Babytijd Babytijd

Babytijd

Jane Snijder

Jane Snijder

26-10-2008 om 18:12

Voorraad afkolven

Hallo,

Ik ben Jane, en ik ben moeder van Lotte bijna 4 weken.
Ik ben begonnen met afkolven om een voorraadje aan te leggen als we een keer weg moeten en de oppas Lotte de fles kan geven.

Mijn vraag is of iemand mij kan vertellen wat het beste is wanneer ik ga afkolven. Soms komt er na een voeding niks uit en soms spuit het er uit.
En hoevaak per dag is gewenst om af te kolven?

groetjes Jane

Anne Marie (VBN)

Anne Marie (VBN)

26-10-2008 om 21:06

Voorraadje kolven

Hoi Jane,

Voor de voorraad is het prima om 1 keer per dag te kolven. Het is wel goed om elke dag hetzelfde tijdstip te nemen om te kolven, omdat je lijf er dan aan went om op dat moment meer melk te produceren. Mocht je op een goed moment niet meer willen kolven voor de voorraad (bijvoorbeeld omdat je vriezer vol zit ;-)), bouw dan ook weer het kolfmoment rustig af.
Het moment dat je kiest is afhankelijk van wat jij prettig/werkbaar vind, van wanneer je merkt meer melk te hebben of van het dagdeel dat Lotte meer tijd tussen de voedingen laat. Je kunt bijvoorbeeld 's ochtends kolven, veel moeders merken dan dat ze meer melk hebben en dat hun baby maar 1 borst leegdrinkt- dan kun je de ander kolven. Of je kolft op het moment van de dag dat ze wat langer tussen de voedingen laat. Bij Lotte zal dat nu misschien nog niet het geval zijn (ze is immers nog maar 4 weken), maar voor de toekomst kan dat wel iets zijn om in het achterhoofd te houden. Je kunt ook op een moment van de dag dat het jou goed uitkomt ervoor kiezen om na de voeding nog wat na te kolven.
Meer informatie over kolven kun je vinden in de vraagbaak borstvoeding van Ouders Online, op www.borstvoeding.com en in de rubriek artikelen&links van het borstvoedingsforum: http://www.borstvoedingsforum.nl/faq.php?mode=bvfaq.
Als je nog vragen hebt dan hoor ik het wel! Groet, Anne Marie (contactpersoon VBN).

Sunja

Sunja

27-10-2008 om 23:08

Anne marie

Hee, ik dacht dat je niet mocht kolven voor zes weken omdat je baby dan zo snel groeit/zoveel voedingsstoffen nodig heeft dat de melk snel te 'licht' is en omdat je baby pas na 6 weken de fles/speen mag om echt uit te drinken. Onzin dus?

Sunja

Sunja

28-10-2008 om 13:56

Mieke

De arts van het cb heeft mij dat verteld! Ik had nogal last van stuwing en toen zei zij dat ik wel kon kolven maar het niet mocht bewaren om later te geven. Dat kon pas na 6 weken. Tja! En ik was toen nog niet zo actief op allerlei fora en internet etc. met die kleine :-)

Sunja

Sunja

28-10-2008 om 20:16

Mieke

Tja, ze was redelijk oud? Ik mag dat natuurlijk eigenlijk niet zeggen, maar het maakt volgens mij wel uit. Ons kindje was toen 4 weken toen we bij haar waren en ze schreef ook gewoon op 'geen slaper' - terwijl 2 weken later de verpleegkundige van hetzelfde cb inwikkelen en regelmaat adviseerde en mijn mannetje slaapjes van 4 uur achter elkaar ging doen... Ik denk toch dat sommige adviezen van de oudere stempel zijn geweest die we van haar kregen (ze was wel heel erg aardig)!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.