Babytijd Babytijd

Babytijd

Somber door stoppen met borstvoeding - wie herkent dat?

Ik heb een dochtertje van ruim 6 maanden en heb haar tot voor kort volledige borstvoeding gegeven. Sinds een week of drie ben ik begonnen met het afbouwen van de borstvoeding. Ik merk echter dat ik er erg somber en prikkelbaar van wordt. De beslissing omn uberhaupt af te bouwen heeft me al een tijd gekost (veel wikken en wegen) en hoewel ik achter de keuze sta om te stoppen merk ik dat het me emotioneel zwaar valt. Wie herkent dit? Misschien komt het ook omdat dit onze tweede dochter is en ons gezin compleet is.... het is dus afscheid nemen van iets wat naar alle waarschijnlijkheid niet meer terug komt. Ik merk ook dat er vanuit mijn omgeving wat weinig begrip is, men heeft al snel zoiets van: joh, stop er toch lekker mee!

Ik hoor graag ervaringen van anderen.

groet
Christa

Hormonen en emotie

Stoppen met borstvoeding heeft naast de emoties die je al benoemt ook invloed op je hormonenhuishouding, en dat kan je ook een flinke dip bezorgen. Even pas op de plaats maken met het afbouwen zodat je lichaam wat meer tijd krijgt om aan de verandering te wennen kan dan helpen. Voor sommige vrouwen is 1 voeding per week gewoon te snel.

Waarom geen combinatie bv en kv?

Ik herken wel dat ik door de zwangerschap en borstvoeding veel minder last van stress en angst heb dan daarvoor, en ook veel sneller inslaap (zal ook wel door slaapgebrek komen haha). Zalig vind ik dat. Een onverwacht geschenk uit de hemel. Stiekem is het voor mij een stimulans om door te gaan met de bv. (Sowieso is het advies van de Wereldgezondheidsraad om tenminste twee jaar bv te geven.)
Mijn zoon is nu ruim 19 m. gecor, ruim 21 m. geleden geboren, en ik geef nog steeds bv. Maar vanwege de vroeggeboorte is het me nooit gelukt om de productie hoog genoeg te hebben. Ik heb de bv dus altijd met kv gecombineerd. Dat vind ik natuurlijk ontzettend jammer, maar de combinatie heeft ook voordelen.
Zeker na 6-9 maanden denk ik dat bv en kv heel goed te combineren zijn, zeker omdat je kind ook nog bijvoeding gaat eten. Je kunt dan van beide de voordelen plukken. Vanwege de kv ben je flexibel met werk, weggaan en oppas door anderen. Ik ben bijv. al een aantal keer een paar dagen naar het buitenland geweest in mijn eentje. Je kunt ook stoppen met kolven op je werk. Maar je houdt de gunstige effecten van de bv voor je kind, en het contact etc., en de gunstige effecten voor je zelf.
Dus overweeg eens de combinatie bv en kv. Om dat goed op te bouwen heb je misschien wel een beetje advies of begeleiding nodig van een goede, niet-dogmatische lactatiekundige die niet tegen kv is en die goed naar jouw specifieke persoonlijke omstandigheden wil kijken. Maar met gezond verstand en intuïtie kom je ook al een eind hoor.
Op deze manier vond ik de bv na 6 maanden steeds leuker en makkelijker worden. En bij de introductie van bijvoeding is het een groot voordeel als je ook nog borstvoeding geeft. Vanaf 6 maanden moet je de kunstvoeding namelijk gaan afbouwen, maar borstvoeding mag je onbeperkt blijven geven. Dat laatste is fijn als je kind niet zo snel is met het leren eten van bijvoeding. Het scheelt een enorm veel "voedingsstress". Als je alleen kunstvoeding geeft, dan moet je die gaan afbouwen, ook als je kind meer melk wil of als het nog niet veel ander eten wil eten. Dat lijkt mij een moeilijke situatie.

dc

dc

07-04-2009 om 07:00

Heel normaal

borstvoeding geeft je iedere keer een emotionele hormoonoppepper. Het zorgt ervoor dat je 's nachts weer makkelijker in slaap valt en minder last van stress hebt. Als je dus afbouwt, dan moet je hormoonhuishouding weer opnieuw geregeld worden. En ja, daar kun je flink somber door worden. Ik zou even een paar weken doorgaan zoals ik nu doe (dus niet weer opbouwen), maar even stabiel houden, om je lichaam de kans te geven zich aan te passen. Als je te snel bv afbouwt heb je een risico alsnog een postnatale depressie te krijgen.

Memma

Memma

07-04-2009 om 16:36

Herkenning

Hoi Christa,

Ik herken zeker de sombere gevoelens als gevolg van stopen met de borstvoeding. Bij mij speelden wel meer factoren en ik stopte al na zes weken, maar later heb ik van deskundigen (mijn verloskundige en contactpersoon vbn) gehoord dat de ppd die ik na stoppen borstvoeding kreeg zeker was verergerd door het abrupte stoppen met voeden. Zoals Dirksmama al zei, heeft dat te maken met hormonen. Mij is de tip gegeven om vitamine b-complex te nemen als ik de volgende keer stop met voeden. Misschien kun jij dat ook proberen?

Overigens ben ik dat nog lang niet van plan: ben na een rampzalige eerste borstvoedingsperiode nu net begonnen met de tweede poging (zoontje is morgen een week) en de borstvoeding verloopt super. Gelukkig.

Sterkte ermee. Praten helpt ook dus mss dat je op dit forum nog meer herkenning kunt vinden.

groetjes

Asa Torell

Asa Torell

07-04-2009 om 20:05

Memma (ot)

Ik herinner me jouw draadjes en reacties nog wel van je oudste (ik denk dat ze misschien een klein jaar ouder is dan mijn dochter die in juni twee wordt, klopt dat?). Eventjes niet meer gezien hier. En nu een zoontje erbij! Wat leuk, van harte gefeliciteerd!
Groetjes Asa (voorheen jms)

Memma

Memma

08-04-2009 om 14:14

Asa (ook ot)

Hoi Asa,
leuk dat je even reageert. mijn oudste wordt idd binnenkort al 3. jongste is dus 1 week ... wat goed dat je dat nog weet! dank voor je felicitaties.

ik ben hier lang niet geweest idd. Enkel om wat te lezen, leuker dan een tijdschrift :-) echter niet vaak de behoefte om te reageren. geen tijd ook ...

Maar nu mijn huidige borstvoedingservaring zo goed gaat terwijl ik goed weet dat het anders kan zijn, wilde ik christa even laten weten dat het niet ongewoon is dat ze zich somber voelt EN dat je er wat aan kunt doen.

groetjes!

christa29

christa29

09-04-2009 om 13:31 Topicstarter

Bedankt voor de reacties en tips!

Ik wil even iedereen bedanken voor de reacties en tips, de herkenning is erg fijn om te horen en de adviezen kan ik wat mee. Ik denk zeker dat het komt doordat ik te snel ben gestopt met voeden. Ik vind het jammer dat over het stoppen met borstvoeding en wat dit teweeg brengt qua hormonen, erg weinig te vinden is op internet. Je leest overal over hoe je borstvoeding moet geven en dat het zo goed is en dat je het zo lang mogelijk vol moet houden. Prima, ben ik het best mee eens, maar als je dan wil stoppen dan staat nergens wat je te wachten staat.

Maar gelukkig heb ik hier op het forum en ook in de vragen die zijn beantwoord door de lactatiedeskundige wel de benodigde informatie gevonden, nogmaals bedankt!

Groetjes

Asa Torell

Asa Torell

10-04-2009 om 08:46

Memma (ot)

Fijn dat het deze keer zo goed gaat met de borstvoeding! Hoop dat je dan ook lekker op een roze wolk zit.

Asa Torell

Asa Torell

10-04-2009 om 08:47

Chris

Sorry voor vervuiling van je draadje... ik hoop dat je snel weer uit de dip bent!

Sascha2

Sascha2

13-04-2009 om 19:55

Christa

Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Er is vrij weinig te vinden over het afbouwen van borstvoeding. Wel wordt vaak het advies gegeven om een voeding per week af te bouwen. Maar ja, dat moet maar net bij je eigen hormoonhuishouding passen. Na de geboorte van mijn tweede ben ik ook vrij abrupt gestopt met het geven van borstvoeding. In die tijd ontwikkelde zich bij mij ook een ppd. Na de geboorte van de derde, ze is nu bijna 14 maanden, besloot ik juist om die reden weer borstvoeding te gaan geven en het zo lang mogelijk te proberen te geven. Puur om mijn lichaam zelf de kans te geven om het af te bouwen op een natuurlijke manier. Dat lukte, alhoewel mijn dochter nog steeds borstvoeding krijgt. Dit alleen in de nachtelijke uren, overdag krijgt ze volledige andere voeding. Weliswaar ontwikkelde zich dit keer helaas weer een ppd bij me, maar deze uitte zich toch op een andere manier. Of dat door de hormonen komt, ik weet het niet. Genoeg reden om voor nu te besluiten om mijn vierde (die eind oktober wordt verwacht) toch ook weer borstvoeding te gaan geven.
Het afbouwen heb ik heel rustig aan gedaan. Eigenlijk in het ritme van mijn dochter. Nadat zij een maand of acht was, ging het erg makkelijk. Geen gekolf meer, altijd voeding paraat en geen lekkende borsten o.i.d. Overdag kreeg ze ander voedsel en zelf gaf ik de rest.
Wie weet kun je het alsnog rustiger afbouwen? En neem inderdaad een vitamine-B-complex, dat geeft je net een extra steuntje.
Succes!

Sascha2

Sascha2

13-04-2009 om 19:57

Memma (ot)

Ook van mij nog gefeliciteerd! Leuk om te lezen dat je er een zoontje bij hebt. Ik hoop dat het dit keer goed gaat en je niet weer een ppd krijgt.
Ik herinner me je draadje nog over wat te ondernemen met je dochter (en dan vooral over de ergenis van de platpratende vrouwen in het zwembad, tenminste, als ik het me goed herinner :)). Heb je je draai inmiddels kunnen vinden?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.