Babytijd Babytijd

Babytijd

Mayte*

Mayte*

23-11-2009 om 18:58

Tirza, rembrand? hele bovenkant borst hard en pijnlijk,

Hoi,

Mijn rechterborst is sinds vanochtend helemaal hard en gestuwd aan de bovenkant. Er komt ook bijna geen melk uit. Baby wordt er heel nijdig van dat er niets komt en ook met de kolf komen er maar een paar druppels.

Ik heb al warme compressen erop gehad tijdens het voeden, gemasseerd onder een hete douche en laat de baby er steeds als eerste aan drinken. Het lijkt alsof er een flinke verstopping van meerdere melkkanalen zit. Wat zou ik nog meer kunnen doen om de borst weer normaal te krijgen? Verder heb ik geen koorts en hoewel de borst pijnlijk is door de stuwing (althans zo voelt het) is hij niet rood of onaanraakbaar.

Alvast bedankt voor het meedenken!!

Mayte

Asa Torell

Asa Torell

23-11-2009 om 19:49

Mayte

Ik heb ook eens zoiets gehad toen ik een voeding aan het afbouwen was. Wat toen hielp: 2 uur lang in een warm bad liggen. Aan het eind van die sessie kwam het eindelijk los.
Maar goed, hopelijk hebben Tirza en Rembrand nog meer tips!

Snel handelen

Je hebt vaak nog wat tijd om het eea te proberen voordat je echt een borstontsteking krijgt, maar het is een vervelend gevoel, zo'n verstopping. In mijn ervaring kunnen artsen er ook weinig mee. Ik ben als puber aan één borst geopereerd waardoor een hele rij melkkanalen was beschadigd en daardoor heb ik helaas veel ervaring in het voeden met verstoppingen.
Maar goed, hier mijn tip:

Mayte, ik zou proberen te masseren tijdens het voeden. Dat is de belangrijkste extra-truc die ik kan bedenken. Het klinkt heel bezopen, met een paar vingers duwen terwijl je kind drinkt, maar het kan wel helpen. Er wordt ook wel geadviseerd om aan te leggen met het kinnetje naar de verstopping toe. Dat zou dus in dit geval iets zijn van op je zij gaan liggen en de baby opzekop naast je...

En verder dus warmhouden, en masseren zonder tegelijkertijd te voeden maar bijv. tijdens een warme douche, of masseren tijdens kolven.

Maar de meeste vrouwen spreken wonderen van masseren tijdens het voeden!

Mayte*

Mayte*

23-11-2009 om 20:35

Hoe masseren?

Dank voor jullie snelle reacties Asa en Rodebeuk!

Asa, ik heb de hele dag zo'n beetje in de sauna gezeten vandaag. Die warmte en ontspanning heeft helaas niet veel effect op de gestuwde borst. Maar wie weet ga ik ook nog wel even in bad zo meteen.

Ik vraag me trouwens af hoe ik moet masseren Rodebeuk. Ik doe maar wat. Ik duw een beetje (auw), en draai rondjes richting tepel, maar er komt geen druppel meer melk uit.

Tips zijn welkom!

Groet, Mayte

Mayte*

Mayte*

23-11-2009 om 20:38

Kinnetje in richting gestuwde plek

Dat wordt inderdaad een soort acrobatisch voeden dan. Bovendien is de hele bovenkant van de borst hard en gestuwd.

Ik las ergens ook de tip om een gekneusd koolblad in je BH te doen. Ik zit nu met Chinese kool in mijn BH (hahaha) en er komt nu een soort spruitjeslucht uit mijn trui.
Helpt dat nou echt??

Mayte

Mijn kraamverzorgster masseerde mijn borst ook tijdens het voeden (toen ik enorme stuwing en flink verstopte kanaaltjes had). Ze wreef eigenlijk steeds in een rechte lijn naar de tepel toe, meer niet. Maar dan wel gedurende de hele voeding. Ik zou onder de warme douche gaan staan en dan veel masseren, richting tepel. Maar ik hoop dat Tirza/Rembrand dit nog lezen, die weten er uiteraard veel meer van! En anders kun je miss ff posten op het borstvoedingsforum?
Sterkte!

Tsja een beetje piano deed ik

Kennis van mij heeft er vier langgevoed en die was pianist..mmm.. misschien dat ik het daarom zo doe? De eerste keer was blinde paniek, we waren pas een paar weken thuis uit het ziekenhuis. HAP begon over opereren grrr eenmaal thuis het boek van Adrienne de Reede gepakt, ken je dat? Heet borstvoeding geven uit mijn hoofd...

Maar goed ff concreet. Als ik iets aan voelde komen dan ging ik al met mijn hand op mijn borst.. wacht ff.. ik probeer ff...en dan de vingers na elkaar omlaag duwen, zo kan je ook een beetje over de borst lopen zegmaar. En dan heen en weer op de verstopte plek. Je voorkomt dat het gaat irriteren op de huid of eronder omdat je elke keer een beetje een andere plek raakt.

Kan je daar wat mee?

Die kool

Hoor ik ook vaak, deed bij mij niks. Hè, ik kan mijn Borstvoedingsboek niet vinden. Zou toch ff kijken op 't bv-forum als ik jou was. Of in het archief hier, ik weet dat Ma3 ooit een echte stuwingsdraad had, daar kwamen veel tips.

De reede

Ja, dat is dat boek waar ik het over heb, het heet geloof ik "Borstvoeding, een antwoord op heel veel vragen". Zoiets. Was echt mijn handboek in de bv-periodes. Maar ik kan het dus niet vinden grrr.

Tirza G.

Tirza G.

23-11-2009 om 22:33

Je doet het goed

Rust - warmte - en vaak voeden aan de aangedane borst. Een minuut of 10, 15 vóór de voeding warmte op de borst (van die gelpacks zijn lekker, die blijven lang warm), zodat de bloedvaten en nelkkanalen goed open gaan staan. Aanleggen, inderdaad met het kinnetje naar de "zere" kant, misschien lukt het om je kindje plat neer te leggen en er zelf boven te gaan hangen? Niet elegant, vaak wel doeltreffend. Tijdens het voeden meemasseren houdt inderdaad ongeveer de beweging in die Rodebeuk voordoet/schrijft. Licht tokkelen op de huid met je vingers en dan met 3-4 gesloten vingers stevig wrijven richting tepel. Dat kan goed zeer doen, dus dat doe je maar 1-2 keer achter elkaar. Dan weer even tokkelen.
Hoe is je tepel er aan toe? Heb je daar misschien een melkblaarte zitten? Dat kán de uitgang van een melkkanaal afsluiten, waardoor dat dus gaat verstoppen. Sterkte er mee, je bent er vroeg bij. O, en een boektip: www.handboekborstvoeding.nl

Tirza

Mayte*

Mayte*

24-11-2009 om 10:09

Gelpacks waar haal ik die?

Vannacht een totaal nieuwe ervaring op BV gebied. Baby op de kop naast mij en hem zo laten drinken. Het deed wel pijn, maar voelde tegelijkertijd ook goed. Er komt wel een beetje meer melk uit heb ik het idee, al is de bovenkant nog steeds hard en pijnlijk. Ik heb geen melkblaar op mijn tepel (hoe zien die eruit?). Wel een piepklein wit plekje waar wel gewoon melk uitkomt als ik erop druk.
Ik speel hele pianostukken inmiddels op de borst en doe ook aan milde borstcompressie. Is dat eigenlijk goed?

Ik zal nu voor het voeden even met natte, warme washandjes in de weer gaan. Maar ik zou wel van die gelpacks willen hebben. Waar kan je die kopen?

Bedankt allemaal voor het meedenken. Het heeft mij vannacht in ieder geval zeer geholpen dat ik wat ideeen had om de nood te verlichten.

Merel78

Merel78

24-11-2009 om 10:26

Gelpacks

geen tips verder, maar gelpacks kan je gewoon kopen bij de drogist, ik heb ze onlangs gehaald bij de kruidvat.

sterkte verder, Merel

Blokker en drogist

Hoi Mayte,

Het klinkt allemaal bekend... ik denk dat je nu echt uitputtend de trucendoos op een rijtje hebt.
Ik was al benieuwd hoe het ging (zelfs bij het ontbijt forum gecheckt;-)). Dat het pijn doet tijdens het masserend voeden klinkt bekend... meestal het begin van de oplossing..

En verder kun je ook masseren over de dag heen. Die kennis/pianiste van mij deed dat nog voordat ze het voelde opkomen, gewoon als een soort onderhoud. Beetje laat misschien maar gewoon ff een tip.

Mayte*

Mayte*

24-11-2009 om 11:02

Rechterborst doet het weer!

Warme compressen erop gedaan voor de voeding. Onderste boven, boven de baby gaan hangen. Hij moest er smakelijk om lachen trouwens. Dat jochie heeft nu al gevoel voor humor. Nadat hij gedronken had, heb ik gekolfd en joehee het stroomde er gewoon weer uit. 180 ml in een paar minuten eruit gekolfd en nu weer een heerlijk soepele borst. Phoe....dat voelt goed!

Heel erg bedankt allemaal! Wat zou je soms toch zijn zonder Ouders Online????!!!!

De gelpacks ga ik sowieso nog in huis halen. Lijkt me ook erg praktisch om voor het kolven even op je borst te leggen.

liora

liora

24-11-2009 om 11:24

Wat goed

Hoi Mayte,

Wat goed zeg!!

Liora

Heerlijk

Ik hield dit draadje in de gaten want bij bv-problemen loopt de tijd heel langzaam, dan gebeurt er heel snel heel veel, en dat moet ook wel want anders gaat het mis.

Trouwens, weet je hoe een vriendin en ik dit altijd noemden? De melk gaat naar je hersens als je kind niet wil drinken of er zit een verstopping. Dan krijg je een soort last van je hoofd, een soort - obsessie is het niet, want je zit gewoon met een praktisch probleem.

Maar goed, als de verstopping dan weg is lijkt het net of de melk weer weg is uit je hersens, weer een lekker helder hoofd meteen.
Spreek voor mezelf natuurlijk ;-)
Fijn Mayte, dat het is opgelost..

En nu raad ik dus voor onderhoud af en toe een kleine massage aan. In de rij bij de drogist ofzo..

O, fijn mayte!

En idd zou ik, wat Rodebeuk ook aanraadt, af en toe blijven masseren (en evt. het boek van de Reede uit de bieb halen - ik heb er veel aan gehad). Leuk dat-ie moest lachen ;-)

Tirza G.

Tirza G.

24-11-2009 om 15:32

Mooi!

Goed gedaan meid! En dat kind: die lijkt op z'n moeder, ook gevoel voor humor. Gelpacks: drogist etc., bij de pleister-afdeling. Je kunt ze ook invriezen, óók weer handig voor zere enkels ofzo.
Een verstopping is meestal een opgedroogd propje melk en dat moet echt even "doorschieten". Je kunt soms bij kolven echt een sliertje ingedroogde melk zien, als een sliertje spaghetti. Geeft niks, is niet schadelijk voor je baby,is alleen wat zoutiger :-)
Een melkblaartje is een huidvliesje over een melkgang-opening heen. Je hebt vrouwen die gewoon een "fliebertje" op hun tepel hebben zitten, wat elke keer een uitgang afdekt en dus de melkstroom blokkeert. Er zijn ook vrouwen waar het zo heel af en toe ineens op komt zetten, als de baby anders heeft gezogen ofzo. Vandaar dat ik er naar vroeg.

Tirza

Rembrand

Rembrand

25-11-2009 om 09:12

Sauna.

Hoi Mayte*,
Ik lees je draadje nu pas maar gelukkig is de verstopping al verdwenen. Ik las dat je zowat de hele dag in de sauna had gezeten. Was dat ook waar de ellende met je borst begon ? Wellicht heb je minder vaak gekolfd, of heb je gekolfd nadat je in een koudwaterbad gesprongen was ? Een koude borst kolft namelijk niet zo lekker. Meer over het ontstaan van een borstontsteking en wat je er tegen kunt doen kan je lezen op www.borstvoeding.com
Overigens kan ik het boek van Stefan Kleintjes en Mary Broekhuyzen ook van harte aanbevelen. Meer hierover op de bovengenoemde site.
Groetjes M.

Mayte*

Mayte*

25-11-2009 om 15:09

Rembrand

Nee, ik ging al met die gestuwde borst naar de sauna. Dat dagje stond gepland en wilde ik niet laten schieten. Ik heb daar wel gewoon op de gebruikelijke tijd gekolfd en ik was ook goed warm toen. Dus daar lag het niet aan.

Ik heb ook nog een vraagje; ik heb een wit puntje op de tepel van de rechterborst. Kan dat een verstoppingkje zijn? Ik heb sowieso het idee dat er nog steeds wat minder melk uit de aangedane borst komt en uit minder melkkliertjes. (In vergelijking met de andere borst). Kan dat zo zijn? Moet hij opnieuw op gang komen ofzo?

Tirza G.

Tirza G.

25-11-2009 om 16:36

Melkblaartje

Mayte, dat zou dus zomaar een melkblaartje kunnen zijn. Een dun huidvliesje van een uitgang bedekt.
En ja, je kunt een flinke dip in de productie hebben na een verstopping.
Houdt moed :-) En vol :-)

Tirza

Mayte*

Mayte*

25-11-2009 om 18:51

Melkblaartje doorprikken?

Of gewoon laten zoals het is?

Is het ook verstandig om nu steeds met de ex-verstopte borst te beginnen met voeden? Met het oog op het op peil krijgen van de productie. Of gaat het dan mis met de andere borst?

Trouwens, ik wil ook eens melden hoe geweldig ik het vind dat wij met al onze BV vragen hier terecht kunnen. Zowel de ervaringsverhalen als de adviezen van de deskundigen zijn zo fijn om te horen/krijgen.

Tirza G.

Tirza G.

25-11-2009 om 19:42

Kun je doen

Ja hoor, dat kun je zeker proberen. Vaak is het het prettigst door er eerst met warmte op te gaan, zodat het wat verweekt en het dan met een steriel naaldje even open te peuteren. Wat ook nog wel eens wil helpen is eerst warmte en dan je baby aanleggen. Dan "trekt" hij het open.
Je kunt zeker proberen om nu een of twee dagen elke voeding met de "zielige" borst te beginnen om je productie bij te werken. Dat is even een kwestie van uitproberen. Als de ander echt overvol raakt, gestuwd etc., dan geef je díe natuurlijk eerst. Maar goeie kans dat je het daarmee precies bijregelt.
Enne: graag gedaan :-)

Tirza

Rembrand

Rembrand

25-11-2009 om 20:00

Sluit aan bij tirza.

Als het een melkblaar is zit hij meestal over een opening van een melkgang. Het klierweefsel daarachter kan dus minder goed ( of helemaal niet ) leeg worden gedronken, met alle narigheid van dien.
Meer over een melkblaar kan je lezen via http://www.borstvoeding.com/problemen/ontstekingsproblemen/verstopte-melkkanaaltjes-en-borstontsteking.html
Als je googelt op melkblaar ( afbeeldingen ) kan je zien hoe een melkblaar er uit ziet.
Als je twijfelt of je blijft problemen houden aarzel dan niet om een contactpersoon van een borstvoedingsvereniging of een lactatiekundige te bellen.
Ik zal de komende dagen niet reageren want ik ben naar Londen, maar gelukkig zijn we met zijn tweetjes. Tirza en ik zijn best een leuk setje hè ;-))
Liefs M.

Mayte*

Mayte*

25-11-2009 om 20:32

Ja, dat is het

Een melkblaar(tje), want wel kleiner dan op de foto die ik via Google opgespoord heb.
Heel erg bedankt voor jullie antwoorden.
Veel plezier in Londen Rembrand!
Enne...jullie zijn zeker een 'leuk setje' :-)!

Nou sterkte dan!

Ik heb een tijdje geleden ook een melkbaar gehad en dat deed toch wel erg pijn vond ik.

Of valt het mee bij jou? Ik hoop het maar voor je.

Bij is ie inderdaad gewoon opengeslurpt en toen ging het ook beter.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.