Babytijd Babytijd

Babytijd

Stille ondervoeding

Hallo,
Mijn dochter is 3,5 maand en ik gaf haar volledige borstvoeding. de eerste 2 maand groeide ze daar 'normaal' op. Nu was ik gister (na 5 weken) op het CB en daar kwamen we erachter dat ze in 5 weken tijd maar 160 gram gegroeid was... veel te weinig. En ik dus al die tijd maar denken dat het zo'n makkelijk kindje is/was.. veel slapen, om de 4 uur een voeding, en bijna nooit huilen.. verder wel vrolijk, lachen enz en de ontwikkeling ging ook mooi door..handjes ontdekken enz.

Maar goed.. ik heb er nu voor gekozen om haar bij te voeden met flesvoeding. Ik ben weer aan het werk, en zie het niet zitten om vaker dan 2 keer te voeden op kdv of kolven... dus ben nu 2 voedingen aan het vervangen voor de fles. ze heeft met de eerste 100 cc geen moeite maar daarna is het steeds met tussenposen wat slokjes, tot uiteindelijk wel bijna nog eens 100 cc...

Mijn vraag is: zijn er ervaringen met stille ondervoeding? hoe snel 'trekt het bij', wat zijn eventuele schadelijke gevolgen, waar moet ik op letten? (de arts en ik.... we zijn niet echt 'elkaars type'.. brrr.. en het overviel me gister zo.. t kwam echt als donderslag bij heldere hemel, waardoor ik al deze vragen niet meer heb gesteld)

Nou belde ik daarstraks met het kdv, even vragen hoe het ging, en ze vonden haar daar wel erg moe/suf. Is dat nou omdat we het nu weten, of zou het een reactie op prikken kunnen zijn?? kortom... wanneer moeten er echte alarmbellen gaan rinkelen... bovenstaande heeft me toch wel even onzeker en bezorgd gemaakt..

ik hoop op reactie..

Groeten,
Maaike

vlinder72

vlinder72

07-10-2010 om 17:08

Hier ook

En dat begon ook rond de vier maanden. Ook een heel tevreden baby. Sliep prima. Vroeg nooit om eten. Ook wij hebben ervoor gekozen om hem bij te voeden met flesvoeding. En uiteindelijk heb ik mijn zoon tot ongeveer 10 maanden borstvoeding gegeven gecombineerd met flesvoeding.

En dan zijn groei. Onze zoon was met 1 maand 3535 gram en 53,5 centimeter, met 2 maanden 4.030 gram en 56,5 centimeter met 3 maanden 4.930 gram en 60 centimeter en met 4 maanden 5.450 gram en 60,5 centimeter etc. Klein dus.

Hij is nu nog steeds klein. Hij heeft met zijn groei een tijd onder de onderste lijn bij het CB gezeten maar inmiddels zit hij iets boven de onderste lijn. Hij is nog steeds niet lang maar hij is niet meer zo eng mager.

Aan zijn ontwikkeling hebben wij nooit iets gemerkt. Meneer rolde zich om met 4 maanden, tijgerde met 6 maanden, ging kruipen en zelfstandig zitten met 7 maanden en liep uiteindelijk voor zijn eerste verjaardag. En dat was wel weer grappig want doordat hij zo klein was leek het net een lopende baby.

Ik kan mij voorstellen dat je vol met vragen zit. Bel anders morgen een lactatiedeskundige. Stille ondervoeding schijnt veel vaker voor te komen maar je hoort er eigenlijk nooit iets over. Ik wou dat ik ervan wist dan had ik het nooit zover laten komen. Ik weet zeker dat een lactatiedeskundige al je vragen kan beantwoorden. En ik hoop ook dat ik met mijn verhaal iets van je zorgen kan wegnemen.

Oja, als ik nu foto's zie dan zie ik ook dat mijn zoontje wel erg bleekjes was maar toen zag ik dat niet. En niemand heeft er ooit op gewezen. Dus maak jezelf helemaal geen verwijten. Jij hebt het goed gedaan. Sommige kindjes zijn gewoon veel te lief en makkelijk. En het komt vast allemaal goed met je dochtertje.

Marie-Louise

Marie-Louise

07-10-2010 om 18:35

Maar

is het niet ondertussen bekend dat kinderen die volledige bv krijgen rond de drie maanden minder hard gaan groeien dan daarvoor? En dat dit anders is dan bij flessenkinderen. Volgens mij moeten Rembrand en Tirza daar meer over kunnen vertellen.
Ik ben er nooit zo van onder de indruk geweest als het cb daar moeilijk over deed. Zo lang er groei in zat (zit er bij jouw dochter nog steeds in), er voldoende natte luiers waren, de baby zich goed ontwikkelde en tevreden was (lees ik ook bij jou), dan vond ik het goed en piekerde ik niet over fesvoeding om die reden. Je zou duidelijk moeten hebben of de moeheid/sufheid daar niets mee te maken heeft. Maar omdat ze gisteren ook gevaccineerd is, kan dat ook een oorzaak zijn.
Ik heb overigens wel ervaring met een 'stille hongerlijder', die was redelijk tevreden, sliep 's nachts door, maar viel ongemerkt wel af. En daar had ik wel een probleem mee. Het trok wel bij, maar het vroeg enorm veel investering in de borstvoeding. Ik had toen nog verlof, dus dat kon ook.
Sterkte,
Marie Louise

Rein zeggen

Rein zeggen

07-10-2010 om 19:47

Bij ons ook

Onze van 4 maanden heeft ook een periode gehad waarin hij minder groeide. Hij at prima, plaste, poepte en was blijkbaar dik tevreden. Dus we maakten ons wel een beetje zorgen omdat hij ook veel spuugde. Dat was met wat nutriton zo verholpen maar hij groeide nog steeds weinig.

Het schijnt normaal te zijn bij borstvoeding, even later komt er weer een groeispurt. Die van ons is in ieder geval weer een stukje groter geworden.

Kari1

Kari1

08-10-2010 om 08:45

[email protected]

Wat Marie-Louise zegt klopt, er kan rond de 3-4 maanden een periode van minder harde groei zijn, maar dat is dan vaak een ander patroon dan zich bij jullie voordoet. Die kinderen zijn vaak net ietsje ouder, zijn de periode daarvoor harder gegroeid dan gemiddeld, en de groei is dan toch nog iets meer dan 160 gram in 5 weken. Ik zou het daar bij jullie dus niet zomaar op gooien.
Wat is er verder afgesproken nu? Ik zou iig volgende week ofzo nog eens gaan wegen, want één meting is geen meting. Er kan een fout zijn gemaakt, en op jonge leeftijd maakt het tijdstip van wegen ook nog wel uit (net voor/na een voeding, net voor/na het poepen/plassen etc.). Blijkt de groei toch nog zo weinig, vraag dan of ze haar nog even goed nakijken. Lichamelijke oorzaken moeten uitgesloten worden immers.
Dat ze nu van de fles weinig opkan kan zijn omdat ze de laatste weken gewend is aan kleine porties, dat zou dan vanzelf moeten veranderen, maar geef het even tijd. Behalve lang "doorduwen" tot ze 200 cc op heeft (dat is veel!) kan er ook wat vaker gevoed worden, misschien is dat prettiger voor haar en de totale daghoeveelheid is dan gelijk.
Als ze gister een prik heeft gehad kan het best zijn dat ze zich vandaag niet helemaal fijn en fit voelt.
Kortom, rustig blijven ademhalen. Logisch dat je nu even onzeker en bezorgd bent, de boodschap moet nog een plekje krijgen. Maar het lijkt allemaal niet acuut, ze is immers al goed ontwikkelend en tevreden 3,5 maand geworden. Deze groei is een signaal om even extra alert te zijn en wat dingen te bekijken en veranderen, maar dat gebeurt nu toch? Er is tijd!
Kari

Maaike toch!

dat is schrikken! Misschien weet je nog dat onze jongste ook zo'n periode heeft gehad, ook eerst te weinig gegroeid en een week daarna zelfs afgevallen. Ik ben toen ook gestopt met volledige borstvoeding en daarna ging het weer prima, ook omdat ik er zelf veel rustiger onder was.
En ik sluit me helemaal bij Kari aan. Gaat vast wel goedkomen met jullie meiske hoor, voel je vooral niet schuldig (want dat helpt toch niet) en kom snel weer chatten!

Ma@iKe

[email protected]

11-10-2010 om 15:34 Topicstarter

Hoe het nu gaat

nou.... tja.. achteraf kan ik opeens een hoop verklaren.. het vele slapen, ook door de honger heen... (altijd tevreden met speen).. het feit dat ik al een tijd geen foto's had gemaakt (nee er veranderde niets) de bandjes van de maxi cosi pasten al weken, de kleertjes zaten nog altijd even goed...

ze is nu enorm aan het 'bijtanken' heb ik het idee.. kwam een paar dagen om de 3 uur en s'nachts ook weer wakker (en dus niet tevreden met een speen..)

Van de bv is maar weinig meer over.. na een voeding niet meer tevreden.. ik voed haar nog wel s'ochtends en s'avonds, maar daarna krijgt ze nog een flesje.. ik heb ook geen toeschietreflex meer...

Het lijkt alsof we een 'ander kind' hebben nu... wat een pit.. en meteen zoveel 'sterker'.. eerst als ze op haar buik lag, ging ze gewoon lekker liggen (niks, hoofd optillen) en nu kijkt ze mooi om zich heen... en dan zijn we nog geen week verder...

De knop moest even om maar heb het wel geaccepteerd nu... en van de 'schrik' bekomen... had haar graag nog tot een half jaar zelf willen voeden, maar dan had ik er zoveel energie in moeten steken, en dat zag ik niet zitten.. er komen verder ook geen rare allergien voor in de familie, dus ik ben ook 'tevreden' met 3,5 maand..

Bedankt voor jullie fijne reacties!!

Ma@iKe

[email protected]

11-10-2010 om 15:34 Topicstarter

Oh ja..

en waar ik het vooral heel erg aan merkte waren de luiers... ik dacht echt: DIT is een natte luier...

liora

liora

11-10-2010 om 20:21

Mooi

Hoi Maaike,

Wat fijn dat je dochter zo snel is opgeknapt! Ik vind 3,5 maand borstvoeding een geweldige prestatie!

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Kari1

Kari1

11-10-2010 om 22:22

Fijn

dat het weer goed gaat Maaike, en dat je actie hebt ondernomen. Het is weer eens duidelijk waarom stille ondervoeding stille ondervoeding heet...dat kun je echt volledig over het hoofd zien en alleen de weegschaal laat het je weten. Ik vind het ook heel goed van je dat je je niet in slaap hebt laten sussen door de zoetheid en ogenschijnlijke tevredenheid van je kind. Mooi dat ze haar pit weer laat zien!
Kari

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.