Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op

Engelstalig sprekend kind

hoi hoi mama’s,

ik ben op het moment even radeloos. Wij kijken in ons huishouden veel engelstalige tv. Zo ook de tekenfilms

Maar hierdoor hebben mijn kinderen dus de Engelse taal snel ontwikkeld (zeker fijn als ze groter zijn). Maar nu komt het. Ik ben van de week met mijn dochter van bijna 2 jaar naar het consultatiebureau geweest. Ze doet alle opdrachtjes goed maar wel wanneer zij het zelf wilt (iets met sterke eigen wil), ze begrijpt als er iets van haar gevraagd word en voert dit ook uit (is hierin ook “over”enthousiast) maar op gebied van spraak mag er het een en ander gebeuren

Zo mag zij geen Engels spreken (wat ze op het cb dus wel deed. Zegt ook als ze der papa zoekt “where’s daddy?”) en moeten wij haar thuis enkel en alleen dingen in het Nederlands aanbieden (wij spreken thuis ook allemaal Nederlands en ze kijken/luisteren ook zeker wel Nederlandstalige muziek/tv programma’s/tekenfilms). Ik betrap mezelf soms woordjes/zinnen in het Engels zeggen. En mijn zoontje van bijna 4 spreekt vlekkeloos Engels en Nederlands. Het consultatiebureau wilt een pedagoog naar haar gedrag laten kijken omdat ze dus zo’n sterke eigen wil heeft en ze bood iets aan wat betrekking had tot spraak. Ik weet niet meer precies wat want toen ze begon over wat ze allemaal niet mochten en met andere woorden dat het niet goed is dat ze Engels spreekt en geen Nederlands was ik in me hoofd al een slecht moeder genoemd. En als ze van de zomer nog geen Nederlands spreekt moet ze dus naar de peuterspeelzaal met VVE. Ik kreeg als advies voorlezen, maar zij speelt/rent/klimt/klautert liever. 

Alsjeblieft zeg me dat het nog goed gaat komen voor de zomer want ik weet het even niet meer. Bij mijn zoontje ging alles zo vanzelf

Groetjes,
Een mama die zich enorm waardeloos voelt..


Geen zorgen maken. Gewoon blij zijn dat ze Engels spreekt. Dat betekent namelijk dat ze een taal wel kan aanleren. Volgende keer zeg je gewoon dat je haar twee talig opvoed. Op school leert ze vanzelf Nederlands.

Wat mij opvalt is dat je aangeeft dat jullie veel Engelstalige tv kijken. Blijkbaar zo veel dat ze de taal oppakt, wat ook zo zijn voordelen heeft lijkt me. 
Maar voorlezen is ingewikkeld omdat ze liever rent en klimt.. Áls je iets wilt doen met het advies om veel voor te lezen, zou ik denken: veel minder tv en filmpjes en die tijd besteden aan voorlezen.

Laat je niets opdringen en jouw kind allemaal toeters en bellen laten doormaken. Er is niets aan de hand. Ze leert de Nederlandse taal ook wel. Dit is pas een kindje van 2 jaar! Gewoon eigen plan trekken en niet onzeker laten maken en wat meer voorlezen.

Meid, het komt goed. Consultatiebureaus zijn niet de heilige graal. Maar bedoelen het goed. De taal nu aanbieden in het Nederlands is wel goed om te doen. Zelf dus niet Engels gaan praten is een goed advies. Zet Nederlandse kinder liedjes op. Kan ook K3 zijn. En Nederlandstalige versies van films.  Mijn advies is om wel de peuterspeelzaal in gang te zetten. Daar ontwikkelen kinderen niet alleen taal maar ook veel andere dingen spelenderwijs. Ze doen taal spelletjes met bewegen  bijvoorbeeld. Niks hele tijd stil zitten. VVE is een mooi programma. Kinderen kunnen daar erg veel van opsteken, levenslang plezier van!

Wat de tip van voorlezen betreft, je kind hoeft niet per se stil naast je te zitten hoor. Daarnaast zijn er ook interactieve boekjes dan kan je kind meedoen. Wij lazen daarnaast voor bij naar bed gaan ritueel. Dus vlak voor het slapen gaan. Dan mag er niet meer gerend worden. Elke avond, maak je er een routine van. Mijn dochters kijken daar nu met plezier op terug. 

Je bent geen waardeloze moeder maar we hebben nooit een opleiding gedaan om dit te leren. Neem de adviezen gewoon aan als goede ideeën. Ik leerde er best veel van. Ook van de peuterspeelzaal medewerksters. Daar zit veel kennis over kinderen en ontwikkeling stimuleren. 

Xxx


Mijn kind práátte nog niet eens toen hij twee jaar was...

Niet te druk om maken en meer Nederlands aanbieden. Bestaat Sesamstraat nog?

Ik leerde als kleuter Duits dankzij elke dag minstens een uur Duitse televisie. 
Niet omdat mijn ouders zo graag wilden dat ik Duits zou leren, maar omdat ik dan alvast achter de televisie geparkeerd kon worden omdat de Nederlandse kinderprogramma's pas later op de dag werden uitgezonden.

Peuterspeelzaal met VVE is geen straf hoor! Dat is juist heel goed voor de ontwikkeling van elk kind. Ze werken daar aan ontwikkeling op het gebied van taal, rekenen, motoriek en emotioneel. 
Als je een indicatie krijgt, betekent dat dat je kind 16 uur per week mag. Andere kinderen mogen maar 8 uur per week. En de gemeente vergoedt dan (grotendeels) de kosten voor de VVE.

De peuterspeelzaal zou ik zeker doen. Onze dochter zat er op zonder indicatie. Ze heeft veel geleerd en het was een hele fijne voorbereiding op school. Ze vond het echt geweldig daar. Lieve juffen en leuk samen spelen met de andere kinderen. We hadden gekozen voor de peuterspeelzaal die bij haar toekomstige school zat, dus nu zit ze nog met veel dezelfde kinderen in groep 1. 

Dat ze een VVE programma hebben zegt alleen dat er extra aandacht is voor taal. Bij ons kwam daar een doorverwijzing naar de logopedist uit. Bij het cb hadden ze dat echt niet opgemerkt in die 10 minuten. Het probleem was zo al opgelost voor ze naar groep 1 ging. 

Tv geeft wel heel veel prikkels voor een tweejarige, daar kunnen ze ook heel druk van worden  

Ik zou een vast ritueel maken voor het voorlezen. Wij deden dat elke avond voor het slapen gaan. En dan gewoon elke avond hetzelfde doen. Tv vermijden een uur voor ze gaat slapen. 
Wij deden dan na het eten toet wassen, tanden poetsen (of douchen) en pyjama aan. Dan nog even spelen. Vervolgens op een vaste tijd naar het grote bed en daar voorlezen. Dan naar bed. Maar daar kan je je draai aan geven. 

Het vve is mooi lijkt me, dan kan ze lekker energie kwijt op de peuterspeelzaal. Wij hadden de kinderen op de opvang maar lieten ze toen ze drie waren daarnaast ook naar de psz op de school waar ze heen gingen gaan. 

Die pedagoog zou ik met een korrel zout nemen, niets is verplicht van de psz dus dit mag je gewoon weigeren. Je hebt een energiek kind die misschien juist heel erg snel leert. Dingen leren gaat ook juist heel goed icm bewegen. 
Je zou bijvoorbeeld ook met een bal kunnen overrollen en daar een gesprek bij voeren, woorden leren enz. 

Ik zou wel opletten met jouw kind te sturen naar peuterspeelzaal te sturen met vve. Ik denk dat dan evt reguliere opvang voor 1 of 2 dagen beter is (daar leert jouw kind ook veel van maar zonder stempel). Als je kiest voor het eerste zullen namelijk ook met de toekomstige basisschool de gegevens worden gedeeld (zijn ze dan verplicht)  en dan heeft jouw kind meteen (waarschijnlijk onterecht) een stempel terwijl er niets aan de hand is. Het is een kind van pas 2 jaar die veel Engels heeft opgepikt. Gewoon even geen engels maar Nederlandstalige dingen opzetten en dan gaat jouw kind als een trein. 

Ik zou me er niet zo druk om maken. Op die leeftijd zijn ze pijlsnel in het leren van talen en het opnemen ervan. Dat komt echt wel goed. 

Gewoon schouders over ophalen. Die van mij deden het ook. Ook nog een periode gehad dat ze alles door elkaar gooide. Kon echt een zin in half nederlands, half engels zijn. Is vanzelf helemaal goed gekomen met beide kinderen.

Facy66 schreef op 09-02-2024 om 09:44:

Ik zou wel opletten met jouw kind te sturen naar peuterspeelzaal te sturen met vve. Ik denk dat dan evt reguliere opvang voor 1 of 2 dagen beter is (daar leert jouw kind ook veel van maar zonder stempel). Als je kiest voor het eerste zullen namelijk ook met de toekomstige basisschool de gegevens worden gedeeld (zijn ze dan verplicht) en dan heeft jouw kind meteen (waarschijnlijk onterecht) een stempel terwijl er niets aan de hand is. Het is een kind van pas 2 jaar die veel Engels heeft opgepikt. Gewoon even geen engels maar Nederlandstalige dingen opzetten en dan gaat jouw kind als een trein.

Een kind krijgt helemaal geen ‘stempel’ wanneer het naar een psz met vve gaat. Wat een onzin… 

Facy66 schreef op 09-02-2024 om 09:44:

Ik zou wel opletten met jouw kind te sturen naar peuterspeelzaal te sturen met vve. Ik denk dat dan evt reguliere opvang voor 1 of 2 dagen beter is (daar leert jouw kind ook veel van maar zonder stempel). Als je kiest voor het eerste zullen namelijk ook met de toekomstige basisschool de gegevens worden gedeeld (zijn ze dan verplicht) en dan heeft jouw kind meteen (waarschijnlijk onterecht) een stempel terwijl er niets aan de hand is. Het is een kind van pas 2 jaar die veel Engels heeft opgepikt. Gewoon even geen engels maar Nederlandstalige dingen opzetten en dan gaat jouw kind als een trein.

Dat is niet meer zo. 

SuzyQFive schreef op 09-02-2024 om 10:03:

[..]

Een kind krijgt helemaal geen ‘stempel’ wanneer het naar een psz met vve gaat. Wat een onzin…

Het wordt dan wel doorgegeven aan de basisschool en kind kan dan geen onbevooroordeelde start maken op de basisschool. En dat terwijl er niets aan de hand is. Het kind doet echt niets geks en is pas 2 jaar. Het is veel te vroeg om nu al over spraak te gaan zeuren. Sterker nog kind toont aan talen juist makkelijk en snel op te kunnen pikken op zo een jonge leeftijd al. Helaas wordt het nu onnodig en onterecht geproblematiseerd. Het hoeft niet per se erg te zijn als basisschool hiervan weet (al kan het wel onterecht vervelend worden als het tegen zit) maar het is denk ik wel goed als TO zich daarvan bewust is. Dit kan namelijk uiteindelijk vervelende gevolgen hebben.

Poezenmeisje schreef op 09-02-2024 om 07:30:


Mijn kind práátte nog niet eens toen hij twee jaar was...

Niet te druk om maken en meer Nederlands aanbieden. Bestaat Sesamstraat nog?

Ik leerde als kleuter Duits dankzij elke dag minstens een uur Duitse televisie.
Niet omdat mijn ouders zo graag wilden dat ik Duits zou leren, maar omdat ik dan alvast achter de televisie geparkeerd kon worden omdat de Nederlandse kinderprogramma's pas later op de dag werden uitgezonden.

Ja de oplossing lijkt mij vrij simpel op Nederland 3 zijn er sochtends speciaal voor kinderen onder de 4 jaar programma's zoals Sesamstraat om 9.00uur. Stop met al die Engelse versies. Leert kind gauw zat ook Nederlands. Engels wordt kind rest van zijn leven nog mee doodgegooid. En natuurlijk praat gewoon Nederlands als Nederlands bent. Mijn kind heeft ook geen geduld voor voorlezen maar wijst steeds alles aan in boekjes en ik benoem het. Dat vind hij een leuk spel. En dan kan hij zoveel bladzijden omslaan als hij wil. En als hij dan 5 boekjes in 3 minuten wil " lezen" ook goed. Hij heeft een hele stapel en komt er zelf mee aanzetten meerdere keren per dag. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.