Babytijd Babytijd

Babytijd

rapunzelamsterdam

rapunzelamsterdam

31-03-2009 om 14:51

Zorgen om mijn vroeggeboren kindje

Hoi allmaal,
Hier een nieuwe ouder op de website.Wat leuk om hier al jullie reacties en vragen te lezen.

Sinds kort ben ik ook mama. Helaas kwam mijn kleine Rebecca anderhalve maand te vroeg. Haar weerstand is niet geweldig en ik maak me zorgen over de weg die we met haar moeten afleggen.

Zijn hier ook ouders met een prematuurtje (zoals de arts mijn 'ongeduldige dochter' noemt)?

Hoe heb jij/ hebben jullie de eerste manden ervaren?

Nancy

Nancy

31-03-2009 om 19:53

2-ling geboren na 26 weken.....

Hallo,

Allereerst van harte gefeliciteerd met je dochtertje. Mooie naam Rebecca. Ik heb zelf een tweeling die met slecht 26 weken zwangerschap geboren zijn en inmiddels ruim 9 jaar oud zijn. Samen met nog een aantal vriendinnen zijn we een aantal jaren geleden een yahoo groep voor mama's van prematuren begonnen. Miischien iets voor jou? Er zitten mama's bij die net als jij recent moeder zijn geworden van een te vroeg geboren kindje maar ook net als ik moeders van al wat oudere ex-prematuren, http://groups.yahoo.com/group/mamasvanprematuren/
Misschien vindt je het wel leuk om je aan te melden.
Ook hebben we een website www.tevroeggeboren.com
bij de eigen verhalen is het 4e verhaal dat van mijn dochters (helaas al wel van 4 jaar geleden en niet meer up-to-date) Natuurlijk is ieder verhaal weer anders. Met mijn ene dochter gaat het grandioos. Bij mijn andere dochter is helaas enige maanden geleden ontdekt dat ze toch wat heeft overgehouden aan haar vroeggeboorte. De eerste maanden waren zwaar maar later kregen we steeds meer vertrouwen. Ik denk dat dat ook hetgeen is wat je moet krijgen in Rebecca. Ze is nl. al een vechtertje gebleken. Mocht je vragen hebben, kom gerust langs bij de groep of site. Veel geluk, geniet en heb vertrouwen. Het komt goed.
Een goede groet,
nancy

Mayte*

Mayte*

01-04-2009 om 12:37

Prematuur

Hoi Rapunzel,

Mijn zoontje werd met bijna 34 weken geboren. Ook anderhalve maand te vroeg dus. Kan je wat meer vertellen over de zorgen die je je maakt? Is je dochter lang in het ziekenhuis geweest? Of is ze er nog steeds? Is ze vaak verkouden en ziek? Hoe oud is ze nu?

Mijn zoontje heeft twee weken in het ziekenhuis gelegen na zijn geboorte. De eerste dagen met CPAP in de couveuse, daarna zonder CPAP en vervolgens van de high care naar de medium care. Hij had nog geen rijpe longen en nog geen zuigreflex bij geboorte. Hij werd in oktober geboren en dat is helemaal geen gunstige tijd natuurlijk wat weerstand betreft. Hij is dan ook toen hij 8 weken was een week lang opgenomen met het RS virus (een soort verkoudheidsvirus waar voornamelijk premature baby's het erg benauwd van kunnen krijgen). Maar na al die hobbels deed hij het erg goed.

Ga je met je zorgen ook naar een arts? Want jouw intuïtie is het enige kompas waar je op moet varen. Jij ziet je kindje 24 uur per dag en voelt het gewoon als er iets niet goed is.

Sterkte, Mayte

Minet

Minet

01-04-2009 om 20:13

Vraagjes

Rapunzel, waarom maak je je zorgen over de weerstand van de kindje? En wat maakt je bang als je aan de toekomst denkt?
Ook mijn kinderen werden te vroeg geboren, met 31.3 weken, en verbleven 5 weken in het ziekenhuis, met alle daarbij horende prematurengedoetjes en een zeer ernstige infectie (sepsis).
Toch heb ik altijd vol vertrouwen naar de toekomst gekeken, alle vertrouwen in de kinderen gehad.
Natuurlijk waren ze vaak ziek, elk virus werd gekoppeld aan een ooronsteking, alles pikte ze op. Maar dit is allemaal tijdelijk rapunzel, naar mate jouw kindje ouder wordt neemt de weerstand toe en krijg je vast net zo'n gezond kindje als die twee mannen van mij.
Groetjes, Minet

Twee maanden te vroeg

Hoi,

Ruim anderhalf jaar geleden is mijn zoon twee maanden te vroeg geboren, bij 31w3d. Totaal onverwacht waren de vliezen gebroken. Toen heb ik nog een paar dagen in het ziekenhuis gelegen en toen is hij toch nog snel met een spoedkeizesnee gekomen. Hij heeft 6 1/2 week in het ziekenhuis gelegen. Hij heeft geen beademing nodig gehad. Ze waren toen al heel tevreden over hem, nu nog steeds:-) Het is een ontzettend vrolijk, lief, leuk, ondernemend kind, ongelofelijk. Maar hij kan wel ontzettend hard en dwingend krijsen, al van jongs af aan.
Hij is aan één oor doof, het is onduidelijk of dat iets met de vroeggeboorte te maken heeft. Daardoor toch nog steeds best vaak ziekenhuisbezoek, controles e.d. Maar verder gaat alles ontzettend goed. Zijn spraakontwikkeling lijkt gelukkig ook goed te gaan.
Ik geef nog steeds borstvoeding, maar heb dit helaas altijd moeten combineren met kunstvoeding omdat ik niet genoeg productie heb kunnen krijgen. Lastig. Ik ben wel heel blij dat ik de borstvoeding heb doorgezet, het was moeilijk in het begin, en het begon pas later leuk te worden. Dat is een van de redenen om er nu niet snel meer mee te gaan stoppen...
Bij 6 maanden gecor. zijn we met bijvoeding volgens de methode Rapley/Kleintjes begonnen, maar heel relaxed en niet dogmatisch, en dat is ontzettend goed bevallen. Hij is een vrolijke en gezonde eter.
Inmiddels kan hij goed lopen (en klimmen!) en begint hij steeds meer te praten.
Vanaf ongeveer 9 m. gecor. gaat hij drie dagen in de week naar een kdv. Dat ging de eerste paar maanden moeilijk, maar nu gaat het heel goed. Achteraf hadden we misschien beter pas bij 1 jaar (gecor.) kunnen beginnen met kinderopvang.
Hij maakt ons nog te vaak wakker 's nachts.
En natuurlijk is er nog een hoop meer te vertellen...
Het belangrijkste advies dat ik kan geven is om altijd uit te gaan van de gecorrigeerde leeftijd, dus vanaf de dag te rekenen dat je kind geboren had moeten worden. Dat klopt veel beter met de ontwikkeling, en het geeft een hoop rust. Het consultatiebureau wil dat niet, zij zijn daar administratief niet op ingesteld, je zult er dus zelf aan moeten denken.
En verder zijn alle kinderen anders! Of ze nou wel of niet te vroeg zijn geboren...
Na verloop van tijd raakt de vroeggeboorte steeds meer op de achtergrond.
Maar bij mij duurde het best een tijd voordat alle stress en verdriet van de eerste maanden wat verder weg raakte...
De eerste maanden vond ik vooral heel druk, heel hard werken, opletten wat er allemaal in het ziekenhuis gebeurt, etc.; en heel jammer dat je de leuke gewone kraamperiode en laatste zwangerschapsmaanden, waar je overal mee wordt lekker gemaakt, moet missen. Heel veel ongerustheid, want je weet niet wat er komen gaat en de risico's zijn niet mis, al gaat het vaak toch wel heel goed. Ik vond het moeilijk om vertrouwen te hebben, de eerste tijd. Maar naarmate ik mijn kind leerde kennen kreeg ik wel vertrouwen. Veel verdriet ook, op de achtergrond - maar dat kon geen plaats krijgen want in het ziekenhuis is daar geen oog voor en je moet blij zijn want je hebt net een kind ter wereld gebracht... en je moet blij zijn dat het toch zo goed gaat want er zijn veel ergere gevallen, etc.... maar zelf was ik toch wel erg ongerust af en toe.
Zo verdrietig vond ik het ook dat hij maar alleen in het ziekenhuis moest liggen, in couveuse of wiegje... En wat zijn de gevolgen voor de hechting?! Maar gelukkig lijkt hij daar niet veel van te hebben overgehouden, hij heeft zich goed gehecht aan ons en is een fijn kind.
Laat maar weten wat je vragen en onzekerheden zijn!
Sterkte en ook veel plezier!

HH

Kan mij voorstellen

dat je zo bezorgd bent. Zelf voel je het beste jouw kindje aan. Onze zoon is met 30 weken geboren. De eerste 8 weken lag hij in het zh. Daarna thuis, maar het drinken ging niet lekker. Opname volgde. Daarna is het een tijd goed gegaan. Vanaf eind oktober is het bij hem helaas mis gegaan. Veel verkouden en in november opname met dubbele longontsteking. daarna is hij in ontwikkeling vooruit gegaan, maar met gewicht en groei achter gebleven. dat heeft hem wrs in februari genekt. Hij kreeg een streptococcen infectie aan zijn bovenarm. Nu nog kan hij die niet volledig gebruiken en toen daarop nog een ROTA virus volgde was de maat bij de kinderarts vol. Hij werd weer opgenomen. Nu heeft hij een zeer strak schema. Wordt hij iedere week gemeten en gewogen. heeft fysio, dieetvoeding en mag bij meerdere specialismen langs per week.

Ik hoop dat jou dit soort periodes bespaard blijven, maar weet wel dat prematuurtjes er klachten op na kunnen houden, nu en op schoolgaande leeftijd. geniet in iedere geval van iedere dag die jullie lekker samenzijn. Zoals Hennah ook al aangeeft moet je van het cb niet verwachten dat zijn jouw kind corrigeren. doe dat zelf wel en hamer er desnoods op. Ik ben zelf inmiddels zover dat ik voor de prikken er naar toe ga. de rest laat ik even voor wat het is, nu mijn zoon zo vaak door de kinderarts gezien wordt.

rapunzelamsterdam

rapunzelamsterdam

02-04-2009 om 14:26

Een popi prematuurmama

Lieve mensen (ik lijk Jos Brink wel...), wat een leuke reacties.Ik voel me even heel popi

Rebecca was 8 weken te vroeg gekomen.
Ze kwakkelt nog steeds met haar weerstand. Haar longen zijn niet sterk genoeg en motorisch is ze langzaam. Die roze wolk van je zwangeschapsperiode verandert al gauw in mist en veel regen (tranen) als je je kindje in een couveuse ziet liggen.

Mijn zorgen? Mijn arts is een droogkloot en heeft doet heel nuchter (alsof er niet zo heel veel aan de hand is. Als ik op het internet informatie opzoek... lijkt het allemaal heel zwaar te worden. Natuurlijk kom ik op de 'worst case' gevallen tegen.
Mijn instinct zegt dat ik voozichtiger moet zijn dan mijn arts adviseert.

Hennah omschrijft het fantastisch waar wij nu doorheen gaan over de zorgen, de onzekerheid.

Ik zal zeker ook even op de prematurenwebsite kijken. Thanks!

Gisteren kreeg ik ook al interessante informatieve websites door.

Gelukkig is ze al ingeent tegen het virus.

Geniet van een mooie dag vandaag

Groeten en en zonnestraal

Gnome

Gnome

03-04-2009 om 19:14

Vergeet niet ook te genieten

Er komt zoveel op je af dat je bijna zou vergeten te genieten van zo'n heerlijk dochtertje! Het is een lange en vooral vermoeiende weg, maar ze ligt op een plek waar ze de allerbeste zorg kunnen geven aan haar.

Mijn nichtje kwam met 31 weken op de wereld, is nu 6, en een schat :D

heel veel succes en sterkte de komende tijd.

Annemiek

Annemiek

06-04-2009 om 08:57

15 wkn te vroeg

Hoi!

Vorig jaar september hebben wij een mooie dochter gekregen met precies 25 weken!
De eerste week kreeg ze cpap, na een week kreeg ze een infectie en kwam aan de beademing. Na een paar dagen er weer af, maar dat was te snel dus er weer aan. Toen twee weken cpap en kreeg ze weer een infectie dus weer aan de beademing gelukkig maar 4 dagen en vanaf toen is het alleen maar beter gegaan! 8 weken IC gehad toen anderhalve week high care en nog 4 en een halve week medium care! Een hele heftige periode geweest, waar ik nu een beetje van bijgekomen ben. Ben nog niet aan het werk waarschijnlijk begin mei weer. Met onze meid gaat het heeeeel goed!!! Groeit goed, erg vrolijk. Mensen die niet weten dat ze prematuur is zullen het niet zien. Alleen dat ze nog wat kleiner is natuurlijk! Eigenlijk moest ze half december pas geboren worden!!
Wat de toekomst ons brengt zien we wel...voor nu doet ze het super en alle artsen verbazen zich steeds weer!
Arts in ziekenhuis waar de follow up is was heel tevreden en verwacht geen problemen.!! Dus positief!

Maar de zorgen zullen toch wel blijven denk dat je toch sneller onzeker bent. Maar geniet lekker van het moment!! Bijzondere kindjes zijn het!!!!!
Liefs Annemiek

Post discharge voeding

Rapunzel.
wat fijn dat je wat aan onze reacties hebt.
Ik moest aan nog iets denken waarvan ik blij ben dat wij dat gedaan hebben. Maaar misschien is het op jou niet van toepassing of doe je het al.
Omdat ik geen volledige borstvoeding kon geven, vulden we dit altijd aan met flesvoeding. Wij hebben aan de kinderarts gevraagd of dat tot 6 maanden gecorrigeerd de zgn. "post discharge" voeding mocht zijn, (ex-)prematurenkunstvoeding voor kinderen die niet meer in het ziekenhuis liggen (Nenatal 1, maar er zijn ook andere merken die vermoedelijk net zo goed zijn). De kinderarts zei dat hij het niet per se nodig vond, maar wilde wel een recept geven.
Ik had er om gevraagd omdat in het laatste nummer van het tijdschrift van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (ca. juli 2007) een verslag van een onderzoek (VU Amsterdam) stond met als resultaat dat die postdischarge voeding iets beter was dan gewone zuigelingenvoeding. Maar veel kinderartsen vinden het overdreven.
Borstvoeding is het beste maar het is mij niet gelukt om de productie hoog genoeg te krijgen, door de slechte start. De combinatie borstvoeding + postdischarge-voeding was in mijn geval het beste, en mijn zoontje deed het er erg goeg op. Dat kan natuurlijk ook aan andere dingen liggen, aanleg of geluk, zeker weten doe je het nooit.... Maar alle kleine beetjes helpen.

33 weken

Mijn zoon Ben kwam met 33 weken en heeft 3 weken in het ziekenhuis gelegen.

Ik had net als Berber ook erg moeite om te genieten van mijn kindje. Ik was zo bezorgd en dan nog al die apparatuur zodat je hem ook niet echt heel makkelijk vast kon houden. Toen ik na 10 dagen uit het ziekenhuis mocht (ik had een zware vorm van hellpsyndroom= erge zwangerschapsvergiftiging) vond ik het vreselijk Ben te moeten achterlaten... Het heen en weer gerij viel me zwaar. Toch beleef je dan alles op de automatische piloot.

Toch heeft Ben het erg goed gedaan en merk je er niks meer van. Hij is nog wel wat klein van stuk maar voor de rest is alles goed.

Ik hoop dat het met je dochter super gaat en dat ze snel naar huis mag!!!

liefs lisa

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.