Babytijd Babytijd

Babytijd

liora

liora

07-11-2008 om 18:07

Spruw

Even een vraag, zat net te mijmeren. Mijn zoon heb ik destijds drie dagen borstvoeding gegeven en hij had meteen spruw.
Nu ben ik net zwanger van de tweede en ben vastbesloten dit keer alles op alles te zetten voor de borstvoeding. Mag ik er op voorhand al vanuit gaan dat deze tweede baby ook spruw zal krijgen?

Liora

liora

liora

07-11-2008 om 19:35

Mieke

Hoi Mieke,

Nee ik had toen niks, maar heb wel vaak schimmelinfecties gehad.
Mijn zoontje kan niet zo goed de hele tepel happen, waardoor ik heel snel een kloof kreeg, of dat ook met spruw te maken had, weet ik niet.
Ik ben na drie dagen al gestopt met borstvoeding, en de spruw is pas na 10 dagen ontdekt (ik dacht al die tijd dat een witte tong normaal was). Toen goed behandeld en niet meer teruggekomen.

Liora

Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd!

Heel veel babies lopen hun spruwinfectie op in het geboortekanaal. Je weet nu in elk geval waar je op moet letten, dus het hoeft je geen tweede keer te overkomen.
Hardnekkige kloven heb je erg snel bij spruw.

Tepelhoedje

Ik bleek platte tepels te hebben (was me voordat mijn oudste werd geboren nooit opgevallen!), waardoor mijn zoon de eerste dagen ook de tepel niet zo goed kon pakken. Met tepelhoedjes was dat probleem snel verholpen. Hij dronk de eerste 5 min ofzo via dat 'siloconen flapje' en daarna kon hij de tepel wel gewoon pakken. Kloofjes doen ook veel minder pijn bij gebruik van zo'n ding. Overigens moet je wel proberen na te gaan waar zo'n kloofje vandaan komt (verkeerd aanleggen/spruw/etc) dan kan je het een volgende keer misschien voorkomen.

O.t. tepelhoedjes

Als je start met borstvoeding en last hebt van stuwing en ook nog vlakke of ingetrokken tepels hebt is het voor een baby (die het ook allemaal nog moet leren!) bijna onmogelijk om die tepel te pakken. Voor mij was zo'n tepelhoedje een uitkomst. Alternatief was geweest om te kolven en dan bv met flesje geven of via vingervoeden, maar dat is helemaal zo'n heisa! Dat tepelhoedje heb ik alleen de eerste week ofzo gebruikt en dan alleen nog de eerste vijf minuten van een voeding.

Tepelhoedjes ot

Mijn eerste baby kreeg de tepel/borst niet goed te pakken, hij was randprematuur, ziek en te zwak. Toen hij niet meer zwak en ziek was, kon-ie het nog steeds niet en ben ik, na veel aanmodderen, geweldig geholpen door tepelvormers (geen -hoedjes). Het zijn een soort ronde "schelpen", die een licht kolvende werking hebben en de tepel iets prononceren. Je legt ze een (half) uurtje voor het voeden in je bh. Hier was het dé oplossing, en toen het eenmaal goed liep, had ik ze niet meer nodig.

Randprematuur

Voor (rand)prematuren is het met tepelhoedjes een heel ander verhaal. Nog steeds het liefst onder deskundige begeleiding.
Maar mijn randpremmie was zonder waarschijnlijk nooit aan de borst gekomen.

Vraag aan mieke

Die tepelvormers waar ik het over had, heb je daar (goede) ervaringen mee? Het valt me nl. op dat er weinig over gesproken of "getipt" wordt, terwijl het voor mij uiteindelijk de enige oplossing bleek (ik had de hoedjes al geprobeerd, evenals de borstvoedingsondersteuningsset en nog zo wat). Ik zal toch niet de enige zijn bij wie de tepelvormers goed helpen?

Aha (toch jammer)

Want ik ben ervan overtuigd dat die dingen hier hielpen, weliswaar in combinatie met het feit dat mijn zoontje sterker werd, maar toch. Eindeloos vaak had ik hem al aangelegd (wekenlang, op ieder voedingsmoment) en pats, de allereerste keer dat ik die dingen ingelegd had, lukte het! Absoluut geen bewijs, snap ik, maar als je dit soort verhalen vaker tegenkomt in de praktijk, hoop ik dat er ooit wel onderzoek naar gedaan wordt. Of is het zo, dat er wel onderzoek gedaan is, maar dat daarin de werking van tepelvormers niet bewezen/aannemelijk gemaakt kon worden?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.