Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

19 maanden en niet optrekken tot staan.

Lieve leden ,

Mijn dochtertje is inmiddels 19maanden.
Ze trekt zich nog niet op.
Sinds ze 1jaar is loop ik al met haar bij de fysio omdat ze niet van haar buik naar rug rolde.
En dus ook nog niet kroop en zelfstandig ging zitten.
Dit heeft ze uiteindelijk allemaal opgepakt en sinds 14 maanden doet ze dit allemaal.

In december zijn we bij de kinder neuroloog terecht gekomen nav een koortsstuip en melding van "achterstand" ontwikkeling.

Nu is onze volgende afspraak pas 12 juni en moet ze kunnen staan en woordjes zeggen.

1x per week kom ik bij de fysio met haar , al 7 nu.

Ze heeft vooruitgang geboekt met kruipen , omrollen en zitten alleen totaal niet met optrekken.
Als ik haar neerzet aan tafel dan doet ze dat wel, maar het optrekken doet ze niet.
Moet ik mij inmiddels zorgen maken ?
Met 18maanden was ik hij het cb maar die vertelde mij dat ze het liever aan de neuroloog over laten en dat die goed haar ontwikkeling in de gaten moet houden. Hebben mensen hier ervaring mee ? En dan heb ik het niet over laat lopen van kindjes maar optrekken. Aangezien je je eerst moet optrekken voordat je kan lopen --

Groetjes

Mette

Mette

10-02-2017 om 13:40

vragen

Hoe is de algehele ontwikkeling van je dochter? Op motorisch gebied loopt ze duidelijk achter, maar hoe is de qua cognitie (woordbegrip, contact maken, interesse in speelgoed). Loopt die ook achter? Wat is de menig van de fysio? Die kan hier na 7 maanden toch ook wat over zeggen? Ben je al bij de huisarts geweest, die kan ook wat simpele testjes doen en heeft meer verstand van zaken dan het CB.

Mijn dochter heeft een hersenbeschadiging en als gevolg hiervan een halfzijdige verlamming. Hierdoor was de motoriek in alles vertraagd. De huisarts sprak met 6 maanden al een vermoeden uit, gewoon door simpele testjes op reflexen links en rechts. Terwijl het CB gewoon vond dat ik geduld moest hebben, helaas ligt het kennisniveau daar stukken lager.

Wij hebben er ook al jaren van bezoeken aan neurologen en revalidatieartsen en therapieën opzitten. Gelukkig gaat het nu goed met dochter.

Kan je geen spoedafspraak maken via de huisarts? Te lang afwachten is niet in het belang van je dochter.

Linxje

Linxje

10-02-2017 om 14:14 Topicstarter

Mette

Beste Mette ,
Bedankt voor je reactie , wat een heftig verhaal !
Hoe hebben ze dat uiteindelijk geconcludeerd ?
Gelukkig dat het nu goed met haar gaat wat je schrijft! :)

Inderdaad haar grove motoriek loopt heel erg achter , neuroloog vertelde dat ze op 10 maanden zat (toen was ze 17maanden zelf). Kwa speelgoed is ze razend enthousiast en heel erg nieuwsgierig.
Ze reageert niet altijd als ik haar naam roep maar is dan meer uitdagen heb ik het idee.
Ze heeft papa en mama gezegd en zwaaide gedag en gaf kusjes maar dat was voor een week of 2 en dat verdween, vlak voor we bij neuroloog kwamen deed de het weer. En daar is ze weer mee gestopt tot de dag van vandaag. De fysio zegt dat ze weet dat ze het soms kan (door heel veel hulp duwen en alles) dus dat ze het op 12 juni zelf wel kan. Haar rechter kant vertoond een wat hogere spierspanning vertelde ze en dar heeft de neuroloog bevestigd .
Huisarts doet niets omdat we bij de neuroloog lopen.

Linxje

Linxje

10-02-2017 om 14:17 Topicstarter

Mette

Kwa contact maken verschuild ze zich altijd achter haar armen en handjes , ook bij ons dus niet zo zeer verlegen gedrag. Op het kdv speelt ze graag alleen maar opzich is haar vader ook een type die graag dingen alleen doet.

Puntje bij paaltje heeft de fysio gezegd dat ze het kan maar lui is en graag hulp wilt . Maar vind ik persoonlijk kort door de bocht .

Mette

Mette

10-02-2017 om 14:39

positief

Dat klinkt goed, al die dingen die jij noemt. Ze kan al best veel. Als een kindje nl ook cognitief achterloopt dan is er weinig interesse in speelgoed en contact maken.

Als je zegt dat ze aan 1 kant verhoogde spierspanning heeft, kan dat duiden op iets wat mijn dochter heeft. Beschadiging in het linker deel van de hersenen (want rechts verhoogde spierspanning). Kan ze met beide handjes iets vastpakken? Dan kon mijn dochter niet en waren de eerste signalen. Houdt ze 1 handje in een vuiststand?

Aan de andere kant ben je dus al bij de neuroloog geweest (dat was mij uit je eerdere post niet duidelijk) en als er sterke vermoedens zijn zou die dat wel hebben geopperd lijkt me. Bij ons kwamen ze erachter door het MRI, maar die doen ze als ze ook verwachten iets te kunnen vinden.

Mijn dochter kroop nooit, want ze kon geen steun vinden in haar linkerhandje. Ze werd een billenschuiver en liep met 2 jaar. Ze is gelukkig wel heel slim en kan verder een normaal leven leiden.

Linxje

Linxje

10-02-2017 om 15:07 Topicstarter

Reactie

Ja in december zijn we daar geweest , ze belande in het ziekenhuis wat een koortsstuip bleek te zijn en die verwees ons naar de neuroloog .
De neuroloog had het ook over een mri scan maar vertelde ook dat wat daar ook uit kwam niets meer aan te doen is , dus we het ook nog een kans konden geven en wachten tot ze 2 is . Vandaar dat we 12 juni onze 2de afspraak bij de neuroloog hebben.
Met haar handjes doet ze dingen zowel links als rechts gewoon eigenlijk , 2 weken geleden deed ze voor het eerst blokjes stapelen. ( noteer alles voor ze vragen wanneer deed ze dit of dat hihi ) .
En nu is het eigenlijk zo dat "de moed" beetje in mijn schoenen begint te zakken omdat er toaal geen vordering in zit bij de fysiotherapie en het oefenen totaal niet lukt thuis.
Ze heeft ook heel lang haar benen om hoog getrokken als ik haar neer wilde zetten. Dat is sinds een maand of drie gestopt. Als ik haar dus nu aan tafel zet doet ze dat negen van de tien keer. Alleen het zelf optrekken gebeurd niet , ze blijft op haar knietjes zitten , soms zet ze 1 been naar voren en dan moet ik haar omhoog duwen bij haar andere been en heel soms lukt dat. Maar uit der zelf toont ze totaal geen initiatief eigenlijk en zonder de hulp gebeurd het al helemaal niet .

Ben blij om te horen dat het met jou kindje de goede kant op gaat !

Linxje

Linxje

10-02-2017 om 15:12 Topicstarter

Reactie

neuroloog heeft eigenlijk alleen maar vragen gesteld en haar spierspanning na gekeken. Want de oefening om te staan ging daar ook niet ze ging gillen en toen vroeg de neuroloog wat ik op zo een moment doe dat was het en daarom werd er gezegd mog half jaar wachten alleen breekt me dat een beetje op en weet niet of dat terecht of onterecht is

Linxje

Linxje

10-02-2017 om 15:24 Topicstarter

Mette optrekken

Kon je dochtertje zichzelf wel optrekken op een gegeven moment ? Goed van der dat ze ging lopen op 2jarige leeftijd !

Motoriek

Ik snap dat het lastig is om zo lang niet te weten wat er aan de hand is, maar ik denk dat het toch echt de neuroloog is die er mogelijk iets mee kan.
Wat je zelf kunt doen is toch zoveel mogelijk aanbieden aan samen spelen, lezen, zingen, wandelen. En kijken hoe je kind daarop reageert. Waar het motorisch, biologisch of anderszins niet aan toe is, het is een groeiend wezentje, kun je er ook niet in pompen.
Zoek in elk geval een goede peuterspeelzaal want misschien heeft het meer concrete voorbeelden nodig. En neem je kind mee naar andere kinderen om te zien hoe het daar op reageert.
En scherp in de gaten houden of er iets is het het gehoor of met zien. Ik heb een vriendin van wie het kind motorisch achterbleef die op schoolleeftijd bijna niets bleek te kunnen zien.
Ik weet ook niet goed hoe je dat bij die hele kleintjes zou kunnen constateren, maar zou het wel in de gaten houden.
Mogelijk dat je je schoonmoeder vraagt hoe het met de ontwikkeling van haar zoon verliep?

Mijntje

Mijntje

10-02-2017 om 18:19

revalidatiecentrum

Kan ze niet naar een peuterklasje op een revalidatiecentrum? Hier in Utrecht zit de Hoogtstraat waar dat kan. Dat is goed voor haar hele ontwikkeling.
Het is eigenlijk geen doen om vergelijking te zoeken met andere kindjes, omdat het bij iedereen een andere oorzaak kan hebben. Ook kloppen prognoses vaak niet en is het zaak nu zoveel mogelijk haar te helpen in haar ontwikkeling (beweging en taal/spraak) Gelukkig zitten jullie al in de molen bij de neuroloog, mocht haar taal verder achterblijven dan kan ze door worden verwezen naar een logopedist. Veel zingen, voorlezen, gewoon blijven doen.

Mette

Mette

10-02-2017 om 23:18

TPG

Inderdaad, mijn dochter is naar zo'n therapeutische peutergroep van het revalidatiecentrum gegaan. Ze was toen 1,5 jaar. Daar heeft ze enorm veel baat bij gehad. Wij werden daar al vroeg naar doorverwezen door de neuroloog, maar wij hadden natuurlijk een duidelijke diagnose.

Jullie neuroloog heeft haar gezien en schat het blijkbaar niet zo ernstig in, dat is positief. Maar als jij het gevoel hebt dat er meer aan de hand is en er verder moet worden gezocht moet je gewoon aan de bel trekken. Eventueel een andere neuroloog of revalidatiearts inschakelen. Zij zijn beiden gespecialiseerd in het behandelen van allerlei achterstanden.

Mijntje

Mijntje

11-02-2017 om 11:02

oorzaak

Op een gegeven moment wordt er wel gekeken naar de oorzaak van een onbegrepen achterstand. Zo is ons kind ook door de mallemolen gegaan: mri, e.e.g., bloed testen op genafwijkingen of stofwisselingsziekten. Kennelijk is er nog geen aanleiding voor, maar je kan er als ouder best naar vragen.
Vaak is het een genafwijking waar niets aan te doen is, beter is daarom ook te richten nu op ontwikkeling.

Linxje

Linxje

11-02-2017 om 19:29 Topicstarter

Reactie

Bedankt dames voor jullie reacties , mijn schoonmoeder geeft mij op die vraag nooit serieus antwoord... mijn man was lui e bleef bv tot zijn 4de in de buggy. Nu vind ik het te voorbarig om te zeggen dat zij dan ook lui is.

We hadden in december de keuze om haar idd onder een mri scan te doen maar onder narcose dus we mochten kiezen of toen of het de tijd geven . Voor dat laatste hebben wij dus gekozen maar heb ik inmiddels spijt van.
Natuurlijk doet elk kindje zijn dingen op eigen tijd zoals lopen enzo maar optrekken is de basis natuurlijk.
Zelf liep ik met 13 maanden vertelde mijn moeder.
Ze zit op het kdv dus ze heeft omgang met andere kinderen....alhoewel ze liever in haar eentje speelt!

Linxje

Linxje

11-02-2017 om 19:32 Topicstarter

Reactie 2

Als ik haar roep luistert ze ook niet en dan weet ik niet of ze me uittest of me niet begrijpt.
De baby gehoortest was toen der tijd gelijk goed .
Ook geeft ze zelf niet aan dmv wijzen dat ze iets wilt.

Als ze een boterham heeft in vier stukken en ik een hele gaat ze wel gillen van dat wil ik ook

Linxje

Linxje

11-02-2017 om 19:39 Topicstarter

Ncj

Het onvermogen om te gaan staan is vanaf de leeftijd van 18 tot 20 maanden een alarmerend verschijnsel.

Dat stukje staat op ncj vandaar dat ik wil weten wanneer het nou echt alarmerend is ? Aangezien het cjg het aan de neuroloog over laat ( maar niet weet volgens mij dat het nog een poos duurt ) was benieuwd of iemand zich hierin herkende

Lui en uittesten

Ik denk wel dat je liever dat soort 'beoordelingen' rap laat vallen. Daar schiet je niets mee op. Het is gewoon niet accuraat maar een subjectieve assumptie en het voorkomt dat er serieus gekeken wordt.
Een kind is niet 'lui' zeker niet op deze leeftijd en ze testen je ook niet uit. Probeer wat neutraler te observeren wat er nu precies gebeurt.
En bij mij hebben ze nog wel met 6 jaar in een 'shopper' gezeten omdat de afstanden die ik liep, inclusief OV, nooit zelf hadden kunnen doen.
Sommigen zijn van mening dat een kind dat kan lopen moet lopen. Dat zijn meestal mensen die overal met de auto heengaan.

Sanne

Sanne

15-02-2017 om 23:23

2 1/2

Was de dochter hier toen ze de eerste stapjes los liep. Met 2 jaar door de molen gehaald op zoek naar (genetische) afwijking, die ze trouwens niet had. Wel combi van dingen als lage spierspanning, hoge flexibiliteit etc. zo bleek in het WKZ. Zei ook geen tweewoord zinnen met 2 en nog zo van alles waar ze mee uit de curve viel.

Het WKZ heeft ons op het hart gedrukt om niet te vergelijken met andere kinderen, maar met haar eigen ontwikkeling en heel nuchter 'ze loopt echt voor de middelbare'. En dat klopte dus. We gingen veel naar (binnen)speeltuinen waar we het bewegen konden stimuleren, dat hielp.

mirreke

mirreke

18-02-2017 om 11:45

Aan de bel trekken!

De afspraak met de neuroloog duurt nog een half jaar bijna. Als je het niet vertrouwt en je ziet nauwelijks tot geen vooruitgang, dan zou ik opnieuw aan de bel trekken. Eventueel via de huisarts. Aangegeven dat het te lang duurt voor je gevoel en dat je ondertussen te weinig vooruitgang ziet.
Wat ik zelf toch wel verontrustend vind, is dat je schrijft dat ze sommige dingen wel kon maar dat dat gedrag weer verdween. Ik ben het helemaal eens met Anne J.: Op deze leeftijd kun je een kind helemaal niet lui noemen. Ik zou ook niet zo heel veel vertrouwen hebben, eerlijk gezegd, in een fysiotherapeut die dat zo omschrijft.
Je moet nu nog een half jaar wachten, waarin je kindje weliswaar ondersteuning krijgt, maar niet erg gericht. En nogmaals, jij ziet niet dat er veel vooruitgang is. Dan zou ik echt aandringen op een eerdere afspraak, en anders een afspraak bij een andere neuroloog of in een ander ziekenhuis.
Jij bent de expert op het gebied van je kind. Als jij het gevoel hebt dat er iets niet klopt en je maakt je zorgen, dan is dat meestal niet voor niets. Bovendien is het belangrijk dat een kindje met achterstand zo snel mogelijk gerichte ondersteuning krijgt om de ontwikkeling te helpen. Dan is nog bijna een half jaar wachten wel zonde.

Mijntje

Mijntje

18-02-2017 om 17:43

oei

Oei sorry overheen gelezen dat ze achteruit was gegaan. Dan zou ik idd snel aan de bel trekken. Het kan zijn dat de neuroloog geen haast maakt omdat jullie een mri weigerden. Daar snap ik dus niets van. Wij moesten er drie maanden op wachten, zoiets wordt niet voor niets aangevraagd.
Vraag een eerder consult aan bij deze neuroloog en vertel erbij wat ze eerst wel kon en nu opeens niet meer. Dan wordt de afspraak zeker weten vervroegd en wordt alles nagekeken. Ook al was je man en jij 'lui', dit kan je niet vergelijken. Mocht het iets genetisch zijn van 1 van jullie, dan kan zij het in ernstiger mate hebben.
Onze zoon ging achteruit in zijn ontwikkeling en dit bleek te komen door epilepsie en een grote deletie in een van zijn chromosomen. Je kan dit beter maar zo snel mogelijk weten. Ondertussen blijven stimuleren natuurlijk, bv in zo'n speciaal klasje waar de kindjes logo en fysio krijgen.

Linxje

Linxje

25-02-2017 om 15:12 Topicstarter

Reactie

Bedankt allemaal voor jullie reacties !!
Heb gekozen om voor een andere fysio te gaan , die komt hier dan op huisbezoek.
Mocht dat niet (snel genoeg)werken dan bel ik de neuroloog voor een afspraak eerder.
Heb trouwens aan het kdv gevraagd of hun vinden dat mijn dochter hun begrijpt... vonden het erg lastig ook en hebben het idee dat met bepaalde het routine is ( zoals aan tafel met brood en fruit) en verder niet echt begrijpt.

Specht

Specht

25-02-2017 om 19:13

Linxje

Je moet het natuurlijk zelf weten, maar ik zou een bezoek aan de neuroloog niet meer uitstellen.
Er zijn best veel signalen die erop wijzen dat je kindje zich langzamer dan andere kinderen ontwikkeld,
Hoe eerder je kindje hulp krijgt, hoe verder je kindje het uiteindelijk zal schoppen.
Er zal ook nog behoorlijk wat tijd verlopen tussen het maken van een afspraak en een uiteindelijke diagnose.
Als toch blijkt dat je kindje alleen wat traag is, dan ben je ook eerder gerustgesteld.

Sanne

Sanne

04-03-2017 om 23:54

Achteruit

O, dat las ik ook niet. Ja, dan direct aan de bel trekken.

NatD

NatD

17-08-2018 om 21:32

Linxje

Beste Linxje,

Geen idee of je dit forum nog leest maar indien wel, graag een reactie. Hoe gaat het ondertussen met je dochtertje?
Mijn dochter heeft een gelijklopend verhaal vandaar.
Alvast bedankt.

Groetjes

Linxje

Linxje

30-01-2021 om 10:35 Topicstarter

NatD schreef op 17-08-2018 om 21:32:

Linxje

Beste Linxje,

Geen idee of je dit forum nog leest maar indien wel, graag een reactie. Hoe gaat het ondertussen met je dochtertje? Mijn dochter heeft een gelijklopend verhaal vandaar. Alvast bedankt.

Groetjes

Lieve NatD,

Zolang niet meer gekeken bij dit onderwerp, maar toen ik jou bericht zag dacht ik even reageren !! 

Mijn dochtertje is met ruim 2 jaar gaan staan , met hulp van spalken , een achterwaartse rollator en met een groep van revalidatie 3x pw. Nu is dochtertje 5 en loopt zij zelfstandig , met SO-schoenen. 

Er is uitgekomen dat zij heel erg hypermobiel is, verder lopen er nog steeds onderzoeken omdat er nog steeds heel veel speelt bij haar. 

Hoe is het met jou kindje ???

liefs linxje 

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden