Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op

Uren 'over' op de dag

Hoi, 

Ik zit al een tijdje te rommelen met de slaapjes en wakkertijden van onze kleine van dik 2 maanden. Nu lees ik online dat kinderen gemiddeld 11 - 12 uur slapen 's nachts. Daarnaast 3,5 - 5 uur overdag. Dan kom ik op een max. van 17 uur. Daarmee heb je dus nog 7 uur over. Als ik reken met vier wakkere momenten van max. 1,5 uur, zoals een baby nu kan hebben, dan is er sowieso een uur over. Waarbij geldt dat onze kleine het niet altijd 1,5 uur redt. Wat worden baby's geacht te doen in de uren die dan over blijven? 
Nou, dat is het wiskundige deel . Wat ik gewoon ingewikkeld vindt, is dat ik aan het einde van de dag elke keer tegen hetzelfde aan loop. De kleine heeft geen slaap meer, wordt te vroeg wakker. Maar tot bedtijd is nog veel te lang (zeker 2 uur, vaak langer) en dat trekt hij ook niet. Ik wil hem liever niet oververmoeid laten worden. 

Ons schema is ongeveer zo: 
Rond 6.15 eerste voeding
7.30 moe en naar bed
9:30 wakker en voeding
11:00 naar bed
13:00 wakker
rekken tot 13:30 voeding
15:00 naar bed
16:00 wakker 
17:30 pas tijd voor voeding 
18:30/18:45 bedtijd, dan slaapt hij de hele avond
22:00 droomvoeding

Hoe gaan jullie om met te lange wakkertijden? 

Groetjes Elzie


Elzie

Elzie

05-11-2021 om 10:04 Topicstarter

Ja, die heb ik ook. Daar stoppen we hem nu inderdaad einde van de dag ook regelmatig in en dat is beter ja. Geeft iets meer bewegingsvrijheid. Ik vind het alleen voor de oudste lastig dat hij dan precies in de draagdoek gaat, omdat zij dan uit school komt en ook graag aandacht wil (lees: lijfelijk contact ). Dat gaat dan niet altijd, want de kleine wil graag in beweging blijven. Voel me soms ook beetje heen en weer geslingerd tussen de verschillende belangen. De oudste is best gevoelig namelijk. 

Ik herken je behoefte aan controle en ritme TO. Ik vond dat ook lastig in de babyfase. Mijn baby ging op een gegeven moment juist vrij vroeg de nachtslaap in. Tussen 17:00 en 18:00 uur al. Pogingen om dit te verschuiven slaagden niet dus ben ik er in meegegaan en uiteindelijk werd het vanzelf een uurtje later.

Dus dat zou ook nog kunnen, dat je je baby 17:30-18:00 uur naar bed brengt. Klinkt misschien vroeg, maar moe is moe. En het verandert binnenkort toch weer. En sterkte met je PND klachten.

heb je hulp voor je pnd klachten?
Anders zou ik daar beginnen.
Sterkte! 

Ik herken het heel goed, al is het bij mij al bijna 20 jaar geleden.Ik had een flinke postpartumdepressie. Toen die adequaat behandeld werd was ook de extreme structuurbehoefte (bij mij, ik zeg niet dat het bij jou extreem is) en het gepieker een stuk beter onder controle. Heb je al hulp? 

Elzie

Elzie

05-11-2021 om 19:07 Topicstarter

Hoi, dank jullie wel voor deze reacties! Structuurbehoefte en piekeren... dat is precies hoe het er bij mij uit ziet ja. Ik ben bij de POH-GGZ geweest, tweede afspraak helaas vergeten. Heb je hulp als in gesprekken gehad, of medicijnen? 

Elzie

Elzie

05-11-2021 om 19:08 Topicstarter

Navyblue: hoelaat was de kleine in die tijd dan wakker 's morgens? 

Elzie, ik ging met een rotvaart onderuit na de eerste toen mijn man na een maand vrij weer moest gaan werken en ik er alleen voor stond met een baby die veel huilde, geen enkel ritme had en me geen enkele gelegenheid gaf om tot rust te komen. Overigens lukte dat als ze wel rustig was ook niet, want dan begon het gepieker en de angst. Ik was bang om alleen te zijn met de baby, bang dat ik haar iets aan zou doen, bang dat ik nooit van haar zou gaan houden, noem het hele rijtje maar op. Ik sliep niet en ik at niet en ik klampte me wanhopig vast aan elk beetje structuur dat ik kon vinden. Oei ik Groei stuklezen en zo, om maar het gevoel te hebben dat ik wist wat ik kon verwachten. Ik geloof dat het bij jou zo erg niet is maar mocht je hier stoer doen en het is wel zo erg: je bent de enige niet! 

Op de nacontrole bij de gynaecoloog begon ik na het vriendelijke "Hoe gaat het" zo verschrikkelijk hard te huilen dat hij meteen de telefoon heeft gepakt en voor diezelfde dag een afspraak geregeld met een psychiater daar in het ziekenhuis die gespecialiseerd was in postpartum-ellende. Ik ben meteen medicatie gaan slikken, gestopt met borstvoeding zodat ik een paar nachten kon slapen terwijl mijn man de nachtdiensten draaide. Met een paar stevige slaappillen om de slapeloosheid te doorbreken. Verder had ik gesprekken, kwam mijn beste vriendin elke middag bij me voor de gezelligheid en om me de deur uit te slepen en te gaan wandelen. Gelukkig sloeg de medicatie goed aan, na een week of drie ging het al een heel stuk beter, al bleef ik nog wel somber en wat angstig. Na mijn tweede ben ik zodra het kindje geboren was weer antidepressiva gaan slikken om herhaling te voorkomen en hoewel ik toen wel lichte klachten had is het niet meer zo erg geweest als die eerste keer. Wat toen ook wel hielp was dat mijn dochter al op de basisschool zat (zit zes jaar tussen) en ik dus automatisch veel meer structuur in de dag had want die moest naar school. Maar het blijft een aandachtspunt voor mij, ik houd nog steeds niet van dagen waarin ik niks hoef, dus die structuurbehoefte zit er toch wel in. Ik weet niet of dat bij jou ook zo is. 

Dochter is inmiddels overigens een hele leuke meid van 23 en met onze band is het helemaal goed gekomen gelukkig! 

Elzie schreef op 05-11-2021 om 19:08:

Navyblue: hoelaat was de kleine in die tijd dan wakker 's morgens?

Rond 6 uur ongeveer (soms iets eerder of later). Met nachtvoedingen die we geheel op verzoek gaven. Dus ook geen droomvoeding of 'late' voeding op een bepaald tijdstip. Wel geprobeerd, maar het maakte geen verschil met hoe vaak ze kwam. Ze werd er alleen maar onrustiger van. Vond ik trouwens heel moeilijk, dat ik ging slapen en niet wist wanneer ze wakker werd voor een voeding. Kon ik zelf niet van slapen🙈 Gelukkig sliep ze met 4 maanden meestal door.

Elzie

Elzie

07-11-2021 om 10:00 Topicstarter

AlisonH: wat heftig! Ik kan me er iets bij voorstellen, de eerste weken waren bij mij ook vrij heftig. Ik kreeg paniekaanvallen van hoe ik me voelde. Nu ik mijn gevoel meer toe laat, geeft het ook minder angst. Nu heb ik super goede dagen en minder goede dagen. Ben heel dankbaar dat het niet zo erg is geworden. Bij mij komt ook regelmatig iemand langs, al is het maar om samen wat in het huishouden op te pakken. 
Navyblue: oh ja, wel een nacht van 12 uur ongeveer dus. Sja, op dit moment wordt hij elke dag om half 7/7 uur wakker en gaat hij ook rond die tijd op bed. Sinds ik iets los laat, zoals geadviseerd, blijkt dat hij 's avonds best wat langer kan hebben op minder slaap. Dus inderdaad... iets meer zijn ritme volgen, tot op bepaalde hoogte. Geeft mijzelf ook meer rust, merk ik. 

CuddlyReindeer95

CuddlyReindeer95

07-11-2021 om 10:08

Je hebt nog twee andere kleintjes, dus ik snap heel goed je behoefte aan structuur, juist voor de oudsten. Ik heb geen concrete tips, mijn jongste zit al in de brugklas dus het is lang geleden voor mij, maar wens je wel sterkte in deze periode. 

Hoe gaat het nu Elzie? Wij hebben ook een baby net zo oud als die van jou. Een ritme in slaap en wakkertijden is nog moeilijk. Het enige wat redelijk standvastig is, zijn de voedingen: om de 4 uur een fles van 150. Ik vind het soms ook lastig, maar probeer het inderdaad ook maar los te laten. Dan is ze maar een keer langer wakker, of drinkt ze een keer eerder of minder of wat dan ook. Je wilt het gewoon graag goed doen, en dat zorgt bij mij voor onzekerheid.

Georgy

Georgy

10-01-2022 om 00:22

Hier ook een kindje van twee maanden. Geen vaste structuur, maar wel structuur in volgorde namelijk voeden, rechtop en boeren, spelen en dan weer slapen. Voor ons allebei fijn, dat geeft rust. Onder spelen valt van alles : in de box liggen, op schoot liggen en contact maken, liedje zingen, gekke bekken trekken, boekje of voorwerp laten zien, ev. als het eten wat gezakt is op buik liggen, hangen op de arm, rondlopend samen de omgeving bekijken en vertellen wat je ziet, massage, samen klap eens in je handjes zingen en de handjes pakken en meedoen. Net waar jullie zin in hebben en waar tijd voor is. In bad doen doe ik altijd voor de voeding, want met een volle buik krijg je het snel koud. Maar doe haar ook maar twee keer per week in bad, dus dat valt niet zo onder de vaste structuur. 
Die van mij krijgt ongeveer elke 3 uur borstvoeding en soms twee uur en soms 3,5 uur. 
Sommige baby’s slapen minder. Deze jongste van mij slaapt best veel, maar mijn andere meiden altijd een paar uren minder dan volgens het boekje nu nog steeds. 

Stressvol hè, die babytijd. En ze zijn zo moeilijk te sturen naar wat je zelf in gedachten hebt. En dan zijn ze moe, maar toch lukt slapen niet, maar wakker blijven eigenlijk ook niet. Als ik terugkijk denk ik ook: waarom was ik die baby zo 'in slaap aan het kijken'. Maar destijds vond ik het echt zwaar en was ik ook bang dat ze niet genoeg rust kreeg.

Dat gezegd hebbende: ik vind jouw schema met terugwerkende kracht echt jaloersmakend ☺️. Dat deed mijn baby echt niet hoor, en die ging zeker niet om kwart voor 7 'de nacht in'. Nu nog steeds niet trouwens.

Daarmee wil ik jouw gevoel niet bagatelliseren hoor, die babyfase is loeizwaar, laat staan met een PND (!) en twee andere kindjes. Ik bedoel het meer ter relativering dat je kindje voor zichzelf dus al echt best een heel mooi schema heeft.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.