Babytijd Babytijd

Babytijd

Mayte*

Mayte*

11-09-2009 om 17:46

Wanneer kolf je om een voorraadje aan te leggen?

Doe je dat direct na de voeding of ergens tussendoor? Of zelfs tijdens de voeding? (want baby drinkt maar 1 borst per keer).

Tijdens

Ik deed het op een gegeven moment tijdens (moet je wel al enige handigheid hebben, én de rust om dat te kunnen doen). Of vlak erna, zeker als je 1 borst per keer geeft, kun je volgens mij prima vlak na de voeding de andere kolven.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

11-09-2009 om 19:00

's avonds laat

Mijn jongste sloeg al met een paar weken de late avondvoeding over. Dat werd toen mijn vaste kolf-tijd. Ik was er op gebrand om veel voorraad te hebben, want ik zou een week naar het buitenland gaan als hij zes maanden zou zijn. Ik kon iedere avond 200 ml aan de voorraad toevoegen. Had op den duur 10 liter moedermelk in de vriezer liggen!

's ochtends vroeg

Mayte,

Ik moest voorzichtig zijn om niet te veel te stimuleren (had bij de eerste te veel melk) dus ik kolfde 's ochtends 20-40 cc per keer bij. Dat vroor ik in. Was toch algauw een liter tot anderhalf reserve na een maand.

Ik kan het me niet meer herinneren, maar ik denk dat ik het van de tweede borst deed toen hij er twee kreeg en toen hij één kreeg van de ongebruikte...

Mayte*

Mayte*

12-09-2009 om 08:22

Zelf even uitvogelen dus... :)

Jullie kolfden allemaal op een ander moment van de dag.
Hier zou ook de late avondvoeding gekolfd kunnen worden. Maar ik ben net als Rodebeuk een beetje bang voor overstimulatie (en ik heb geen tien !! liter nodig, hahaha). Gewoon een voorraadje voor eens een avondje uit, een middagje weg, dat soort dingen.

Rodebeuk, hoe vroor jij die kleine hoeveelheden in?

Groet, Mayte

Goeie vraag mayte

Het is nu vier jaar geleden en ik vroeg me dat ook af... ik weet dat ik twee kleine plastic potjes bij mijn kolf (dubbel electrisch, zwitsers merk, Ameda geloof ik) had gekregen, van 50 ml ofzo. Die waren licht konisch dus daar kon je de ingevroren klont makkelijk uithalen.. of nam ik nou iedere keer een ijsblokzakje waar ik iets kunstigs mee deed zodat ik hem afknipte en dan nog een of twee porties in een schoon gedeelte kon invriezen.

Wist ik het maar.

Ik weet nl. wel dat ik uiteindelijk zeker twee maanden op die manier voorgekolfd heb. Daarna ben ik gaan werken en toen was het makkelijk, dan kolf je hele voedingen en die gebruik je soms om de voorraad te verversen en verder geef je dan zoveel mogelijk verse melk, zodat je minder kwaliteitsverlies door invriezen hebt.

Ja joh die logistiek... uiteindelijk heb ik tot 1 jaar uitsluitend mm gegeven, na 9 mnd kon ik nog maar 1 keer kolven en maakte ik de vriesvoorraad op en tot 15 mnd heb ik alleen nog maar vers gegeven wat ik die week kolfde. Werkte drie of twee dagen.

Het blijft verbazingwekkend hoeveel je kan vergeten.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

12-09-2009 om 11:05

Gewone boterhamzakjes

Die ijsblokzakjes vond ik helemaal niets, veel te veel gedoe. Ik ben op den duur gewone boterhamzakjes gaan gebruiken en dat voldeed mij erg goed. Kan ook prima voor kleine hoeveelheden.

Ijsblokjeszakjes zijn prut

Heb ik de vorige keer geprobeerd, ijsblokjeszakjes. Veel te veel gedoe (zeker voor zo'n onhandigerd als ik). Ik zou nog eerder een gewone ijsblokjesvorm gebruiken en dan de blokjes in een diepvrieszakje doen.

Groeten,

Temet

Asa Torell

Asa Torell

12-09-2009 om 21:40

Zakjes voor de diepvries

Die ijsblokzakjes waren inderdaad wel eens wat gepiel maar daarentegen wel enorm veel makkelijker te ontdooien dan grote hoeveelheden. En makkelijker in een flesje te proppen dan een groot blok.
Boterhamzakjes kan ik niet aanraden, ze zijn te dun en er scheurt wel eens een fliebertje af. Althans dat had ik. Dus ik zou dan in elk geval echte diepvrieszakjes nemen.

Jakiro

Jakiro

12-09-2009 om 23:11

Avent

Ik had de kolf van Avent, waar je heel makkelijk of de flesje onder kon hangen of de speciale afkolfpotjes met zo'n blauw deksel.
Als ik op mijn werk kolfde (dubbele elektrische medela geloof ik) goot ik na het kolven de inhoud uit de gewone smalle flesjes over in die avent bakjes.
Die bakjes waren op den duur overigens hartstikke makkelijk voor de eerste hapjes.
Helemaal in het begin, toen ik de startvoorraad aanlegde, kolfde ik na iedere voeding nog wat af en 's avonds voor ik ging slapen.
Volgens mij deed ik iets wat niet mocht, maar ik mengde de afgekoelde opbrengst van 1 dag de volgende dag bij elkaar, schudde goed en vroor het dan in in van die ijsblokjesbakjes met een deksel en als die vol was, deed ik alle blokjes bij elkaar in een extra stevige diepvrieszak. Ik had dan dus allemaal blokjes van 10 ml in een grote zak van totaal een liter.
Jakiro

Mayte*

Mayte*

13-09-2009 om 09:22

Naar de winkel en nog een kolfvraagje

Ik pik hier een boel goede ideeen uit op. Ik ga morgen even een ijsblokjeshouder met deksel zoeken en diepvrieszakjes kopen.

Heb gisteren trouwens de kolf in elkaar geprutst (handkolf van Avent). Wat een hoop plastic voor bijna 60 euro! Maar goed, ik krijg er nog geen druppel melk mee. De zuigkracht is niet sterk genoeg. Bij de andere twee had ik een elektrische huurkolf voor de periode dat ze in het ziekenhuis lagen. Daar haalde ik dan na een poosje sloten melk mee uit mijn borsten. Doe ik nou iets verkeerd, of is zo'n Avent handkolf gewoon niet heel krachtig?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

13-09-2009 om 09:29

Handkolf

Ik weet niet meer welk merk mijn kolf was, maar het was in ieder geval een handkolf. Na een tijdje vond ik dat ik mijzelf best mocht 'trakteren' op een motortje hiervoor; ik kon hem dus ombouwen tot een elektrische kolf. Wat een teleurstelling. Ik voelde mij net een koe aan de melkmachine. Dat geluid! Maar wat het belangrijkste was: met de hand kon ik juist veel harder kolven. In 10/15 minuten kon ik 200 ml kolven, met de elektrische kolf duurde het wel een half uur. Ik had aan het begin soms wel spierpijn hoor, ik was nogal fanatiek, wilde het ook zo snel mogelijk doen.

Jakiro

Jakiro

13-09-2009 om 10:45

Avent handkolf

Heb je wel het gevoel dat hij goed vacuum op je borst zit ?
Ik had hem dus ook en soms zoog hij er langs, dan bleek dat het siliconen-inzetstuk op de plek waar hij het hoekje omgaat om de kolf zelf heen (snap je het nog) niet goed aansloot.
Op het moment dat de TSR eindelijk kwam,deed hij het als een tierelier.Minstens net zo goed als de elektrische op mijn werk.
Het voordeel van de handkolf, vond ik dat je de knijpbewegingen kon aanpassen aan de hoeveelheid melk die eruit kwam (soms kwam er zoveel dat alles helemaal vol zat en de melk nergens heen kon :) )
Jakiro

Met de hand

Ik had een Medela Professional Pump-in-style apparaat voor op mijn werk, maar zat net zo vaak mezelf met de hand te kolven. De Avent handkolf werkte bij mij ook niet naar mijn zin. Prima kolf, maar met de hand ging het nog sneller en effectiever. Inderdaad, in het begin spierpijn, maar dat was snel over.

Mayte*

Mayte*

14-09-2009 om 11:39

Dank

Inmiddels ben ik vrienden geworden met de handkolf. Wat een handig ding! Het had idd te maken met het siliconen opzetstuk wat niet helemaal goed aangesloten zat. Ik heb mijn eerste 200 mililiter inmiddels in de vriezer, en daar was het allemaal om te doen.

Dank jullie voor alle tips!

Mayte

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.