Babytijd Babytijd

Babytijd

Tanden--niet drinken--gewicht laag

Hoi mede-ouders,

Onze zoon Vincent heeft nu ruim een week een fikse verkoudheid met hoesten, geelgroene snot, veel huilen en vuile oogjes. Sinds gisteren drinkt hij overdag niet meer uit zijn fles. Zodra hij die ziet begint hij te gillen.

Gisteren ben ik bij de huisarts langs geweest. die heeft geen oor- of longontsteking kunnen constateren. Als hij apathisch werd moest ik maar weer langskomen. Tja daar zit je dan met een kind dat volgens het cb aan moet komen (is aan de lichte kant) en die niet wil drinken.

Zijn eetpatroon is sinds gisteren:
1 a 2 uur: ± 100 ml drinken
5 a 6 uur: ± 100 ml drinken
8 a 9 uur: ± 50 ml fruit
10 a 10:30: ± 100 ml vla
12:30 a 13 uur: ± 50 ml fruit met kwart liga erdoor
14 a 14:30: ± 30 ml yoghurt
17 a 18 uur: beetje fruit of groente (is hij nog niet weg van)
19 a 19:30: ± 40 ml vla
22 uur: ± 100 ml drinken

verdere gegevens:
prematuur 10 weken. Nu is hij 10 maanden. gecorrigeerd bijna 8 maanden.
Al vanaf begin geen grote drinker
laatste gegevens cb: 67.5 cm en 6690 gr.
volgens cb moet hij minder drinken en meer eten (oa ook brood). Dit krijgt hij niet weg. Net als liga heeft hij hier moeite mee en moet dan regelmatig overgeven. pap vindt hij niet lekker.
hij krijgt mm via de fles (ik kolf het voor hem).
hij krijgt mm of zoutoplossing om zijn neus toegankelijk te houden.
huisarts vindt niet drinken niet erg. haalt hij wel weer in; zolang hij maar blijft eten en alert blijft.

ik hoop dat het een beetje helder is omschreven.
Weet iemand nog maaltijden die calorierijk zijn die ik hem zou kunnen geven?
weet iemand hoelang zoiets kan duren?

Alvast bedankt voor het meedenken.

Angela

uma

uma

15-11-2008 om 20:20

Calorieën

hey Angela,

vervelend hè als je kindje niet veel wil eten...
heb hier ook net zo'n periode achter de rug.
raar is het niet, aangezien hij ziekjes is hè.
kan je zoon al drinken met een rietje?
bij ons meisje gingen de appelsapjes er vlot in (met rietje) en daar zitten toch wel wat caloriën in denk ik.
doe toch eens wat aardappeltjes onder zijn groenten.
(warme maaltijd ging bij ons toen ze ziek was ook heel moeilijk, afleiding hielp wel, een speeltje geven ondertussen .. een sleutelbos bvb. :-) )
yoghurt en kaasdessertjes
maar de porties die jij beschrijft zijn wel erg klein hè? zo'n klein potje yoghurt is toch al snel 100ml?
als het een troost mag wezen, het gaat voorbij...

Asa Torell

Asa Torell

15-11-2008 om 21:01

Hij moet toch eerst beter worden

Vervelend zeg, die zorg om zijn drinken en eten! Maar ik kan me nauwelijks anders voorstellen dan dat dat slecht gaat als ie ziek is. Balen natuurlijk als ie al klein en licht is, maar dat snappen ze bij het cb toch ook wel, dat het nu even niet beter gaat?? Ook is 8 maanden (ik neem de gecorrigeerde leeftijd maar even) toch een leeftijd waarbij je pas net echt met boterhammen begint, en de avondmaaltijden misschien net echt beginnen te lopen?
Kortom, ik heb als buitenstaander makkelijk praten maar ik zou zeggen dat het cb wel veel van hem verwacht.
Heb jammer genoeg geen vetmesttips, misschien reageert Guinevere hier nog, haar zoontje moest op deze leeftijd ook voortdurend meer eten van het cb omdat hij onder de -2 lijn ging.

Urslau

Urslau

16-11-2008 om 09:03 Topicstarter

Reactie

Uma: Neee hij drinkt nog niet met een rietje oid. Heeft hij geen behoefte aan. Zijn motto is doe maar gewoon dan kijken we verder.

gisteren bij de huisartsenpost geweest. Wrs heeft hij een RS virus en moet hij minimaal 3 a 400 ml vocht binnenkrijgen. Dat is inclusief drinken. Het eten en drinken gaat sinds gisteren nog beroerder. We mogen nu al blij zijn dat hij die grens haalt. Ik vind het erg vermoeiend om hem zo vaak kleine beetje te geven. Een fles gaat toch sneller en geeft sneller resultaat. Ik hoop iedere dag dat het beter gaat, maar tot op heden gaat het iedere dag minder en dat al 1,5 week lang.

wat het cb betreft. Dat leg ik vanaf nu echt naast mij neer. In het ergste geval haal ik er alleen de prikken. Ik ben dat gezeur van die mensen echt zat. denk je te checken hoe het gaat en krijg je alleen maar te horen dat hij ondanks ziekte aan moet komen. dan denk ik al wat klopt hier niet??

Bedankt voor de reacties.

Angela

Urslau

Urslau

16-11-2008 om 09:07 Topicstarter

Asa

brood eet hij niet. hij verslikt zich daar in en de avondmaaltijden zijn wisselend wat fruit, een beetje groente of toetje. Twee tegelijk red hij echt niet. Hij doet het het beste op kleine hoeveelheden.

Angela

Kolven

Wat je misschien nog kunt doen is om als je kolft de melk in 2 of meer porties te verdelen (dus tijdens het kolven een nieuw flesje pakken en daar verder in kolven). De melk die je als laatste kolft is het vetste, en bevat dus de meeste calorieen. Daar zal hij het meeste van aankomen. (maar misschien doe je dit allang)
Verder zou ik, zoalng hij ziek is, vooral proberen te zorgen dat hij (voor zover mogelijk) goed drinkt, want jouw moedermelk bevat alles wat hij nodig heeft, inclusief de antistoffen.
Ehm... slecht drinken kan toch te maken hebben met oorpijn (oorontsteking), is hij daar nog een keer extra op gecontroleerd?
En het drinken: Je zegt dat hij niet uit een fles of met een rietje wil drinken. Heb je andere manieren om hem te laten drinken geprobeerd? Bijvoorbeeld een tuitbeker (zonder anti-lek-ventiel) of uit een gewoon bekertje? Als het echt niet lukt kun je hem de melk ook van een lepel voeren, maar voor zulke grote hoeveelheden is dat neit zo handig.
Heb je al geprobeerd om hem vaker kleine hoeveelheden te laten drinken?

Overigens, mijn dochtertje was pas rond een maand of 10, 11 geinteresseerd in vast voedsel. Nu is ze 13 maanden en eet ze alles...

Guinevere

Guinevere

16-11-2008 om 21:48

Urslau

Ha, ik zag mezelf al genoemd in dit draadje, dan ga ik natuurlijk even reageren. Balen dat je mannetje zo beroerd is. Zolang hij zich niet goed voelt zal het toch lastig zijn er veel in te krijgen. Geef je hem paracetamol? Wie weet knapt hij daar wat van op en verbetert zijn eet/drinklust een beetje.
Die tuitbeker of gewone beker zou ik ook proberen, best kans dat hij dat réuze spannend vindt (zelfs nu).
Mijn Pipootje zat inderdaad ongeveer op het zelfde lage gewicht en lengte rond de leeftijd van 8 maanden (ongecorrigeerd, dat wel). Wij probeerden hem wat voller te proppen door bambix (puur) door zijn fruithappen te roeren, en ook door zijn toetjes. Lekker bijna cementdik maken. Dat smaakt toch anders dan gewoon een bordje pap! Brood kreeg hij op die leeftijd ook niet weggewerkt trouwens, dat begon hij pas tegen de leeftijd van 12 maanden te waarderen. Sinds hij veranderd is in een brood-monster (soms 7 op een dag) komt hij wat beter op de curve te zitten (nu jawel jawel bijna 10 kilo bij 19 maanden). Dus de ware kiloknallers kwamen er hier inderdaad pas in toen de kleine brood ging eten. Totdat ie dat lekker vindt kun je ook van die crackers proberen van LU, zitten hele lekkere bij, ook volkoren.
Sterkte voor nu met je mannetje.

Asa Torell

Asa Torell

16-11-2008 om 21:54

Zielig hoor

Rs, dan is ie flink ziek, beterschap voor hem!

cqcq

cqcq

16-11-2008 om 22:05

Echte neusspray?

Als hij RS heeft dan krijgt hij nu toch wel echt neusspray (die met xylomethazoline)? Wij gaven deze bij voorkeur voor het eten, dan is de neus wat vrijer, en krijgen ze meer binnen. Voor baby's kun je op recept de 0,25 % krijgen. (Bij de drogist heb je vaak alleen de 0,5 % voor kinderen, en de 1,0 % voor volwassenen), desnoods kun je ook die voor peuters gebruiken (kreeg onze dochter vanwege hevige benauwdheid al toen ze nog maar 2 weken was).

Let goed op benauwdheid, en als je twijfelt terug naar de arts/ehbo of huisartenspost, desnoods midden in de nacht. Veel kinderen belanden uiteindelijk in het ziekenhuis aan de zuurstof en vaak ook aan een sonde (zeker de wat grotere baby's, die van ons kreeg toen gelukkig alleen nog maar melk, dat gaat gemakkelijker, dan wanneer er al echt gegeten wordt).

De tip van de dietiste voor ons slecht aankomende meisje wat trouwens het toevoegen van een theelepeltje olie aan de warme hap, om zo wat meer vetten binnen te krijgen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.