Babytijd Babytijd

Babytijd

Dendy Pearson

Dendy Pearson

15-02-2009 om 14:22

Voorkeurshouding

Hoi,

Onze pipo(7 weken) is net als onze dochter een voorkeurshouding aan het ontwikkelen. Dochter heeft therapie gehad en een redressehelm, maar heeft nog steeds een afgeplat achterhoofd. Gelukkig valt dit nu met lange haren niet op. Nu zien we het al veel eerder gebeuren, dus kunnen we sneller reageren.
Als Pipo slaapt draaien we zijn hoofd wel naar links en rechts, maar binnen een uur ligt dat hoofd weer recht. En nu hij 's nachts slaapt van 22.00 uur tot 07.00 uur hebben we er 's nachts weinig zicht meer op.
Ik heb hem nu op zijn zij in bed gelegd met een handdoekrol in zijn rug en een klein rolletje voor zijn buik. Zou hij nu wel veilig liggen? Vanavond verhuis ik zijn bed naar onze slaapkamer, zodat ik hopelijk wakker word als hij verkeerd terecht komt.
Dochter heeft aan de fysiotherapie toen weinig gehad, hebben jullie wel goede ervaringen? Hij kan trouwens zijn hoofd wel draaien, daar had dochter wel moeite mee.
Verder hoop ik nog op tips van jullie kant.

grt, Dendy

dc

dc

15-02-2009 om 15:05

Osteopaat

heb je een osteopaat geprobeerd?

Marielle

Marielle

15-02-2009 om 19:51

Misschien een tip en ook osteopaat

Je hebt van die zijligkussens van bij de prenatal. Volgens mij is het niet 100% veilig (buikdraaigevaar), maar als je kindje bij jullie op de kamer slaapt, zou ik het wel aandurven denk ik. Ik heb er nog wel 1 liggen. Laat maar weten als je geinteresseerd bent, ik hoef er niet veel voor te hebben.

Het schijnt idd dat een osteopaat wonderen kan verrichten bij voorkeurshoudingen, dus zou ik zeker proberen.

mama van Linde

mama van Linde

15-02-2009 om 19:56

Ja, osteopaat

Door beknelling tijdens de bevalling had Linde ook een voorkeurshouding ontwikkeld. Na slechts 3 behandelingen bij de osteopaat was dat helemaal over! Het is dus zeker het proberen waard, succes!

ayla

ayla

15-02-2009 om 20:02

Osteopaat

hier ook een voorkeurshouding gehad. Jammer was datde ka het wel mee vond vallen en dat we daarom wat laat ermee waren. Fysio gehad, hielp weinig, toen naar een osteopaat geweest en dat hielp wel. Uiteindelijk wel een helmpje gekregen maar de afplatting is niet meer 100% weggegaan.

silvester

silvester

15-02-2009 om 20:24

Zijslaper

De 'zijslaper' vond ik een ideaal ding, hetzelfde als in Marielle's berichtje bedoeld werd; een lang driehoekig kussentje aan de rugzijde en een kort driehoekig kussentje aan de buikzijde, te koop bij babyzaken.
Wij gebruikten dit kussen ivm het spugen van onze kinderen, niet voor een voorkeurshouding. Zo verslikten ze zich niet zo bij het spugen en werd kleding minder nat. (er kwamen hele bogen soms). Verder vind ik zijlig een meer natuurlijke slaaphouding voor een baby dan ruglig en is het voorkómen van 'scheve hoofdjes' ook meteen verholpen. Zogauw ze aktief konden omrollen haalden we het kussentje wel weg.

Maar misschien is het voordeel van een osteopaat dat hij/zij een eventueel probleem kan verhelpen en een kussentje neemt niet de oorzaak weg (als er een oorzaak zou zijn)

marie

marie

15-02-2009 om 21:04

Op de zij

Hallo
Je schrijft dat je oudste een voorkeurshouding had en dat ze ondanks een helm en therapie nog steeds een plat hoofd heeft.
Dan vraag ik mij dus serieus af, waarom je je zoontje niet gewoon vanaf dag 1 om-en-om op de zij hebt laten slapen. Dan had hij nu waarschijnlijk geen plat hoofd gekregen. Dat je hem nu wel op de zij laat slapen vind ik in elk geval prima. En met een rolletje tegen buik en rug, kan er niks gebeuren. Desnoods leg je hem in de kinderwagenbak op twee stoelen naast je bed. Dan heeft hij gewoon niet genoeg ruimte om te rollen en hij is dicht bij.
Misschien ben ik wel eigenwijs, maar toen ik zwanger was zag ik zoveel kinderen met platte/scheve hoofden dat ik besloten heb dat zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Daarom besloot ik niet met die "moderne fratsen" mee te doen en heb ik onze meid(en) gelijk vanaf de geboorte heel ouderwets om-en-om op de zij laten slapen. Ze sliepen veel beter en ze hebben mooie ronde hoofden!
Dus ik zeg - op de zij laten slapen dus. Zijn schedeltjeis hopelijk nog zacht genoeg om het weer bij te laten trekken.
succes

Hoi

hier een dochter die ook een voorkeurshouding, fysiotherapie en een redressiehelm heeft gehad. Met alle respect, Marie, maar ik vind je reactie een beetje kort door de bocht. niet elk kind krijgt de voorkeurshouding eruit door simpel om en om op de zij te slapen. mijn dochter had de voorkeurshouding zeer ws. al in de buik (lag altijd op dezelfde plek te schoppen). Zelfs de borstvoeding kwam hierdoor niet op gang, omdat ze de linkerborst weigerde. En er was dus meer nodig dan het om en om Wij zijn vanaf week 8 gestart met fysio (een kinderfysiotherapeut, die hierin gespecialiseerd was). De oefeningen hielpen om de voorkeurshouding eruit te krijgen, op een gegeven moment moesten we zelfs het nekje 'stretchen' (naar links houden en tien tellen vasthouden), zij gillen, want het deed zeer, de spier was te kort door de voorkeurshouding. Omdat haar voorkeurshouding erg fors is geweest, vanaf de zwangerschap dus al, en haar afplatting ook fors, hebben we een redressiehelm niet kunnen voorkomen. Het is niet helemaal over, maar wel heel erg bijgetrokken, en ik vind dat je het niet kan zien, mede door haar enorme bos haar.
Kortom, met fysiotherapie werk je vooral aan de voorkeurshouding, in sommige gevallen wordt de afplatting minder, in elk geval voorkom je dat de afplatting erger wordt. M.i. is het van belang dat je een goede kinderfysiotherapeut hebt die bij je thuis komt, die oefeningen doet, en aangeeft welke oefeningen je thuis zelf moet doen en welke aanpassingen je thuis kunt doen om je baby zoveel mogelijk naar de gewenste kant te laten kijken. Simpele aanpassing was bij ons bijv. onze dochter anders op het aankleedkussen te leggen, zodat ze meer naar ons keek met de linkerkant.
osteopaat heb ik geen ervaring mee, dus ik weet niet of en wat die voor je kan betekenen.
wat heeft jullie fysiotherapeut gedaan dat je ervaring niet goed was?

groetjes, Loek

Tips

ff denken hoor, je vroeg nog tips:
- aankleedkussen dwars leggen, en dan baby erop zo dat hij jou aankijkt. onze dochter had voorkeur voor rechts, lag dus rechts met d'r hoofd op 't aankleedkussen, zodat ze bij het omkleden en verschonen ons aankeek (met links dus).
- op de buik leggen z.s.m. paar keer per dag. Nekje wordt dan steeds sterker. Hoeft niet lang in eerste instantie (houden ze vaak nog niet vol), daarom beter vaker en minder lang. Wij deden dit elke keer als ze in de box ging om te spelen, eerst even op de buik, daarna weer op de rug of zij.
- in de box mobiel, speelgoed etc. ook aan die kant leggen van de niet-voorkeurskant, zodat die kant gebruikt als hij er naar wil kijken of het pakken.
- bij fysio kan je vaak ook spullen lenen, wij hebben bijv. een soort van matje geleend wat je in bed of in de box kon gebruiken, principe wat je zelf na kunt bootsen met een handdoekrol, alleen kunnen ze dan niet omrollen. weet niet zo goed hoe ik het moet beschrijven, maar een fysio kent het vast wel. 2 handdoekrollen zoals jij beschrijft werkt ook en soms nog wel beter
- als ik op stap ging met de kinderwagen, legde ik haar net als jij in bed doet ook op de zij met een handdoekrol. 's nachts vond ik het eng, maar in de kinderwagen had ik er zicht op. en die momenten pakte ik dan ook. Je zou ook kunnen overwegen om hem overdag in de kinderwagen of box te laten slapen (op de zij), zodat je het wel merkt als hij omrolt.

Ik ga nog even verder denken, tis alweer even geleden. Hopelijk kun je hier wat mee.

groetjes, Loek

ayla

ayla

16-02-2009 om 09:40

Zijligging

hier hadden we twee kindjes die absoluut niet op de zij wilde liggen. Legde ik ze in zo'n zijligkussen dan wriemelde ze allebei zo lang dat ze er weer uit waren. ook toen ze al 6 weken uit waren. Wij zijn gaan inbakeren en toen mocht de zijligging ook niet meer. Met bij de jongste dus wele een afgeplat hoofdje.

Zoonlief had trouwens ook waarschijnlijk in de buik al een voorkeurhouding. Met 7 weken zag je ook al een afplatting

hout anne

hout anne

16-02-2009 om 10:07

Hier veel baat bij osteopaat!

Al na 1 sessie was hij van zijn voorkeurshouding af en kon hij zijn nekje volledig naar rechts kijken (voorkeur was naar links)
Zeker een aanrader! En het wordt vaak vergoed door de verzekering!
Een osteopaat is trouwens een fysiotherapeut die heeft doorgeleerd voor osteopaat. Voor meer info zie www.osteopathie.nl

Dendy Pearson

Dendy Pearson

16-02-2009 om 20:52

Marie

juist omdat dochter een voorkeurshouding had zijn we er nu veel allerter op geweest. We zagen gister bij zoon een klein deukje achterop zijn hoofd ontstaan en hebben daar dus meteen op gereageerd. Dat ik zoon niet direct op zijn zij heb gelegd komt omdat ik het best een enge houding vind.

Dendy

Dendy

ik vind wel dat je er op tijd bij bent hoor. bij ons hebben we het met het CB erover gehad met 7 weken (1e afspraak), en die stuurden ons gelijk door, gelijk gebeld en de week erna konden we gelijk starten met fysio.

Hoe gaat het nu en heb je nog wat gehad aan de tips? Ik bedoelde trouwens dus met matje zo'n zijligkussen, vond het zelf niet zo ideaal, maar het kan wel als ze nog klein zijn. 2 rolletjes met de handdoeken (of fleecedenken o.i.d.) vond ik beter werken

groetjes, Loek

Dendy Pearson

Dendy Pearson

20-02-2009 om 09:53

Hoi

Inmiddels hebben we voor zoon het back to sleep kussen gekocht. Dat is een kussentje van dat speciale schuim wat met klitteband op een matje vast zit. Het gerommel met rolletjes werkte niet goed, we vonden hem 's ochtends steeds in de meest onmogelijke houdingen terug. En altijd met zijn hoofd recht. Zo'n zijligkussen vonden we in zijn geval ook een slecht idee, ben erg bang dat hij met zijn gewurm op zijn buik terecht komt. En omdat hij nu van 21.00 uur tot 7.00 uur slaapt en wij ook niet de hele nacht ernaast zitten natuurlijk vinden we dat we er te weinig zicht op hebben.
Voor zover we nu kunnen zien werkt het kussen. We zien het niet verslechteren en van dochter weet ik nog dat het heel snel mis kan gaan. Ik denk zelfs een verbetering te zien. Ik hoop dus dat dit een goede aankoop is en dat we alle problemen nu kunnen voorkomen.
Dank jullie wel voor de tips, ik heb er zeker iets aan gehad!

grt, Dendy

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.