Babytijd Babytijd

Babytijd

Tirza, rembrand, pak ze!

Zojuist een blaadje van mijn zorgverzekeraar (Agis) ontvangen en voor de verandering daadwerkelijk eens doorgebladerd. Er staat een stukje in over borstvoeding. En wat staat daar in: na 3 tot zes maanden is borstvoeding niet meer genoeg en moet het worden aangevuld met groente- en fruithapjes.
Aan jarenlang verblijf op dit forum heb ik de indruk overgehouden dat dat niet klopt. Dus ik verklik ze even tegen jullie, misschien dat jullie je geroepen voelen ze terug te fluiten (maar misschien hebben jullie daar helemaal geen behoefte aan, wat ik mij ook zou kunnen voorstellen).

Groeten,

Temet

Heel vreemd

Heel vreemd. Ik dacht dat de officiële richtlijn is dat baby's tot 6 maanden uitsluitend borst- of kunstvoeding moeten krijgen, en dat pas vanaf 6 maanden met bijvoeding begonnen mag worden. Alle zorgverleners zouden zich daaraan moeten houden. Ik dacht dat het zelfs verboden was om anders voedsel dan borstvoeding te propageren voor onder de 6 maanden. Heel vreemd dat zo'n zorgverzekering daarvan afwijkt, die moeten inderdaad op het matje geroepen worden. Zou ook wat zijn voor Stefan Kleintjes, de kinderdiëtist.

Rembrand

Rembrand

04-10-2010 om 23:32

Temet

Ik zal mij er eens in verdiepen.
Jammer genoeg is het niet verboden om groenten en fruithapjes aan te prijzen voor de zesde maand, Hennah.
Dit gaat alleen op voor kunstvoeding. Daar mag geen reclame voor gemaakt worden als het gaat om baby's voor de zes maanden. Daarom hebben ze in Nederland opvolgmelk verzonnen. Daar mag je wel reclame voor maken ( want "geschikt" voor baby's vanaf zes maanden). Daarom krijgen veel vrouwen al in het kraambed reclame voor opvolgmelk :-(
( merknaam blijft toch wel hangen namelijk).
M.

Rembrand

Al voor het kraambed krijg je reclame voor opvolgmelk, als je tenminste zo'n Blije Doos oid bestelt, want daar zit dat in. En zo'n melkpoederbakje. En een leuk slabbetje en een foldertje van Nutricia etc...

Groeten,

Temet

eef!

eef!

05-10-2010 om 13:36

Of dit:

Beetje van een andere orde maar hier krijg ik ook echt de kriebels van: de folder over bijvoeding doe ik op het cb meekreeg waarin staat dat bostvoeding vanaf 6 maanden een onderdeel van de maaltijd moet zijn en geen tussendoortje of troostmiddel! Mag ik dat zelf weten aub!?!?! Eef

Rein zeggen

Rein zeggen

05-10-2010 om 16:03

Onvoorstelbaar

Volgens de WHO is borstvoeding zelfs tot 6 jaar als bijvoeding volgens de natuurlijke wetten normaal. En idd vanaf 6 maanden kun je langzaam gaan overstappen, al zijn er kinderen die er een maand eerder en die er een maand later aan toe zullen zijn. Een baby is geen exacte wetenschap.

Maar de heren fabrikanten moeten natuurlijk wel van hun meuk af dus wordt je meteen gebombardeerd met rommel in je bus en op wat voor manier dan ook...die blije doos heb ik niet besteld idd, wetende dat dat de opmaat is tot een totale stroom van desinformatie die niets met het belang van het kind maar alles met het belang van de aandeelhouder te maken heeft.

Overigens op veel van die potjes staat trots dat er geen conserveringsmiddelen in zitten. Eigenlijk vanzelfsprekend niet nodig voor doodgekookte en ingemaakte voeding, inmaken kon mijn oma al zonder conserveringsmiddelen. Het zegt ook indirect meteen wat er wel in zit: kleur, geur en smaakstoffen, en meestal ook (bergen) suiker. Daarnaast zijn die potjes zodanig dat je vaak 1/3 weggegooit omdat het kind aan meer geen behoefte heeft. Niet aan beginnen die potjes maar een fijne pureermachine kopen en verse spullen gebruiken.

Fransien

Fransien

05-10-2010 om 19:58

Ahum

Ik vind het niet kunnen, borstvoeding is ook met 6 maanden helemaal voldoende, volgens mij zelfs tot 12 maanden. En als een kind ouder dan 12 maanden toevallig eens ziek is, niet wil eten, alleen wil drinken, is borstvoeding wel hetgene dat zo'n hummel er het snelste weer bovenop helpt. Dus, pak ze!
Enne, Rein, hoezo pureermachine, gewoon een roerzeef gebruiken, is veel minder fijn gemalen, veel meer textuur. En je oma maakte overigens in zonder conserveermiddelen, maar regelmatig wel met een flinke hoeveelheid suiker, zout of alcohol (jam, gepekelde boontjes of vlees, of vruchten op brandewijn bijvoorbeeld), dit om even te relativeren. Of, zoals mijn oma altijd zei: die goeie oude tijd was echt niet altijd zo goed, niets mis met de moderne tijd.

Kari1

Kari1

05-10-2010 om 20:31

Waarschijnlijk niet verboden helaas

Aanprijzen van groente of fruit is niet verboden, maar zeggen "na 3 tot zes maanden is borstvoeding niet meer genoeg" is minstens verkeerde informatie. Tussen die 3 en 6 maanden blijft een kind heel gezond met melk alleen en hoeft er niets bij. Fransien, of een kind tot 12 maanden met alleen moedermelk goed en gezond toe kan is wel een punt van discussie. Meestal wordt aangeraden om eerder dan 12 maanden (idd vanaf 6 maanden) rustig andere voedingsmiddelen toe te gaan voegen. (En ja, als een kind ziek is is er natuurlijk tijdelijk een andere situatie.)
Rein, een fijne pureermachine kopen? Wat is er mis met een vork, of zachtgekookte stukken voedsel om lekker zelf vast te houden? Met al dat gemaal, gepureer en geblender leren kinderen slobberen ipv eten.
Kari

Ahum ahum! (rein) (voedselintroductie zonder pureren)

Niks pureermachine of roerzeef, vanaf 6 maanden kun je rustig beginnen met meteen voedsel in stukken te introduceren, de zgn. Rapley-methode, ofwel "zelluf doen". Stukken groente en fruit, daarna brood, granen, later bonen, vlees en vis...Is ons ontzettend goed bevallen!

http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/
http://bijvoeding.freeforums.org/portal.php

Bellefleur

Bellefleur

06-10-2010 om 09:43

Ach, waar hebben we het over...

Mijn schoonzusje (kraamverpleegkundige) vertelde me dat ik mijn kinderen met zes weken (zes! weken!) moest bijvoeden met fruit. Gelukkig luister ik nooit naar haar ;-) Ik moet er wel bij zeggen dat haar oudste zoon 31 is. Dus haar informatie was al behoorlijk verouderd. Anecdote: ze kreeg in het ziekenhuis een vertegenwoordiger van kunstmelk op bezoek. Zijn bedrijf had iets nieuws bedacht: babymelk zonder suiker. Lekker gezond. Goed voor de tandjes en zo. Waarop mijn schoonzusje zei: 'heb je ooit moedermelk geproefd? Dat is heel erg zoet!

Conserveermiddelen in potjesprut

Op de potjes staat inderdaad 'zonder conserveermiddelen'. En ga dan de ingrediëntenlijst eens lezen...wat wordt er in vrijwel alle potjes toegevoegd?
Vitamine C
En wat is vitamine C, naast gewoon een vitamine?
Inderdaad ja, een conserveermiddel.

Rein zeggen

Rein zeggen

13-10-2010 om 20:17

Huh

hier waren toch veel meer mededelingen?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.