Babytijd Babytijd

Babytijd

Tips voor overstap van borst naar fles

Hallo,

Wie heeft er voor mij tips om over te stappen van de borst naar de fles.
Ik heb mijn zoontje nu ruim 5 maanden de borst gegeven en wil m vast laten wennen aan de fles. Hij heeft in die 5 maanden niet uit de fles gedronken. Met 6 maanden wil ik eigenlijk beginnen met het afbouwen van de borstvoeding, maar mijn zoontje weigert de fles.
Hij wil er niet uit drinken. Niet bij mij, maar ook niet bij mijn man. Wie heeft er goede en bruikbare tips die we kunnen uitproberen?
Groetjes

Jakiro

Jakiro

02-06-2009 om 22:52

Rembrand

Rembrand had voor mij de ultieme tip, toen ik met hetzelfde probleem zat.
Het bleek niet écht het flesje te zijn, maar de smaak van de afgekolfde melk.
Het was iets met de afgekolfde melk tegen het kookpunt aan een poos te verwarmen, maar dat weet Rembrand veel beter.
Jakiro

Tirza G.

Tirza G.

02-06-2009 om 23:07

Bekertje

Misschien een idee om met een bekertje te beginnen? Een fles is niet echt altijd nodig, die moet je rond de 9 maanden sowieso toch ook weer af gaan wennen.

Tirza

Geen fles

Ik zou op deze leeftijd niet meer met een fles beginnen, maar gewoon een beker proberen.

Als je na 6 maanden wilt beginnen met afbouwen zou je (als er geen verhoogd allergierisico is) eerst een voeding kunnen vervangen door een bordje yoghurt, en daarnaast verder gaan met een beker.

dc

dc

03-06-2009 om 07:43

Zelf

zelf vast laten houden. Dat werkte hier wel, anders was het een strijd.

Rembrand

Rembrand

03-06-2009 om 08:58

Jakiro.

Bij deze moeder denk ik eerder de oorzaak van het flesweigeren zit in het feit dat ze nooit hebben geoefend met de fles.
Een kindje dat vijf maanden uit een heerlijke zachte moederborst heeft gedronken krijg je echt niet meer zo snel aan een speen. Bij jou zat de oorzaak toen in de smaak van je melk. Bij sommige vrouwen zie je smaakverandering in de melk optreden na invriezen ( en soms zelfs al na koelen in de koelkast ). De melk krijgt dan o.i.v van bepaalde enzymen een zeperige smaak. Dit kan je inderdaad voorkomen door de melk voor het invriezen te verhitten tot tegen het kookpunt, en vervolgens snel af te laten koelen en in te vriezen. Je schakelt dan het enzym uit.
Groetjes M.

Carolien

Carolien

03-06-2009 om 09:12

Bekertje (ot)

Hoe je je kindje kunt overhalen om anders dan aan de borst te drinken weet ik niet. Dat is bij mijn kinderen altijd gemakkelijk gegaan. Daar hebben anderen vast goede tios voor.
Maar het gedoe over een fles die heel gauw niet meer mag, vind ik zo'n onzin. Een kind dat zo klein al uit een bekertje zou moeten drinken, daar kan ik niet bij. Alsof ze nauwelijks nog baby/kind mogen zijn.... En hoezo moet je vanaf 9 maanden toch overstappen naar een gewone beker. Je moet wat dat betreft helemaal niets.
Hier hebben we altjd zo rond een jaar voor het gewone drinken de overstap naar een anti-lek beker geprobeerd te maken. Het ene kind deed dat meteen, het andere kind snapte werkelijk niet wat het met er mee moest. ook al gauw geprobeerd of een kind eens op de 'gewone manier'een slokje wilde nemen, maar meer voor de lol dan dat het moest. Uiteindelijk komt dat drinken uit een beker allemaal goed, als er niet iets heel raars aan de hand is.
Groetjes,
Carolien

Wij zijn ook meteen naar de beker gegaan

Bij mijn oudste had ik ook weinig geprobeerd met de fles. Ik kolfde ook niet toen. Vanaf een half jaar mocht hij altijd meedrinken als ik dronk. Ja, dat klinkt nu heel drastisch, als hij interesse vertoonde in mijn water of kruidenthee mocht hij sippen van de rand. Vanaf een maand of negen dronk hij dan ook echt wat. Daarna een beker met yoghurt. Vanaf 11 mnd ging hij naar de opvang, daar kreeg hij yoghurt uit een beker of pap met een lepel. Bij de overgang naar de peutergroep dronk hij alleen nog maar uit een beker.

Dit allemaal niet zozeer uit principe maar gewoon omdat het zo uitkomt. Als je al weet dat je kind de fles weigert en je weet dat je in de buurt van de 6-9 maanden is is dit dus een mogelijkheid.

Tirza G.

Tirza G.

03-06-2009 om 13:13

Hoezo (carolien)

Hoezo geen kind meer mogen zijn als ze niet uit de fles mogen drinken? Mijn kinderen dronken uit de borst óf uit een bekertje. Ik geloof niet dat ze daar meer of minder kind van zijn geworden.
Vanaf een maand of 9 wordt er vanaf het CB steeds dringerder geadviseerd om te stoppen met de fles - ook als je geen bv geeft. Dat heeft niets te maken met al dan niet kind mogen zijn, maar alles met de ontwikkeling van kaak, gebit, motoriek en caries.

Tirza

Carolien

Carolien

03-06-2009 om 20:26

Tirza

Ja, ik weet ook wel wat het dringende advies van het cb is. Ik loop daar namelijk ook met mijn kindje van bijna 2. Maar (en dat is heel persoonlijk) ik vind dat het allemaal een beetje over the top gaat lijken. Heeft een kindje rond een jaar wat moeite met zelfstandig zitten, dan moet er meteen een fysiotherapeut aan te pas komen. Kan een kindje met een jaar niet uit een bekertje dinken, dan is dat helemaal fout. Het lijkt me dat er inderdaad een probleem ontstaat wanneer kinderen de hele dag aan de fles of aan de fop hangen: qua gebitsontwikkeling, mondmotoriek, caries etc. Maar wanneer een kind vaste drinkmomenten heeft lijkt me de afkeer van de fles tamelijk overdreven. Ik krijg bij dit alles inderdaad het gevoel dat kinderen zo gauw mogelijk geen kind meer mogen zijn. Snel grote mensendingen doen, snel groot worden.
Groetjes,
Carolien

Ik zie het verband niet

Ik zie het verband niet tussen 'geen kind mogen zijn' en flesdrinken eerlijk gezegd. Een fles is alleen maar een hulpmiddel om melk binnen te krijgen en heeft niets te maken met kind mogen zijn. Maar aan een fles (en aan fopspenen) zitten qua gezondheid voor een kind wel nadelen, en om die reden wordt er aangeraden om rond de 9 maanden over te gaan op een beker o.i.d.

Een kind dat uit een beker drinkt is toch zeker niet minder kind?

Als je deze redenatie zou volgen dan zou je ook niet blij mogen zijn als je kind vroeg zindelijk is?

Jakiro

Jakiro

04-06-2009 om 08:48

Jaja, het CB adviseert inderdaad om uit een bekertje te drinken en niet uit een tuit. Maar datzelfde CB heeft in hun groeiboekje pontificaal een foto van een dreumes/peuter staan met een tuitbeker aan zijn mond....
Over consequent gsproken.
En ach, mijn kinderen zaten lang aan de borst, zitten/zaten lang aan de tuit, krijgen 's morgens ook nog wel eens een flesje pap en zindelijk zijn ze ook nog niet. Op en top kind dus !
Jakiro

silvester

silvester

04-06-2009 om 12:29

Blijven proberen

Het is wel niet een tip die direkt tot resultaat leidt, maar mijn ervaring is: je moet gewoon blijven proberen en dan gaat het echt langzaam maar zeker lukken.

Onze beide kinderen hebben ook zo'n vier maanden volledige borstvoeding gehad en het wennen aan de fles heeft zeker bij de oudste ook een a twee weken geduurd. Hij had ook nooit een flesje gehad in die eerste maanden. Een baby vindt, denk ik, zo'n speen in zijn mond maar een raar ding, die associeert hij niet met drinken. Juist op dat moment dat hij honger heeft en 'borst 'verwacht, krijgt hij dan iets heel anders in zijn mond gestopt en wordt boos/huilen. (zo stel ik me dat dan voor).

Bij ons: Op een gegeven moment(dus na al een aantal mislukte pogingen) proeven ze toch dat er melk uit die speen komt en drinken ze wat, onder protest nog. Later wordt het beter en het duurde bij ons denk ik zo'n twee weken voordat de oudste de fles echt had geaccepteerd. Verder weet ik ook geen 'trucjes' om het makkelijker te maken. Heb trouwens borst en fles ook nog een tijd gecombineerd en dat gaf geen problemen, zowel fles als borst werd heerlijk aan gedronken.

(zou overigens niet in me opkomen om een baby van 5/6 maanden aan de gewone beker te brengen, lijkt me wel wat overdreven vroeg).

Leesvoer

Hier is de beroemde lijst met de tips van Ellen van Kooij. Misschien staat er voor jou wel een goede tussen. Overigens moet ik erbij vertellen dat mijn jongste uiteindelijk altijd is blijven flesweigeren. Die kreeg met 9 maanden een niet-anti-lek-tuitbeker. De lijst:
"In de loop der tijd heb ik een heleboel tips verzameld. Ik weet niet of ze allemaal op jou van toepassing zijn, maar hier komen ze:

Probeer alleen datgene uit waar je zelf iets in ziet!

Oefen met vers afgekolfde BV. Moedermelk uit de vriezer kan vreemd smaken. En soms uit de koelkast ook al. Je kan dus een half uurtje voor je hem verwacht zo'n 20 ml afkolven en daarmee oefenen.

Bij alles wat je probeert, moet je het een paar dagen volhouden. Een nieuw tijdstip, nieuwe speen, ander persoon.

* Probeer regelmatig een flesje te geven; elke of om de dag. Al is het maar 20 cc.

* Als hij honger heeft, als hij 1 borst gedronken heeft - dus tussendoor, als hij geen honger heeft.... het juiste moment is iets dat je moet uitproberen. Half slapend?

* Afgekolfde BV koud geven of juist iets warmer

* Andere fles en/of speen proberen. Of een (zachte) tuit.

Mijn middelste dochter leerde het uiteindelijk met de dodie 3 standen speen (>4 mnd). Deze is heel lang waardoor hij net zo diep in de mond kwam als de tepel.

* Soms lukt het wel opeens als een ander de fles geeft: papa, oma, buurvrouw of die onbekende leidster op de crèche. En dan mag mama ook niet in de buurt zijn.

* Andere houding: in BV-houding of juist niet?

In wipstoeltje, geen oogcontact, lopend/wiegend, liggend op bed, voor de TV.

* Aluminiumfolie om de fles wikkelen. Dat leidt de aandacht af en is leuk om mee te spelen. Of speeltjes of ballonnen.

* Niet dwingen: laat hem lekker een beetje op de speen kauwen. Als hij dan 'per ongeluk' een druppel melk proeft en hij wil meer, dan moet hij de tijd krijgen om iets te proberen.

* de speen in de BV dopen en/of voorverwarmen; liefst in mama's BH

Meer verhalen lezen:

http://www.borstvoeding.com/ervaringen/fles.html

http://www.vbn.borstvoeding.nl/ervaringen.html

Maar als het drinken uit de fles nog niet lukt, zijn er andere mogelijkheden:

· geven met een lepeltje (evt. iets dikker maken)

· met een spuitje (vingervoeden)

· uit een bekertje laten drinken (cupfeeding)

En voor als je BV blijft geven, maar ook werkt:

- baby meenemen naar je werk

- tussen werk en kind reizen zodat je live kan voeden

- kind op het werk laten brengen door de oppas

- langer verlof opnemen of ziektewet; overleg met de bedrijfsarts!

- ouderschapsverlof

- onbetaald verlof

Bij mijn jongste heb ik na 5½ maand het oefen met de fles opgegeven; het lukte niet. Ook tuitbeker niet. De enkele keer dat ik haar niet mee kon nemen, kreeg ze van papa een bordje BV + Bambix gelepeld."

Primavera

Primavera

05-06-2009 om 09:20

Nog wat tips

De tip die ik ooit eens gehoord heb en ik hier nog niet gelezen heb is lopend de fles geven.
Sommige baby's willen wel ander vocht uit de fles drinken, maar geen melk. mijn oudste dochter was er zo eentje. Ze weigerde zeer beslist om ook maar een druppel melk uit de fles te drinken, maar met 7-8 maanden wilde ze wel vruchtensap of water uit een flesje. Je kan dus ook die optie nog in je hoofd houden dat je gewoon bv blijft geven en als ze met 6 maanden andere dingen mogen daar de tijd dat moeder er niet is mee doorkomen.
Persoonlijk vind ik dat de prettigste fase van de borstvoeding. De baby is niet meer strikt afhankelijk van je omdat het steeds meer andere dingen eet, maar je hebt wel het gemak van de borstvoeding die altijd en overal instant klaar voor gebruik is, terwijl je borsten er genoeg aan gewend zijn om niet meer te lekken tussen de voedingen. Ik vraag me af waarom zoveel vrouwen stoppen met bv op het moment dat ze eigenlijk zouden beginnen om de vruchten ervan te plukken en denk dat het beeld wat door de zuigelingevoedingsindustrie is geschept dat bv alleen iets zou zijn voor kleine baby's en je daarna een andere soort melk nodig hebt daar veel me heeft te maken.
Borstbaby's snappen vaak niets van flessen of tuitbekers omdat ze voor het uit de borst drinken niet moeten zuigen maar met hun kaken en lippen eigenlijk de melk eruit masseren. Ook bij de fles en tuitbeker maken ze aan het begin happende bewegingen, die dichter bij het nippen uit een beker liggen dan zuigen uit een fles. Niet voor niets wordt voor pasgeboren baby's die om een één of andere reden nog niet aan de borst drinken cupfeeding aanbevolen en niet de fles. Het is daarom helemaal niet vreemd om je baby al vroeg uit een glas of beker te leren drinken.
De ervaring heeft mij geleerd dat dat prima kan met 5 maanden, dat kinderen die niet eerst aan de zuigende manier van drinken uit de fles gewend worden het truukje bovendien sneller doorhebben.
Van antilekcostructies snappen borstbaby's vaak helemaal niets, omdat zij geleerd hebben om als er niets uit komt harder door te gaan met masseren met de kaakjes ipv harder te gaan zuigen. Die kun je er dus in het begin beter uitslopen. Gezien de enorme zuigkracht die er nodig is bij sommige antilekcostructies vraag ik mij persoonlijk af of dat nou wel zo goed zou zijn voor de ontwikkeling van de mond, kaken en gehemelte. Het zal me niets verbazen als er de volgende generatie ineens een onderzoek komt waaruit de conclusie is dat dat streng wordt afgeraden en onze kinderen zich later hoofdschuddend afvragen hoe het toch kwam dat we daar nooit vraagtekens bij gezet hebben.
Groetjes Primavera

Primavera

Dat ben ik helemaal met je eens, dat de prettigste fase van borstvoeding juist na een maand of vijf, zes aanbreekt. Je kunt wel je baby aftanken en een paar uren weggaan en je borsten lekken verder niet meer en je hebt ook geen stuwing meer. Nog later, als ze wel uit een (tuit)beker dronken, kon ik zelfs rustig een hele dag gaan werken of een dag en nacht gaan logeren zonder te hoeven kolven - de productie bleef wel op peil. Heerlijk, die flexibiliteit, terwijl je toch altijd melk klaar hebt.
Gelukkig bestaan er nog altijd gewone tuitbekers, zonder zo'n ingewikkeld antilekmechanisme. Onze kinderen hebben steeds een gewone tuitbeker gehad, omdat daar tenminste wat uitkwam als je hem op de kop hield. Ze hadden het echt vlot genoeg door en dan viel het morsen ook best mee.
Maar duam, hoe gaat het nu? Heb je iets aan alle tips?

Biene M.

Biene M.

05-06-2009 om 10:40

Euh (lekken na 6 mnd)

Mijn zoontje is 15 maanden en sinds kort geef ik nog maar 1 borstvoeding per etmaal, maar ik heb nog steeds wel eens last van lekkage. Stuwing voor het laatst gehad met 13 maanden. Is dat zo uitzonderlijk?

Verhitten

Zoals ik hier boven ook al schreef blijkt dochter wel kunstvoeding uit de fles te drinken, maar geen afgekolfde melk. Hoe moet je die tegen het kookpunt verhitten? Ik kolf maar zo weinig dat dat in een pannetje niet te doen is, de helft zou zo ongeveer aan de bodem blijven plakken. Zou ik het flesje in een pan kokend water kunnen zetten? Iemand tips?
Anders wordt het scenario straks dat kindlief nutrilon krijgt op de creche en borstvoeding als ik erbij ben; dan krijgt ze altijd nog veel meer bv dan kv, maar toch...

Groeten,

Temet

Tirza G.

Tirza G.

06-06-2009 om 15:34

Verhitten

Niet tegen het kookpunt aan, maar rond een graad of 50-60. Daarmee stop je dat enzym-omzettingsproces.
Wat heb je al geprobeerd? Als je bijv. de speen in de wel gewilde kv doopt en dan de rest bv erachteraan sjoemelt? Ooooooo baby's bedotten is dat :-)

Tirza

Tirza

Ach, tegen het bedotten van dochter heb ik geen principiële bezwaren ;-). Morgen gaat ze weer naar de creche, maar ik heb dit weekend niet kunnen kolven dus ze moet daar wel aan de kv. Woensdag pas weer een nieuwe test.
Dat verhitten tot 50-60 graden, hoe doe je dat eigenlijk het beste, als niet in een pannetje? Tips?

Groeten,

Temet

In marietjes bad

Verhitten tot 50-60 graden kun je gewoon in de fles doen, au bain marie.

duam

duam

11-06-2009 om 10:18 Topicstarter

Het gaat al beter

Hallo,

Zo dat waren een heleboel tips en ik heb aan een aantal zeker wel wat gehad.
De fles bleef hij weigeren, dus hebben we maar met de tuitbeker geprobeerd. Eerst antilek, maar dat werkte niet.
Zonder antilek ging wel, er kwam wel melk binnen maar ook veel naast. Maar goed dat maakt niet uit. We hadden een tuitje met een zachte tuit.
Toch waren we niet helemaal tevreden en leek hij wel veel moeite te hebben met de vele melk die binnen kwam.
Toen hebben we toch maar weer een keer de fles geprobeerd maar nu met een papspeen waarvan het gaatje veel groter is. Dat hebben we nu twee dagen gedaan en dat gaat wel aardig. Misschien na een paar dagen niet meer, maar dat zien we dan wel weer.
Het was bij hem ook wel idd het vreemde wat ineens in zijn mond geduwd werd. Ik kan hem eigenlijk ook geen ongelijk geven dat hij het weigerde. Hij is ook geen fopspeen gewend. Dat vond hij ook maar niets. Nu sabbelt hij wel aan het speentje van de fles en drinkt er ook wel wat uit. We zijn ook begonnen met groentehapjes en al met al is hij al veel tevredener.
Ik wil wel gaan afbouwen als de fles of tuitbeker goed gaan, want ik heb gewoon het idee dat er niet echt meer voldoende in zit en bij mijn eerste zoontje was het met een maand of 7 ook snel afgelopen. Nu hij ook wat melk uit de fles krijgt (kv) gaat het ook wel weer beter. Heeft hij andere momenten ook meer en houdt hij het langer vol.
Hij krijgt nu elke avond van papa de fles en ik ben dan niet in de buurt. Dat gaat het beste, anders protesteert hij en zit hij mij aan te kijken van: doe er eens wat aan!!
Bedankt voor al jullie tips. Ik heb er zeker wel wat aan gehad en het is idd ook een kwestie van tijd, blijkt wel. Wist ik eigenlijk ook wel, maar ja... je wilt gewoon te snel omdat hij honger heeft, maar toch niet wil drinken.

Groetjes

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.