mooi. Want ja, het valt soms op.

Overigens heb ik geen idee tot hoelang zoiets uit zichzelf kan bijtrekken. Maar daar heeft Dendy dan vermoedelijk wel kennis over.

Overigens kan ik de observatie van Liora onderschrijven: ik zie het ook vaker. In vrolijke kleurtjes. Het lijkt me niet ideaal, maar eigenlijk weer minder hinderlijk dan een spreidbroek (maar gelukkig met beide geen ervaring, dus ik weet er niks van). En de kinderen lijken er inderdaad niet de minste last van te hebben.

Groeten,

Temet

Ook aanvulling

Niet alleen voor het mooi is een symmetrisch hoofd beter. Als je ergens een helm voor nodig hebt (veiligheidshelm ivm werk, motor-/brommerrijden) kun je veel moeilijker een goed passend exemplaar vinden.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

20-10-2009 om 21:36

Dochters hoofd

is bijgetrokken tot zo'n beetje haar 2e jaar. Zij heeft een helmpje gehad, maar dit ging helemaal niet goed. Een helmpje is GEEN kattepies. Het zit behoorlijk strak en het probleem bij dochter was dat de hele hoofdhuid kapot ging, zo dat wij zelfs de schedel konden zien. Hierbij komt dat nog steeds niet duidelijk is wat een helmpje voor schade kan toebrengen aan de hersentjes en er ook een aantal artsen zijn die het afkeuren. Omdat wij er niet meer achterstonden zijn wij er na een week mee gestopt.
Bij zoon constateerden we na 7 weken een afplatting en in eerste instantie hebben we een kussentje met van dat nasaschuim voor hem gekocht waar hij wel op zijn rug op zou kunnen liggen. Maar ook daarop bleef die druk op zijn achterhoofd en dat hielp niet. Toen hebben we een zijslaper gekocht en na een week zagen we al het resultaat. Zoon is nu 10 maanden en het ziet er al heel mooi uit.
In mijn ogen is het hele probleem de druk op het hoofd. Ook in een hangmat houdt je die druk als een kind maar één houding aanhoudt. In een zijslaapkussen kan een jonge baby niet anders dan op die kant blijven liggen. En op die manier kun je een hoofd terugvormen.
Een fysiotherapeut of cb zal je het kussen niet aanbevelen, mogen ze denk ik niet. Maar ik raad het echt aan.

Dendy

Rafelkap

Rafelkap

21-10-2009 om 08:34

Bij ons

Van de kinderfysiotherapeut kregen wij speciale kussentjes om onze oudste veilig op z'n zij te laten slapen. Heb jij die ook? (die bestaan dus) Met 3,5 maanden moet je denk ik nog niet meteen aan een helmpje denken, zo'n hoofdje is nog erg flexibel.
Bij ons was de reden dat onze oudste een voorkeurligging had een werveltje in zijn nek dat niet helemaal goed zat. Dat werd in 2 bezoekjes aan een manueel therapeut verholpen (doorverwezen door fysiotherapeute). Nu is er niks meer te zien. Hij was trouwens 5 mnd voordat we hulp kregen, jij bent er vroeg bij en met zo'n kussentje (eigenlijk twee kussentjes) kan je je kindje goed op de zij laten slapen en hij kan snel op zijn buik in de box. Komt vast wel goed! (en uit je onzekerheiden naar de fysiotherapeute, die kan je beter voorlichten)

Merel78

Merel78

21-10-2009 om 09:26

Hier ook een helmpje

Hallo

Hier een dochter van inmiddels 2.5 die een hele ernstige voorkeurshouding heeft gehad. Waarschijnlijk al vanuit de buik. Vanaf 8 weken tot 5-6 maanden hebben we fysiotherapie gehad, maar vanaf een maand of 4 werd wel duidelijk dat het zo fors was dat ze echt een afgeplat achterhoofd had en dat we erg rekening moesten houden met een helmpje. Schrikken dus. Ik vond het echt verschrikkelijk, maar het is me uiteindelijk alleszins meegevallen. Mijn dochter had een hele forse afwijking, dat was nooit zomaar 'goedgekomen'. Route is dan: huisarts - kinderarts onze woonplaats - kinderarts van ziekenhuis waar ze gespecialiseerd zijn in redressiehelmtherapie (in ons geval tilburg, hoewel niet het dichtste bij, maar daar zijn ze gestart en weten ze het meeste). Ze meten de diagonalen van het hoofd, die moeten ongeveer even groot zijn. Bij ons zat er een verschil van 3 cm, en zelfs de kinderarts zei dat hij zo'n groot verschil maar zelden ziet, maar paar keer per jaar. Conclusie was dus duidelijk, we mochten gelijk een helmpje aanmeten. Ik kan heel veel vragen van je beantwoorden. Bij mijn dochter is het erg bijgetrokken, maar niet helemaal omdat het te fors was. maar ze heeft veel haar, dus je ziet het nauwelijks.
Met 3.5 maand hoef je nog niet gelijk aan een helmpje te denken, maar gezien de lange routes moet je ook niet te lang wachten. Wij zijn met 5/ 5.5 maand doorverwezen en ze had met 7 maanden een helmpje. Mooi op tijd, want tussen 7 maanden en 10 maanden heb je er het grootste effect van. En vaak zeiden de arts en degene die aanmeet komt men later, zodat het effect minder is. De fysiotherapeut heeft het wel eerder (3-4 maanden) in de week gelegd, zodat we niet verrast waren toen het uiteindelijk ook zo bleek te zijn. Ze heeft ook nog een meting gedaan om te kijken hoe fors de afwijking was.

Onze dochter heeft er weinig last van gehad, behalve ook een periode van een plek toen het helmpje te klein werd en het begon te schilferen en open te gaan. toen hebben we in overleg met de mensen die het hadden aangemeten het afgelaten tot dat dicht was (duurde alles bij elkaar 2-3 weken), en daarna is het helmpje groter gemaakt. Het bestaat uit een harde buitenkant met 3 lagen van een soort schuim, dat is zachter en doet in principe dus ook geen zeer. Alleen die plekken kan je krijgen als het hoofdje groter is geworden, doordat ze groeit en dan moet dat op tijd aangepast worden.
Het ergste vond ik het met knuffelen en op de foto gaan, maar ook dat is erg meegevallen uiteindelijk.

Wat wil je nog meer weten? Vraag maar raak, en wees blij dat je er zo vroeg bij bent!! Dan heb je de meeste kans dat het goedkomt zonder helmpje of ben je heel mooi op tijd als je toch een helmpje moet.

groetjes, Merel

Hier zonder helmpje

Mijn jongste had ook een behoorlijke "afwijking".
Tussen de metingen bij de fysiotherapeut is het vanzelf al verbeterd door o.a buikligging. Na de 2e meting zat hij in een "grijs" gebied: we konden dus zelf kiezen of we wel of niet een helmpje wilden laten aanmeten. Maar de therapeute zei er gelijk bij dat er nu al een flinke verbetering zichtbaar was en dat het vaak ook vanzelf al een stuk bijtrekt na de 7e maand.

Wij hebben er voor gekozen om geen helmpje te laten aanmeten. Baby's kunnen er zelf wel degelijk last van hebben (is me verteld en heb ik van diverse moeders en vaders gehoord), er is een kans op uitslag, eczeem, en drukplekken omdat het helmpje niet helemaal goed past als de vorm van het hoofdje verandert. Dat wordt wel steeds aangepast natuurlijk, maar voordat dat gebeurt is...

Hoe dan ook, wij hebben het niet gedaan, we zien wel of het echt helemaal bijtrekt. Zijn oortjes staan op gelijke hoogte en verder heeft hij er geen last van. Wij vonden het het niet waard om puur om esthetische redenen toch met het helmpje aan de gang te gaan.

Succes!

Esmee

Merel78

Merel78

21-10-2009 om 11:00

Aanvulling nog

Ik heb het zijligkussen ook gebruikt, en het heeft een tijdje gewerkt, maar toen ze vooral veel ging rollen en bewegen, werd het lastiger, want dan ging ze er scheef in liggen. Overdag legde ik haar ook nog wel eens in de kinderwagen met 2 handoekrollen, zodat ze niet om kon rollen. Dat ging ook heel goed. In d'r bedje durfde ik dat weer niet. Geeft je fysiotherapeut ook tips mbt bijv. verschonen, speelgoedjes waar neer te leggen, oefeningen enz.?

Merel

Dendy Pearson

Dendy Pearson

21-10-2009 om 11:05

Het kussen

wat wij hebben gebruikt is de babysleep van Deltababy. Ik zag net dat je ze online nog wel kan kopen, maar marktplaats staat er vol mee en ze zijn gewoon wasbaar, dus kan je ze goed 2ehands kopen.
Wat ik gisteren vergat is dat onze kinderen dus een plat achterhoofd hadden. Mooi symetrisch, geen scheve oortjes oid en geen geschonden aangezicht. Als ze anders waren afgeplat en het dus in het gelaat zichtbaar was geweest hadden we misschien wel een helmpje gebruikt.

Dendy

Maartje

Maartje

21-10-2009 om 12:44

Scheve hoofdjes

Kennissen van ons hebben 2 zoontjes van 4 en 2 jaar. Beiden hebben in hun babytijd een erg scheef en afgeplat hoofd gekregen. Nu nog steeds goed zichtbaar. Jongetjes schijnen er meer kans op te hebben dan meisjes heb ik wel eens gelezen.

B...

B...

21-10-2009 om 22:44

Allemaal..

Bedankt voor jullie reakties allemaal.

Ik heb ook zo'n "driehoek" voor in bedje.
Hij blijft er vrij goed in liggen.
Dus we willen de komende tijd het goed in de gaten houden.en er echt consequent in zijn. Heb het ook op de opvang aangegeven, dat ze hem daarin moeten leggen.

Ik vind het inderdaad een vreselijk idee, zo'n helmpje.
Maar aan de andere kant, wil ik er later geen spijt van krijgen.. zo van; hadden we maar..
Of dat hij later zelf zegt; waarom hebben jullie dat niet gedaan, nu zit ik met een scheef hoofd.

Misschien zijn we nog niet te laat en komt het hopelijk nog goed.

groetjes B...

Merel78

Merel78

26-10-2009 om 09:12

Voor b

Sterkte ermee hoor, je bent er op tijd bij, ik hoop dat het nog goed komt. En je hebt natuurlijk altijd zelf de keus wat je doet. Ik vond het net als jij ook een vreselijk idee zo'n helmpje en ik heb er ook best wat om afgejankt omdat we haar hier niet mee rond wilden laten lopen (zo'n scheef hoofd), maar het ook echt niet leuk vonden. Dat kan ik dus heel goed voorstellen. Aan de andere kant is het me wel heel erg meegevallen. Ze heeft hem uiteindelijk 5 maanden gedragen (tot haar 1e jaar) en ze heeft er - op die periode van de open plek na - geen last van gehad, zichtbaar. Ze was vrolijk, ze deed wat ze altijd deed en viel gewoon lekker in slaap. We hebben overigens wel de tijd genomen om te wennen. En we bouwden dagelijks wel een knuffelmoment zonder helm in, al dan niet na het badje.

neem de tijd, ga door met wat je al aan het doen bent (fysio, zijslapen, op de buik leggen enz.) en wen aan het idee. dan kun je altijd nog besluiten om het niet te doen.

groetjes, Merel

Hier wel een helmpje

hoi,
tja ik vond het ook erg zielig tot mijn zoontje zijn hoofd breder werd dan diep.
er was bij hem totaal geen achterhoofd meer waarneembaar.

hij heeft 27 aug zijn helmpje gekregen en na een week of drie zagen wij al een duidelijke rand opkomen dus het verschil tussen schedel en nek werd al zichtbaar.

wij hebben geen moment spijt van onze keuze en idd het is jouw keuze die je voor je kind maakt.
een kinderarts geeft advies en die hoef je echt niet op te volgen.

als het ooit zover komt onthoud goed het is erger voor de ouders (in de meeste gevallen)
hoe reageren de mensen uit de buurt hierop??? hoe gaat het wennen???
hoe gaat de opbouw en helpt het uberhoubt wel.
deze dingen verdwijnen van zelf want als je eenmaal opgebouwd hebt en je bent zelf gewend en je kindje is blij dan kan het je allemaal ook veredrs niks meer schelen.
het enige waar ze ook erg voor waarschuwen als je de helm mee krijgt is dat ze kopstoten kunnen gaan geven en geloof me die komen hard aan haha.

ik ben zekers voor redressie maar dan wel bij een bepaalde mate van afplatting.

ik hoop voor je dat je het niet hoeft te beslissen en dat het dus gewoon nog met therapie enz. goed gaat komen.
want joost weet dat het bij ons totaal niet hielp we hebben er echt alles aan gedaan.
succes.

Oh en even dit

de rede dat ze vanaf een kleine 5,5 mnd een helmpje kunnen krijgen is omdat in het komende half jaar de schedel het hardste groeit.
enig verbetering van vorm is dan het meest en nadat de schedelnaden en fontanel dicht gegroeidzijn zal er dus niet veel verandering meer zijn.

overigens worden er ook wel eens uitzonderingen gemaakt wat leeftijd betrefd.

ik ben trouwens lid van een hyves over redressie helmpjes en daar kan je alles op terug vinden.

http://redressiehelm.hyves.nl/
wie weet heb je er wat aan

B...

B...

27-10-2009 om 11:03

Merel en kullke

hallo,

bedankt voor jullie reakties.

Het is inderdaad erger voor de ouders dan voor het kind. En eigenlijk schaam ik me er ook wel voor dat ik er zo mee zit.
Voor de rest is hij gezond en een lief manneke. Dus waar hebben we het over... maar toch he.

Gisteren weer naar de osteopaat geweest en die heeft goede hoop dat het zo goed komt.
ik ga inderdaad door met hem zoveel mogelijk op de zij te leggen. Gaat overigens goed.
En dan kijken hoe het gaat.
Mocht het rond 5,5 maand echt niet verbeterd zijn, dan denk ik dat het toch wel een helmpje gaat worden.

Maar wie weet...

groetjes
B...

hout anne

hout anne

27-10-2009 om 14:02

Heb hier wel ervaring mee

Op meerdere vlakken heb ik hiermee ervaring:
Mijn vroegere buurjonmgetje (nu alweer 12!) en oppaskindje had een afgevlakt hoofdje als baby. Een redressiehelm is toen niet genoemd, maar oh wat had dat dat mannetje een hoop gepest gescheeld. Want ja, zijn hoofd is nog steeds scheef en hij wordt daar nog steeds mee gepest, heel zielig.

Mijn zoontje van bijna 1 jaar had ook een afgevlakt hoofdje. Na een bezoek aan de osteopaat bleek er een blokkade in zijn nekje te zitten en toen die weg was werd zijn voorkeurshouding ook minder. We hebben toen wel nog een tijdje zijn matrasje een beetje scheef gelegd (handdoek eronder) aan de kant van zijn voorkeurszijde, zodat hij moeilijker die kant op kon draaien. Verder kregen wij het advies hem buiten zijn bed zo veel mogelijk op zijn buikje te leggen. Dit alles gedaan en het schedeltje is weer mooi rond. Moet er wel bij zeggen dat mijn zoontje ongeveer 10-12 weken oud was toen we naar de osteopaat gingen, dus we waren er op tijd bij!

Het zoontje van een vriendin (1 maand jonger dan die van mij) had ook een afgeplat hoofdje. Zij heeft wat langer gewacht met hulp zoeken, waardoor de afplatting wat erger was dan bij die van mij. Zij heeft een tijd fysiotherapie voor hem gehad. Die fysiotherapeut heeft een hoofdspalkje voor in bed gemaakt, van een opgerolde handdoek en wat tape (oid), hierdoor kon hij niet opzij draaien met zijn hoofdje. Hij heeft er geen minuut minder om geslapen en ook bij hem is de afvlakking vrijwel helemaal weg.

Dan heb ik ook nog een collega, waarbij haar dochtertje wel een helmpje op heeft gehad. Die kleine had er inderdaad weinig last van, ze liet er iig niets van merken. En ook zij heeft weer een mooi rond koppie.

Het is inderdaad puur cosmetisch, maar zoals ik in mijn eerste stukje al schreef, kinderen zijn medogenloos en zo'n 'scheef hoofd' is iets om mee te pesten. En het is als ik eerlijk ben ook niet zo mooi, je ziet het, ook van de voorkant, of een kind nou lang haar erover heen heeft of niet.
Dus als het hoofdje met zo'n helpmje (of door therapie) weer netjes rond gemaakt kan worden zou ik er zeker voor gaan!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.