Babytijd Babytijd

Babytijd

mee1977

mee1977

08-01-2009 om 08:43

Spruw deskundige

Hallo

Even maar weer een spruw vraagje.
Is de spruw pas echt helemaal weg als de witte aanslag weg is, of is het al weg als de klachten over zijn?
Wie kan mij hierin opheldering brengen, zeker omdat artsen niet zo snel meer medicatie geven voor spruw.

alvast bedankt

MariaV

MariaV

08-01-2009 om 15:05

Was het maar waar

"Is de spruw pas echt helemaal weg als de witte aanslag weg is, of is het al weg als de klachten over zijn?"
Nee helaas, nadat alle klachten én verschijnselen verdwenen zijn, moet je nog een dag of 10 (!) doorbehandelen om zeker te zijn dat je niet meteen weer last van spruw krijgt. Het werkt een beetje zoals bij antibiotica: de sterkste schimmelcellen blijven het langste leven, zelfs al zijn je klachten dan al voorbij. Als je te vroeg stopt met behandelen, veroorzaken deze een nieuwe, nog moeilijker te bestrijden infectie. Spruw kan bijzonder hardnekkig zijn. Als je medicatie niet goed werkt, kan het nuttig zijn een ander middel te vragen.
Maria (ervaringsdeskundige)

Rembrand

Rembrand

08-01-2009 om 19:27

Sluit aan bij maria.

Hebben zowel jij als je baby spruwmedicatie ?
Meer hierover kan je lezen via de volgende link : http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/Upload/Bestanden/427606_deel_2_IB_1.pdf ( ook erg handig om uit te printen en je huisarts mee te verblijden in het kader van de "bijscholing" ).
M. ( lactatiekundige ).

Spruw en fles

Ik zag je draadje hierboven ook. Spruw kan ook heel goed reden zijn dat je kindje geen fles wil!!
En nee, het is niet zomaar over. Spruw is afschuwelijk hardnekkig (mijn ervaring). Dus toch zorgen voor medicatie, en ik elk geval Miconazol bij jezelf smeren (als je voor baby niets krijgt/hebt).

Sterkte!

mee1977

mee1977

09-01-2009 om 09:27

Rembrand

Alleen mijn dochter heeft medicatie.
Ze heeft op dit moment daktarin orale gel. Ik gebruik dit zelf ook maar.
Ik heb wel miconazolcreme gehaald, maar omdat ik dat eerst moet afwassen en maar 2x per dag kan/mag gebruiken ligt die in de kast.

Ik wissel nu elke voeding ook mijn zoogcomprese (deed ik eerst 1x per dag omdat ik geen melk lek).
Ik was nu nog meer mijn handen dan ik al deed, ze worden er goed droog en schraal van.
Ik ga ook nog even jouw link doorlezen.
Bedankt voor je advies

mee1977

mee1977

09-01-2009 om 09:29

Maria en wiggie

dank jullie wel voor jullie adviezen.
Ik kan daar zeker iets mee, vooral omdat de HA verkeerde inlichting geeft.
Dus verlopig houden we het maar goed vol met smeren, want inmiddels zijn we er al wat weken mee aan het kwakkelen.

Rembrand

Rembrand

09-01-2009 om 09:38

Mee.

De micanozol hoeft niet afgewassen te worden. Je brengt het zo dun aan dat je bij de volgende voedbeurt geen zichtbare zalfresten meer mag zien. Als je dat wel ziet heb je te dik gesmeerd.
Aanbrengen NA elke voeding ( en niet maar twee keer per dag ). Als weken smeren niet werkt kan je ook voor een andere optie gaan ( eventueel in overleg met een lactatiekundige gentiaan violet gaan gebruiken ).
Handen wassen met een zure zeep ( bijv. lactacyd ) is beter dan ontsmettende zeep.
Groetjes M.

mee1977

mee1977

09-01-2009 om 10:30

Rembrand

de creme die ik heb heet: miconazalnitraat.
Bij de apotherek zeiden ze dat ik het af moest wassen, zodoende.
Wat denk jij dat voor mijzelf het beste is? die miconazol of de daktarin van dochter gebruiken??
Die tip van de zeep gebruik ik ook, de dettol is toch bijna op..

Nogmaals dank je wel voor je kennis

Rembrand

Rembrand

09-01-2009 om 12:02

Mee.

Miconazolnitraat hoef je niet af te wassen als het dun aanbrengt. Als je weer gaat voeden zie als het goed is geen zichtbare zalfresten.
Misschien ook een exemplaar van de informatiebrief bij de apotheek afgeven ?
De meeste vrouwen vinden de daktarin te vloeibaar en plakkerig voor op hun tepels, maar het kan wel gebruikt worden. Breng je de Daktarin ook NA elke voeding in haar mondje aan ?
Mieke.

mee1977

mee1977

09-01-2009 om 18:18

Rembrand

Ja de daktarin geef ik elke keer na de voeding.
Ik hoop dat het nu snel beter gaat worden, ik blijf nu gewoon smeren smeren en smeren tot dat alle witte plekken weg zijn en dan blijf ik zeker nog 2 weken smeren.

Raar eigenlijk dat een CB arts zegt (wanneer mondje nog vol witten vlekken zit) dat je gerust kan stoppen, want een baby zorgt er dan zelf voor dat het weg gaat..
Zal volgende keer daar toch iets over zeggen. Ik volg normaal al niet zo 1 2 de adviezen van het cb op, en nu zeker niet meer.

Maar Rembrand nogmaals mijn dank voor al je adviezen.

hout anne

hout anne

09-01-2009 om 18:22

Mijn ervaring

Mijn kleine heeft ook zeer hardnekkige spruw gehad. In eerste instantie kreeg ik een middeltje van de huisarts waarvan ik de naam helaas ben vergeten. Het was iig vloeibaar, oranjeachtig en ruikt naar kersen. Met een pipetje moest je dit spul verdelen over de wangen. Helaas hielp dit totaal niet.
Daarna heb ik daktarin creme gekregen. Normaal moet je een lepeltje hiervan aan je kind geven, maar het is vrij kleverig spul, dus kans op verstikkingsgevaar! Mijn huisarts raadde dan ook aan een steriel gaasje om mijn vinger te wikkelen en daar deze creme op te doen en dan zijn mondje te poetsen (wangen, verhemelte, tong en tandvlees, alle spruwplekken dus!)

Mijn huisarts is normaal niet snel met medicijnen voorschrijven, maar dit gaf hij zonder problemen. Wellicht mede omdat zijn vrouw kinderarts is en hij wat meer geïnformeerd is over dit probleem.

Daarnaast gaf hij nog wat handige, medicijnvrije tips.
Bijv. speentje of vinger in fruitsap dopen (met name rode vruchten, zoals bijv, cranberrie oid) en dit aan de baby geven af en toe. De candida bacterie die de spruw veroorzaakt houd nl. niet van een zure omgeving. Daarnaast kun je ook de wangen, het verhemelte en de tong poetsen met een steriel gaasje om je vinger, deze maak je dan vochtig met lauw steriel (gekookt dus) water. Wellicht dat dat helpt als je huisarts niets wil voorschrijven.
Maar eerlijk gezegd zou ik gewoon eisen dat hij wel iets voorschrijft. Want spruw is erg vervelend voor de baby en omdat hij vaak minder wil eten dan (dat had die van mij gelukkig niet, maar hij had het ook al vanaf de geboorte en wist waarschijnlijk niet beter, mijn bikkel!) en te weinig voeding resulteert vaak in een groeiachterstand! En dat is allemaal nergens voor nodig en simpel op te lossen door spruwmedicijn!

Daarnaast ook goed de spenen en flessen blijven steriliseren, tijdens de spruw deed ik dit 2x per dag. Nu nog steeds elke dag 1x!

Heel veel succes ermee!

Rembrand

Rembrand

09-01-2009 om 20:46

Mee.

Het is inderdaad onjuiste informatie die je gekregen hebt. Spruw kan vanzelf weg gaan, maar dan is de moeder meestal van ellende al gestopt van de pijn en klachten :-(
Het lijkt erop dat je de informatiebrief van de VBN drie keer uit kunt printen !
Er zijn namelijk wel mensen die het advies van het CB of andere zorgverleners opvolgen zonder hun licht ergens anders op te steken.
Groetjes M.

mee1977

mee1977

14-01-2009 om 20:39

Rembrand

ja ik weet het, ik kan soms erg ongeduldig zijn..
Maar ik ben benieuwd hoe lang het kan duren voor die witte vlekken weg trekken.
Het is namelijk voor mijn dochter een martelgang elke keer als ik die gel aanbreng in haar mondje, ze raakt er helemaal van overstuur. Daarom gebruik ik het ook niet als ze savonds naar bed ga, terwijl ik goed snap dat het dan juist het langst kan inwerken. Ik probeer wel een heel klein beetje op de binnenkant van haar wangen te smeren, maar vaak wordt ze dan gillend wakker als ze het eenmaal proeft en wil ze weer drinken.

En nog een vraagje van mijn oudste twee dochters, die ikzelf niet met zekerheid kan beantwoorden.
Kunnen hun het ook in hun mond krijgen als ze zoentjes geven?? (ik denk van niet zolang ze geen kwijl/speeksel van jongste in hun mond krijgen?!) Jij zal dit vast ook wel weten?

Erg besmettelijk

Spruw is op zich heel besmettelijk, dus ook via de lipjes komen je dochters er mee in aanraking. De schimmel leeft op vrijwel ieder mens trouwens. Of zij ook LAST hebben ervan, is een ander verhaal. Meestal krijg je er last van als je weerstand wat zwakker is.

Dat je kindje zo krijst bij het aanbrengen lijkt me toch vooral van de pijn te komen. Spruw is PIJNLIJK. Toch beter om het voor de nacht ook aan te brengen...dan is de pijn ook sneller weg!

Wattenschijfje

Hoi Mee,
mijn dochters en zoon hielden er ook helemaal niet van. Ik gaf daktarin orale gel. Met een wattenstaafje was het makkelijker om aan te brengen dan met je vinger of iets anders. Dan is het minder gedoe. Een hoeveelheid van ongeveer een doperwt in de wangholte. Blij wordt je baby er niet van, maar misschien scheelt het een beetje.
Succes!!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.