Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Geen warme hap!

Onze dochter van 21 maanden eet enkel nog 6 maanden potjes van olvarit.....naast brood, koek, soepstengel, cake, banaan, frikandel (ja, je leest het goed!)

Het lijkt erg aan de substantie en de smaak te liggen...en daar is ze heel selectief in. Ik zit een beetje met mijn handen in het haar.
Ik wil geen dramatische toestanden aan tafel, geen straf, geen dwang. Ik wil dat ze met een vol buikje naar bed gaat (slaapt lekkerder..zowel ons meisje als wij..). Ik wil dat ze geen honger heeft (want dan wordt ze vervelend..)
Wil ik teveel??
Hopelijk kan en wil iemand reageren....??? Ik wil vooral dat het een gezond, lekker in haar vel zittend meisje blijft!
Ik ben bang dat ze nu te eenzijdig eet waardoor er tekorten ontstaan..

Ze drinkt wel goed en ook krijgt ze 's avonds nog warme melk (Nutrilon).

O ja, en toetjes lust ze ook;)

Sneeuwitje

Sneeuwitje

11-02-2013 om 14:30

Geen tips

Helaas. Mijn zoon wordt volgende week 3 en eet amper warm. Helaas voor hem is het of warm of niet, dus eet hij niet. Maar hij doet het er verder prima op.Wat hij wel eet? Droge pasta, aardappels, droge witte rijst en af en toe krijg ik een sausje met iets voor elkaar. Vlees gaat, maar ook selectief (gehaktbal wel, kip niet). Gisteren heeft hij ons verbaasd door rookworst te proeven en lekker te vinden. De zuurkool was wel drama. Tja. Hij is wel wat kwakkelig, in de zin van veel verkouden, maar dat schijnt ook redelijk normaal te zijn + hij heeft mogelijk pfeiffer (gehad), dus wellicht heeft dat zijn weerstand ook geen goed gedaan. Brood gaat wel, toetje ook. Bij ons is de regel (maar hij is dus al een stuk ouder!) yoghurt mag gewoon na, maar iets erin (limo of muesli) dat mag alleen als je geproeft hebt.

Is de warme melk na niet teveel? dat ze daarop rekent?
Eet ze fruit? Hier ook niet veel hoor, af en toe appel of banaan. Ik weet niet hoe het komt dat hij niet warm eet, maar hij durft vooral amper te proeven. Ik denk dat hij veel meer zou lusten als hij zou proeven. Maar dan nog is hij geen hele grote eter.

Ik vrees dus dat ik je niet veel kanhelpen. Wel herkenning. Ben zelf sinds kort gestart met een aanvullend vitaminesuplement voor hem en de oudste, maar dat heeft ook te maken met het feit dat ze veel verkouden/ ziek zijn en dus weinig extra weerstand hebben. Ze kunnen iets extra's wel gebruiken.

Succes ermee, ik ga er maar vanuit dat het weer zo'n leuke fase is.

Als ze wel olvaritpotjes eet, kun je dan niet eerst jullie eten bijv. aardappels met worteltjes in de staafmixer pureren, tot het net zo glad is? en dan steeds een beetje minder pureren?
Sneeuwitje

Water

Ik herken dit probleem niet in die vorm, maar toen ik met de vaste hapjes begon ging het potje vaak ook beter dan de zelfgemaakte prak. Potjes bevatten naast groente etc ook vaak een behoorlijke plens water. Water toevoegen aan het zelfgemaakte eten zou dus misschien ook kunnen helpen. En inderdaad de staafmixer erop, misschien.

Groeten,

Temet

Rafelkap

Rafelkap

11-02-2013 om 17:35

Tips

Geen warme hap, dan maar koude hap: rauwe wortel, komkommer, paprika, tomaatjes. Soep (bv pompoensoep of koop het boek "keet smakelijk'), smoothie met avocado/banaan oid. Erwtjes, mais of kikkererwten lukt hier ook soms wel, zijn natuurlijk net snoepjes. En een hardgekookt ei?
Gewoon gezellig houden, haar wat anders aanbieden en proeven van jullie eten. Evt. samen erwtjes doppen en groente snijden.

Josha

Josha

11-02-2013 om 19:53

Laten frobelen met echt eten

Ik heb 3 kinderen. Kind 1 en 2 kregen gepureerde maaltijden en zijn tot hun 5e/6e lastige eters geweest. Kind 3 heb ik volgens de rapley methode eten aangeboden (zelf stukjes eten in hun mond laten stoppen). Kind 3 is nu 3,5 jaar en eet alles. Zelfs lastige dingen als zuurkool of pittig stoofvlees.

Ik denk dus dat je de druk van het eten af moet halen. Ze krijgt echt wel genoeg binnen en anders eet ze vanzelf meer. Stoppen met pureren en potjes is mijn devies. Hoe eerder een kind went aan echt eten met structuur, geur en steeds weer een ander mondgevoel, hoe beter.

Hanne.

Hanne.

11-02-2013 om 21:14

Andere rapley ervaring

Ik heb een hele andere rapley ervaring. 3x rapley en 2x kinderen die lastige eters bleken.

Helaas heb ik ook geen oplossing. Mijn jongste heeft tot 10 maanden alles gegeten wat ik voorzette en is toen van de ene op de andere dag gestopt met eten.

Inmiddels is ze 3, maar eet ongeveer net zo ongevarieerd als jouw dochter. Brood (met beperkte selectie beleg), kale pasta, soms rijst, yoghurt, spinazie a la creme en hard fruit (appels/peren). En natuurlijk patat en pizza (geen pannekoeken, en ook vrijwel geen koek/snoep).

Tips over hoe een kind aan het eten te krijgen heb ik dus niet. Wij zijn nu bezig met dat alles op het bord moet liggen, maar dat is met 21 maanden nog een beetje vroeg. Als ze 4 zijn moeten ze bij mij ook proeven...

De enige tip die ik je kan geven is om er op te vertrouwen dat je dochter zichzelf niet uithongert en alles aan te blijven bieden. Dan kan zij beslissen wat ze wel en niet in haar mond stopt.

De enige 'aanpassing' die ik gedaan heb is dat we 2x per week pasta eten en 1x brood. Dus ze gaat 3x per week met een volle buik naar bed. En tot mijn stomme verbazing wordt (en werd) ze op de dagen dat ze niet eet echt niet van de honger wakker. Enne de continu gegeven tip om ze mee te laten helpen in de keuken helpt hier ook niet.
Ze helpt vrijwel dagelijks met koken om het daarna niet op te eten. Zelfs de zelfgebakken koekjes (heeft ze veel werk aan gehad) worden niet gegegeten!

En hier...

Beide op exact dezelfde manier 'geleerd'. Om te eten. De oudste at en eet alles, de jongste niets. En dit is niet overdreven...

De jongste 19 maand eet sinds een maand kale pasta, dat deed ze daarvoor niet eens. Aardappelen en groente wisselt per dag, soms 1 hap soms een kwart aardappel en dan is het veel! Broccoli kan haar voor 5 happen bekoren, dan is ze in een goede bui.... Andere groente zelden tot nooit, stamppotten vind ze dan wel aardig, maar ook dat verschilt per dag, gister wel andijviestampot, vandaag niet.

Brood en fruit eet ze wel evenals tomaatjes tussendoor. En ja snoep en koek... Maar dat krijgt ze erg weinig.

Ze krijgt gewoon wat de pot schaft, apart koken heb ik ook gedaan, maar dan at ze nog niet... Eet ze niets dan krijgt ze soms voor het slapen een cracker en als ze wakker wordt om 22/23 uur krijgt ze een boterham. Overigens wel altijd yoghurt na.

Jongste heeft vanwege koemelk allergie vrij lang pepti gehad, sinds ze op een andere manier melk binnen krijgt en ze geen pepti meer krijgt, eet ze wel beter!!

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

12-02-2013 om 12:40

Opmengen?

Jongste heeft hier een soortgelijke fase gehad en wij hebben de stukjes in zijn eten langzaam opgevoerd. Volgens mij zijn wij begonnen met langzaam een beetje rijst toevoegen aan zijn eten en dat dan opbouwen en van daaruit langzaam de overstap gemaakt op de 8 maanden potjes enz. Het was vooral een kwestie van wennen. Ik geloof trouwens dat gestampte bloemkool hier ook wel goed ging. Dus op een gegeven moment stopten wij daar vanalles bij.

Het is hier helemaal goed gekomen. Hij eet nu best aardig. Beter dan zijn grote zus in ieder geval...

En sinds ie bij rapley (hoe spreek je dat trouwens uit.... :-) bijna gestikt was in een stuk banaan, ben ik daar niet zo'n fan meer van.

Andere optie?

De dochter van een vriendin (bijna 2 jaar) krijgt nu logopedie omdat zij veel moeite heeft met andere structuren qua eten en ook nog niet goed lijkt te kunnen kauwen. De logopediste wijt dit aan de ernstige reflux waar het meisje als baby last van heeft gehad. Mogelijk is er vanwege de schisis van je dochterje (dat herinner ik me toch goed?) wat meer specialistische hulp nodig om haar een stukje op weg te helpen? Het kan dat ze gewoon nare ervaringen heeft met eten en daardoor niet goed durft?

Regien

Regien

12-02-2013 om 21:24 Topicstarter

Bedankt!

Allemaal bedankt voor de reacties! Ik vind het fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die 'worstelt' met het fenomeen eten:)
Rauwkost eet ze echt niet, ze stopt het in haar mond maar gooit het er net zo snel weer uit. Al het eten dat ik zelf maak en pureer (dus een andere smaak heeft dan het 6 maanden potje) blieft ze niet. Een 8 maanden potje, met wat brokjes gooit ze er ook meteen weer uit.
Maanve: je hebt een goed geheugen.....ons meisje is inderdaad met een schisis geboren. Ik kan me voorstellen dat haar mondgevoel anders is, sowieso later op gang gekomen. Ik wist overigens niet dat je daarvoor naar de logopediste kan. Wat doet die dan?

Preverbale logopedie

Regien, blij dat mijn geheugen me niet in de steek laat :-). Als je googelt op preverbale logopedie en eerproblemen dan vind je meer informatie.
De vriendin van mij is nu pas twee keer geweest, waarbij de logopedist heeft geobserveerd hoe het kindje eet en drinkt. Volgens mij gaan ze nu aan de slag met verschillende structuren en kleine oefeningen. Maar ik weet er het fijne niet van hoor... Wellicht is het gewoon fijn om uit te sluiten dat er iets aan de hand zou kunnen zijn.

Succes!!

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Rafelkap

Rafelkap

13-02-2013 om 06:35

Regien

ja dat is niet onbelangrijk, dat kan problemen geven en je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden :-) Je hoeft tegenwoordig geen verwijzing meer te hebben, je kan zo een logopedist consulteren. Doen!

Regien

Regien

13-02-2013 om 07:33 Topicstarter

Logopediste

Ik realiseer me het volgende: vanuit het schisisteam zijn we, ongeveer een jaar geleden, tweemaal bij een logopediste geweest waarbij we onze dochter drinken of eten moesten geven. Ze constateerden beide (zijn bij twee verschillende geweest) dat de bewegingen (kauw- en slikbewegingen) die onze dochter maakte tijdens het eten dan wel drinken goed waren.
Ik vraag me nu dus af of het daar wel iets mee te maken heeft.

Mea Proefrok

Mea Proefrok

13-02-2013 om 13:28

Regien

Als ik kijk naar wat je dochter wel eet, lust ze vooral dingen die glad aanvoelen in je mond. Glad en eenvormig, dus 1 smaak tegelijk en niet meerdere door elkaar. Het kan zijn dat de logopediste haar over de drempel heen kan helpen met het uitproberen van dingen die niet glad zijn en/of meerdere smaken door elkaar.
Dat gezegd hebbende, ik heb een slechte eter (dochter van zes) en een wat betere (zoon van 1) en weet niet waar het aan ligt. We eten lekker, gezond, gevarieerd. En toch willen ze allebei het liefst een aardappel-spinazieprak met gehaktbal.
Ik denk dat het vanzelf goedkomt (ooit, he, ooit). Zou wel even bellen met een logopedist, gewoon om eens te zien wat die zegt.

Regien

Regien

14-02-2013 om 22:23 Topicstarter

Belafspraak

Ik heb morgen een belafspraak met de logopediste van het schisisteam, ben benieuwd wat ze zegt!

Regien

Regien

15-02-2013 om 14:52 Topicstarter

Afspraak

Heb op 19 maart een afspraak in Leuven met achtereenvolgens een voedingsdeskundige, een diëtiste, een psycholoog en een logopediste.
Eens zien wat dat gaat brengen!

Mea Proefrok

Mea Proefrok

15-02-2013 om 17:19

O wow

Neem wel een kladblokje mee, anders haal je na afloop alles door elkaar. Schrijf op het kladblok van te voren welke vragen je hebt. Goed hoor, al is het maar om dingen uit te sluiten en je zorgen weg te nemen.

Zo!

Nou daar wordt serieus werk van gemaakt :-). Fijn dat het wordt opgepakt en wie weet wat adviezen en begeleiding opleveren.

Laat je nog weten regen die tijd hoe het verder gelopen is?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Regien

Regien

15-02-2013 om 22:05 Topicstarter

Zeker!

In België is het zorgsysteem fantastisch geregeld, zo vriendelijk, constructief en meedenkend. Keer op keer is dat mijn ervaring!
Dank je voor de kladblok-tip, en vantevoren vragen bedenken en opschrijven-tip!
Enne, ik laat zeker wat weten!

Artikel

Heb niet alle opmerkingen gelezen, maar las toevallig vandaag dit onderstaande artikel en is zeker de moeite waard om te lezen.
Samengevat: alles laten proeven en geen strijd van maken... Ik ben dr helemaal voor!

http://www.onnokleyn.nl/maak-van-je-kind-een-lekkerbek-eetproblemen-uit-de-weg/

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

En toch...

Eigenlijk mag ik niet meepraten (sorry Regien).
We hebben (of hadden?) een heel redelijke eter, dus als het een keer een avond wat minder was, dan dacht ik altijd 'nou, dan niet'.
Het stuk van Onno Kleyn (dank Marit!) geeft precies mijn gedachte weer ('rustig aan, geen punt van maken' en 'ze hongeren zich echt niet uit') en Mea's redenering ('komt goed, ooit...') is ook de mijne. Altijd al geweest. En nu ik een kind heb vind (en zie) ik ook dat je weinig meer kan doen dan dat.
En toch....
De afgelopen week is Dochter een beetje ziekjes geweest, en had absoluut geen zin in eten. En ook nu eet ze lang niet zoveel als vroegah (voor vorige week dus). En het is zoooo moeilijk om niet te denken 'ja, maar dat kind moet toch eten' en 'oh jee, krijgt ze wel alles binnen'.
Mijn praktische kant zegt: "je kan haar toch niet dwingen. Gewoon ons normale eten aanbieden, zelf vrolijk eten en niet moeilijk doen." Maar oh, wat is het moeilijk om haar niet de rest van de dag vol te stoppen met koekjes en rozijntjes 'zodat ze tenminste nog iets binnen krijgt'.
Dus hoewel ik het eens ben met alle advies (en ik denk dat je via het Schisis-team absoluut wel wat goede tips kan krijgen) denk ik dat het 'zelf niet druk maken' gedeelte stiekum het allermoeilijkste is.

Succes ermee!

kastanjet

kastanjet

17-02-2013 om 14:25

Regien

Ik herinner me ook dat jouw dochter een schisis heeft (volgens mij hebben we daarover weleens contact gehad). Onze dochter is nu 11 en heeft nog steeds problemen met eten en met name met de structuur van bepaald eten. (Complexe medische voorgeschiedenis). Al met al heeft dat nu geleid tot een behoorlijk ondergewicht, 28 kg met een lengte van 1.46 m. In de rubriek Zorgenkinderen heb ik onlangs ook een oproep gedaan voor instanties/adressen waar wij geholpen zouden kunnen worden. Misschien heb je daar iets aan.
Ze heeft ook gespecialiseerde logopedie gehad, maar bij haar had dat geen effect. Maar misschien hebben jullie er wel baat bij? Sterkte in elk geval. Het blijft puzzelen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.