Babytijd Babytijd

Babytijd

Wat als eerste bijvoeding

Mijn dochter wordt deze week 4 maanden en ze is al erg geïnteresseerd in wat wij eten dus ik wil graag beginnen met bijvoeding.
Omdat ik rustig aan de smaken wil opbouwen niet teveel tegelijk.
Waarmee zijn jullie begonnen, groente, fruit of pap. En in het geval van pap, in de fles of met een lepeltje, en ter vervanging van een gewone fles of tussendoor?
Ik was eerst van plan een papfles te doen, maar neig nu steeds meer naar een groente of fruit hapje. Deden jullie dat voor of na een fles of echt tussendoor?
Mijn dochter slaapt namelijk na een uurtje spelen erg diep en moeten wij vaak voor de volgende voeding wakker maken. om haar dan speciaal wakker te maken voor een paar hapjes proeven??

jildou1979

jildou1979

27-04-2011 om 11:42 Topicstarter

Hoe bereid

ze slaapt goed door, van 21.45 tot 8.00. De laatste dagen moet ik haar al wakker maken om 8 uur, dus vanavond gaat ze een uurtje eerder op bed. dus 's avonds de papfles hoeft voor haar niet lijkt me, ze heeft nu al genoeg voor de nacht.
Het is echt even om te proeven en omdat ze toch wel erg geïnteresseerd is. Ik heb haar trouwens afgelopen weekend al aan een perenijsje laten likken, vond ze erg lekker, ze wilde meteen de fles niet meer hihi.
maar de banaan, prakte/pureerde je die helemaal fijn, en is het dan wel vloeibaar genoeg voor in het begin?
of was het banaan uit een potje?

Rembrand

Rembrand

27-04-2011 om 13:01

Waarom nu al?

Hoi Jildou,
Misschien een open deur, maar waarom zou je nu al beginnen met bijvoeding ? Baby's halen alles wat ze nodig hebben in die eerste zes maanden uit melk. Interesse tonen als jullie aan het eten zijn is geen teken dat ze toe is aan bijvoeding. Ze laat gewoon haar interesse zien in jullie bezigheden. Dat doet ze ook als je gaan zitten pokeren, maar dan denk je toch ook niet dat ze toe is aan haar eerste pokerles ;-)
Als je al wilt beginnen is het zeker niet de bedoeling dat je een hele melkvoeding gaat vervangen voor een fruit of groentenhap. Het heet niet voor niets bijvoeding. Dat is erbij en niet in plaats van. Tegenwoordig raden ze aan om eerst met groenten te beginnen. Dit zorgt minder snel voor overgevoeligheid of allergie ( omdat het gekookt is). Bovendien zal je kind als het eerst zoet fruit krijgt minder snel de groentenhapjes accepteren ( want dat is minder zoet).
Ik zou haar zeker niet wakker gaan maken om een paar hapjes bijvoeding te gaan proeven. Rapley is een leuke methode om de bijvoeding op termijn te introduceren. Je kunt er meer over lezen op www.borstvoeding.com ( ook voor kindjes te gebruiken die geen borstvoeding krijgen).
M.

jildou1979

jildou1979

27-04-2011 om 13:43 Topicstarter

Reactie

Beste M,

Bedankt voor jouw reactie.
ik had via een ander forum inderdaad ook de tip borstvoeding.com, en dan een voedselschema om te introduceren, deze ga ik uitprinten en ophangen, heel handig.
Het is mijn bedoeling om inderdaad niet een voeding te vervangen maar echt een theelepeltje per dag te laten proeven (en uiteraard een aantal dagen hetzelfde en niet te gek).
ik neig ook het meest naar groente, om de voordelen. Een papfles zie ik niet zoveel toegevoegde waarde in, voor mijn kindje dan, ze slaapt het klokje rond en drinkt per keer niet zo veel, dan lijkt het me dan zo'n papfles veel te veel is voor haar. Een hapje pap zou kunnen maar dan geef ik de voorkeur aan groente.
ik lees veel over beginnen met 4 maanden vs 6 maanden. De 'waarheid' voor zover die er is, zal wel ergens in het midden liggen. Maar ik denk dat zowel 4 als 6 maanden niet verkeerd zal zijn zolang het rustig opgebouwd wordt en je goed naar het kindje kijkt. Mocht ze er niet goed op reageren dan stop ik natuurlijk en dan zien we over een maand wel weer.
En wat betreft het pokeren; het zal inderdaad ook interesse en imitatie zijn. Maar ze zit echt heel erg te smakken en ze vond sabbelen aan mijn perenijsje afgelopen weekend erg smakelijk... (nu ik meer over bijvoeding lees kom ik er achter dat dit daar ook onder valt)

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

27-04-2011 om 16:15

Groente

Ik zou je ook aanraden om met groente te beginnen en dit een tijdlang vol te houden. Bij kinderen die als eerste of heel vroeg al fruit krijgen zie je vaak dat ze daarna geen groente meer willen. Fruit is natuurlijk lekker zoet en sappig en groente is meer iets dat je moet leren waarderen. De eerste bijvoeding is dan ook je beste kans om je kind groente lekker te laten vinden. Het is ook maar bijvoeding, dus als een kind het niet gelijk goed eet, is dat geen enkel probleem.

jildou1979

jildou1979

27-04-2011 om 17:55 Topicstarter

Het wordt groente denk ik

toch maar groente denk ik, ik heb hier wel zo'n potje wortel staan, dat eerst maar proberen. Of zelf wat pureren en dus evt wat water aan toevoegen.
ik ga het ijsblokjesding maar even ontdooien van de week dan kan ik inderdaad in kleine porties invriezen, ik denk dat 1 blokje in het begin zelfs al teveel is!

Aagje Helderder

Aagje Helderder

27-04-2011 om 18:51

Dat snap ik niet

In jouw draadje hierboven vertel je dat je dochtertje regelmatig op het randje van genoeg drinkt. Die voeding is waar het op haar leeftijd voorlopig echt om gaat, daar moet ze haar bouwstoffen uit halen. Als je bijvoeding geven is de kans alleen maar groter dat ze nog minder gaat drinken, omdat het andere eten haar eerder een verzadigd gevoel zal geven, terwijl ze het van dat eten echt niet moet hebben wat betreft voedingswaarde en vocht. Ik haalde in het draadje hierboven ook al de uitspraak van Tirza aan: waar groente/fruit zit kan geen melk zitten. En zo is het maar net, volgens mij.
Aagje

jildou1979

jildou1979

27-04-2011 om 19:11 Topicstarter

Toch proberen

Aagje, het klopt dat ze een kleine eter is, ze drinkt momenteel rond de 700 ml per dag, maar soms ook 650 of 750. Ze is nu ongeveer 5,5 kilo dus zou wel wat meer mogen hebben, maar meer krijg je er niet in. Maar ze was bij de geboorte vrij licht (onderaan de curve) en vanaf 6 weken zit ze precies op de middellijn, dus de weinige voeding is precies genoeg voor haar.
Omdat het mij puur om het proeven gaat wil ik echt beginnen met 1 theelepeltje en dit niet snel opbouwen. Ik denk na de gewone voeding zodat dit niet ten koste gaat van de eetlust.
3 uur later is zo'n hapje groente niet meer van heel grote invloed lijkt mij. En als haar eetlust toch wel achteruit gaat dan stop ik weer.

Maar waarom laten proeven?

Ik moet zeggen dat het happen van een eerste hapje enorm schattig is. Courgette, aubergine, worteltjes, appel met abrikoos, bloemkool. Het wordt hier tot nu toe allemaal met veel plezier gegeten. Mijn zoontje krijgt vanaf 5,5 maanden een hapje groente of fruit. Ik merkte toen hij zo oud was dat hij steeds minder tijd ging laten tussen de borstvoedingen door. Het is ook een grote baby van toen bijna 8 kilo. Aan melk alleen leek hij niet genoeg te hebben.

Als ik jou verhaal lees vraag ik me af waarom je vast wil beginnen met proeven? Natuurlijk willen baby'tjes van alles proeven, maar zolang je kindje blij is met een rammelaar om op te sabbelen dan zou ik er nu nog niet aan beginnen. Uit verschillende bronnen, die ik als betrouwbaar beschouw waaronder het voedingscentrum, komt heel duidelijk het advies te wachten tot zes maanden vanwege rijping van de darmpjes, kans op allergien, etc.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

jildou1979

jildou1979

27-04-2011 om 20:29 Topicstarter

4 maanden

tja, het blijft een punt, met 4 maanden beginnen. andere bronnen zeggen weer 4 maanden, ik denk dat het ene kindje ook gevoeliger is als de andere, en dat met 6 maanden alle kindjes er wel aan toe zijn, sommigen kunnen het met 4 maanden wel aan, en anderen niet.
de praktijk zal het leren, anders is het stoppen en na een maand weer proberen.

Vic

Vic

27-04-2011 om 23:10

Worteltjes

Ik ben begonnen met potjes worteltjes toen de kinderen ca. 4 maanden oud waren. Ze kregen toen al de maximale hoeveelheid melk en hadden toch nog behoefte aan meer.

'het boekje'

Verandert echt niet elk jaar.
Al sinds 1999 staat in de richtlijnen van de inspectie volksgezondheid dat tot 6 maanden melkvoeding genoeg is.

Ik vind het werkelijk onbegrijpelijk dat iemand een kind dat al moeite heeft met de flessen 2 maanden te vroeg bijvoeding wil gaan geven. Sorry, maar ik kan daar gewoon niet met mijn hoofd bij.

'Leuk' en 'schattig' vind ik persoonlijk een rare reden voor vroeg bijvoeden. ALS het al schattig is (ik vond het vooral veel extra gedoe), dan is het met 6 maanden even schattig als met 4 maanden. Of misschien nog wel schattiger, omdat je kind verder is, en je al meer met je kind communiceert.

Verder: banaan lijkt me erg ongeschikt als eerste hap. Liever een heel milde groente als het per sé moet. Gestoomde aardappel, courgette of peen bijvoorbeeld.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.